גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ההגבלים: הכתבת מחיר מינימום ע"י ספק - הסדר כובל

הרשות מבקשת לעשות סדר ביחסים בין הספק ללקוחותיו - כמו המפיץ והקמעונאי - ומבהירה כי כל הסדר כזה ייחשב הסדר כובל, אלא במקרים שבהם אין חשש לפגיעה בתחרות או לצורך עידוד ההשקעה של קמעונאים בקידום מכירת המוצר

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

ספק לא יכול להכתיב ללקוח שלו - הקמעונאי - מחיר מינימום למכירת המוצר שאותו הוא מספק, למעט במקרים חריגים מאוד, שבהם אין פגיעה בתחרות, או שהכתבת המחיר נועדה לקדם את התחרות. הסדר המכתיב מחיר מהספק ללקוח ייחשב הסדר כובל על-פי חוק ההגבלים העסקיים - כך קובעת הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, בטיוטת גילוי דעת שפרסמה היום (ד') לתגובת הציבור.

הטיוטה עוסקת במדיניות רשות ההגבלים העסקיים בנושא הכתבת מחיר מינימום על-ידי ספקים. זאת, במסגרת הסדרים שבהם הספק מכתיב למי שנמצא בשלב עוקב של שרשרת האספקה. הסדרים אלה נקראים "הסדרים אנכיים" - הסדרים הנערכים בין גורמים שאינם מתחרים אלה כאלה הנמצאים האחד מעל השני בשרשרת האספקה של המוצר (למשל ספק ולקוח).

הסדר כובל "קלאסי" הוא הסדר בין שני מתחרים, הנקרא "הסדר אופקי" - הסכמה לא להתחרות במכרז, תיאום מחירים - אך במקרים רבים רשות ההגבלים העסקיים רואה גם בהסדרים אנכיים הסדרים כובלים ועריכת קרטל.

ואולם, על-פי הטיוטה, הרשות תכיר בשני מקרים שבהם הסדרים אלה לא ייחשבו הסדרים כובלים: האחד - אם ההסדר אינו מעורר חשש לפגיעה בתחרות בשוק ספציפי, למשל בשווקים שבהם קיימת תחרות בין-מותגית חזקה, ואין חשש שההסדר יוביל למחיר מתואם. השני - כשההסדר נערך לצורך השגת תועלת פרו-תחרותיות מובהקת, למשל עידוד ההשקעה של קמעונאים בקידום מכירת המוצר באמצעות מתן שירותים נלווים, פרסום ועוד, כשקיים צורך בכך בהתאם לאופי המוצר והתחרות בשוק.

גילוי הדעת נועד לשפוך אור על האופן שבו הרשות תבחן הסדרים מסוג זה ולהבהיר כי הסדרים אלה ייבחנו בעין קפדנית יותר מהסדרים אנכיים אחרים. היחס המחמיר להכתבת מחיר נובע מפגיעתם בתחרות התוך-מותגית - התחרות בין קמעונאים על שיווק מוצר של אותו ספק. החשש לפגיעה בתחרות מתעורר בעיקר כאשר קיימת ריכוזיות גבוהה בשוק הספקים או הקמעונאים.

אחד החששות המרכזיים הוא לשימור של כוח השוק הקיים בידי ספק דומיננטי. כך, בהתקיים הסדר הכתבת מחיר לגבי מוצר דומיננטי, הקמעונאים נהנים משולי רווח גבוהים עליו, והתמריץ שלהם לשווק מוצר חדש של ספק אחר נמוך. באופן זה, הסדר הכתבת המחיר עלול לסייע לספק דומיננטי לחסום את התחרות על המקטע הקמעונאי מצד ספקים אחרים.

רשות ההגבלים נגד העליון

הצורך בפרסום טיוטת המדיניות התעורר על רקע פסק דינו של בית המשפט העליון בסאגה הפלילית בפרשת שופרסל. פסק הדין בעניין שופרסל קבע כי הסדרים אנכיים, ובכלל זה הכתבת מחיר מינימום, ייבחנו בהתאם לפגיעה האפשרית בתחרות.

במסגרת פסק הדין, שניתן באוגוסט 2015, במסגרת הפרשה שבה הורשע מנכ"ל שופרסל לשעבר, אפי רוזנהויז, בעבירות הגבלים עסקיים ונשלח למאסר, בחנו שופטי העליון גם סוגיה מהותית בדיני ההגבלים - ההבדל ברמת ההוכחה הנדרשת מרשות ההגבלים בעת הוכחת הסדר כובל, כשמדובר בהסדר בין מתחרים פוטנציאליים לעומת הסדר בין גורמים עסקיים שאינם מתחרים.

השופטים היו חלוקים בשאלת היקף תחולתם של שני סוגי ההסדרים, האנכי והאופקי. בסעיף אחד בהגדרת החוק ל"הסדר כובל" המוקד הוא פוטנציאל הפגיעה בתחרות, בלי שיידרש להוכיח כי נגרם נזק. ואילו בסעיף אחר קיימים ארבעה תתי-סעיפים, שבהתקיים אחד מהם נקבע כי ההסדר הינו כובל.

בפסק הדין של העליון נקבע כי ככלל מעמדם המשפטי של הסדרים אנכיים ייקבע על-פי השפעתם הצפויה על התחרות. ואולם, עקב מחלוקת בין השופטים, הוחלט כי יש להשאיר בצריך עיון את השאלה אם יש להותיר פתח צר לבחינת הסדרים אנכיים חריגים גם לפי ארבעת תתי-הסעיפים המפורטים.

בשוק ראו בקביעות אלה של העליון מהפכה משפטית לגבי האופן שבו מנתחים הסדרים כובלים. מדובר היה בפעם בראשונה שבה בית המשפט העליון אמר שאם הרשות רוצה לנקוט צעדי אכיפה נגד הסדר אנכי, היא צריכה להראות את החשש לפגיעה בתחרות, ולא תוכל לצאת עוד מנקודת הנחה שהסדר כזה אסור.

על רקע זה נוצר ברשות ההגבלים צורך להבהיר את עמדת הרשות ביחס להסדרי הכתבת מחיר. נקודת-המוצא הייתה כי הסדרים אלה הם אכן הסדרים כובלים - בניגוד לעמדת העליון - והמשימה הייתה לציין את הנסיבות המיוחדות שבהן הסדר מסוג זה לא ייחשב להסדר כובל אסור. טיוטת המדיניות אף מתייחסת להסדרי הכתבת מחיר אשר אינם נוגעים למקטע הקמעונאי, ומציינת כי אלה ייבחנו בהתאם לאופי היחסים שבין הספק ובין המשווק כמפורט בטיוטה.

בחוק המזון כבר קיים הסדר ספציפי המתייחס להסדרי הכתבת מחיר, הקובע שורה של איסורים על התנהגויות והסדרים שונים העלולים לחזק את מעמדם של ספקים או קמעונאים גדולים או לפגוע בתחרות. בין השאר נקבע איסור על הכתבה, המלצה או התערבות אחרת של ספק גדול במחיר לצרכן שגובה הקמעונאי בעבור מצרך שהוא מספק.

גישתו של חוק המזון - האוסר באופן גורף על כל התערבות של ספק גדול במחיר לצרכן - מחמירה יותר מן הגישה המקובלת בדיני ההגבלים העסקיים בנוגע להתערבות במחיר לצרכן. במקרים העונים להגדרות החוק (שוק המזון והרשתות הקמעונאיות בתחום) גוברות הוראות החוק על פני גילוי הדעת של הרשות.

הסדר מקובל בשווקים ממותגים

לדברי עו"ד ניב סבר, שותף וראש מחלקת הגבלים עסקיים, תחרות ופרטיות במשרד מ. פירון ושות', "הכתבת מחיר מינימום הנו הסדר מקובל מאוד בשווקים 'ממותגים' - כמו תחום ההלבשה והאופנה. לא פעם ליצרן או ליבואן אינטרס לשמר את התדמית היוקרתית של המוצר שלו. לעומת זאת, לקמעונאים לעיתם אינטרסים שונים, לרבות מכירה במחיר הפסד של מוצר מבוקש במטרה לייצר משיכה לחנות הקמעונאי, ואת הרווח מייצר הקמעונאי ממכירה של מוצרים נוספים שאליהם נחשף הלקוח בחנות. מי שנפגע לטווח ארוך (ולעתים אף המיידי) הוא היצרן/יבואן, שהתדמית היוקרתית של מוצריו נשחקת, או העומד בפני דרישה של מתחרי הקמעונאי להורדת מחיר כדי שיוכלו להתמודד מולו". 

ניב סבר / צלם: דור מלכה

לדברי עו"ד סבר, "בשווקים שבהם לספק יש גם ערוצי שיווק עצמאיים - כמו חנויות מותג - כבילת מחיר המינימום מאפשרת לצרכן גישה למוצרים גם במקומות בהם אין לספק חנויות, בלי שיידרש להימצא במצב שבו הוא מקים במו-ידיו תחרות פרועה לחנויותיו; והכתבת מחיר מינימום משמשת גם להתמודדות עם תופעת 'הרוכב החופשי'".

בעיה זו, הנקראת גם "בעיית הטרמפיסט", מתקיימת כאשר קמעונאי נהנה בחינם מהשקעות קמעונאי אחר שמתחרה בו במתן השירותים הנלווים - שיווק המוצר, פרסומו וקידומו.

ואולם, לדברי עו"ד סבר, "דומה שהרשות, יותר משהיא מנסה להבהיר את עמדתה, מנסה להטיל סייגים על ההלכה שקבע בית המשפט העליון בעניין שופרסל, שלפיה הסדרים אנכיים ייבחנו רק בהיבט פגיעתם בתחרות. כך, לתוספת שלפיה ההסדר חייב להביא לתועלת פרו-תחרותית אין בסיס כלל בקביעת בית המשפט העליון. לצערי, הרשות שוב מנסה, כפי שעשתה בעניין המחיר המופרז, לקבוע כי לצרכן יש 'זכות מוקנית' לרכוש מותג מסוים דווקא, ולאו דווקא מוצר מסוים". 

עוד כתבות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים