גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחזוקה במינימום דם ומשאבים?

החזקת השטחים מאז 1967 היא ההוצאה הגדולה ביותר של מדינת ישראל מאז הקמתה

פלסטינים מיידים אבנים בשכונת שועפט בירושלים / צילום: רויטרס
פלסטינים מיידים אבנים בשכונת שועפט בירושלים / צילום: רויטרס

קשה מאוד עד בלתי אפשרי להציג נתון מוסכם אחד שיענה על השאלה "כמה עולה החזקת ישראל בשטחים לצה"ל ולמערכת הביטחון?". הדבר תלוי, לדוגמה, באיזו שנה מדובר. לא דומים נתוני 1968 לנתוני 2016 - לא מבחינת סדר הכוחות, צירי התנועה, מספר המתנחלים שיש לאבטח, מספר ההתנחלויות ועוד.

גורם אחר שמשפיע הוא האירועים הביטחוניים. לא דומה ההוצאה על ביטחון בשטחים בשנה יחסית רגועה מבחינה ביטחונית לשנה כמו 2002, שיא הפיגועים באינתיפאדה השנייה ומבצע "חומת מגן" שבו הושקעה מרבית הכוח הסדיר של צה"ל ורבים מהמילואים שלו, או אפילו לשנת 2015-2016 - כמעט שנה וחצי של מה שהפלסטינים מכנים "הבת אל קודס", התפרצות ירושלים, וצה"ל מגדיר "גל טרור", או על-פי הגדרות אגף המבצעים במטכ"ל ופיקוד המרכז "אירועי גודל השעה".

אין אפילו הסכמה רשמית במערכת הביטחון מתי החל גל הטרור. המשטרה מתארכת אותו לפיגוע האבנים בערב ראש השנה 2015 בירושלים, שבו נרצח אלכסנדר לבלוביץ', בעוד צה"ל והשב"כ מתארכים את תחילתו ל-1.10.2015, לפיגוע הירי שבו נרצחו איתם ונעמה הנקין ז"ל בשומרון לנגד עיני ארבעת ילדיהם. לכן אין גם הסכמה במערכת הביטחונית אם למשל גל הטרור הסתיים, אם דעך, או אם בין כתיבת שורות אלה לפרסומן יבוצעו עוד עשרה פיגועי סכינים ברחבי השטחים ומזרח ירושלים. עם זאת, יש הערכה גסה שגל הטרור גרם להעברה של כ-4 מיליארד שקל לידי צה"ל, המשטרה ויתר גופי הביטחון בשל עומס הפעילות שהצריך גל הטרור, לרבות תגבורי כוחות בשטחים ובמזרח ירושלים וגיוס מילואים, מה שבצה"לית מכנים "שמיכה של סד"כ".

העלויות הנלוות

והנה עוד קושי בספירת הכסף: המהדרין, או המחמירים, יוסיפו ל-4 המיליארדים, שהם השקעה ישירה בגופי הביטחון, גם את ההפסדים העקיפים למשק כתוצאה מגל הטרור, המוערכים בעוד כ-5 מיליארד שקל. ההפסדים הללו כוללים את הפגיעה בתיירות, בעיקר בירושלים, בבתי עסק גם במגזר היהודי וגם במגזר הערבי שהציבור היהודי הדיר מהם את רגליו חודשים ארוכים, וירידה בהשקעות הזרות.

גיוס מאות מאבטחים לאבטחת התחבורה בירושלים, עלו למשל 80 מיליון שקל.

למעשה גל הטרור בשטחים גרם ל-2015 כולה להיחשב לשנה כלכלית אבודה למשק הישראלי, אלא שבניגוד לשנים עברו, שר האוצר משה כחלון מתיישר לימין, תרתי משמע, בכל פעם שבשל אירוע ביטחוני הוא צריך לפתוח את הכיס ואת הקופה.

קחו לדוגמה את סיטי פס שמפעילה את הרכבת הקלה בירושלים, יעד קבוע לטרור בגל האלימות הזה - מאבנים ועד פיגועי דקירה וירי, במיוחד בשל העובדה שהרכבת עוברת במרחב התפר בין מזרח העיר למערבה. המדינה העבירה לסיטי פס סכום של כ-35 מיליון שקל פיצויים על ההפסדים שלה בגל הטרור כתוצאה מירידה במספר הנוסעים.

ביניים: הפרדוקס שחשף הרמטכ"ל

אבל בכך ממש לא מסתיימת עלות החזקת השטחים. בסקירה שערך הרמטכ"ל, רב אלוף גדי איזנקוט, בוועדת חוץ וביטחון של הכנסת ב-15 במארס 2016, לאחר שיא גל הטרור בשטחים שבמסגרתו היו ביום נתון אחד בין 5 ל-6 פיגועים במקומות שונים, הוא חשף כי לא פחות מ-65% מסדר הכוחות הסדיר, כלומר כוחות צה"ל שאמורים להגן על מדינת ישראל בביטחון שוטף, נמצאים פיזית בשטחים, בתחומי פיקוד המרכז. "בשלב זה צה"ל מפעיל באיו"ש 65% מהסד"כ הסדיר שלו, כך שאנחנו לא חוסכים בכוח-אדם כדי להעניק הגנה לאזרחים", אמר הרמטכ"ל לח"כים. לא מול סוריה, לא מול החיזבאללה בלבנון, לא מול החמאס בעזה או דאעש בסיני. רוב הכוחות נמצאים בשטחים.

בוועדת חוץ וביטחון הדברים נאמרו מן הסתם גם כדי להרגיע קולות מימין בעיקר, שטענו שצה"ל לא עושה הכול כדי לנצח, אבל בכך חשף הרמטכ"ל את פרדוקס השטחים בביטחון הלאומי: מבחינת צה"ל השאיפה הקבועה מאז 1967 היא לתחזק את הימצאות ישראל בשטחים בכמה שפחות משאבים, בכמה שפחות כוחות ובכמה שפחות דם, מול זירות המלחמה ה"אמיתיות": מצרים וסוריה עד 1977 ו-2011 בהתאמה, ומול החמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון בעשור האחרון.

בתחילת 2017 כבר ברור שהקונספציה הזאת נכשלה. השטחים שואבים אליהם עוד ועוד כוחות, בעיקר בשל העובדה שהחיכוך בין מתנחלים לפלסטינים עלה, מספר הכבישים עלה, מספר ההתנחלויות והמאחזים הלא חוקיים עלה, מה שאומר שצריך להשקיע הרבה יותר כוחות וחיילים כדי לחצוץ בין המתנחלים לפלסטינים.

עידן ההפרטה

לפני כשלוש שנים, ב-2013, פרסם החוג למדע המדינה באוניברסיטת תל-אביב יחד עם מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום את את הספר "השפעת הכיבוש על החברה הישראלית". הכלכלן שיר חבר פרסם שם מאמר שכותרתו "העלות הכלכלית של הכיבוש עבור ישראל", ובו הוא טוען שבניגוד לכיבוש של סיני, הגולן, ודרום לבנון, ההבדל בכיבוש השטחים הוא כמובן השליטה באוכלוסייה אזרחית גדולה. גם הוא מתקשה לנסח מסקנה חד-משמעית באשר לעלות. למשל, מה עלות כלי הרכב הממוגנים והנשק שרכשו מתנחלים בשטחים? מה עלות אובדן החיים בפיגועים בשטחים? פציעות וטראומות פסיכולוגיות?

חבר מנסה לנסח משוואת עלות שתשווה את עלות המתנחלים בשטחים מול עלות המתנחלים אם יחזרו לתחומי הקו הירוק. הטענה במאמרו היא כי בתקופת "הכיבוש המוקדם", בשנים 1967-1980, צה"ל החזיק בשטחים כוח צבאי מצומצם ועם מעט תקריות ביטחוניות, מה שהפך את תחזוקת הכיבוש ל"זול". לדבריו, השינוי הגיע בשנות השמונים: הרחבת ההתנחלויות הטילו עול על תקציב המדינה, האינתיפאדה הראשונה שפרצה ב-1987 הביאה לעלייה בהוצאות הביטחון בשטחים, יצוא הסחורות לשטחים צנח בחצי, והתיירות לישראל ירדה. אחרי תקופת ה"כיבוש המאוחר - שנות ההתנגדות 1987-2004", בא לדבריו העידן השלישי והנוכחי, עידן ה"כיבוש המופרט": תחזוקת המחסומים וביטחון ההתנחלויות הופרטו, ונבנתה חומת ההפרדה, וכמובן ההתנתקות מעזה.

גם החוקר חבר לא זכה לקבל נתונים רשמיים מצה"ל וממשרד הביטחון על העלויות. בתירוצים של צנזורה ולמעשה בשל חוסר הרצון לקיים דיון ציבורי כן וכואב על העלות הכלכלית של החזקת השטחים, אין נתונים רשמיים לאיש על כמה באמת העסק הזה עולה.

האומדן שהציע הסוציולוג שלמה סבירסקי עומד על 100 מיליארד שקל, על-פי נתוני 2005. המסקנה של חבר היא חד-משמעית: החזקת השטחים מאז 1967 היא ההוצאה הגדולה ביותר של מדינת ישראל מאז הקמתה, בחישוב של הוצאות הביטחון והוצאות ההתנחלויות שכמו בקשר גורדי אי אפשר לנתקם. למרות הטענה הרווחת בספרות המחקר, שכיבוש הוא דבר שמשתלם כלכלית למדינות הכובשות, מגיעה הדוגמה הישראלית ומוכיחה בדיוק את ההפך.

בהיעדר מסד נתונים סדור, חבר לוקח נתונים שונים משנים שונות. למשל: עלות החינוך ב-2003 בהתנחלויות - כ-118 מיליון שקל. עלות הבריאות עד 2002 מוערכת ב-2.07 מיליארד שקל.

כאשר מחשבים את עלות ביטחון ההתנחלויות, הנתונים נראים כך: מאז 1989 התקציבים המיוחדים לפעולות בשטחים עולים על 30.6 מיליארד שקל, נוסף על תקציב הביטחון הרגיל. תקציב היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, ולמעשה תחזוקת הכיבוש, מוערך ב-3.42 מיליארד שקל בשנים 1994-2008.

ההערכה היא שבין השנים 1968-2008 ממשלת ישראל השקיעה בתקציבי ביטחון פנים ומשטרה, פיצוי אזרחים מאלימות פלסטינית, ותוספות מיוחדות לתקציב הביטחון, 17.3% יותר בהשוואה על ההוצאה בסעיפים אלה לולא הימצאות ישראל בשטחים. לכך צריך להוסיף את עלות גדר ההפרדה ב-13 מיליארד שקל וההתנתקות שעלתה כ-11.25 מיליארד שקל.

לסיכום: ההכנסות מהחזקת השטחים - 39.64 מיליארד שקל. סובסידיות להתנחלויות: 104.46 מיליארד שקל. עלויות ביטחוניות: 316.21 מיליארד שקל. סך כל העלות: 381.02 מיליארד שקל נטו, בשנים 1970-2008, על-פי חבר.

כמה עלתה פרשת אלאור אזריה? כמה עלתה ההצבעה באו"ם? כמה עלתה זחילתה של ישראל לעבר מדינה דו- לאומית? לכו תדעו.

■ הכותב הוא הכתב הצבאי של חדשות 10. 

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו