גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תמ"א 38: מה על הדיירים לדרוש מבעלי המקצוע המייצגים אותם?

בכל פרויקט התחדשות עירונית נעזרים הדיירים בכמה וכמה אנשי מקצוע - עורך דין, מפקח ועוד ■ באילו שלבים של הפרויקט חיוני להשתמש בכל אחד מהם (אם בכלל), ומה כולל תפקידם?

פרויקט התחדשות עירונית/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פרויקט התחדשות עירונית/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף שובל יושע משרד עורכי דין

מיהם בעלי המקצוע המייצגים את הדיירים בהליך ההתחדשות העירונית? מה תפקידם בכוח? האם לכל פרויקט חובה לגייס את כולם? באילו שלבים של הפרויקט מעורבותם חיונית ובאילו מיותרת? ואיך ניתן לדעת מיהו בעל המקצוע המתאים לפרויקט? באמצעות עורך הדין עמית יושע, שותף בשובל יושע משרד עורכי דין, המתמחים בייצוג דיירים ויזמים בעסקאות של תמ"א 38 ופינוי-בינוי, ננסה לתת תשובות לסוגיות אקוטיות אלו ולהכיר מעט יותר את אותם מומחים שילוו אותנו בפרויקט.

עורך הדין - עו"ד מטעם הדיירים הוא ציר מרכזי ומשמעותי בעסקת תמ"א 38. מבחינת הדיירים לא יהיה מצב שלא יועסק עו"ד מטעמם בכל אחד משלבי הפרויקט - החל משלב בחירת היזם, דרך חתימת החוזה, והליך הביצוע ועד מסירת הדירות. הכלל שצריך להנחות את הדיירים הוא שאסור בתכלית האיסור לחתום על כל מסמך או חוזה, גם כזה הנראה תמים, לפני התייעצות עם עו"ד המתמחה בייצוג דיירים בפרויקטים של התחדשות עירונית, ולכן נכון יהיה מבחינת הדיירים להכניס את עורך הדין לתמונה מוקדם ככל האפשר.

מלאכתו של עו"ד בתחום ההתחדשות העירונית אינה מתחילה ונגמרת אך ורק בהקשרים משפטיים, אלא כוללת גם הקשרים מסחריים. זאת במיוחד לאור העובדה שהמו"מ בין היזם לדיירים אינו מאוזן (היזם בקיא יותר בפרטים ואף מיומן יותר בניהול מו"מ) ולכן על הדיירים להיעזר בגורם מקצועי המכיר את הכללים והשוק על בוריו. עו"ד בעל ניסיון הופך ל"יועץ על" עבור הדיירים, שכן הוא כבר נתקל בכל ה"עזים" אותם מנסים היזמים להכניס להסכם עם הדיירים ומבין את גבולות הגזרה המתאימים באשר לתמורות העתידיות. הסינון הראשוני שלו חשוב להצלחת המהלך - הן בטרם בחירת היזם והן לאחר מכן. במקביל, במידה והעו"ד אינו יודע לייעץ בנושא מסוים, למשל בכל הקשור לפן הטכני, הוא יוכל לסייע לדיירים בבחירת איש מקצוע מתאים ולהסדיר את מערכת היחסים החוזיים בין הדיירים לאותו איש מקצוע.

 

מפקח - התואר הרשמי של בעל מקצוע זה מגמד מעט את פועלו, מציין עו"ד יושע, שכן תפקידיו של המפקח רבים ומגוונים ואינם מסתיימים בתחום הפיקוח. לכן בדומה לעו"ד חובה על הדיירים להעסיק מפקח מטעמם לאורך חיי הפרויקט. בשלב המו"מ, המפקח אמון על ליווי הדיירים בהיבטים הטכניים ובנושא המפרטים מול היזם; בשלב התכנון, על המפקח לעקוב אחר תהליך זה ולראות כי הוא מתקדם על פי לוחות הזמנים ובצורה נאותה כפי שסוכם בחוזה. כמו כן, עליו לבדוק כי הבקשה להיתר נערכה והוגשה על פי מה שסוכם אל מול הדיירים; בשלב הביצוע הוא מפקח על המתרחש בפועל, שומר על האינטרסים של הדיירים ומוודא כי ההתנהלות בשטח עומדת בקריטריונים ובאיכויות שנקבעו בהסכם אל מול הדיירים; בשלב קבלת הדירות עליו לתת ריג'קטים באשר לביצוע ולדאוג כי היזם אכן יתקן את אותם הליקויים (למרות שבפועל עצם הפיקוח בשלב הביצוע אמור היה למנוע חלק נכבד מהם). בהקשר זה נכון יהיה להגדיר באופן ברור את חובותיו של המפקח בהתקשרות אל מול הדיירים, ובכך להפכו לבעל מקצוע אקטיבי ולא כזה הפועל במסגרת המינימום האפשרי. בנוסף, יש להשאיר פתח להחליפו במידת הצורך. בשל מאפייני התחום והתפקיד, יש להגדיר את שכרו של המפקח כפונקציה של חודשי הפרויקט ולא כסכום כללי. זאת לאור אופיו המיוחד של פרויקט התחדשות העירונית.

בפרויקט התחדשות עירונית נעזרים הדיירים במפקח/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

אדריכל - בניגוד לעו"ד ולמפקח, אשר מייצגים דיירים בכל פרויקט, מעורבותו של אדריכל כנציג דיירים נדרשת אך ורק במקרים מיוחדים ולתקופות קצובות. ככלל, הדיירים יזדקקו לאדריכל בעיקר בשלב טרום החוזה כיועץ לבעלי הדירות במקרים בהם ישנה מחלוקת באשר לזכויות הבנייה, וכן לשם בחירת התכנון והעיצוב הפנימי היעיל ביותר מבין אלה המוצעים להם. לעיתים יזמים, בעיקר בפרויקטים מסובכים, אינם מגישים תכנון מפורט בשל שיקולי כדאיות ולכן הדיירים שוקלים להעסיק על חשבונם אדריכל אשר יתווה את עקרונות התכנון, כך שלאחר בחירת היזם, האדריכל מטעמו יידרש להמשיך את התכנון מאותה נקודה. בפועל לאחר חתימת החוזה עם היזם, העבודה מתנקזת אל האדריכל מטעמו ולכן נדיר למצוא פרויקטים בהם נדרשת מעורבות אדריכל מטעם הדיירים. אולם יש לשקול בחוזה להשאיר את האופציה לשכור אחד שכזה על חשבון היזם בכל מקרה של מחלוקות בעניין התכנון. בכל אופן, מוסיף עו"ד יושע, במידה ומגיעים למסקנה כי נכון יהיה לדיירים להעסיק אדריכל מטעמם, חובה לוודא כי הוא בעל ניסיון ספציפי ברשות המוניציפאלית הרלוונטית שבה מצוי הפרויקט.

בפרויקט התחדשות עירונית נעזרים הדיירים באדריכל/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

שמאי - עבודתו של השמאי היא למעשה לתרגם זכויות ועבודות לכסף ולקבוע את שיעור הקומבינציה (היחס בין תמורות הדיירים לבין תמורות היזם) המתאים לאזור ולסוג הפרויקט על מאפייניו השונים, מסביר עו"ד יושע, זאת על מנת שלפרויקט תהיה רווחיות מקובלת. בפועל מעטים מבין הדיירים שוכרים שירותי שמאי, כיוון שכיום, ככל שהשוק הולך ומשתכלל, הידע בתחום באשר לגבולות הגזרה הכלכליים די ידוע. כך שהעסקתם למטרה זו בלבד אינה נפוצה ולכן השמאי נשכר לרוב במקרים מיוחדים ובנקודות מאוד ספציפיות של הפרויקט - בסוגיות פנימיות של הדיירים בינם לבין עצמם ופחות בינם אל מול היזם.

בפרויקט התחדשות עירונית נעזרים הדיירים בשמאי/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

מעורבותו של השמאי כן נדרשת בפרויקטים של פינוי-בינוי, שכן בהם הזכויות אינן מוקנות אלא יש ליצור אותן יש מאין על מנת להגיע לשיעורי רווחיות מקובלים (לרוב בעזרת התאמה לתקן 21 השמאי העוסק ביחסי התמורות הנאותים בין הצדדים).

כמו כן, בבניינים בעלי טיפוסי דירות רבים, אשר קשה להגיע בהם להסכמות באשר לתמורות לכל דייר, שוכרים את שירותי השמאי כדמות מוסמכת שתקבע, באמצעות שיטת הניקוד, או שיטות דומות, את סדר הקדימויות על פי קריטריונים שמאיים מוסכמים. כמובן, כשאר בעלי המקצוע, חובה לשכור שירותיו של שמאי בעל ניסיון בליווי פרויקטים של תמ"א 38.

לאתר החברה

עוד כתבות

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

ראש ממשלת בריטניה כאשר ביקר בעבר בבסיס חיל האוויר הבריטי ארקוטירי שבקפריסין / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

כטב"ם מתאבד התפוצץ בבסיס בריטי בקפריסין, ועדיין לונדון מנסה להתרחק מהמלחמה

בסיס חיל אוויר בריטי בקפריסין, הותקף על ידי כטב"ם שנשלח מאיראן או חיזבאללה ● למרות האירוע התקדימי, ראש ממשלת בריטניה הבהיר כי מדינתו "לא תהיה מעורבת במתקפה על איראן"

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

כותרות העיתונים בעולם

פרטים חדשים נחשפים: כך גילתה ארה"ב היכן נמצא חמינאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ה-CIA עדכן במיקומו של חמינאי וישראל שינה תזמון ותקפה, המתקפה האיראנית על מדינות המפרץ גורמת לשיבושים באלפי טיסות והמדינה המפתיעה שהתקיימה בה עצרת תמיכה בחמינאי • כותרות העיתונים בעולם

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ אסר שימוש בקלוד, אך הוא כיכב במתקפה על איראן

שעות לאחר שהנשיא הורה להפסיק את ההתקשרויות עם החברה ולהגדירה כסיכון בשרשרת האספקה, נעשה שימוש במודל קלוד בתקיפה באיראן ● במקביל חתמה OpenAI על הסכם חדש עם הפנטגון, בצל ביטול החוזים עם אנתרופיק

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?