גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסר מביהמ"ש לרשות המסים: נישום הוא לא חשוד מיידי

שופטת המחוזי, אורית וינשטיין, קבעה כי הרשות שללה מנישום, שלא בצדק, הטבת מס, לאחר שלא האמינה לראיות שהציג כי התגורר בנפרד מאישתו בעכו והיה זכאי להטובת מס

בית משפט / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בית משפט / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

"גישה חקרנית הננקטת על-ידי רשות המס, כזו הבודקת ובוחנת טענות וראיות המובאות בפניה - היא גישה רצויה ונכונה, כזו שמיועדת לאפשר בחינה ראויה של טענות הנישום, תוך עמידה על המשמר על האינטרס הציבורי של הגנה על הקופה הציבורית. עם זאת, גישה חקרנית אין פירושה גישה חשדנית". את האמירה "המחנכת" הזאת, הקוראת את רשות המסים לסדר, טבעה שופטת המחוזי, אורית וינשטיין, בפסק-דין שנתנה אתמול (ד'), במסגרתו קבעה כי הרשות שללה מנישום, שלא בצדק, הטבת מס המוענקת לתושבי עכו, לאחר שלא האמינה לו כי היה תושב העיר בתקופה הרלבנטית.

הסיפור נוגע למחלוקת שנתגלעה בין דוד יעקב לפקיד שומה-עכו, לאחר שהאחרון דחה את טענתו של יעקב, כי הוא זכאי להטבת מס כתושב העיר עכו (לפי סעיף 11 לפקודת מס הכנסה, שעניינו "הטבות מס ביישובים"), מאחר שהתגורר בעיר עם אביו המנוח בתקופה במהלכה היה פרוד מאשתו.

פקיד השומה טען כי יעקב אינו זכאי להטבת המס, כיוון שהוא לא היה תושב עכו בתקופה הרלבנטית, אלא התגורר ברחובות עם אשתו ושתי בנותיו. לחילופין, טען פקיד השומה, כי, לכל הפחות היה ליעקב "מרכז חיים כפול" , שכן הייתה לו אפשרות להתגורר ברחובות בבית בו התגוררו אשתו ובנותיו, או בעיר שדרות בבית אמו - וכי אפשרות זו נוצלה על-ידי יעקב - ולכן אין בסיס למתן הטבת המס.

יעקב, שנולד וגדל בעיר עכו, החזיק בבעלות משותפת עם רעייתו דירת מגורים בעיר, בה התגוררו השניים עד תחילת שנת 2011. החל מיוני 2011 הושכרה הדירהם של בני-הזוג לשוכרים. הוריו של יעקב היו פרודים, כאשר אמו מתגוררת בעיר שדרות, ואילו אביו המנוח התגורר - עד פטירתו בינואר 2015 - בעיר בעכו.

בין רחובות לעכו

לטענת יעקב, בסוף שנת 2010 עלו נישואיו על שרטון וסכסוך חריף פרץ בינו לבין אשתו, במהלכו אף הוצא נגדו צו הרחקה מהעיר עכו, והוא עבר להתגורר בביתה של אמו בעיר שדרות. בתקופה בה התגורר אצל אמו בשדרות, החל לעבוד במארס 2011 כמנהל ייצור במפעלי מתכת בקרית גת. עם זאת, לדברי יעקב, זמן קצר לאחר שעבר להתגורר בביתה של אמו, נתגלעו מחלוקות בין השניים, שלא אפשרו לו להמשיך להתגורר עמה, והוא נאלץ לעבור להתגורר עם אביו המנוח בעכו - שם, לטענתו, התגורר עד לדצמבר 2012.

עוד טען יעקב, כי במהלך התקופה ששהה בהרחקה מהעיר עכו והתגורר אצל אמו בשדרות - החל בהליך גירושין מאשתו. לדבריו, הוא ורעייתו הגישו בקשה משותפת לגירושין לבית הדין הרבני האזורי בחיפה, ואך ערכו הסכם הגירושין, אך לבסוף החליטו להשהות את החלטתם להתגרש. במקום הסכם גירושין חתמו השניים על "הסכם פשרה", לפיו הוסכם כי יחיו בנפרד לתקופה בלתי מוגבלת, שתסתיים בהחלטה והסכמה של שני הצדדים, או אז יפעלו למען שלום בית. בהסכם הפשרה נרשמה כתובתו של יעקב בעכו, וכתובתה של האישה ברחובות.

רווחה כלכלית לא הייתה מנת חלקם של יעקב ואשתו במהלך נישואיהם. בני-הזוג היו שקועים בחובות, ונפתחו נגדם מספר תיקים בהוצאה לפועל. בשלב מסוים הוכרזו יעקב ואשתו כחייבים מוגבלים באמצעים, ובמצב דברים זה לא הייתה בידם אפשרות להחזיק חשבון בנק.

יעקב טען כי התגורר עם אביו בעכו ממאי 2011 ועד דצמבר 2012, מועד בו יושרו ההדורים בינו לבין אשתו, ואז הוא חזר להתגורר עמה ברחובות. בהתאם, הוא קיבל את הטבת המס לפי סעיף 11 לפקודה כתושב העיר עכו בשנת 2011, וזאת באמצעות המעסיק שלו. ביחס לשנת 2012 - הגיש יעקב בקשה להחזר מס בהיותו תושב עכו - ואז החלו צרותיו עם מס הכנסה.

בעקבות בקשתו להחזר מס לשנת 2012, התבקש יעקב להגיש דוח לגבי שנת המס 2011, ולאחר הגשתו, קיבל יעקב תשובה מפקיד השומה, לפיה אינו זכאי להחזר מס כתושב עכו לשנים 2011-2012. בהמשך, נדחתה השגה שהגיש יעקב בעניין לרשות המסים, תוך שנקבע כי הוא אינו זכאי להטבת המס, כיוון שהוא לא הוכיח כי התגורר בעכו בתקופה הרלבנטית. על החלטה זו ערער יעקב לביהמ"ש המחוזי בחיפה.

בערעורו לביהמ"ש, הציג יעקב ראיות אודות נסיעותיו היומיות מעכו למקום עבודתו בקרית גת ובחזרה, המעידות על המרחקים שנסע והקילומטראז' שגמע הרכב שהועמד לרשותו על-ידי המעסיק. מקומות התדלוק העידו, לטענתו, על כך שעבד בקרית גת, ותדירות התדלוקים מעידה על כך שנסע מרחקים ארוכים. יעקב ציין כי כשעבר להתגורר ברחובות עם אשתו ובנותיו בדצמבר 2012, לאחר שיישר את ההדורים עם רעייתו - תדירות התדלוקים פחתה.

מנגד טען פקיד השומה, כי יעקב עזב את עכו במאי 2011, ומאותה עת - גם אם שהה באופן חלקי בעיר - הוא לא התגורר בה באופן בלעדי, ולכל הפחות ניהל מרכז חיים "כפול". פקיד השומה פקפק באותנטיות של הסכמי הגירושין והפרידה של יעקב מאשתו, וטען כי הם נועדו לצורכי מס והתחמקות מחובות. עוד טענה רשות המסים, כי בביקורת שערכו נציגי פקיד השומה במאי 2013 בכתובת דירתו בעכו של אביו המנוח, לא נמצא יעקב ואף לא אביו, ותחקור של שכנים העלה, כי למיטב ידיעתם, איש אינו מתגורר בדירה יחד עם האב. פקיד השומה ציין עוד כי בדיקת הקילומטראז' של הרכב שהועמד לרשות יעקב על-ידי המעסיק, מעלה כי הוא נמוך מכדי לספק תמיכה לטענותיו לגבי הנסיעות מקרית כת לעכו ובחזרה.

ספקנות ללא ביסוס

השופטת וינשטיין דחתה את עמדת פקיד השומה, כי יש מקום לפקפק באותנטיות של הסכם הגירושין והסכם הפשרה בין יעקב לאשתו. זאת, לדבריה, משום שלא הוצג בסיס ראייתי לכך שהם פיקטיביים ונוצרו לצורכי מס בלבד, או כאלה שבאו אל העולם כדי להטעות נושים כלשהם או כדי להבריח נכסים.

"אכן, מצבים בהם אדם שרוי בחובות, נפתחו נגדו תיקי הוצל"פ, מתנהלים נגדו הליכי גבייה, והוא מנסה 'להבריח' נכסים שלו מידי נושיו, בדרך של העברתם ורישומם על-שם אשתו, תוך טענה כי הינם פרודים או גרושים, וכי הנכסים שייכים אך ורק לה - אמנם אינם נדירים במחוזותינו. עם זאת, התרשמותי מן המסמכים, כמו גם מעדותו של יעקב, היא כי לא זה מצב הדברים במקרה הנדון", קבעה.

השופטת ציינה עוד כי בדיקת העובדות בתיק מעלה כי ליעקב ואשתו היו חובות משותפים בהוצאה לפועל, ואין כאן מצב דברים בו רק אחד מבני-הזוג נושא באחריות לחובות, ו"על כן, הספקנות והחשדנות מצד פקיד השומה-עכו כלפי הסכם הגירושין והסכם הפשרה, בנסיבות הקונקרטיות של יעקב ואשתו - אין להם ביסוס, שעה שכל תועלת ממשית לא הייתה צומחת ליעקב או לאשתו מיצירת מצג 'פיקטיבי' בדבר הליכי גירושין ביניהם".

עוד קבע ביהמ"ש, כי המסמכים שהציג יעקב ביחס לשימוש ברכב המעסיק, מבחינת היקף ההוצאה על תדלוקו, בקילומטראז' של רכב המעביד ובמקומות ותדירות התדלוק של הרכב בשנת 2012 לעומת שנת 2013 - תומכים בטענה כי התגורר בעכו. ביהמ"ש קבע כי ממסמכים אלו עלה שהיקף ההוצאה על תדלוק הרכב בשנת 2012 עמד על-סך של כ-31 אלף שקל, כאשר היקף ההוצאה החודשי נע בין 2,400 שקל ל-3,100 שקל; ויעקב תידלק את רכבו מדי יומיים או לכל היותר מדי שלושה ימים; ולעומת זאת, מתחילת 2013 - אז עבר להתגורר עם אשתו ברחובות - תדלק את הרכב בתדירות רק אחת לארבעה או חמישה ימים.

השופטת קבעה כי לא היה מקום לגישה החשדנית של רשות המסים כלפי יעקב בנסיבות המקרה, והעבירה לרשות המסים מסר ברור שלא להפוך את כל הנישומים "לחשודים המיידיים". פקיד השומה חויב בהוצאותיו ובשכר-הטרחה של עורך-דינו של יעקב בסכום כולל של 25 אלף שקל.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"