גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בעולם יש צורך באוכל, יש בעיות קרקע ומים - לכל אלה צריך פתרון"

כך אמר פרופ' יוג'ין קנדל בפאנל "ירוק זה הזהב החדש: אגרוטק כמנוע צמיחה חדש" במסגרת ועידת ישראל לעסקים ■ הפאנל עסק בנושא טכנולוגיות חקלאיות והדרך להפיכתן לגורם משפיע בכלכלה הישראלית

יוג'ין קנדל / צילום: אוריה תדמור
יוג'ין קנדל / צילום: אוריה תדמור

תחת הכותרת "ירוק זה הזהב החדש: אגרוטק כמנוע צמיחה חדש", אירחה ועידת העסקים של גלובס פאנל בנושא טכנולוגיות חקלאיות והדרך להפיכתן לגורם משפיע בכלכלה הישראלית. 

את הדיון פתח והנחה פרופ' יוג'ין קנדל, לשעבר ראש המועצה הלאומית לכלכלה וכיום נשיא עמותת סטארט-אפ ניישן סנטרל. "רבים בישראל חושבים שפעם גידלנו תפוזים ומשם עברנו לפיתוח תוכנה, וזאת גם התמונה שהייתה לי בראש, עד שרוה"מ בנימין נתניהו ושר החקלאות לשעבר שלום שמחון, ביקשו ממני לחשוב גם על החקלאות הישראלית ועל אגרוטק".

קנדל סיפר כי "הצטרפתי לארגון שמקדם חדשנות ישראלית ושמתמקד גם באגרוטק ובפודטק ואנחנו מחברים את החדשנות הישראלית לבעיות של העולם. בעולם יש צורך באוכל ובהבטחת מזון ומצד שני יש בעיות של מחזוריות בקרקע, של מים, שינויי אקלים, בעיות סביבתיות ובעיות בכוח האדם בחקלאות וגם בזבוז מזון בכמויות גדולות בעולם. לכל אלה צריך פתרונות".

"בישראל יש כיום 450 חברות בתחום האגרוטק (או בקיצור אגטק, ע"כ), רובן קטנות, ויש אקדמיה ומחקר. יש פה אפשרויות ויחסית לעולם, יש כאן חקלאים צעירים שמוכנים לקחת סיכונים ולנסות דברים חדשים, אבל אין עדיין סביבה מספיק חזקה להתפתחות התחום."

"המודל של ישראל היה שהיינו צריכים לפתור לנו את בעיית המזון ועשינו זאת בדרכים שונות מהשכנים שלנו ואז התחלנו לייצא באופן מאוד מוקדם. היום אנחנו משנים קצת את הדבר הזה ובמקום לחשוב על הייצוא של התוצרת, אנחנו אומרים בואו נהפוך את זה לתוצר לוואי של יצוא טכנולוגיות, כי הגודל של ישראל לא מאפשר לנו להיות ממש גדולים ביצוא של תוצרת."

אחרי קנדל עלה לדבר אוסקר צ'מרינסקי, מנהל בכיר בתאגיד המימון הבינלאומי (IFC) שמהווה חלק מקבוצת הבנק העולמי (World Bank Group). צ'מרינסקי, חבר ותיק של קנדל, הסביר כי בעוד הבנק העולמי עוסק במתן הלוואות למדינות מתפתחות, הרי שה-IFC עוסק דווקא במימון והשקעות בחברות פרטיות במדינות אלו. 

"באנו לישראל לדבר על חקלאות ואגטק. האתגרים הגלובליים בתחום הזה הם קודם כל הבטחת מזון כלומר שיהיה מזון על שולחן של כל האדם. אוכלוסיית העולם אמורה לגדול בעשורים הקרובים בעוד 2 מיליארד נפש, בשעה שפיתוח של חוות חקלאיות חדשות במקומות בהם יש שטחים לא מנוצלים כמו אפריקה נהפך ליקר יותר. לכן העולם יידרש לייצר יותר במזון בפחות שטח חקלאי".

צ'מרינסקי סיפר כי ב-IFC מזהים הזדמנויות גדולות בתחום האגטק ובעיקר ביכולת להביא לשיפור שיטתי של כל שרשרת האספקה החקלאית, החל מגידול היבולים ועד צריכתם בידי האדם. לכן משקיעים שם בחברות פרטיות בשווקים מתעוררות שפועלות בתחומי המים, האדמה, התזונה, ייצר החלבונים ועוד".

ב"אגטק אנחנו רואים גידול בהשקעות משנה לשנה עד לכ-5 מיליארד דולר אשתקד. אפילו חברות מזון ומשקאות מובילות רואות כיום הזדמנויות בתחום הזה ורוצות נתח לעצמן", הוסיף צ'מרינסקי.

לאחר מכן נערך הפאנל, אותו הנחה פרופ' קנדל, ובו נטלו חלק פרופ' עודד שוסיוב מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה באוניברסיטה העברית, פרופ' אורי שני מהמחלקה למדעי הקרקע והמים באוניברסיטה העברית, ד"ר אבי פרל, המדען הראשי בשרד החקלאות ועדי וגמן, מייסדת ושותפה מנהלת בקרן אגרי-ניישן. 

פרופ' קנדל: מה ישראל יכולה להציע לתחום האגטק ומהם היתרונות היחסיים שלנו בתחום זה? 

פרופ' שוסיוב: "ההזדמנויות הן עצומות בכל דבר שניגע בו. בעיני ההזדמנות באגטק זה להסתכל גם על החקלאים. אני בן למשפחת חקלאים דור שמיני בארץ ובעיני ההזדמנות לישראל זה לא לייצר עגבניות יותר טובות אלא לעשות קפיצה גדולה יותר. למשל לתחום של גידול צמחים מהונדסים גנטית שישמשו לתעשיית התרופות הביולוגיות".

וגמן: "ישראל ייצרה לעולם מאז ומתמיד יתרונות, אם זה טפטוף וייצור חלב ולכן כל החברות המובילות נמצאות פה. גם התמיכה של הממשלה בחממות מושכת אותם, וכמובן הרוח היזמית שרואים כאן. ככה שבעתיד כל הנושא של מדיקל פוד זה הדבר שצריך להתסכל עליו ולשם צריך ללכת. החקלאות צריכה להסתכל למנעד יותר רחב."

ד"ר פרל: "יש במחקר הישראלי שני דברים. האחד הוא יתרון הקוטן של המדינה, כלומר שהכול קרוב כאן ואפשר לתקוף בעיות מכל הכיוונים האפשריים. נושא שני הוא הריבוע הקדוש, כלומר אותו קשר אמיץ בין רמת המחקר, רמת ההדרכה, המגדלים והתעשייה. יש כאן מגדים שמוכנים לקחת סיכון ונמצאים בקשר עם המחקר וההדרכה. והחברות שנמצאות בקשר עם החוקרים וכל זה יוצר סיטואציה לא אופיינית לעומת מקומות אחרים".

פרופ' שני: ישראל מיוחדת בנושא האיטגרציה בתחומי המים. אין לנו שום טכנולוגיה ייחודית אבל בשום מקום בעולם לא הצליחו לעשות אינטגרציה של כל תחום ההתפלה וההשבה של המים כמו בישראל. לא סתם החקלאים בישראל הם המציעים את הרעיונות והפתרונות לאקדמיה. וזה מאוד ייחודי בעולם.

פרופ' קנדל: למה לא רואים עדיין בחקלאות את מימוש הפוטנציאל שטמון בענף? מהם המחסומים שעומדים במימושו?

פרופ' שני: "החסם הכי גדול הוא שהגודל של ישראל הוא זניח. אין בישראל שטחים לחקלאות ואין בה שרשרת אספקה מאורגנת. את כל הגרעינים שלנו אנחנו מייבאים. ככה שאנחנו בישראל לא נמצאים בתחום של יצור אוכל, ואנחנו לא מבינים את זה. אנחנו לא מתעסקים במה שרוב החקלאות בעולם מתעסקת".

ד"ר פרל: "חוקרים כאן מחפשים מחקר ולא כסף. לכסף יש אבני דרך ותנאים קשים. זה לא פשוט וזה מאבק יום יומי לשכנע חוקרים שכדאי להם ללכת למחקרים שיהיו ברי יישום".

וגמן: "בשלוש השנים האחרונות זיהנו מגוון רחב של רעיונות, אבל הסיבה שישראל לא הופכת גם לאגריניישן, זה בגלל שהכסף לא מתקרב למה שמושקע כאן בהייטק. להערכתנו יש כאן פער של לפחות של 500 מיליון דולר שאפשר להביא ולהשקיע בטכנולוגיות מתחום החקלאות. וזה מה שיכול לחולל כאן מהפכה בתעשיית החקלאות."

פרופ' שוסיוב: "אני חושב שאחד החסמים הגדולים לחזון שישראל תהיה יצרנית של רכיבים פעילים בתרופות ביולוגיות מצמחים קשור במשטר הרגולטורי. הגוף הרגולטורי שנותן גושפנקה לניסויים בתרופות נמצא בארה"ב ובאירופה ולא בישראל, וזה חסם נוראי מבחינתנו. היה נפלא שמדינת ישראל הייתה מסוגלת להקים גוף שייתן רגולציה לשימוש בתרופות".

"הדבר השני זה שהרבה חברות מגיעות לעמק המוות שבו צריך סכום גדול של כסף כדי להפוך את הפיתוח למוצרים. וההצעה שלי היא שכסף מקרנות הפנסיה של כולנו ישמש לכך. תארו לכם מה היה קורה אם הרגולטור היה מחייב את קרנות הפנסיה להשקיע חצי אחוז מהכסף שלנו בעתיד שלנו, כלומר באגטק ובביוטק?"

קנדל: מה המדינה יכולה לעשות עוד כדי לסייע לתעשיה?

ד"ר פרל: "במשרד החקלאות אנחנו רואים חשיבות גדולה לחזק את זרם העסקאות, וזה התבטא בהקמת חמישה מרכזי מצוינות ובפתוח ידע. כרגע מה שאנחנו עושים כדי לחזק את הקשר בין החוקרים לתעשייה, זה שורה של מחקרים מסובסדים שבהם החוקר מגיע עם גורם עסקי מתחילת המחקר. זה עובד בשנתיים האחרונות ויש תוצאות ראשונות ומבטיחות. מה שהיינו רוצים בגדול זה לייצר גם בחקלאות מודל של קרן יוזמה. אותה הקרן שהביאה את הייטק לאן שהוא הגיע היום.

פרופ' שני: "יש הבדל מהותי בין מדען לממציא. מדען מפרק תופעה לגורמים וממציא הוא מרכיב. לכן זה לא אותה תכונה ולא בכל מדען יש את אותה יצירתיות של הממציא. מצד שני שניהם נדרשים להבין את החומר וזה משהו שחסר להרבה יזמים צעירים כי הנושא הביולוגי מאוד מורכב. לכן הקשר בין יזמים והאקדמיה חייב להיות הרבה יותר חזק".

"הבעיה היא שכולם במערכת יותר מדי חמדניים. האוניברסיטה ישר רוצה את חלקה, ולכן קשה לעבוד ככה. במדינת ישראל האוניברסיטאות דורשות שותפות מלאה איתך, אם אתה בא עם רעיון, וזה לא ככה באוניברסיטאות בעולם כמו סטנפורד למשל. לכן הממשלה בצורה מבוקרת צריכה לדאוג שייווצר קשר טוב בין היזם לאוניברסיטה.

פרופ' קנדל: מה המרכיבים שצריך יזם אגטק כדי להצליח, מעבר לטכנולוגיה טובה?

פרופ' שוסיוב: "מנקודת מבט של מדען ויזם, חשוב להבין שאנחנו לא בהכרח טובים בכל המנעד של הדברים שצריך כדי להצליח. מדען לא חייב להיות מנכ"ל וגם לא סמנכ"ל פיתוח. אולי מדען ראשי אבל זהו, כי סטארט אפ זה בית משוגעים שדורש מחויבות עצומה ולכן חשוב ביותר שכדי שהדבר הזה יצליח יהיו בעמדות הללו האנשים המוצלחים ביותר".

פרופ' קנדל: מהם המגמות הגלובליות בתחום של מימון החקלאות ומה קורה בישראל?

וגמן: "רואים שלוש מגמות בתחום המימוני, הראשונה היא החיבור בין האגטק לחקלאים עצמם, השניה היא שחקלאי יודע לקחת טכנולוגיה ולהשתמש בה וזה יוצר לו יתרון תחרותי והשלישי זה שגופים יעברו להשקיע בתחום במודל של קרנות הון סיכון. הטרנד האחרונות זה קרנות תאגידיות."

פרופ' קנדל: דיברתם על כך שאקדמיה ותעשיה לא מדברים יותר מדי, אבל בחקלאות רוב הפטנטים באים מהמעבדה. איך מחברים את העולמות האלה?

פרופ' שוסיוב: "אנחנו באוניברסיטה מנסים למצוא את המרכיבים ולחבר אותם למפרקים. המסקנה שלנו בפקולטה לחקלאות היא שיש רעיונות נהדרים שבאים מהסטודנטים ולא מהפרופסורים. ולכן התוכניות שאנחנו מתחילים להקים הן כאלו שמבקשים מהסטודנטים להיות היזמים ואם הרעיון שלהם מספיק טוב, אז אנחנו מחברים אותם למעבדות ולפרופסורים. זה לא מהלך קל ליישום אבל יש לנו רוח גבית מהאוניברסיטה".

ד"ר פרל: "אחד הפתרונות הוא בניית הסכמי מסגרת כמו שנעשה במכון וולקני, ואז כל מה שצריך לעשות כשיש תוכנית חדשה זה לצרף דף נייר אחד להסכם הקיים."

פרופ' קנדל: אחת הטענות שנשמעות הוא שהמחקר הישראלי לא מחובר לבעיות בעולם. עד כמה זה חשוב לחבר את היזמים והחוקרים לבעיות אמיתיות?

וגמן: "אנחנו רואים שהיזם הישראלי מזהה נכון את האתגרים האמתיים. הקושי הוא להבין את השוק החקלאי הספציפי בכל מדינה. אבל היינו רוצים לראות פתיחות גם מהחברות הגדולות שיבוא ויגידו לנו איפה קשה להן ואיפה כואב להן. כל העולם החקלאי עובר עכשיו קונסולידציה שתצא אל הפועל ב-2017, ואז ב-2018 יתחיל החיפוש האמיתי אחר פתרונות.

פרופ' שני: "אין בישראל מגבלות. הבעיה היא שישראל לא נמצאת בחקלאות הבסיסית של העולם, ולכן כדי להיות שם אנחנו צריכים להתאמץ."

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות