גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו צריכים לחנך את שוק הנדל"ן, וזה לא פשוט"

מיכאל רזניק עבד עם שר הבינוי והשיכון יואב גלנט, ופרש לפני מספר חודשים כדי להקים את הסטארט-אפ מטנויה, שפועל בתחום המציאות המדומה ■   "היום המציאות המדומה נכנסת להרבה תחומים כמו רפואה, צבא וביטחון, תעשיית הרכב ועוד ואין סיבה שזה לא יהיה גם בתחום הנדל"ן"

מיכאל רזניק / צלם:סטודיו כותרת
מיכאל רזניק / צלם:סטודיו כותרת

תחום המציאות המדומה פולש ליותר ויותר תחומים בחיינו. אם בעבר השימוש העיקרי במציאות מדומה היה בעיקר בתחום הרפואה, משחקי מחשב, משחקים אחרים או שימושים צבאיים למיניהם הרי שכיום המציאות המדומה נכנסת ליותר ויותר תעשיות שונות (כמו תעשיית הרכב) וגם לתחומי פעילות אחרים.

הסטארט אפ מטנויה (פירוש המילה ביוונית: "התפכחות") פיתח מערכת שלוקחת את המציאות המדומה לתחום הנדל"ן. מייסד החברה והבעלים שלה, מיכאל רזניק, שימש בתפקיד יועץ לשר הבינוי יואב גלנט עד לפני מספר חודשים, עד שהחליט להקים את מטנויה. "עבדתי עם גלנט בעצם מהבחירות האחרונות ומשם בא כל החיבור שלי לתחום הנדל"ן ועניין שלנו בזה. זיהיתי צורך שקיים וחוסר בפיתרון מתאים", הוא אומר בריאיון ל"גלובס".

"במשך שנתיים פיתחנו את המערכת, שלמעשה נותנת מענה לצורך ממשי שקיים בתחום הנדל"ן. אנחנו נותנים פתרון שלמעשה לוקח את תחום המציאות המדומה ו'מלביש' אותו על נדל"ן. הרי כמעט כולנו מאוד מתקשים לדמיין איך הבית שקנינו עכשיו על הנייר עומד להיראות בעתיד, זה כמעט בלתי אפשרי לרוב הגדול של האנשים. באמצעות הפתרון שפיתחנו במטנויה אנחנו יכולים לעצב ביחד עם הלקוח את הבית אונליין כבר מרגע שיש תוכנית אדריכלית. אין יותר צורך להתרוצץ בין חנויות למרצפות או פרקטים למשל, או לבחור שיש או ארונות מטבח אחרי ימים או שבועות של חיפושים בכל מיני מקומות בארץ. באמצעות המערכת שלנו אפשר לעשות את זה מול המחשב או הטלוויזיה לצורך העניין ולראות את הכל קורם עור וגידים כמו שזה ייראה בעתיד. אחד לאחד".

כמה זמן החברה קיימת?

"החברה למעשה קיימת שנתיים אבל על הנייר רק החל מחודש מאי השנה. יש לנו כאן צוות פיתוח של 7 עובדים ובסך הכל יש בחברה 11 עובדים את השיווק התחלנו למעשה רק בחודש ספטמבר וכבר יש לנו כמה לקוחות גדולים".

רוב הלקוחות שלכם הם פרטיים?

"לא. אנחנו עובדים גם עם חברות מתחום הנדל"ן".

יש לכם מתחרים?

"לא. ואם לומר את האמת זה כואב לי כי אני צריך למעשה לחנך את השוק מההתחלה. אנשים לא יודעים על מה אני מדבר איתם. ההדמיות שקיימות היום הם ברמה מאוד נמוכה. הפתירון שלנו מעביר אותך לעולם אחר לגמרי. הייתי מעדיף מצב שאנשים כבר יהיו מודעים לטכנולוגיה הזאת בדיוק כמו שהתרגלו מהר מאוד למסכי מגע ולטלפונים חכמים".

"אנחנו כל הזמן מפתחים את המערכת ומספקים ללקוח אלפי אפשרויות בחירה".

כל האפשרויות האלה גם קיימות במציאות?

"כן. ברור. כל מה שהלקוח רואה על המסך ובודק הוא גם יכול כמובן להעביר את זה למציאות האמיתית. אגב, כל אחד יכול לבחור לעצמו איך הוא רוצה לבדוק את האפשרויות - באמצעות משקפיים מיוחדים או לא, רק דרך מסך".

כמה עולה התענוג?

"זה מאוד תלוי בלקוח ובמה שהוא רוצה. יש כאלה שרוצים לעצב את כל הבית ויש כאלה שרוצים רק את הסלון, המטבח וחדרי הרחצה. יש הבדל כמובן בין דירה של 4 חדרים למשל או וילה גדולה. עבור דירה זה יכול להיות מחיר של כמה אלפי שקלים ועבור וילה גדולה כמה עשרות אלפי שקלים".

לא זול...

"תמיד צריך לעשות חישוב של עלות מול תועלת. המערכת שלנו חוסכת הרבה מאוד כאבי ראש, מריבות, התרוצצויות, זמן ובסוף גם הרבה כסף למעשה. אחרי שקנית בית ואתה צריך לחשוב איך לעצב אותו, המערכת שלנו נכנסת בתוך התהליך ומקצרת אותו, מייעלת אותו בהרבה".

יש לכם מתחרים בעולם?

"כן. יש בטאיוואן מתחרה ובלונדון חברה מתחרה. זהו. בארה"ב עדיין אף אחד לא עושה את זה עדיין ובטח לא בארץ".

אתם גם עושים את ההזמנות ורכש של המוצרים?

"כן. אנחנו בקשר עם ספקים שונים ועושים עבור הלקוח גם את הרכש של הדברים שהוא החליט שהוא רוצה. אגב, המערכת יכולה לבצע גם הזזת קירות ועוד הרבה דברים".

כמה זמן לוקח לעצב בית באמצעות המערכת?

"לנו זה לוקח כיום שבוע עד 10 ימים. לפני מספר חודשים לקח לנו חודש לבנות בית או דירה, כך שאנחנו משתפרים כל הזמן".

רזניק השקיע עד היום מהונו האישי כמה מאות אלפי דולרים בחברה, שבנוסף לצוות הפיתוח הישראלי שיושב במשרדי החברה בבני ברק, בראשות יונתן בן עזרא, החברה מעסיקה גם שני מתכנתים במינכן (ישראלים שגרים בגרמניה), ועוד מספר אנשי שיווק ומכירות. "אנחנו כל הזמן משכללים ומפתחים את המערכת. עיקר ההשקעה, אגב, היא לא טכנולוגית אלא שיווקית".

איפה הסיכונים נמצאים?

"לדעתי החדירה לשוק. אנחנו צריכים לחנך שוק וזה לא פשוט מכיוון שלהרבה מאוד אנשים יש רתיעה מהעניין הזה של מציאות מדומה. הרבה אחרים לא יודעים שזה קיים ואפשרי כבר היום. אגב, למתחרה שירצה להיכנס לתחום ייקח הרבה זמן להיכנס, לפחות שנה לדעתי, זה לא פשוט כמו שזה נראה".

יש גם הרבה אנשים שיירצו לחסוך את העלות הזאת למרות שהשקיעו מיליונים בדירה או בית...

"ייתכן. אנחנו עובדים אם מעצבי פנים, אנחנו למעשה עושים את העיצוב. והיום הרבה מאוד אנשים, כמעט כל אחד שקונה בית חדש או משפץ בית ישן, משקיע בעיצוב הבית שלו. באמצעות הפתרון שלנו אפשר לקחת למעשה את הבית החדש שלך לכל מקום, להתייעץ עם כל אחד כולל ההורים או האחים שלך, ולבסוף לקבל החלטה. אגב לעיתים בגלל התוכנה זה לוקח יותר זמן כי יש הרבה יותר אפשרויות. לעיתים זה לוקח חודשים".

מה אתה חושב על מה שקורה היום בתחום הנדל"ן בכלל?

"היום דירות נמכרות בארץ מאוד מהר, אבל מנגד יש כמות הרבה יותר גדולה של דירות שנשארות בפרויקטים ולוקח זמן למכור אותם. הפתרון שלנו יכול לעזור ליזם למכור את הדירות. המערכת גם פועלת נהדר בתחום של תמ"א 38 כי היא מאפשרת לך לראות את הבניין לאחר השיפוץ או ההריסה, איך הוא ייראה אחרי המהלך. לא רק מבחוץ אלא גם מבפנים - איך תיראה כל דירה ודירה בפרויקט אחרי השיפוץ או ההריסה. זה כמובן יכול גם לעזור לשכנע אנשים שמתנגדים למהלך של פינוי בינוי".

כמו שזה נראה עוד כמה שנים זה כנראה יהיה הסטנדרט בתחום הנדל"ן...

"בהחלט. היום אתה רואה את המציאות המדומה נכנסת להרבה תחומים כמו רפואה, צבא וביטחון, תעשיית הרכב ועוד ואין סיבה שזה לא יהיה גם בתחום הנדל"ן".

אני מסכים. נדל"ן זה גם תחום עתיר משאבים וכסף..

"נכון. מחירי הדירות כמו שאנחנו יודעים זינקו בשנים האחרונות וגם סטנדרט הבנייה עלה והיום אנשים לגמרי לא מסתפקים במה שהם קיבלנו לפני 20 או אפילו 10 שנים. כולם רוצים לעצב את הבית החדש שלהם ואנחנו מקצרים להם את התהליך והופכים אותו למהנה, החוויה היא אחרת לגמרי והרבה יותר חיובית".

רוב הלקוחות שלכם מגיעים מאזור המרכז?

"כן, אבל לא מתל אביב דווקא. יש לי לקוח בנצרת שעושה תמ"א לבניין והוא נעזר במערכת שלנו לעצב את הבניין. כשאנשים מבינים את המשמעות של הפתרון שלנו הם רוצים להיעזר בו".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי