גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדקו את עצמכם: חשבון האמון שלכם במנהל במינוס?

אמון אמיתי הוא עניין מורכב. הוא עוסק בעצם בתחושה שלנו שאנחנו יכולים לחזות את העשייה של המחר

לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock
לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock

דגים הם האחרונים לגלות את המים. מבחינתם המים שם, הם מוקפים בהם, עד שהם לא חושבים עליהם. אמון הוא כמו מים. כשהוא קיים, אנחנו לא חושבים עליו, אבל כשהוא נשבר, אנחנו מגלים את חשיבותו. בתקופות של משבר, ארגונים מוצאים את עצמם עסוקים באמון - אמון של הלקוחות, של המשקיעים, של העובדים. אבל דיון באמון במקום העבודה אינו חייב להתקיים רק בעת משבר, כי הרי כמו חשבון בנק, אנחנו ממלאים את חשבון האמון שלנו ומושכים ממנו כמעט בכל מפגש, שיחה והחלטה שמתקבלת ונוגעת לחיי העובד והארגון. לאמון הזה יש הרבה רבדים, אבל אני רוצה להתמקד בזה שבין עובד למנהל.

אתם ודאי מכירים את רשימות החברות שהכי טוב לעבוד בהן. בארה"ב, הרשימה המפורסמת מכולן היא של 100 החברות של מגזין Fortune, שנעשית בשיתוף ארגון שנקרא The Great Place to Work Institute. המדד של "פורצ'ן" מבוסס על נקודת מבטו של העובד והדברים שחשובים לו ביותר. אמון תופס שני שלישים מהקריטריונים במדד. זה לא מקרי. המחקרים שלהם מראים שאמון בין עובד למנהל הוא המאפיין המרכזי של מקומות העבודה הטובים ביותר, אלה שהתוצאות העסקיות שלהם עולות על מדד S&P500 פי שלושה. חשיבות האמון חוזרת גם במחקרים אחרים. לדוגמה, במחקר של ארנסט אנד יאנג על אמון בעולם העבודה מוצגים עשרת הגורמים המשפיעים על העדר אמון במנהל, ובהם העדר שקיפות, העדר משוב, העדר תקשורת. גם טום רט וברי קונצ'י, מחברי הספר Strength based Leadership, שאלו עובדים מה הם מחפשים במנהיגים שלהם, ובראש הרשימה היו אמון, חמלה, יציבות ותקווה.

הרעיון העומד בבסיס השיח על אמון פשוט מאוד: אמון נבנה באמצעות מערכות יחסים, וכשהוא קיים, הוא מאיץ תהליכים. חישבו לרגע על עבודה לצד אדם שאתם מכירים וסומכים עליו - איך אתם מרגישים, באיזו מהירות אתם "משחררים" שליטה ומחלקים את העבודה? ועכשיו חישבו על עבודה לצד אדם שאתם לא סומכים עליו - כמה זמן מתבזבז וכמה עומס נוצר כתוצאה מכך שאתם לא סומכים, שאתם צריכים לבדוק, לתאם, לשמור?

מבחינה אינטואיטיבית, אנחנו מבינים את משמעות האמון, אז למה בכל זאת אמון הוא אחד הנושאים הכי מורכבים בארגון? על פי ברומטר האמון של אדלמן, המתפרסם בכל שנה מאז שנת 2000 ומודד עד כמה עובדים סומכים על מעסיקיהם, ככל שהעובד נמצא נמוך יותר בהיררכייה הארגונית, קטן האמון שלו בארגון. אם אתם מכהנים כמנכ"ל או חברים בהנהלה הבכירה, כ-64% מכם סומכים על הארגון. האירוניה היא, שעל פי מחקרים דווקא העובד הפשוט הוא מקור המידע האמין ביותר לגבי החברה (63%, ואם מדובר במומחה טכנולוגי שיעור האמון עולה ל-67%). במילים אחרות, הגורם שרמת האמון שלו בארגון היא הכי נמוכה הוא גם הגורם שבחוץ נתפס כאמין ביותר ביחס לארגון. אין צורך במחקר נוסף כדי להבין שאם לאותו עובד אין אמון בארגון, הסיכוי שיאמר עליו דברים טובים בחוץ קטנים יותר.

איך בונים אמון? התחילו בלומר את האמת

רמה בסיסית של אמון מתקיימת כשאנשים רואים שמנהיגיהם עושים את מה שהם אמרו שיעשו. אבל אמון אמיתי הוא עניין מורכב הרבה יותר. הוא עוסק בעצם בתחושה שלנו שאנחנו יכולים לחזות את העשייה של המחר. בתקופות של שינוי מתמיד קשה לעובדים לתת אמון במנהיגים שהתנהלותם אינה צפויה. זה אחד האתגרים המשמעותיים ביותר של מנהיגים היום, למצוא את שיווי המשקל הנכון בין תחושת היציבות של העובדים לבין היכולת להבין מה יקרה מחר והצורך להתייחס לשינויים ולהתאים את הארגון לעתיד המשתנה.

על ההקבלה בין תפיסת הדג את המים לאמון בארגון קראתי לראשונה בספר The Speed of Trust מאת סטיבן קובי. הוא טען שם שכשמדובר באמון במערכות היחסים בארגון, כל מה שצריך זו התנהגות עקבית. אנשים שופטים אותנו על האופן שבו אנחנו נוהגים, לא על כוונות או מילים. אתם הרי מכירים את האימרה "הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות". כדי לבנות אמון, קובי מציע להתחיל בלומר את מה שמתכוונים, לומר את האמת, גם אם היא לא פופולרית. עובדים שמרגישים שהמנהלים שלהם אינם מתקשרים את המציאות מתחילים ליצור לעצמם תמונת מציאות חלופית, מנסים לפענח מה באמת קורה, למה התכוונו. מעבר לכך שזה גוזל זמן ופוגע בתפוקה, לרוב נוצרת תמונה קשה מהמציאות עצמה. חשוב שההתנהגות שלנו, לא רק המילים שלנו, יראו שאכפת לנו, שאנחנו כנים. בעולם העבודה של היום, קל מאוד לבחון אם נאמרה אמת. המידע שמצוי בידי העובדים כבר מזמן אינו מנוהל על ידי ההנהלה. לכן שקיפות היא הבסיס לכנות, ליושרה, לאותנטיות. ושקיפות פירושה שדברים נעשים במקום שבו רואים אותם ולא בחדרים סגורים, בהסתר, מתחת לשולחן. חלק משקיפות זה שיתוף במידע. קובי אומר שאם יש לכם ספק, אז עדיף שתשגו בשיתוף ולא תסתירו.

יש כאן דבר נוסף שצריך לתת עליו את הדעת. מה שאצל אחד ייחשב הפקדה בבנק האמון במנהל אצל אחר ייחשב דווקא משיכה מחשבון האמון. לכן צריך לחשוב על האופן שבו אומרים את האמת, בלי לפגוע באנשים, ביחסים. כך למשל מה שבישראל נחשב דיבור ישיר עשוי להתפרש במדינות מסוימות כלא מקובל. צריך לומר דברים באופן שמעריך את הפרט, את העשייה, באופן שמכבד את תרבותו של המאזין.

אחד הגורמים המשמעותיים ביצירת אמון הוא עמידה במילה. אי-קיום הבטחה מרוקנת באופן משמעותי את בנק האמון. ויש גורמים נוספים: לדוגמה, כשעבודת צוות מצליחה, מנהל שנותן קרדיט לצוותו יוצר סביבה שבה מעודדים אנשים להיות יצירתיים וחדשניים, לקחת סיכונים, לצאת מאזורי הנוחות; בקשת משוב ולמידה מטעויות, וחתירה לשיפור מתמיד; התמודדות עם בעיות, במקום התעלמות מהן.

זה לא צריך להיות מורכב כל כך. כדי לוודא שאנחנו עושים את הדבר הנכון עלינו פשוט לחשוב כיצד היינו רוצים שיתייחסו אלינו. לא תמיד הכול הולך כמתוכנן, אבל אם נעשתה טעות, עדיף להתנצל, לתקן את שנעשה. דמיינו שתי מסעדות שבהן התלוננתם על התנהלות לא תקינה. באחת קיבלתם מנה בתוספת התנצלות, ובאחרת עמדו בתוקף על כך שהכול היה כשורה. לאיזו מהן תחזרו? אותו דבר בעולם העבודה. האמון הוא מטבע, ואת חשבון האמון של עובד ועובד צריך לתחזק כך שלא יתרוקן. לא ה"ארגון", אלא אני, אתה ואת. כל אחד והמעגל שלו.

*** הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל מרחב אירופה ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

10 הגורמים המובילים המשפיעים על העדר אמון

עוד כתבות

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

מתי תיגמר המלחמה? זה ההימור המוביל

פלטפורמת ההימורים פולימרקט, שמבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, מציירת תמונה ברורה: הפסקת אש לפני אפריל - לא סבירה ● נפילת המשטר עד יוני - 42% ● ומה לגבי חסימת מיצרי הורמוז?

מטוס חיל האוויר בדרך לתקיפה באיראן / צילום: דובר צה''ל

המשקיעים האופטימיים בעולם? מאחורי היום הבלתי נתפס בבורסת תל אביב

הבורסה המקומית עשתה היסטוריה ביום המסחר הראשון מאז שנפתחה המלחמה עם איראן: בניגוד לשוקי המניות כמעט בכל מדינה בעולם, תל אביב הפגינה אופוריה של ממש עם עליות חדות ושיא חדש ● מה מוביל לאופטימיות החריגה בארץ, ואיזה מניות זינקו יותר מכולן

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● 9 הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

מה לעשות עם תיק ההשקעות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"הזדמנות קנייה לא נורמלית"? המומחים חלוקים מה לעשות עם תיק ההשקעות

לקראת פתיחת המסחר בת"א, המלצות מנהלי השקעות נעות בין "לא להגדיל סיכון" ו"להימנע ממכירת חיסול", לבין "חשיפה גבוהה להשקעות בשוק הישראלי" ו"צמצום של רכיבי המט"ח בתיק (השקל־דולר בדרך לקידומת 2)" ● ומה ניתן ללמוד מהתנהגות השוק במבצע "עם כלביא"

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

100 דולר לחבית? כך עלולה סגירת הורמוז לשנות את שוק הנפט העולמי

התקיפה הובילה לצניחה של 70% בתנועת המיכליות בעורק התחבורה הראשי, ולעלייה של 50% בפרמיות הביטוח ● המומחים מעריכים כי השוק כבר תמחר את רוב הסיכונים, בעוד אופ"ק מגדילה התפוקה כדי למתן את המחיר ● כעת - כל העיניים נשואות לפתיחת המסחר

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

ההודעה שמתחזה לדואר ישראל

לא ללחוץ על הקישור: הסמס שקיבלתם הוא לא באמת מדואר ישראל

בימים האחרונים רץ קמפיין פישינג שנשלח בהודעות SMS ומנסה להשתלט על חשבונות בנק וחשבונות תשלום דיגיטלי ● בדואר ישראל מבהירים כי זו לא הודעה מטעמם ● כך תדעו לזהות את הנורות האדומות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / צילום: Shutterstock

שרת התחבורה: השמיים בישראל לא יפתחו לפני שבוע הבא, בינתיים ניתן להגיע דרך טאבה

בתום הערכת מצב בנתב"ג הבהירה השרה כי פתיחת המרחב האווירי לא צפויה לפני השבוע הבא ותתבצע בהדרגה ובתיאום ביטחוני ● עד אז, המעבר היבשתי בטאבה ממשיך לשמש חלופה מרכזית לשבים ארצה

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

מעבר גבול טאבה / צילום: שלומי יוסף

למה ארקיע מפעילה טיסות לטאבה - ואל על וישראייר לא?

אזהרת המסע של המל"ל מונעת מחברות ישראליות להפעיל קווים למצרים, אך חלקן מצאו דרך לעקוף זאת ● כך ארקיע מנהלת מבצע חילוץ באמצעות רכישת שירותים מחברת תעופה זרה - בזמן שאל על בוחרת להמתין בשלב זה לאפשרות לחלץ נוסעים דרך נתב"ג