גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול יהיה דבש בבית הלבן

אם כך, למה הימין בישראל מודאג ומבחינתו - בצדק?

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו/ צילום:רויטרס
דונלד טראמפ ובנימין נתניהו/ צילום:רויטרס

העם בישראל יכול להסיר דאגה מלבו. דונלד טראמפ לא יזנח את אורחו, בנימין נתניהו, במרתף הבית הלבן, כפי שעשה פעם קודמו במעון הנשיאותי. ראש הממשלה הישראלי גם לא יישא נאום תוכחה מביך על תלאות ציון באזני נשיא ארה"ב (והתקשורת), כפי שעשה באחד מביקוריו הפחות מוצלחים שם. אבל הריטואל של העלאת ישראל על משוש שמחתו של הממשל התורן יישמר גם יישמר.

הכול יהיה דבש בפגישת שני המנהיגים בבית הלבן מחרתיים. נופת צופים ממש. איראן תוצב שוב תחת אזהרה חמורה, מעמדה של ישראל כדמוקרטיה היחידה במזה"ת שוב יועלה על נס, העבותות בין ירושלים לוושינגטון שוב יוכרזו בלתי-נתיקים, והמחויבות האמריקאית לביטחון ישראל שוב תוגדר איתנה מאין כמוה.

האהבה תהיה מופגנת ומראית העין תהיה מושלמת, אם כי לא כל הפרטים ידועים עדיין: האם הנשיא יחבק את רה"מ כשיצא מהלימוזינה, כפי שחיבק את ראש ממשלת יפן, שינזו אבה, בסוף השבוע, או שהוא יסתפק בלחיצת יד חמה? ואם תהיה גם  (או רק) לחיצת יד, האם היא תימשך 19 שניות, השיא שרשמו טראמפ ואבה, או אולי ייקבע רקורד היסטורי של 21 שניות? 22, אולי? האם שרה ואיוונקה ייצאו יחדיו למסע קניות בשדרה החמישית? הנשימה נעצרת ממש.

טראמפ חותם על צו מקסיקו סיטי / צילום: רויטרס

הרמזים מתחילים לטפטף

למרות זאת, אזרחים לא מעטים בישראל, רבים מהם מעבר לקו הירוק, חשים אי-נחת לקראת פגישת טראמפ-נתניהו. אחרי שמונה שנים שבהן נגש בישראל פרעה אפרו-אמריקאי - כך, לפי המוטרדים - היה אפשר לצפות שהתרוממות הרוח בקהלם תהיה אופורית, גורפת כל. אבל הימין, שיותר מכל פלח אוכלוסין אחר בישראל ספר את השנים, החודשים, השבועות והימים ליציאת ברק חוסיין אובמה מהבית הלבן ורקם חלומות משיחיים על אימפריה מחוף הים לגדת הנהר במהרה בימינו - דווקא הימין מתחיל להזעיף פנים, להתריע, להתנהל כאילו הקרקע מתחילה לבעור מתחת לרגליו.

בינתיים מדובר, בעיקר, באי ודאות. עדיין לא מפנים אצבעות מאשימות. הימין בישראל נוצר את אשו. מחרתיים נהיה אולי חכמים יותר. אבל, רמזים שממשל טראמפ רחוק מלתת צ'ק פתוח לישראל בגדה מתחילים לטפטף ושתי שאלות מתחילות להסתמן: האם נשיא הפכפך, אימפולסיבי ומניפולטיבי בוושינגטון אכן טמן לישראל מלכודת דבש (בלי נערות פיתוי) ויפעיל עליה מכבש לחצים כדי לנכס לעצמו הסכם שלום היסטורי, שראוי לנובל? ואם כן, האם הוא קיבל סיוע מראש ממשלת ישראל?

העיתונאי ישראל הראל, מעפרה, כתב בסוף השבוע ב"הארץ": "אם יש לנו בבית הלבן, כפי שטוען נתניהו, ידיד שעוד לא היה כמותו, מדוע לא לנסות לגייס אותו... לתמוך, חוץ מהבניה בגושים, גם במטרות הרבה יותר מכריעות לעתידה של ישראל, כמו ביטול התמיכה בהקמת מדינת טרור פלסטינית ביו"ש, וגיבוי במועצת הביטחון לסיפוח אתר C"?

"סביר להניח שבשלב זה בנשיאותו של טראמפ, ניתן להשיג את תמיכתו במטרות האסטרטגיות הללו, ואף בשאפתניות מהן", המשיך הראל. "אולם נתניהו, ככל הידוע, אינו מתכוון להציג אותן. ראשי הליכוד והבית היהודי מודעים לכך. בימים המעטים שנותרו עד לנסיעתו, עליהם להבהיר לו שהמנדט שלו הוא להציג - ולהשיג - יעדים אפשריים אלה. שאם לא, הקואליציה תפורק והוא עתיד לאבד את הדבר היחיד שבאמת אכפת לו ממנו - השלטון".

שר החינוך, נפתלי בנט, החרה-החזיק אחרי הראל: "שתי המילים 'מדינה פלסטינית' הן אסון היסטורי. אסור שהן ייאמרו... אם טראמפ ונתניהו יזכירו את המחויבות להקמת פלסטין, או שתי מדינות בניסוח זה או אחר, בהודעתם אחרי הפגישה, כולנו נרגיש זאת על בשרנו בשנים הקרובות. האדמה תרעד. לחץ בינלאומי, חרמות, דוחות נגד ישראל, טילים, הקפאות, כבילת ידי חיילינו במאבק בטרור - כל זה יימשך ויגבר..."

משתי ההצהרות האלה משתמעת רתיעה ממתיחת ביקורת על טראמפ, וזה מובן. לימין קשה להתנער מחלום שהמתיק מציאות של בג"ץ כובל ושל ראש ממשלה חמקמק, שהפך את ממשל אובמה לתרנגול הכפרות שלו. לאחר הכול, במהלך הקמפיין הארוך לנשיאות עשה טראמפ כל מה שאפשר כדי להצטייר כאנטי-אובמה ואת אוהדיו הרבים בישראל (חלקם בעלי זכות הצבעה בבחירות בארה"ב) הוא הלעיט בתפריט פרו-ליכודי מובהק: הכרזות שהשגרירות האמריקאית תועבר לירושלים בהקדם האפשרי, אם לא ביומו הראשון של טראמפ בבית הלבן; שההתנחלויות אינן מהוות מכשול לשלום; שישראל בעצם צריכה להמשיך בהרחבת ההתנחלויות; שאובמה הוא הנשיא הגרוע ביותר אי פעם מבחינת ישראל. ממש ימות המשיח. הייפלא שבתודעת הימין הישראלי והטוקבקיסטים שלו מוסיף טראמפ להצטייר כאביר על סוס לבן, רומח בידו, שדהר לשסף את הדרקון השחור ולשחרר את בתולת ציון הענוגה מלפיתתו?

הנשיא אובמה בקובה. "כישרונות טכנולוגיים מדהימים" / צילום: רויטרס

הגוש הסוני - ומחירו

אבל החלום הזה מתחיל להתפוגג. היקיצה, כך נראה, תהיה קשה. העובדה היא, שהתפריט המזרח-תיכוני של הממשל החדש החל להשתנות בהדרגה מאז שטראמפ נכנס לבית הלבן. תחילה היו התחמקויות מעורפלות שלו ושל דובריו במענה על שאלות בנושאי הסכסוך הישראלי-פלסטיני. עכשיו עוברים לתכל'ס, וזה, מה לעשות, מדיף ניחוח קל של אובמה.

בראיון שהעניק טראמפ ל"ישראל היום", ב-10 בחודש, מניח הבית הלבן את קלפיו המזרח-תיכוניים על השולחן. הנה שני משפטי המפתח:

על ההתנחלויות: "הן (ההתנחלויות) אינן מסייעות לתהליך. אני יכול לומר זאת. יש כמות אדמות נתונה, וכל פעם שנלקחות אדמות להתנחלויות, נותרות פחות אדמות. אנו בודקים זאת ואנו בוחנים כמה אופציות אחרות; נראה. אך לא, אני לא מישהו שמאמין שהתקדמות עם ההתנחלויות האלה היא דבר טוב לשלום".

על העברת השגרירות: "אני חושב על השגרירות... ונראה מה יקרה. (העברת) השגרירות אינה החלטה קלה. הבעיה הזו קיימת מזה שנים רבות רבות ואיש לא רצה להחליט. אני חושב על זה ברצינות ונראה מה יקרה".

מעניינת לא פחות היא המסגרת הגיאו-פוליטית, שמשמשת מסד לחשיבת הנשיא על עסקה גרנדיוזית, (כמעט) כלל אזורית, שבה שלום בין ישראל לפלסטינים יהיה רק רכיב אחד. הנה תמציתה, כפי שהובאה במאמר ב"ניו-יורק טיימס" ב-9 בפברואר:

גיוס מצרים וסעודיה, המדינות הסוניות הגדולות, לקידום שלום בין ישראל לפלסטינים הוא גרעין של אסטרטגיה לשלום במזה"ת, שגיבשו טראמפ ויועציו, בכללם חתנו היהודי ג'ארד קושנר. האסטרטגיה הזו משקפת את חשיבת נתניהו, והיא מבוססת על הקרבה בינו לבין מנהיגי המדינות הסוניות שנובעת מהאינטרס המשותף לבלום את עלייתה של איראן השיעית. המנהיגים הסוניים הבהירו לטראמפ ויועציו, שאם הם מעוניינים בשיתוף הפעולה של הגוש הסוני, ארה"ב צריכה להימנע מצעדים פרו-ישראליים פרובוקטיביים.

ובכן, נראה שממשל טראמפ אימץ, פחות או יותר, את דוקטרינת נתניהו, זו שרה"מ מעלה בראש חוצות כבר שנים. האם נתניהו עשה לובינג לדוקטרינה שלו במסדרונות הממשל? אם אכן כן, זה תעלול מאקייאווליסטי מבריק שיסכל את לחץ קואליציית בנט לסיפוח דה-פאקטו של הגדה. נתניהו, תגידו עליו מה שתגידו, מבין שהחלת הריבונות הישראלית על השטחים תהיה צעד גדול לקראת מדינה אחת לשני עמים - יהודית אך לא דמוקרטית, או להיפך, בדיוק כפי שהזהירו, השכם והערב, ברק אובמה ושר החוץ שלו, ג'ון קרי.

בכיס הקטן של טראמפ

צריך לזכור שלנתניהו יש קו תקשורת ישיר ופתוח לג'ארד קושנר, שיניע את יוזמת טראמפ לשלום ישראלי-פלסטיני. הוא מקורב לאביו של ג'ארד, צ'ארלס, ששילם לו בזמנו - לפני כ-20 שנה - מאות אלפי דולרים בתמורה על נאומים שנשא אז, על-פי כתבת דיוקן על קושנר שפורסמה אתמול ב"ניו-יורק טיימס". נתניהו בילה באותה תקופה לילה בבית-המשפחה בניו-ג'רזי (הוא ישן בחדרו של הנער ג'ארד, שהוגלה למרתף).

במאמר אחר מציין ה"טיימס", שרון דרמר, שגריר ישראל בוושינגטון ואיש סודו של נתניהו, נעשה מקורב לקושנר הבן. דרמר סייע לקושנר לנסח את נאומו המפורסם של טראמפ בוועידת אייפ"ק במארס אשתקד ויש הערכות, שהם מרבים לדבר זה עם זה. במקרה או שלא במקרה, מקורב אחר של נתניהו, שלדון אדלסון, סעד על שולחנו של טראמפ בבית הלבן ביום ה' בערב יחד עם רקס טילרסון, שר-החוץ החדש.

האם מערכת הקשרים המסועפת הזו שימשה להטמעת דוקטרינת נתניהו במדיניות החוץ האמריקאית? - זאת לא נדע בטווח הקרוב. אבל סביר להניח שטראמפ, מצידו, מודע לנקודות התורפה של נתניהו ולמגבלותיו הפוליטיות. הוא גם מודע לסיוע הצבאי המסיבי של ארה"ב לישראל והוא מאמין שמקבלי ההחלטות בירושלים שמו לב לקובלנתו, בנאום ההשבעה, שארה"ב מסבסדת צבאות זרים. קרוב לוודאי שהנשיא החדש מאמין שישראל נמצאת בכיס הקטן שלו.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר