גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איש השנה של "גלובס" ל-2016, סמי סגול: "אחרי 50 שנה, מגיע היום שבו פתאום הכול נהפך לכסף"

סגול דיבר בערב פתיחת ועידת ישראל לעסקים, על ההחלטה למכור את האימפריה שבנה, כתר פלסטיק, ועל הציפייה שלו לפריצות דרך בתחום חקר המוח ■ לפרויקט איש השנה 2016

סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'
סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'

בערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים 2016, הוכרז סמי סגול כאיש העסקים של השנה מטעם עיתון "גלובס". סגול, 73, חתם ביולי האחרון על עיסקה למכירת 80% בחברת כתר פלסטיק, שאותה ניהל מאז שנות ה-80, לקרן ההשקעות BC Partners. עם השלמת העיסקה, צפויה משפחת סגול להיפגש עם 1.4 מיליארד דולר במזומן - מתוכם כמיליארד דולר יגיעו לכיסו של סמי.

תחת ניהולו של סגול, שרכש ב-1971 את מניות השותפים בחברה שהקים אביו המנוח, צמחה כתר לאימפריה של ממש: לחברה עם יותר מ-25 אלף נקודות מכירה בעולם, 18 מפעלים ומרכזי הפצה ב-9 מדינות. החברה מעסיקה כיום כ-4,000 עובדים, ומתוכם קרוב ל-2,000 בישראל.

עם ההכרזה על זכייתו בתואר "איש השנה", שוחח סגול עם העורך הראשי של "גלובס", חגי גולן.

גולן: מתרגש?

"קצת".

- תאר את ההרגשה ביום שנוחת על שולחנך, על פי הפרסומים, צ'ק של מיליארד ו-350 מיליון דולר, ועוד מעסק שהוא לא היי-טק.

"קודם כול, זה יום מרגש. אחרי 50 שנה של ניהול עבודה ייצורית, מגיע היום שבו פתאום הכול נהפך לכסף, למספר. זה יום מרגש. מספר אחד מבטא את כל הערך של העסק, למעשה זה נהיה סיכום של סך 50 השנים האחרונות. עכשיו זה ה-50 שנה הבאות".

- אני רוצה לשאול, האם בתחילת הדרך חשבת שתגיע להישגים האלו או שמדובר באבולוציה הדרגתית לאורך השנים, שבסופה מצאת עצמך עומד בראש כזו אימפריה עסקית?

"50 שנה אי-אפשר לנבא מראש. אבל דבר אחד היה ברור - מה שהיום, אגב, הופך לנושא מאוד חם - שמדובר בגידול אקספוננציאלי. יש חוקים היום לעולם העסקי. כמו בחוק מור, שקובע כי עם הזמן טרנזיסטורים יקטנו בנפחם ובמחירם, כך יש גם חוקים לכלכלה, לעולם העסקי, והחשיבה האקספוננציאלית עובדת".

- החשיבה הזאת תופסת גם במקרה של כתר?

"ככה אני חשבתי וחושב עד היום. באיזשהו שלב, החוק הזה משתבש, מתחילה להיות אסימפטוטה. וזה הזמן להחליף כיוון".

- דבר כזה קרה גם בכתר פלסטיק?

"אחרי 2008, הייתה הרגשה שמשהו הולך להשתנות בעולם. להפתעתי, ב-2010, התגלה שלא השתנה כלום. (הבנקים המרכזיים - ש"פ) התחילו להדפיס כסף, הדברים חזרו לקדמותם ושוק המניות חזר לעלות. אבל מבחינתי, זה היה האות לשנות כיוון. אז החלטנו למכור את העסק".

- כבר אז, ב-2010?

"ב-2011 נוצרה אצלי ההחלטה לשנות כיוון ולהחליף בעלות והנהלה. לשמחתי, ב-2013 חלה מהפכה. הריבית ירדה וכל הסימנים העידו על צמיחה, שעדיין ממשיכה. יחד עם זה, עדיין חשבתי שהגיע הזמן להחליף כיוון".

- הייתה גם מחשבה, "אני לא ילד"? הייתה מחשבה שהגיע הזמן לממש?

"למעשה, זה מה שקרה. כך זה עם כל עסק - להפוך אותו למספר, למזומן, זה להגיד שכיוון ההתפתחות הוא אחר".

- רבים אומרים שקשה מאוד להצליח בתעשייה בישראל, וכתר פלסטיק זאת תעשייה מצליחה ביותר - בישראל. יש סוד, דרך מסוימת שבוחרים בה ואז מצליחים? או שבאמת קשה להצליח בתעשייה בישראל?

"יש כמה דוגמאות של הצלחות גדולות. בתעשייה נפתחים כיוונים חדשים, והתעשייה הישנה צריכה להחליף כיוונים. עוד נראה שינויים נוספים בעתיד - מקווה שחיוביים".

"מאמין שאראה מהפכות"

- בשנים האחרונות אתה עוסק ותורם הרבה בתחום חקר המוח. האם אלו התוכניות שלך ל-50 השנים הקרובות?

"ההתעניינות שלי במוח, כמו כולם, הגיעה מההורים. אבא מת משבץ, אמא מאלצהיימר, אז ברור לילד לאן הוא הולך. צריך לעשות שינוי, צריך להשקיע בצעירים, בבתי ספר למדעי המוח, בבתי חולים, בתקווה שנזרז את התהליך ונשנה משהו בעתיד. אני רואה, כאן בקהל, חלק מאלה שהולכים לשנות את העתיד שלנו ומקווה שהם יספיקו לעשות זאת בתקופתי".

- איך אתה רואה את התחום הזה? יש בו מספיק משאבים ומחקרים?

"יש משאבים אדירים, אדירים. הבעיה היא לא הכסף, אלא כישורים אישיים - למשוך את האנשים הכי חדשניים, הכי מהפכניים, כדי להגיע לקפיצת דרך מדעית. אני מקווה שחלק מזה יגיע מהארץ. אני מאמין שאני אראה מהפכות בתחום הזה".

- עוד בחייך?

"אני אחכה".

- זה כולל גם התנסות אישית שלך, בתחום ההזדקנות?

"בגיל 75, החלטתי שגם אני צריך להשתתף בתקווה שאנחנו נתחדש. יושב כאן רופא שהציע לי לחדש את המוח המזדקן, נתתי לו הזדמנות. מקווה שלא אתאכזב".

- מה זה אומר, מבחינת התהליכים היומיומיים?

"בתור עצות כלליות, אני יכול להגיד, תתעמלו, תאכלו נכון, אל תעשנו ותהיו חברתיים. עצות שלא השתנו מאז. אני לא מציע שום דבר קונקרטי, מדעי, שיכול לשנות את המצב הקשה שאליו יכול להגיע המוח. אבל אני רואה בקהל אנשים שכדאי לנו להתאמץ בשבילם".

- רבים שואלים: האם התהליכים שעובר המוח הם פונקציה של הסביבה או גנטיקה? אפשר להילחם, בכלל, בגנטיקה?

"ידוע היום שמדובר בגנטיקה, אבל עוד 10-20 שנה גם על זה יהיה אפשר להשפיע".

- התחום הזה כולל מגוון בעיות אתיות. איך מתגברים עליהן?

"לדעתי, בכל תחום טכנולוגי יש בעיות אתיות. הפצצה הגרעינית היא דוגמה קלאסית למצב כזה. עובדה שהחברה התגברה על זה, בינתיים לפחות. אני מקווה שהטיפול בגנטיקה, במוח, לא יביא לשינויים קשים מבחינה חברתית. בינתיים, בכל מקרה, המדע והטכנולוגיה ממשיכים".

- אתה אומר שאתה משקיע משאבים בתחום. הכוונה היא לתרומות או גם להשקעות?

"בינתיים תורם, אולי בעתיד נשקיע".

- הבייבי החדש שלך הוא מזוודות חכמות. תוכל להרחיב?

"כשמכרנו את השליטה בחברה, בא אליי יועץ בן 80 פלוס ואמר שהעובדים המבוגרים מפחדים שאנשים צעירים לא יאהבו אותם. החלטתי להקים מפעל חדש שיקלוט את כל העובדים המבוגרים, אבל לא רציתי שייראה כמו בית אבות. במקום זה, אמרתי שנחדש את תחום החומרים, חומרי הגלם, שהם המרכיב הכי יקר בתעשיית הפלסטיק. הייתי ב-MIT ובטכניון, החלטנו להקים בתי ספר לחומרים חכמים, גם מבחינת החיבור שלהם לאינטרנט וגם מהבחינה הביולוגית. בינתיים, התחלנו לייצר מזוודות שיהיו חכמות בעתיד".

- מה זה אומר?

"כל התהליך שאנחנו עוברים בשדה התעופה, שואלים אותנו, 'איפה היית?', 'מה הכנסת?'. המזוודה צריכה לדעת בעצמה דברים כאלה. האייפון שלנו כבר יודע דברים דומים".

- מדובר על צ'יפ מסוים שיורכב במזוודה?

"למעשה, המזוודה תהיה ביולוגית במידה מסוימת. כמו שהגוף שלנו חש את הסביבה ומגיב לה, החומרים העתידניים הם כאלה. אני מקווה שנראה את זה בקרוב. מדובר על תקופה של שנים, לא של עשרות שנים".

- לסיום, בעוד 100 שנה, כשידברו על סמי סגול, את מי יזכרו - זה ממפעל כיסאות הפלסטיק ביפו או זה שעזר, אולי, לחולל תפנית בחקר המוח?

"לא זה ולא זה. ילד יהודי שלא היה זקוק לעלות לארץ, עלה לארץ ורצה לבנות כאן עולם חדש. לשמחתי, נבנה עולם חדש. עכשיו אני מקווה שהעולם הזה ימשיך לגדול. ככה אני רוצה שיזכרו אותי".

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נאסד"ק קופץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת