גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי שנוא יותר, טראמפ או פוטין?

טרמאפ מאותת בכל מה שיש לו על גישה פייסנית לרוסיה ומנהיגה. "אידיוט שימושי"?

ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס
ולדימיר פוטין / צילום: רויטרס

מופע מרהיב ומדהים מתרחש עתה בוושינגטון לנוכח עיניהם המשתאות של תושבי תבל ומלואה: דונלד טראמפ, הנשיא הנבחר של ארה"ב ומנהיג העולם החופשי החל ב-20 בינואר, מנהל קרב מגע עם מערכת המודיעין האמריקאית, שאמורה להיות יד ימינו של כל נשיא, כלי שרת שערכו לא יסולא בפז.

אם בממשלים קודמים שימשה סוכנות הביון המרכזית מכשיר מרכזי בתהליכי גיבוש מדיניות וקבלת החלטות בנושאי חוץ, הממשל הנכנס מתייחס אליה בזלזול גלוי, והנשיא הבא מסרב אפילו להאזין לתדרוכים היומיים - תחזית האיומים והסיכונים - ש-CIA מציעה לכל נשיא (ונשיא נבחר). טראמפ רמז לנו מה הוא חושב על החכמה הקולקטיבית של הממסד הביטחוני כאשר הכריז בעצרות בחירות, שהוא "יודע טוב יותר מכל הגנרלים מה באמת מתרחש בזירה נגד דעאש". עכשיו אנו יודעים למה הוא התכוון.

אבל הקרע בין טראמפ לבין קהיליית המודיעין התרחב עוד יותר בסוף השבוע בעקבות חשיפת "וושינגטון פוסט", ש-CIA הגיעה למסקנה שרוסיה התערבה במערכת הבחירות ב-2016 כדי לסייע לטראמפ לזכות בנשיאות. קודם לכן סבר המודיעין האמריקאי, שהמעורבות הרוסית נועדה רק לערער את האמון בשיטת הבחירות בארה"ב. החשדות שהקרמלין אכן נוטה חסד לטראמפ מרחפים באוויר זה מכבר, אך עד עתה לא ניתנה להם כל גושפנקה רשמית. טראמפ רואה בכך קריאת תיגר של המודיעין האמריקאי על ממשלו, והוא לא ישכח זאת במהרה.

על הרוח הרעה בין טראמפ לקהיליית המודיעין תעיד תגובתו על החשיפה: "אלה שמעלים טענות על ההתערבות הרוסית (לטובת טראמפ) הם אותם אנשים שטענו בזמנם שלסדאם חוסיין, שליט עיראק, היה נשק להשמדה המונית. הבחירות הסתיימו לפני זמן רב באחד מהניצחונות הגדולים ביותר בהיסטוריה במניין האלקטורים. הגיע הזמן להתקדם ולהחזיר את הגדולה לאמריקה".

בראיון ל"טיים" אמר הנשיא הנבחר: "אני לא מאמין שהרוסים התערבו בבחירות. פורצי המחשבים יכלו להיות מרוסיה, או מסין ואולי מדובר בכלל באיזה ברנש במרתף בית בניו-ג'רזי".

במקביל, מנסה טראמפ להתמודד עם מחוקקים רפובליקאים, שמביעים זעם גובר על יחסו הפייסני לרוסיה ולשליטה, ולדימיר פוטין. טראמפ לא עשה סוד מחיבתו לפוטין במהלך הקמפיין. הוא עגב עליו בפומבי. "אם פוטין יאמר דברים טובים עליי, אני אומר דברים טובים עליו", הוא אמר לפני כמה חודשים. ובהזדמנות אחרת: "פוטין הוא מנהיג גדול. הוא מקיים פיקוח הדוק על ארצו. אני לא אוהב את השיטה ברוסיה, אך בתוך השיטה הזו, פוטין הוא מנהיג טוב יותר מאשר ברק אובמה (בשיטה האמריקאית)".

בצעד שמכעיס עוד יותר את הרפובליקאים, רמז בסוף השבוע המטה של טראמפ שהמועמד המוביל למשרת שר-החוץ בממשל הנכנס הוא רקס טילרסון, מנכ"ל אקסון מוביל, חברת האנרגיה הגדולה בעולם. טילרסון הוא אחד מידידיה הגדולים של רוסיה בקהיליית העסקים בארה"ב ויש לו קשרים הדוקים עם פוטין. בשנות ה-90 הוא ניהל פרוייקט של אקסון באי הרוסי סחאלין ופיתח יחסי עבודה טובים עם פוטין. ב-2011 חתמה אקסון מוביל על הסכם לגילוי וניצול בארות נפט וגז באזור הארקטי ובסיביר עם רוזנפט, חברת אנרגיה בבעלות ממשלת רוסיה.

כעבור שנתיים, העניק פוטין לטילרסון את "עיטור הידידות", האות הגבוה ביותר שרוסיה יכולה להעניק לזרים שהיא חפצה ביקרם. אקסון הספיקה לגלות מאגר נפט בים קארה, אך הפרויקט כולו הוקפא לאחר שהקהילה הבינלאומית, בהובלת ארה"ב, הטילה סנקציות על רוסיה בעקבות פלישתה לקרים. טילרסון נהפך לאחד המתנגדים הגדולים ביותר להטלת הסנקציות ומתח ביקורת חריפה על ממשל אובמה בגין התנהלותו מול מוסקבה. מינויו הצפוי של טילרסון לשר החוץ מצביע בבירור על מדיניות הפייסנות כלפי רוסיה, שטראמפ מתכנן לנקוט.

למעשה, טראמפ מנסה למחוק בבת-אחת מה שהוטמע באמריקאים מאז שנות ה-50 של המאה הקודמת: רוסיה (ובריה"מ לפניה) היא השטן, מקור כל רע עלי אדמות. דורות של אמריקאים זוכרים את תרגילי ההגנה האזרחית בבתי-הספר מפני הפצצות האטומיות של בריה"מ: בהישמע הצופר, כל התלמידים נקראו להתחבא מתחת לשולחנות...

תקופת מקארת'י, שבה התנהל מצוד גלוי אחר סוכנים קומוניסטים באמריקה, היתה דוגמה נוספת לעוויתות ההיסטריה האנטי-סובייטית שהרעידו את ארה"ב. גם לאחר נפילת אימפריית הרשע הקומוניסטית ופירוק ברה"מ לא התנערה ארה"ב מעוינותה לרוסיה. התחזקות הנטיות האנטי-דמוקרטיות של פוטין בשנים שחלפו רק מחריפות את העוינות הזו.

הממסד המודיעיני בארה"ב, שהאתוס שלו התגבש במלחמה הקרה, והקונגרס, שרבים מבכיריו לא שכחו את המאבק בקומוניזם, הם שני המעוזים האנטי-רוסיים החזקים ביותר בארה"ב. ובעוד שהמודיעין בארה"ב כפוף לנשיא, הקונגרס לא יזדרז לתת לטראמפ יד חופשית להפשיר את היחסים עם משטר פוטין. העובדה ששני בתי הקונגרס נמצאים בשליטת הרפובליקאים לא תעלה את הנשיא הנכנס על הכביש המהיר למוסקבה.

למעשה, אצל חלק מהמחוקקים הרפובליקאים - בייחוד חברי הממסד שתמיד הסתייגו מההשתלטות העוינת של טראמפ על מפלגתם - נוצרה דילמה: האם התלות המפלגתית בטראמפ, שיניף את הדגל הרפובליקאי בבית הלבן בפעם הראשונה אחרי שמונה שנים, תגבר על המשטמה כלפי פוטין? ההתנכרות המופגנת של טראמפ לשירותי המודיעין של ארה"ב, והחלטתו למנות תומך מוצהר של הקרמלין לשר-החוץ יוצרות דיסונאנס אצל המחוקקים האלה: האם האינטרס המפלגתי הצר ירמוס אחריות פטריוטית?

כבר עתה ברור ששני סנטורים רפובליקאים בכירים, ג'ון מקיין ולינדסי גרהאם, יובילו את המאבק נגד מינויו של טילרסון (המחוקקים הדמוקרטים, כמובן, ישימו רגל לטראמפ בכל הזדמנות). "אינני יודע מה היחסים בין מר טילרסון לוולדימיר פוטין, אבל אני יכול לומר לכם שזה מדאיג אותי", אמר אתמול מקיין. גרהאם הוסיף: "אני לא מכיר את האיש, אך אם הוא קיבל עיטור מהרוסים זה משהו שצריך לדבר עליו".

לדמוקרטים יש מסע צלב משלהם: הם דורשים למנות ועדת חקירה ממלכתית, שתבדוק האם ההתערבות הרוסית למען טראמפ אכן סללה את הדרך לניצחונו. אחרי ככלות הכל, בשלוש המדינות שהכריעו את הכף בבחירות הוא זכה ביתרון של 80 אלף קולות בלבד, כלומר יתרון של פחות מ-1% בכל אחת מהשלוש. האם לא ייתכן שההתערבות הרוסית, נאמר שחרור דוא"לים מביכים שנגנבו מהמטה של הילארי קלינטון, הצליחה להזיז כמה אלפי קולות למחנה של טראמפ? כמה רפובליקאים תומכים בדרישה זו. הם מודים שהתערבות של מדינה זרה בבחירות בארה"ב חשובה יותר מכל שיקול מפלגתי. כמובן, ועדת חקירה כזו, גם אם תוקם, לא תוכל כנראה לפסול את תוצאות הבחירות, אבל היא תוכל לשחוק את הלגיטימיות של ממשל טראמפ, ועל כך יאמרו הדמוקרטים: "דיינו".

ביסוד כל המרקחה הזו מונחת שאלה טורדת אחת: אם נצא מההנחה שטראמפ אינו משת"פ ביודעין של פוטין, האם הוא לא מצטייר עדיין כאידיוט שימושי בשירות הרוסים? אחד הטוענים כך הוא מייקל היידן, לשעבר CIA וראש הסוכנות לביטחון לאומי (NSA). במאמר יוצא דופן בחריפותו, ב"וושינגטון פוסט", בתחילת נובמבר, כתב היידן: "למען האמת, מעולם לא ראינו תופעה כזו... הראש בפועל לשעבר של CIA, מייקל מורל, אומר כי פוטין גייס את טראמפ כסוכן של הפדרציה הרוסית בלי שטראמפ יהיה מודע לכך. אני הייתי משתמש במונח 'פולזני דוראק' - אידיוט שימושי, אדם נאיבי, שרוסיה מפעילה אותו באמצעות מניפולציות. מאחורי גבו, הרוסים מתייחסים אליו בבוז, אבל פוטין מקבל בשמחה את התמיכה העיוורת של טראמפ בו".

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר