גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמוד או לא ללמוד - מה השאלה?

אזהרה: הטור הזה עומד להרגיז כמה וכמה אנשים

תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי
תלמידים, סטודנטים / צילום אילוסטרציה: תמר מצפי

אני עומד להרגיז כאן כמה וכמה אנשים. אני מקווה שהילדים שלי לא יחליטו דווקא הפעם לעיין בעיתון המכובד הזה, ושהרבה חברים טובים לא באמת קוראים את הטור הזה, למרות שהם מחמיאים לי בנימוס מדי פעם על דברים שכתבתי כאן. אז הנה זה בא: אל תלכו ללמוד באוניברסיטה - חבל על הזמן.

אל תשקיעו 3, 4 או יותר שנים בלימודים לתואר, שלא באמת ישרת אתכם במסע שלכם, הדרך הארוכה שמתחילה עבור רבים ביום שבו הם מסיימים את לימודיהם הגבוהים, זוכים לתואר כזה או אחר ומצוידים בו הם יוצאים אל החיים האמיתיים.

אוקיי, זכיתי לתשומת-לבכם? שלחתם את הילדים למסך כלשהו כדי לצפות בתוכן יותר חינוכי מהדברים הרשומים כאן? אז הנה, כתב ההגנה שלי לדברים הללו: הם לא מיועדים לכל אחד. מי שרוצים להיות רופאים, לכו ללמוד. עוד לא קם החולה האנוש שירצה להיות מטופל על-ידי רופא שלא למד רפואה. כמו כן, אין די אנשים בעולם שיסכימו לקבל הגנה משפטית מעורך דין שקרא באינטרנט את דיני המדינה, ואין לו תואר מתאים. אז לכו ללמוד משפטים, אם חפצתם במקצוע המכובד הזה.

כמובן, הדברים נכונים לגבי ראיית חשבון, פסיכולוגיה, ריפוי בעיסוק, אדריכלות, פיזיותרפיה, עבודה סוציאלית - ועוד מקצועות מהסוג שהידע הנלמד לגביהם באקדמיה הוא בסיס חשוב והכרחי לעבודה בהם. וגם הוראה, לכו ללמוד חינוך ואת מקצוע ההוראה במוסד אקדמי, כי הוא אחד המקצועות החשובים והיותר משפיעים הקיימים, והוא מקצוע שחייבים ללמוד אותו כמו שצריך.

אוקיי, אני מניח שיש כנראה הצדקה ללמוד תואר אקדמי כזה או אחר, גם כשאתם לא יודעים בדיוק מה תרצו לעשות בחיים. חשוב להרחיב אופקים, להיפתח למגוון של תחומים או דעות ולרכוש ידע כללי שישמש אותנו בחיים במסלולים השונים אליהם נגיע בסופו של דבר. מה עוד שרוב מקומות העבודה המודרניים מסננים החוצה את מי שאין לו לפחות תואר אקדמי אחד, גם אם ברוב המקרים אין קשר ישיר בין מה שלמד מאן דהוא ומה שהוא עושה בפועל.

אז לכו ללמוד מקצוע כלשהו שמעניין אתכם, גם כי יהיה לכם נחמד בתקופת הלימודים, וגם כי כורח המציאות הוא כזה, לפחות בינתיים, עם תחילת המאה ה-21. זה ישתנה בעתיד, אולי אפילו בתקופת חיינו.

מעסיקים ולא מועסקים

אז מי בכל זאת לא צריכים ללמוד באוניברסיטה? מי שיודעים שלא יחפשו מקום עבודה. מי שהם יזמים בנפשם, שיודעים בוודאות שהם יהיו מעסיקים ולא מועסקים, שהם יקימו את מקום העבודה שישלם את המשכורת שלהם, ובעצם זו לא תהיה משכורת קבועה ומובטחת, זו תהיה הכנסה התלויה בהצלחות ובכישלונות שלהם, והיא תהיה גבוהה או נמוכה בהתאם.

ואיך יודעים בחור צעיר או בחורה צעירה, האם הם יזמים? הם יודעים. כי יזמים יודעים. נכון שרוב היזמים בעולם הופכים להיות כאלה אחרי שצברו ניסיון כזה או אחר במקומות עבודה, אבל זה איננו מסלול הכרחי, ויש די דוגמאות שמוכיחות אחרת.

מארק צוקרברג עזב את הרווארד הרבה לפני שסיים את לימודיו כדי להקים את פייסבוק - החברה המשפיעה ביותר בעולם המודרני נכון לעכשיו. ביל גייטס עזב את אותה האוניברסיטה בגיל 19 כדי להקים את מיקרוסופט למרות מחאות קשות ביותר של הוריו. סטיב ג'ובס לא יכול היה להרשות לעצמו ללמוד לתואר רשמי, אז הוא לקח על עצמו ללמוד בקורסים הספציפיים שחשב שיועילו לו להגשמת חלומותיו. והם אכן הועילו. ויש דוגמאות נוספות. איך היה נראה העולם שלנו אילו צוקרברג, גייטס וג'ובס היו מקפידים על רכישת תואר אקדמי, במקום להקים לעצמם את חברת החלומות שלהם?

היזם והמשקיע הנודע פיטר ת'יל (ממקימי PayPal ומהמשקיעים הראשונים בפייסבוק) הקים בשנת 2011, בצעד שעורר עליו את כעסם של רבים, תוכנית תמיכה מיוחדת לצעירים שמעוניינים לעזוב את לימודיהם על-מנת להגשים חלום יזמי. התוכנית הזו מעניקה לצעירים מתחת לגיל 20 מלגה בגובה 100 אלף דולר על-מנת להקדיש את עצמם לחדשנות ולעסקים שיכולים לשנות את העולם. התנאי למלגה: הם חייבים לעזוב את הלימודים שלהם.

מטבע הדברים, לא כולם אוהבים את הקריאה החצופה הזו לצעירים המוכשרים ביותר, אלה שיכולים לעמוד בתנאי הקבלה המחמירים של התוכנית, להפסיק ללמוד. לארי סומרס, שר האוצר האמריקאי לשעבר ונשיא לשעבר של אוניברסיטת הרווארד, אמר בנאום בפני ועידה רבת משתתפים שהתוכנית של ת'יל היא "הפילנתרופיה הלא ראויה ביותר שקמה בעשור האחרון... ההשפעה שלה והמסר שהיא מסמנת לחברה הם הפקרות".

אבל ת'יל, ועימו גם הפונים הרבים להתקבל לתוכנית וכמובן משתתפיה ובוגריה, אינם מתרגשים. אתר הבית של התוכנית מדווח על 2,800 פניות לקבלה רק בשנה החולפת, על 104 בוגרים ועל חברות בערך מצטבר של מיליארד דולר, שהוקמו על-ידי אותם יזמים שבחרו להתמקד במיזם שלהם ולעזוב את לימודיהם למטרה זו.

למען ההגינות מן הראוי לציין כי האתר לא מדווח על בוגרים רבים של התוכנית, שלא התמידו במסע והעדיפו לחזור - בכל זאת - אל ספסל לימודים.

להתמקד בהגשמת החלום

המגזין המקוון "Business Insider" פירסם השבוע את סיפורם של 9 יזמים צעירים בוגרי התוכנית, שהעדיפו לעזוב את לימודיהם, לקבל מלגת תמיכה של 100 אלף דולר ולהתמקד בהגשמת החלומות שלהם.

ארי ויינשטיין, שעזב את לימודי התואר ב-MIT היוקרתית, הקים ביחד עם קונרד קרמר שעזב את לימודיו בבית ספר תיכון לטובת התוכנית, את חברת Workflow המפתחת אפליקציות פופולריות ביותר לניהול עסקים, ומעסיקה כיום 8 עובדים בעיר סן פרנסיסקו. עדן פול גו עזבה את פרינסטון היוקרתית כדי לפתח פאנלים סולריים זולים ויעילים שכבר מספקים חשמל ל-10,000 לקוחות ב-18 מדינות.

ג'יימס פראוד היה אמור להיות הראשון מבני משפחתו שילמד באוניברסיטה. אבל במקום זה הוא הצטרף לפרויקט של ת'יל, פתח סטארט-אפ בשם GigLocator שנמכר לאחר זמן קצר, וכיום הוא מנכ"ל בסטארט-אפ השני שהקים, המפתח מכשירים לשיפור השינה.

ריטש אגרוואל הוא צעיר הודי שנעזר במלגת התוכנית כדי להקים רשת תיירות מקוונת המתמקדת בחדרי מלון זולים ברחבי הודו. עד היום הוא גייס 187 מליון דולר ושווי החברה בגיוס האחרון עמד על 400 מליון דולר. אגרוואל הוא בן 22 כיום. לאורה דמינג הצטרפה לתוכנית כדי למצוא תרופה להזדקנות, לא פחות מכך. כיום היא שותפה בקרן השקעות המתמקדת במימון מחקר ופיתוח תרופות להארכת החיים של בני אנוש.

הדוגמאות הן רבות והמכנה המשותף הוא הנכונות של הצעירים הללו לחלום בגדול, לפרוץ את מגבלות המסגרת והמוסכמות ולהסתכן ביציאה אל הלא נודע. בהחלט ייתכן כי חלק מהצעירים האלה יתבגרו יום אחד אל מציאות הרבה פחות זוהרת ואולי אפילו יתחרטו על כך שלא ניצלו את תקופת צעירותם לרכוש השכלה רחבה יותר ולפתוח לעצמם אופקים חדשים.

מצד שני, אנחנו חיים בעולם משתנה של הזדמנויות ופריצת מוסכמות נושנות. בעולם הזה יכול אדם צעיר בן 45 לרכוש לעצמו השכלה אקדמית בתחום חדש ושונה ולפתוח בקריירה חדשה.

נכון, ככל שאנחנו מתקדמים בחיינו אנחנו צוברים מגבלות רבות, לעתים קשות. אבל בסופו של דבר, הכול אפשרי. אפילו ביל גייטס זכה בסופו של דבר בתואר אקדמי (תואר כבוד במשפטים מטעם אוניברסיטת הרווארד, 2007) ומי יודע, ייתכן שמארק צוקרברג מתכנן לעצמו יום אחד, כשיהיה לו זמן, תואר משלו. אז מה אתם אומרים, חשוב לרכוש השכלה אקדמית?

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראלץ 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר