גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בני-ברק: אופק חדש לעיר הצפופה ביותר בישראל

תוכנית המתאר החדשה של בני-ברק זנחה את הרעיון לייצר שטחים ירוקים או חומים בתוך העיר, אולם היא מציגה רובע מגורים חדש וחריג, שיחובר לעיר בגשר שיהווה שדרה עירונית

רחוב בבני ברק. הצפופה בארץ / צילום: איל יצהר
רחוב בבני ברק. הצפופה בארץ / צילום: איל יצהר

בשבוע שעבר הופקדה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז תל-אביב תוכנית המתאר של העיר בני-ברק, שהציבה לעצמה כאחת מהמטרות "לשפר את איכות החיים של התושבים על ידי פיתוח המרחב הציבורי ולתת אפשרויות מגוונות למגורים, תעסוקה, מסחר ומבני ציבור".

בני-ברק היא עיר דתית, שמרנית וענייה, והסיכוי שיתחולל בה שינוי רדיקלי הוא קטן. עורכי תוכנית המתאר ניסו למשל לייצר בתוך תחום העיר הוותיקה שטחים ירוקים יש מאין הציעו בזמנו רעיון חדשני של מנגנון המרה שאמור היה לאפשר העברה (או "הצרחה") של מבנים ממרכז העיר הוותיק לרובע הצפוני החדש (בב/572) לטובת פינוי שטח שיוקדש לגינה ציבורית או למבנה ציבור.

למרבה הצער, לא נמצא גיבוי משפטי שאיפשר הגשמת הרעיון. סוג של תקווה מהווה הדרישה המוטמעת בתוכנית הרובע הצפוני, שקבעה שמימוש התוכנית כרוך בסדרה של התליות (תנאים), שמחייבים, בין היתר, הקמה של פארק עירוני של 350 דונם ליד הירקון.

וכאמור, הבשורה הגדולה של התוכנית היא הקמת רובע חדש בצפון מזרחה של העיר, לא רחוק מנחל הירקון, שיכלול מספר גדול של מגדלי משרדים גבוהים, שכונת מגורים מודרנית, מבני ציבור וגם מעבר ישיר לפארק העירוני שיוקם על גדות הירקון.

בעיר בני-ברק מתגוררים כ-183 אלף תושבים, והצפיפות בה היא 25,007 תושבים לקמ"ר. לשם השוואה, הצפיפות בתל-אביב היא כמעט שליש מכך - 8,352 תושבים לקמ"ר.

הצפיפות באה לידי ביטוי גם במספר האנשים שחיים בכל דירה - ברוב הערים הגדולות בארץ, צפיפות הדיור הממוצעת היא פחות מנפש לחדר. בבני-ברק, נכון ל-2011, צפיפות הדיור היא 2.1 נפש לחדר. לשם השוואה, בירושלים צפיפות הדיור עומדת על 1.1 ובאשדוד 1. בשנת 2008 עמד שיעור העוני בבני-ברק על 47%, לעומת שיעור העוני הארצי אשר עמד על 24%. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2013, העיר נמצאת באשכול 3 במדד הסוציו-אקונומי (1 הוא הנמוך ו-10 הוא הגבוה).

המיפוי הכלכלי של העיר, שנעשה על ידי צוות ברשות הכלכלן רן חקלאי לצורך הכנת תוכנית המתאר, גילה ששיעור גביית הארנונה בבני-ברק עומד על 52.6%. מדובר בשיעור נמוך בכ-10% אחוזים מהשיעור בעיר החרדית אלעד (63%) ונמוך בכ-30% מהממוצע האזורי (80%). לא בכדי, הקמת אזור התעסוקה המכונה BBC בצומת הדרכים המטרופוליניות ז'בוטינסקי ובן גוריון, שנושק למרכז העיר הוותיק אך גם מנותק במידה, היוותה מקור תקווה לראשי העיר בני-ברק, שיודעים היטב שלארנונה מעסקים יש משקל משמעותי בהכנסות העירוניות.

בנייה עד 60 קומות

בשנת 2010 אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה את תוכנית "מתחם בני-ברק צפון" (בב/572). יוזמי התוכנית היו מינהל מקרקעי ישראל ועיריית בני-ברק ועורך התוכנית היה האדריכל אלי פירשט ממשרד פירשט-מזור. מדובר בשטח גדול למדי, כ-1,450 דונם, שמנותק מהעיר עצמה ונמצא בין כביש אם המושבות לבין תוואי נחל הירקון ובין כביש 4 לרחוב מבצע קדש. כיום יש בחלק המערבי אזור תעסוקה ובחלק המזרחי שטחי חקלאות.

יוזמי התוכנית ההיא ביקשו לנצל את הניתוק היחסי של השטח ואת קרבתו הגדולה לעורקי תחבורה ראשיים ולמסילת הרכבת, וחשבו למקם בו רובע חדש שיכיל תעסוקה בהיקף של 1.5 מיליון מ"ר. לשם השוואה, במתחם הבורסה ברמת גן יש היום כ-750 אלף מ"ר וברמת החייל כ-440 אלף מ"ר.

תוכנית אזור התעסוקה הצפוני נחשבה בזמנו חדשנית במיוחד משום שהציעה שבמפלס הנמוך (היכן שהיום עובר רחוב לח"י) יעברו מסילות הרכבת, ואילו חיי היום יום יתקיימו במישור גבוה יותר, על תקרה שתיבנה מעל. היתרונות הם הנגשה יוצאת מן הכלל של המתחם ברמה ארצית, וניתוק מקסימלי מרעש וזיהום. המבנים שתוכננו היו אמורים להתנשא לגובה של 15 קומות.

אלא שתוכנית המתאר החדשה של בני-ברק שינתה את תוכנית בב 572 ואת תמהיל האזור הצפוני באופן משמעותי: חלקו המערבי, זה שכולל את מתחם העיצוב דן דיזיין והחנויות שופרסל ונגב קרמיקה, אמור להתתחבר עם אזור התעסוקה של ה-BBC ולכן יתוכנן ברוח דומה. בשונה מהתוכנית הקודמת שדיברה על מבנים בגובה 15 קומות מתוכננת בו עתה בנייה עד לגובה של 60 קומות.

שינוי דרמטי יקרה בחלק המזרחי, זה שקרוב לכביש מס' 4, שבו בוטלו מבני התעסוקה ומתוכננת עתה שכונת מגורים עם בניינים בגובה של עד 6 קומות (גובה שמתאים לאוכלוסיה החרדית שאינה משתמשת במעלית בשבת) וסך של כ-2,500 יח"ד. הגבול של שני האזורים יהיה גשר הרלינג העתידי, שיפותח כשדרה עירונית שתמשיך את ציר כהנמן-אהרונוביץ', ותחצה את העיר בכיוון דרום-צפון.

"המקום היחיד עם חניה תת קרקעית"

האדריכל צדיק אליקים, עורך תוכנית המתאר, סבור שהמסר הגדול הוא דווקא בתחום התנועה בתוך העיר: "חשיבה חדשה ורעננה על תפקידה של תחבורה בעיר מודרנית סייעה לנו ליצר מהלך של הוצאת האוטובוסים מהרחובות הקטנים במרכז העיר והחזרת הרחובות להולכי הרגל... ככה נוצר השלד הירוק שמבוסס על הצירים הירוקים, כשהמשמעותי מביניהם הוא השדרה העירונית שמתחילה ברחוב הרב כהנמן וממשיכה את רחוב הרלינג".

אדריכל הנוף ליאור לווינגר, שהיה אחראי על תכנון הנוף בתוכנית, מסביר שהתכנון בעיר היה ייחודי ושונה מערים "רגילות": "בתהליך התכנון המשותף תפסנו שמה שנתפס במקומות אחרים כמרחב עירוני, למשל כיכרות, מדרחובים, לא אפשרי בבני-ברק כי הוא נתפס כמרחב בטלה. על כן, שמנו את הדגש על איכות הרחובות, צירי ההליכה, שמקשרים את הבית עם מבני הציבור, הלימוד והדת".

לשאלה איך בעצם התאפשר לבטל כמות כה גדולה של עסקים לטובת מגורים, מסביר צדיק אליקים ש"הוכחנו שניתן, על ידי ציפוף חכם שנישען על מערכי תחבורה ציבורית, לקבל את אותה כמות של עסקים בפחות שטח... שחררנו את חטיבת הקרקע שנמצאת מזרחית לרחוב הרלינג ויצרנו טיפולוגיה חדשה של מגורים לאנשים שרוצים להישאר בבני-ברק ולגור ברווחה. הבניינים החדשים בבני-ברק הם בדרך כלל בודדים. זה יהיה המקום היחיד בבני-ברק שבו תהיה שכונת מגורים עם חניות תת קרקעיות, שטחי ציבור, גינות, שבילים ירוקים, כמו שצריך לתכנן שכונות. אופק חדש לבני-ברק".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?