גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלחמה בין האמנים למירי רגב לא פוסקת - הפעם בביהמ"ש

בעתירה לפי חוק חופש המידע, מבקשים האמנים לחשוף נוהלי מידע וקריטריונים לתמיכות כספיות במוזיאונים ובמוסדות תרבות ולהעביר אליהם את הפרוטוקולים של הדיונים במועצה לתרבות ואמנות ■ משרד התרבות והספורט: "הבקשה לא מידתית, הם משבשים את עבודתנו"

מירי רגב, ח"כ, הליכוד, הטרדה מינית / צילום: מתוך הוידאו "הכל אישי", חיים אתגר, קשת
מירי רגב, ח"כ, הליכוד, הטרדה מינית / צילום: מתוך הוידאו "הכל אישי", חיים אתגר, קשת

כניסתה של מירי רגב לתפקיד שרת התרבות והספורט נראתה ככניסה של פיל לתוך חנות חרסינה. שבועות ספורים חלפו עד שרגב נקלעה במודע לשורת עימותים עם אמנים ואנשי תרבות. מיד לאחר הבחירות הבהירה רגב לאמנים כי "אנחנו קיבלנו 30 מנדטים ואתם רק 20", ובין היתר כינתה אותם "קפוצי-תחת, כפויי-טובה, טרחנים וצבועים".

בחודשים האחרונים דומה היה שהרוחות נרגעו. אולם, כפי שחושף "גלובס" היום (א'), הרחק מהרדאר של התקשורת, מתנהל כבר חודשים ארוכים בבתי המשפט המחוזי בירושלים מאבק משפטי בין מנהלים בולטים של מוזיאונים ומוסדות תרבות ולצדם אמנים מוכרים, לבין משרד התרבות והספורט.

מהצד האחד של המתרס נמצאים האיגוד המקצועי של האמנים הפלסטיים; פורום מוסדות תרבות ואמנות בישראל; גליה בר-אור, לשעבר אוצרת ומנהלת המשכן לאמנות בעין חרוד; עודד ידעיה, מייסד ומנהל ביה"ס מנשר לאמנות; לארי אברמסון, לשעבר ראש המחלקה לאמנות בבצלאל; וכן הצטרפו לעתירה 252 אמנים וחוקרים ישראלים יידועי שם, בהם סיגלית לנדאו, אורי קצנשטיין, גדעון עפרת, דני קרוון (חתן פרס ישראל לפיסול), צביקה לחמן ורבים רבים נוספים (בהמשך, נמחקו האמנים מהעתירה מסיבות טכניות, אך הם עומדים מאחוריה). מהצד השני של המתרס נמצאים משרד התרבות, המועצה הישראלית לתרבות ואמנות והממונה על יישום חוק חופש המידע במשרד התרבות והספורט.

שיקולים פוליטיים

באמצעות עו"ד גבי לסקי, מבקשים האמנים בעתירה לפי חוק חופש המידע, לחייב את משרד התרבות והמועצה לתרבות ואמנות למסור להם מידע בכל הנוגע לנהלים ולקריטריונים למינויים של חברי המועצה לתרבות ואמנות. כן הם מבקשים לחשוף בפניהם נוהלי מידע וקריטריונים לתמיכות כספיות במוזיאונים ובמוסדות תרבות, לקבל מידע באשר לאופן התקיימותם של הקריטריונים לתמיכות, ולהעביר אליהם את הפרוטוקולים של הדיונים המתקיימים במליאת המועצה ובמדור לאמנות פלסטית של המועצה. עוד מבקשים העותרים ממשרד התרבות לפרט בפניהם את אופן תקצוב תחום האמנות הפלסטית, ולקבל לידיהם את המידע - מי הם חברי המדור לאמנות פלסטית במועצה.

המועצה הישראלית לתרבות ואמנות היא גוף סטטוטורי, שבין השאר תפקידו לייעץ לממשלה ולשרת התרבות בנושאים הקשורים לתמיכה ולהפסקת תמיכה כלכלית במוסדות תרבות, הקמת מוסדות חדשים, תמיכה באמנים באמצעות מלגות ומענקים וגיבוש המלצות למדיניות המשרד. במסגרת המועצה פועלים 12 מדורים ובהם, מדורי מחול, ספרות, אמנות פלסטית, מחקר ומורשת ועוד. לפי הנטען בעתירה, "לאור נגיעתה הישירה לחלוקת המשאבים בתחומי האמנות ברמה הארצית, יש לתפקודה התקין והשקוף של המועצה חשיבות רבה לציבור הישראלי בכלל וקהילת האמנים הפרט".

העותרים מציינים כי בשנים האחרונות עלתה ביקורת חריפה נגד התנהלות המועצה תחת ניהולו של היו"ר הקודם שלה, חיים פרלוק. "בין השאר, טענו חברי מועצה לשעבר, כמו גם דמויות בולטות בעולם התרבות, כי בתהליכי המינויים למועצה גוברים שיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים, מה שמוביל לירידה משמעותית ברמת המעורבות של חברי המדורים בתחום עליו הם מופקדים, עד כדי כך שחברי המועצה אינם מקיימים את התנאים המוגדרים בחוק התרבות", נטען.

"אין מקום לבקשות גורפות"

בתגובה שהגישו לביהמ"ש, משרד התרבות והמועצה לתרבות ואמנות, הם שללו את הנטען נגדם וביקשו כי העתירה תדחה. לטענתם, כבר בינואר 2016 הם מסרו תשובות מלאות לפניות העותרים לפי חוק חופש המידע. משרד התרבות והמועצה טוענים, באמצעות פרקליטות מחוז מרכז, כי המידע שמבקשים האמנים הוא גורף מדי. "אין כל מקום להגשת בקשות גורפות. תכלית חוק חופש המידע הינה ליצור שקיפות וגישה למידע המצוי בידי הרשות, אך לא לשתק את הרשות ולהפוך אותה לגוף אשר כל עיסוקו הוא חיפוש, איתור והנפקת מסמכים שנוצרו לאורך שנים".

לפי תשובת משרד התרבות והמועצה, "העותרים לא רק מבקשים חומר רב ביותר, אלא שנראה כאילו לא ניסו אפילו למקד את הבקשה ולהבהיר מה נדרש באמת. להיפך - בעתירתם חוזרים שוב העותרים על בקשת המסמכים שכבר הועברו להם, ובקשת מסמכים אשר הובהר להם שלא קיימים, ובבחינת 'אנחנו מבקשים הכול, אתם (הרשות) תתכבדו ותעשו את העבודה המפרכת של סדר בדברים".

עוד נטען כי כל עבודת המועצה מופיעה בפרוטוקולים של דיוניה. "בפרוטוקולים אלה מופיעות כל העצות וההמלצות אשר נתנה המועצה לשרת התרבו בנושאי תרבות, תוכניות רב-שנתיות למדיניות בתחום התרבות ולתמיכה בתחום התרבות, יוזמות ופעולות נוספות בתחום התרבות, המלצות מידע אודות מחקרים, כנסים ועוד", טענו המשרד והמועצה.

לפני כשבועיים נערך באולמו של שופט המחוזי בירושלים, יורם נועם, דיון בעתירת האמנים. בדיון אמרה באת-כוחן, עו"ד לסקי, כי העותרים מבקשים לקבל לידיהם את הקריטריונים למינוי חברי המועצה הישראלית לתרבות ולאמנות. "החוק קובע שלפחות מחצית חברי המועצה צריכים להיות מומחים בתחום, והאחרים - מעורבים בתחום. נבקש לדעת את הקריטריונים לקביעת מומחה", אמרה. באת-כוח משרד התרבות, עו"ד רחל ווזנר, השיבה כי "אין מסמך כזה".

עו"ד לסקי המשיכה וביקשה לקבל את רשימת כל חברי המדורים במועצה ולדעת מדוע לא מפרסמים מי מכהנים כחברים במדורים השונים. בהמשך טענה לסקי כי "על-פי המסמכים שקיבלנו, מחצית מחברי המועצה - כהונתם אינה בתוקף - ואם כן, החלטות של המועצה ופעולותיה מיום 18 בנובמבר 2016 ועד היום התקבלו באופן לא-חוקי". נציגת משרד התרבות השיבה: "יש רשימה, צריך לעבור עליה, וזו עבודה לא פשוטה. יש להוריד פרטים אישיים. חברי המדורים לא מונו כולם, ואין טעם לפשפש בכל מדור מה היה".

לאחר דין ודברים, ובתמיכת ביהמ"ש, הסכימו הצדדים לצמצם את היקף בקשת המידע. לפי ההסכמה, המדינה תעביר את רשימת חברי המדורים במועצה לתרבות ואמנות נכון להיום, וכן רשימה דומה עדכנית למועד הגשת העתירה, "פלוס מינוס חודש ימים". באת-כוח משרד התרבות ביקשה "להתנות את הדברים בעלויות, בהתאם לחוק".

השופט נועם קבע דיון נוסף בעתירה ל-25 במאי, כשהוא מורה למדינה להביא לדיון הבא כתב תגובה משלים על המידע שהתבקש בדיון היום.

משרד התרבות: "בקשה קנטרנית"

ממשרד התרבות נמסר: "המשרד מחויב לעקרון השקיפות וכל הפרוטוקולים בישיבות המתקיימות במשרד פתוחות לעיון בפני הציבור על-פי הנוהל. יתר על כן, בדצמבר האחרון הוחלט כי הפרוטוקולים של מועצת התרבות והאמנות יועלו באופן שוטף לאתר האינטרנט.

"בקשת חופש המידע שהוגשה בנושא היא בקשה גורפת, לא מידתית ואף קנטרנית המשבשת את עבודת המשרד.

אשר על כן על דעת בית המשפט הוסכם שהבקשה תצומצם למספר מוגדר של נושאים".

העותרים: "לא ייתכן שהחלטות בנוגע לתחום התרבות יתקבלו במחשכים"

באת-כוחם של האמנים עו"ד גבי לסקי, אמרה היום ל"גלובס" כי: "חיי התרבות מחזיקים את הרוח של החברה הישראלית, ולא ייתכן שההחלטות המרכזיות בנוגע לתחום הזה יתקבלו במחשכים על-ידי אנשים לא ידועים, וללא שנמסר דין וחשבון לציבור לגבי ההחלטות הללו".

לדבריה, "האומנות והתרבות הם נכס מרכזי של חברה פלורליסטית ליברלית, ולא נכס של שר או פקיד זה או אחר, ולכן הנכס הזה צריך להיות פתוח ופומבי לכולם. כל זאת, במטרה לייצר חיי תרבות ואומנות תוססים ומלאים". עו"ד לסקי הביעה תקווה כי העתירה שהגישו האומנים, תגרום לפתיחה ושקיפות של תחום התרבות האומנות בישראל ושל תהליכי קבלת ההחלטות והקצאת המשאבים. "חברה שמכבדת את אומניה היא חברה שמכבדת את עצמה, ולכן צריך לשאוף לתקציב שקוף ואולי גם גדול יותר", ציינה.

העותרת המובילה, גליה בר-אור, לשעבר אוצרת ומנהלת המשכן לאומנות בעין חרוד, מסרה כי: "יש לי כבוד לעובדות במשרד התרבות שעושות עבודה טובה, אבל בגלל שאין אמות מידת מקצועיות יושבים שם אנשים שאין להם שום ידע במה שהם עוסקים בו. לשרה מירי רגב ולמשרד אין קווים אדומים במובן של המינויים הפוליטיים והיעדר השקיפות. יש זלזול מוחלט במונח מקצועיות. חברה שהמוסדות שלה מתפרקים היא חברה לא שורדת".

"יאמרו שהניסיונות של השרה הם לפתוח מעגלים אליטסטים ולהנגיש את התרבות והאומנות לציבור בכלל. יש לי כבוד למאמץ שנעשה לפתוח מעגלים אליטיסטים ולהגיע למקומות בחברה שלא הגיעו אליהם. השאלה היא האם זה נעשה ממקום עמוק או ממקום של הרס ושל חוסר כבוד לרקמת חיים ולסדר תקין, האם ממקום עמוק או ממקום שטוח שעושה מדבר שממה. יש בעיה במשרד התרבות שחושף הדיון בעתירה - שכבות של ידע שנצבר פשוט הולך לאיבוד. תחלופת האנשים היא גדולה, מועצת המוזיאונים לא מתפקדת, מה שקורה עלול להפוך לבכייה לדורות".

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים