גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברי הכנסת מהליכוד מתנגדים ל"חובת המכירה" בשידורי הספורט

אף שהרפורמה נכללת בחוק ההסדרים שאושר בממשלה ונגזרת מהמלצות פילבר, חברי כנסת מהליכוד תקפו אותה בחריפות בדיון בוועדת הכלכלה ■ נציג סלקום בדיון: "צ'רלטון מאחזת עיניים, היא לא רוצה למכור לנו את הכדורגל הישראלי"

חבר הכנסת דוד ביטן / צילום: איל יצהר
חבר הכנסת דוד ביטן / צילום: איל יצהר

חברי הכנסת של הליכוד גילו היום (ב') התנגדות עזה לסעיף "חובת המכירה" בשידורי הספורט, הנכלל בחוק ההסדרים, במהלך הדיון שנערך אודותיו בוועדת הכלכלה של הכנסת. נזכיר כי מדובר בחוק שאושר על-ידי הממשלה במסגרת חוק ההסדרים, ובמקור הוא נכלל גם בדוח "ועדת פילבר" של מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, משרד שבראשו עומד כידוע ראש הממשלה.

למרות זאת, כאמור, שלושת חברי הכנסת מטעם הליכוד שנכחו בדיון בוועדה - ח"כ דודי אמסלם, ח"כ מיקי זוהר וח"כ דוד ביטן - התנגדו לו בתוקף.

התקיף ביותר בדבריו היה ח"כ דוד ביטן, יו"ר הקואליציה. "הגיע הזמן שחוקים כאלה - אנחנו לא נדון בהם בכלל", אמר ביטן, "פשוט נפסול אותם מהתחלה ונסגור את העניין. לא חובה לקבל כל מה שהאוצר מביא".

ח"כ ג'מאל זחאלקה מהרשימה המשותפת תהה למה חברי הכנסת של הליכוד מתנגדים בתוקף להצעת חוק שהובאה לוועדה מטעם הממשלה, וביטן השיב: "מותר לנו לתקן".

נושא חובת המכירה של תכני ספורט הוא משמעותי, מכיוון שאחד החסמים המשמעותיים לכניסת תחרות לתחום שידורי הטלוויזיה הרב-ערוצית הוא עניין זכויות שידורי הספורט. בנוסף, ובהתאם לכך, ניסיונות של שחקנים חדשים לזכות בזכויות הללו הביא לזינוק בעלויות שלהן, כשעלות זאת מתגלגלת או צפויה להתגלגל בסופו של דבר אל הצרכן.

בעקבות זאת המליצו בוועדת פילבר, ובהתאם לכך גם בהצעת החוק של האוצר, על שני מסלולים שונים של "חובת מכירה" של זכויות שידורי ספורט. המסלול הראשון מחייב מכירתו של כל ערוץ ספורט (כמו ספורט 1 וספורט 2 של צ'רלטון או ערוצי 5 ספורט של RGE) לכל פלטפורמת שידורים שפועלת או תפעל בעתיד בתחום (כמו למשל סלקום וגם פרטנר בעתיד הלא רחוק). בעלי הערוצים, צ'רלטון או RGE, יהיו מחויבים למכור אותם לכל פלטפורמה לפי המחיר שבו הוא נמכר כיום לפלטפורמות הוותיקות, הוט ו-yes. המחיר יחושב על-פי עלות ממוצעת למנוי, כך שמחברה כמו הוט, שלה מספר גדול של מנויים, ייגבה סכום גבוה בהרבה מאשר מסלקום.

המסלול השני מגדיר "חובת מכירה" של מפעל מסוים, למשל "ליגת האלופות" או ליגת העל בכדורגל. במסלול זה, ערוץ שירכוש זכויות שידור למפעל ספורט, יהיה מחויב למכור את שידורי המפעל למי שיחפוץ בכך לפי מודל המכונה "קוסט פלוס". כלומר, מחיר המחזיר את ההוצאה עבור הרכישה בתוספת רווח קבוע מסוים, שלא מוגדר בחוק.

"תנו לכוחות השוק לעבוד"

ההצעה מעוררת התנגדות עזה בקרב שתי הפלטפורמות הוותיקות, הוט ו-yes, שכיום העובדה שערוצי הספורט של צ'רלטון משודרים רק אצלן מהווה חסם משמעותי למעבר לקוחות - וגם בעלי הזכויות שהתבטאו היום בדיון, צ'רלטון ו-RGE, דיברו נגד המהלך או לפחות נגד חלקים משמעותיים בו.

