גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"כבישים ורכבות לא יביאו את הציבור לדרום הארץ"

יו"ר מנרב, אברהם קוזניצקי, השתתף בוועידת הנדל"ן של "גלובס" והביע חוסר אמון בכך שפריסת תשתיות לבדה תחולל שינוי מהותי במפת הנדל"ן הישראלית ■ מנכ"ל רכבת ישראל, שחר איילון, התחייב בפאנל כי קו הרכבת המהיר לירושלים יחל לפעול כמתוכנן במארס 2018

אברהם קוזניצקי / צילום: תמר מצפי
אברהם קוזניצקי / צילום: תמר מצפי

יו"ר קבוצת מנרב, אברהם קוזניצקי, שהשתתף היום (א') בפאנל "פיתוח תשתיות ותחבורה כמחולל שינוי" בוועידת הנדל"ן של "גלובס", הביע חוסר אמון בכך שפריסת תשתיות לבדה תחולל שינוי מרחיק לכת במפת הנדל"ן הישראלית. הוא הגיב לדברים על ההשפעות של מעבר צה"ל לנגב על באר שבע והסביבה.

"כבישים ורכבות לא יביאו את הציבור לדרום הארץ", אמר קוזניצקי. "משפחה שרוצה לרדת לדרום תבדוק את החינוך, תבדוק את הבריאות, איזו מרפאה יש שם, מה אפשר לעשות בשעות הפנאי; היא תבדוק את התיאטרון, עם מי הילדים ישחקו בגן המשחקים. יוקר המחיה חשוב אבל הוא משני. הדבר החשוב הוא שהמשפחה לא תזדעזע ממעבר למקום חדש. זה כמו לעבור למדינה חדשה. לא עושים את זה בגלל שיש שם כביש או שיש שם רכבת חדשה".

לדברי שאול בן שימול, שותף בקבוצת היעוץ BDO, "השאלה היא אם מי שיעבדו בבסיסי צה"ל בדרום יעברו לגור בדרום, או שייסעו מדי יום דרומה באמצעות הנגישות שנותנים הארכת כביש 6 דרומה והכפלת מסילת הרכבת".

בן שימול, המשמש מנהל מחלקת מימון פרויקטים וחוב תאגידי ב-BDO, תיאר בתחילת דבריו את היקף הפרויקט של צה"ל בדרום: מעבר של 30 אלף חיילים, בינוי של מעל מיליון מ"ר, השקעה של יותר מ-10 מיליארד שקל בהקמה ותפעול, רכש של מאות מיליונים, 500 משרות חדשות לתושבי הנגב, והשקעות של 30 מיליארד שקל בשדרוג תשתיות תחבורה, חינוך, אקדמיה, בריאות, הייטק ועוד.

"על כך יש להוסיף את הנדבכים הנוספים", אמר. "בחינוך, מקדמים עכשיו תוכנית מצויינות ל-2,000 תלמידים בהקשר המדעי טכנולוגי, עם התמחות ספציפית שרלוונטית לתקשוב ומודיעין, כשגם האוניברסיטה מייצרת התמחויות ספציפיות הנדרשות לתעשיית ההייטק ולבסיסים הצבאיים שם.

"יש פה מודל רב-שכבתי של השקעות ישירות ועקיפות בתשתיות פיזיות ותשתיות רכות. זה נותן צד אחד של הכשרה תעסוקתית וגידול בתעסוקה, אבל צריך לראות שזה תורם לפיזור בתעסוקה. היעד של הממשלה הוא תוספת של 300-350 אלף תושבים בנגב עד 2025.

"במחקר שעשינו על מעבר של פירמות כתוצאה מהתפתחות תשתיות תחבורה מצאנו שבשיקולים של פירמה אם לעבור או לא, השיקול של תשתית תחבורתית הוא לא המרכזי. השיקול הוא יכולת ההתפתחות של הפירמה באזור במגוון תחומים. רק אחרי שמתקבלת החלטה לעבור, השאלה של תשתית התחבורה הופכת להיות חשובה.

"מדובר על תשתית תחבורתית מהותית, לא עוד נתיב באיזה כביש, אלא פרויקטים גדולים שנותנים פתרון לטווח ארוך. היצע העבודה גדל במקרים כאלה, היצע עבודה מתורגם לתוספת שכר, שמתורגמת לתוספת תוצר. כביש 431, לדוגמה, נתן 15-20 מיליון שקל תועלת שנתית".

מנכ"ל רכבת ישראל, שחר איילון, התחייב בפאנל כי קו הרכבת המהיר לירושלים יתחיל לפעול כמתוכנן במארס 2018: "הבוקר ראינו את העמודים שחברת SEMI תוקעת בקרקע בפרויקט החשמול. אני מקווה שכבר ביולי נראה את הקטר החשמלי מטייל בין ענבה לבין שער הגיא במסגרת הטסטים".

איילון דיבר על חזון של "רכבת כלכלית-חברתית", וסיפר כי בימים האחרונים אישר את תוכנית העבודה של הרכבת ל-2040. "אנחנו יודעים בדיוק איפה ייבנו התחנות ואיפה יעברו הקווים ומזה אנחנו גוזרים את העבודה".

לדברי איילון, הרכבת עוברת בשנים הקרובות מהפכה שמהווה ממש "פליק-פלאק לאחור", עם מהלך החשמול, הוספת מסילות באיילון, כולל מסילה תת-קרקעית מתוכננת מהרצליה ועד דרום איילון, המסילה המזרחית מראש העין לחדרה והרחבת פעילות המטענים.

בתגובה לאמירה של קוזניצקי על כך שאם היה רוכש דירה היא היתה בסמוך לרכבת, אמר איילון כי "בכל מקום שבו יש תחנת רכבת אנחנו רוצים לפתח את כל מה שקשור לריטייל. למשל, באזור התחנה בחדרה אנחנו רוצים להיכנס עם בניין של 17 אלף מ"ר. את ההכנסות אנחנו רוצים להפנות להמשך פיתוח הרכבת".

מנכ"ל סולל בונה, אהוד דנוך, תקף את החלטת שר השיכון להכניס חברות בנייה זרות: "אני חושב שהחלטת שר השיכון שגויה. אם אתה לוקח פרויקט בישראל, יש חברות גדולות ובינוניות טובות שיכולות לבצע כל עבודה. יש כמובן עבודות כאלה ואחרות שדורשות מומחיות מסוימת, ואז החברות הישראליות מביאות את השותף הזר. אנחנו מכירים את זה מפרויקטים שונים.

"כשחברה ישראלית מבצעת פרויקט, גם עם שותף זר, הכסף והידע נשארים בישראל. זה מחזק את החברה, את הכלכלה ואת המדינה. זאת המדינה היחידה בעולם שיוצרת מצבים שבהם החברה הזרה היא זאת שמובילה והחברה הישראלית היא החברה שבצד, במקום לחזק את השוק המקומי".

אלון מסר, רכז תחבורה ציבורית באגף התקציבים באוצר, סימן את התחבורה הציבורית כמרכיב החשוב ביותר למשק בשנים הקרובות: "הנזק למשק כתוצאה מהפקקים מגיע היום ליותר מ-20 מיליארד שקל, ואם זה יימשך זה יגיע ל-40 מיליארד שקל וכל אחד מאיתנו יעמוד עוד שעה בפקקים. הממשלה מבינה את זה.

"בשנה הבאה יתחילו עבודות על עוד שני קווי רכבת קלה, הירוק והסגול, ועשינו עבודה שהבנו בה שהקווים שאחרי זה צריכים להיות תת-קרקעיים, קווי מטרו, אבל הכל ייקח זמן. יש לנו בין 7 ל-10 שנים שבהם המצב לא יהיה הרבה יותר טוב, ובעשור האבוד הזה צריך לדאוג שיותר אנשים יעברו לתחבורה הציבורית".

במענה לשאלה מה עושים בעשור האבוד הזה ענה מסר: "אנחנו עובדים ביחד עם משרד התחבורה על איך לשפר את התחבורה הציבורית. עושים תוכנית של נתיבי תחבורה ציבורית שאפשר לקדם בטווח היותר קצר, תוכנית של מוניות שיתופיות, ומציעים גם למגזר הפרטי להעלות הצעות איך להתמודד".

**סייעה בהכנת הכתבה: שיר פלדמן

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב