גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מושיע השמאל, מרטין שולץ

מועמד הסוציאל-דמוקרטים בגרמניה עושה למפלגות המתחרות בית ספר

ברלין גרמניה/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ברלין גרמניה/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

התופעה מוכרת לנו גם בישראל - הידלדלות והידרדרות המפלגה הסוציאל-דמוקרטית עד כדי אובדן הסיכוי להנהיג את המדינה. עד כדי כך, שאפילו התקווה להחליף את השלטון בעתיד יורדת לטמיון. זאת, הן משום שמעמד הפועלים הולך ונעלם, ומעמד הביניים הולך וגדל במדינה המודרנית המערבית; והן משום שמפלגות הימין מנכסות להן, נוסף ללאומיות, גם חלק מן התוכנית הסוציאלית שאפיינה בעבר את מפלגות הפועלים.

בגרמניה, התוצאה כואבת במיוחד: מדובר במפלגה הסוציאל-דמוקרטית הגרמנית, הלוא היא הוותיקה בעולם וקיימת יותר מ-150 שנה. היא שרדה את חוקי הסוציאליסטים בימי ביסמרק (המאה ה-19) ואת הרייך השלישי (במאה ה-20). המפלגה הזו הנהיגה את הרפובליקה הפדראלית ב-20 מתוך 60 שנות קיומה.

והנה, מאז עלתה הקנצלרית אנגלה מרקל (המפלגה הנוצרית-דמוקרטית) לשלטון לפני תריסר שנים, נדמה כי סיכויי הסוציאל-דמוקרטים להנהיג את גרמניה בעתיד, אפסיים; וכי עליהם להסתפק במעמד השותף-הזוטר בממשלת קואליציה של המפלגה השמרנית, או ללכת לאופוזיציה, כאשר ה"שחורים" (המפלגה השמרנית) יחברו ל"ירוקים", כמו שכבר קרה במדינות אחדות בגרמניה, ולמפלגה הליברלית המתאוששת.

עד לפני כחודש, לא נראה אף סיכוי אריתמטי לרוב קואליציוני של המפלגות הסוציאל-דמוקרטית, ה"ירוקים" ומפלגת השמאל (Linke, יורשת המפלגה הקומוניסטית המזרח-גרמנית לשעבר), שלא לדבר על המחלוקת הנדמית כבלתי ניתנת לגישור בין הסוציאל-דמוקרטים ל"שמאל" בשאלות עקרוניות. גם מנהיג כריזמטי מן הזן של הלמוט שמידט או גרהרד שרדר לא נמצא בשורות הסוציאל-דמוקרטים, כדי להתמודד מול אנגלה מרקל.

כך, עד שהגיע המושיע: מרטין שולץ. בחודש שעבר הוכרז על-ידי מפלגתו הסוציאל-דמוקרטית למועמדה למשרת הקנצלר, בבחירות שייערכו בספטמבר השנה; ומיד קפצו הערכים של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית במשאלי דעת-קהל מכ-20% ליותר מ-30%.

המשאלים האחרונים מראים שהסוציאל-דמוקרטים הפכו תוך חודש למתחריה של המפלגה הנוצרית-דמוקרטית (השמרנים) על המקום הראשון. במצב החדש, קואליציה של הסוציאל-דמוקרטים עם ה"ירוקים" ועם "השמאל" יכולה להגיע ליותר מ-45%, מה שמבטיח לפחות אפשרות אריתמטית לאלטרנטיבה לשלטון, שבה יחליף מרטין שולץ את אנגלה מרקל.

יתר על כן, שולץ, המנהיג החדש, מחפש את צמצום הפער עם מפלגת "השמאל", כדי להפוך את הסיכוי האריתמטי לסיכוי ריאלי. מכאן אפוא עולה השאלה - האם אמנם יכולה הסוציאל-דמוקרטיה הגרמנית לשוב ולכבוש את השלטון?

התשובה נעוצה במידה רבה במה שיצליח שולץ "למכור" לבוחר הגרמני. יתרונו הגדול הוא, ששולץ "מוצנח" מן הפרלמנט האירופי, שבו שירת עד כה, ולכן אי אפשר לתלות בו את פגמי התנהלות מפלגתו השותפה בקואליציה בגרמניה בשנים האחרונות.

שולץ הוא מעין "שחקן רכש"; והוא יודע גם היכן המפתח: הסוציאל-דמוקרטים אמורים לחזור ולתפוס את ה"משבצת" המסורתית שלהם - מפלגת הצדק החברתי. שוויון בין נשים לגברים, שוויון בין מזרח למערב גרמניים, תמיכה רבה יותר במובטלים, במשפחות, בחלקי האוכלוסייה החלשים.

הפופולריות של שולץ נוגסת גם בכוחה העולה של מפלגת הימין הפופוליסטי "אלטרנטיבה לגרמניה", שבמשאלים האחרונים ירדה כמעט ב-5%. נראה, כי מה שחושב לעצמו שולץ הוא - כדי להילחם בפופוליסטים צריך להיות פופוליסט. צדק חברתי, ביקורת על האליטות, ביקורת על הזנחת כוחות הביטחון - כל אלה טענות שאימץ לעצמו שולץ, כדי לקבל קולות של מצביעי "אלטרנטיבה לגרמניה". וכך, בלי לערער על עצם ההחלטה לקלוט פליטים, שולץ מרשה לעצמו לבקר את ההליך חסר הסדר של כניסת הפליטים. גם זה עוזר לו בקרב הבוחרים שנגרפו ימינה.

האם מגמת העלייה תימשך במשך 7 החודשים שנותרו עד לבחירות הכלליות? יש בדרך שני מבחנים.

בעוד חודש יתקיימו בחירות במדינה הסאאר, ובעוד 3 חודשים במדינת צפון-הריין. יתר על כן, האתגרים במדיניות החוץ - בין שמדובר באמריקה של טראמפ וברוסיה של פוטין, ובין שבהולנד של וילדרס וצרפת של לה-פן - עשויים לקבוע סדר יום חדש.

אבל, דבר אחד ברור יחסית. מנהיגי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית לא ינהגו בישראל של בנימין נתניהו בכפפות של משי: שר החוץ שטיינמאייר ייכנס החודש לתפקיד נשיא המדינה. שר החוץ המחליף אותו, זיגמר גבריאל, כבר קרא למשטר הישראלי בדרום הר חברון, "משטר אפרטהייד"; ומרטין שולץ עצמו, בנאומו בכנסת לפני שלוש שנים (בתפקידו כנשיא הפרלמנט האירופי), נזף בישראל על קיפוח האוכלוסייה הפלסטינית בתחום הקצאת המים.

עד כדי כך, שחברי-הכנסת של "הבית היהודי" עזבו בצעקות את אולם המליאה, בעת נאומו. אם ייבחר שולץ לקנצלר גרמניה, והימין הישראלי יכנה אותו בשמות גנאי, אנשיו ייתקלו באדם מחוסן מפני אלה: הוא כבר התמודד עם כינויים מעליבים ועם איזכור של התקופה הנאצית, הן מברלוסקוני והן מהלאומנים האנגלים בפרלמנט האירופי - ושרד.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

העליות בוול סטריט מתחזקות: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?