כאמור, מי שהצטרפו אליהם היום היו חברי הכנסת של הליכוד. ח"כ אמסלם, שלאחר שסיים את דבריו עזב את הדיון, אמר: "אני לא מבין למה המדינה צריכה להתערב בנושא הזה. זה שוק חופשי, ויש כאן מוכר מרצון וקונה מרצון. תנו לכוחות השוק לעשות את העבודה".

ח"כ זוהר, שהתנגד גם הוא למהלך ("החוק הזה לא נותן כלום"), הציע לחייב כל חברה שזוכה בזכויות שידור למפעלים מסוימים להעביר את שידורי המשחקים גם באפליקציה ייעודית שכל אחד יוכל לרכוש במחיר סביר, ומבלי לשלם לבעלי הפלטפורמות.

ברקע לדיון עמד, בין היתר, המכרז על זכויות השידור של ליגת על הישראלית, שבו זכתה בסוף שנת 2015 צ'רלטון, לאחר שהציעה סכום הגבוה כמעט פי 3 מהמחיר שבו נכמרו הזכויות קודם לכן, כ-127 מיליון שקל לעונה למשך 4 עונות. בערוצי צ'רלטון שמשדרים את המשחקים ניתן לצפות כיום רק בהוט וב-yes תמורת תוספת תשלום, דבר שהעלה את השאלה מדוע צ'רלטון לא מוכרת אותם גם לשחקן החדש בשוק - סלקום TV.

ניר יוגב, מנהל מחלקת קשרי ממשל בסלקום, טען כי "המשא-ומתן עם צ'רלטון נמשך כבר שנתיים, אבל מדובר באחיזת עיניים. למעשה, צ'רלטון לא לרוצה למכור לסלקום את הכדורגל הישראלי". הוא הביא כמשל מוכר שיכול לגבות 5 שקלים או 10 שקלים עבור ארטיק בחוף, "אבל כשהמוכר אומר לך שהארטיק עולה 100 שקל, אתה מבין שהוא למעשה לא רוצה למכור".

אדר זהבי, מנכ"ל צ'רלטון, הכחיש את הדברים: "יש מחירים של זכויות, ואתה רוצה תנאים מועדפים. במשא-ומתן בינינו אתם שמים אקדח על השולחן (בדמות חוק חובת המכירה בספורט שבו דנה הוועדה - י"כ). לי יש אינטרס מובהק שסלקום יקנו את הערוצים שלי, אבל לדאבוני, הרבה בגלל התהליך שקורה כאן היום, הם לא סגרו. הם מחכים לקבל מחיר מועדף בזכות החקיקה הזאת".

סבך האינטרסים השונים בין בעלי הזכויות (RGE, צ'רלטון ו-ONE), הפלטפורמות הוותיקות (הוט ו-yes) והפלטפורמות החדשות (סלקום ופרטנר), שנציגי כולם דיברו במהלך הדיון, לא הקל במיוחד על חברי הכנסת, והישיבה ננעלה, כמתוכנן, מבלי להצביע על החוק.

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל, סיכם בדבריו לקראת הדיון הבא, שיתקיים מחר (ג'): "אני רוצה שתלכו ותחשבו איך אתם עוזרים לי (כצרכן), לא לאוצר. בדיון הבא שאף אחד לא יספר לי על הצרות שלו, שכל אחד יספר לנו איך הוא מתכוון לעזור לנו להוזיל את המחירים". 

עוד כתבות

עסקים שנפגעו בעקבות הנפילה בקרית אונו / צילום: פרטי

המלחמה תוכר ככוח עליון? האותיות הקטנות בחוזים שכדאי להכיר

מחירי הנפט מטפסים, השמיים נסגרים והמשק שוב בפלונטר חוזי ● אחרי שהשנה האחרונה סדקה את המוסכמה לפיה מלחמה אינה "כוח עליון", המומחים מסבירים מתי ניתן להשתמש בטיעון זה ● מי זכאי להשבה כספית על ביטולים וכיצד הפכה חובת תום הלב למגן האחרון של החוזים?

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

גם ניצן אלון מכר מניות במיליונים: ההנפקה של יצרנית הכוונות מקיבוץ יגור

יצרנית הכוונות סמארט שוטר השלימה גיוס של 200 מיליון שקל, כחלק מהנפקה ראשונית של מניותיה ● במסגרת המהלך, בעלי המניות הזרים והמייסדים מכרו מניות בהיקף של כ-60 מיליון שקל ● וגם, עם כמה כסף נפגש האלוף במילואים ניצן אלון?

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

פטריק דרהי / צילום: Studio Alterego

לאחר התנגדות הרגולטורים: פטריק דרהי מודיע על שני משקיעים בינלאומיים שיצטרפו לעסקת רשת 13

הבעלים של HOT ו-i24News, פטריק דרהי, מודיע על שני משקיעים בינלאומיים בכירים שיצטרפו לעסקה של רשת 13 ● "מדובר בשילוב כוחות עוצמתי של שחקני מפתח בזירה העסקית הבינלאומית", ציין בדבריו ● במקביל להצעת דרהי, קבוצת ההייטקיסטים בראשות אסף רפפורט עדיין בתמונה

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

אהרון פרנקל, חיים כצמן ויאיר המבורגר / צילום: עידן חסון, אריק סולטן, גבע טלמור

חיים כצמן, אהרן פרנקל ומשפחות האצולה של שוק הביטוח: שלושת המרוויחים הגדולים של היום בת"א

הזינוק במחיר המניות בת"א הקפיץ את שווי החזקותיהם של בעלי השליטה בשורת חברות בעשרות ולעתים אף מאות מיליוני שקלים ● בין המרוויחים: חיים כצמן שחוזר לחייך אחרי תקופה ארוכה של ירידות במניה, אהרון פרנקל שגורף רווחים על ההשקעה המחודשת בתמר פטרוליום, והטייקונים של שוק הביטוח שהחגיגה במניותיהן מסרבת לגווע

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מי זכאי לפיצויים ואילו מסלולים כבר נפתחו? עשינו סדר

בשלושת הימים הראשונים של המבצע הוגש מספר נמוך יחסית של תביעות לרשות המסים ● מי זכאי לפיצוי, מהו ה"מסלול המהיר" ומה אם הדירה השכורה נפגעה? ● גלובס עושה סדר

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

השקעות ריטייל / איור: Shutterstock

המשקיעים שמובילים את העליות בבורסה בת"א בשנתיים האחרונות

בעבר נחשבו משקיעי הריטייל ל"ידיים החלשות" בשוק המקומי, שממהרים למכור בעת חשש או חוסר ודאות ● אלא שמתחילת המלחמה לפני כשנתיים וחצי, הללו מפגינים חסינות ומספקים רוח גבית לשוק המניות המקומי: "הם מסתכלים לטווח ארוך יותר ומבינים שיש כאן הזדמנות"

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

ההרס מהפגיעה של טיל איראני בתל אביב / צילום: אלה לוי וינרייב

שיפור קטן אך לא מספיק במצב מיגון הדירות בערים הגדולות בין שתי המלחמות עם איראן

למרות שיפור קל במספר הדירות הממוגנות, כשני שלישים מהדירות בערים הגדולות עדיין ללא ממ"ד ● בבת ים ובבני ברק יותר מ־80% מהדירות אינן ממוגנות

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'יי.פי מורגן / צילום: ap, Seth Wenig

הוא בדרך כלל נביא זעם, אבל דווקא ביחס להשלכות המלחמה הוא אופטימי

מנכ"ל ג'יי. פי. מורגן, בנק ההשקעות הגדול בעולם, אמר בראיון ל-CNBC כי הוא אופטימי לגבי האפשרות שהמבצע הצבאי נגד איראן יוביל לשלום במזרח התיכון ● לצד זאת, ג'יימי דיימון הזהיר כי "ישנה אדישות רבה בשווקים" וסימן התפרצות מחודשת של האינפלציה בארה"ב כסיכון מרכזי

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

מטחים בגליל (ארכיון) / צילום: דוברות כבאות והצלה לישראל, מחוז צפון

פגיעת רסיסים בבית פרטי במרכז, ללא נפגעים; מוקדם יותר פגיעה ישירה בבית מגורים בגליל

לאחר האזעקות: דיווח על פגיעת רסיסים בבית פרטי, לא היו דיירים בבית ● פגיעה ישירה בבית מגורים ● צה"ל צפוי להרחיב את התקיפות נגד חיזבאללה, גם תמרון קרקעי על הפרק • דיווח: המוסד וכוחות מיוחדים של ישראל ביצעו פעולות קרקעיות באיראן • במקביל: דיווחים על פיצוצים בטהראן, באספאהן ובתבריז • עדכונים שוטפים

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?