גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עריכת גנים זה פאסה, סינתזה גנטית היא הדבר הבא"

פרופ' ג'ורג' צ'רץ', מומחה לעריכה גנטית וביולוגיה סינתטית ושותף בסטארט-אפים בולטים בתחום טכנולוגיית ה-CRISPR, טוען שהטכנולוגיה כנראה יוצרת בעיקר בלגן ומפתיע בהצהרה שהוא כבר עובד על טכנולוגיה חדשה

ג'ורג' צ'רץ' / צילום: רויטרס
ג'ורג' צ'רץ' / צילום: רויטרס

בארה"ב מכנים אותו בתקשורת "בן דמותם של דארווין ואלוהים", וזה לא רק בגלל הזקן המרשים, שהוא מטפח עוד מהזמנים שבהם זה לא היה פופולרי, וגם לא בגלל הקול העמוק והסמכותי. פרופ' ג'ורג' צ'רץ' מאוניברסיטת הרווארד הוא הכוכב העליון של תחום הפענוח הגנטי והביולוגיה הסינתטית, השואפת ליצור חיים מאפס, על בסיס תכנון הדנ"א שלהם. הוא נחשב ממתק של ממש לחובבי המדע הפופולרי, משום שהוא מעלה רעיונות פורצי דרך וחתרניים, אך תמיד תומך בהן במיטב הסימוכין המדעיים.

כשצ'רץ' מציג בהרצאותיו את שקופית "ניגודי האינטרסים" שלו, הקהל גואה בצחוק, לא משום שיש משהו מצחיק בניגוד אינטרסים, אלא משום שצ'רץ' מעורב כמעט בכל חברה שפועלת בזירת הגנטיקה. הוא מייעץ ובעל תפקיד במאות חברות. בין היתר הוא שותף באחד הסטארט-אפים הבולטים במסחור טכנולוגיית ה-CRISPR לעריכת גנים פשוטה ומהירה ובסטארט-אפ שערך 62 גנים של עובר חזיר אחד באמצעות CRISPR, אבל בראיון ל"גלובס" הוא מספר שבמעבדה שלו עצמו, כבר עובדים על הדור הבא של טכנולוגיית ההנדסה הגנטית.

"היום אנחנו משתמשים בשיטה מתקדמת יותר", הוא מפתיע. "עריכה זה פאסה. סינתזה גנטית היא הדבר הבא. אנחנו רוצים ליצור רצפים ארוכים של גנים רצויים ולהוסיף אותם לתאים. אנחנו חוששים שחלק מהאפליקציות של ה-CRISPR לא ממש עורכות את התאים אלא בעיקר יוצרות בלגן. השיטה שלנו מאפשרת עריכה מדויקת יותר".

- רצפים גנטיים ארוכים? בניית יצורים מאפס? כל זה נשמע ממש מפחיד.

"מדוע? כי זה לא 'טבעי'? לבני אדם יש סיפור אהבה מוזר עם הרעיון הזה של 'טבעי', אף שאנחנו לא טבעיים מיסודנו. דווקא המחלות שלנו מאוד טבעיות. סוכרת וכולסטרול הן תגובה לחומרים הנמצאים בשפע בטבע. מחלות זיהומיות הן כולן ממקור טבעי וחלק גדול מסוגי הסרטן מקורם בגורמים טבעיים, אפילו מירקות ומבשר. אין שום דבר נאצל בפתרון טבעי".

אחד הפרויקטים שצ'רץ' עובד עליו כיום הוא הפיכת חיות משק בית לעמידות לווירוסים, אבל כדי להגיע לשם הוא קודם כול בונה מאפס חיידקים עמידים. הוא עושה זאת באמצעות שינוי מרכיבים בסיסיים בשפה שבה כתוב הדנ"א.

"וירוסים הם מאוד מגוונים, אבל מתברר שכולם תלויים במאכסן שלהם. כדי שהווירוס יוכל להתחבר למאכסן ולהתרבות בו, הדנ"א של המאכסן צריך להיות בנוי מארבע האותיות הגנטיות A, C, G ו-T. אנחנו בנינו בקטריה שחסרה בה אחת האותיות, ולכן הווירוס אינו יכול להתחבר אליה. כיום כבר משתמשים בה בתעשייה". חיידקים משמשים בתעשייה לייצור של אלכוהול, יוגורט וגם תרופות. כדי לייצר את הבקטריה העמידה בפני וירוסים היה צריך ליצור בה עשרות אלפי שינויים גנטיים במקביל.

"בהמשך אנחנו נשתמש ביכולות הללו כדי ליצור חיות משק לחקלאות", מבטיח צ'רץ'. "למשל חזיר שלא יכול להידבק בווירוסים, ובהמשך נייצר תאי אדם עמידים, למשל לתעשיית הביוטכנולוגיה. נוכל להגן על החיות ועל תאי האדם מכל וירוס, כולל כאלה שאנחנו לא מכירים". מה עם בני אדם עמידים לווירוסים? זה כבר קצת קשה יותר לייצר, מודה צ'רץ'.

- אפשר לייצר חיה שלמה בלי אחד הקודונים?

"יש מגוון דרכים לקודד חומצות אמינו שונות. כשאתה רואה קוד גנטי AGA, אתה יכול להחליף אותו ל-CGA, ולא יקרה כלום למעשה, זה יהיה אותו חזיר בריא אבל הווירוס לא יוכל להתרבות בו".

- אתה לא חושש?

"אנחנו נהיה הראשונים שנשים לב אם משהו ישתבש, הראשונים שנזהיר. אבל זה נראה הרבה יותר בטוח מהאלטרנטיבה שיש היום - השתלת איברים שיש בהם מחלות".

להחזיר את הממותה לחיים

בעבר אמר צ'רץ' שהוא אינו רואה חסם מדעי בפני החזרה לחיים של האדם הניאנדרטלי, שכן יש בידינו מידע על הגנום שלו, ועוד בימי חיינו נוכל באמצעות הביולוגיה הסינתטית לבנות כל יצור שבעולם שהקוד הגנטי שלו נמצא בידינו. אולם בשלב הזה אין שום תוכנית קונקרטית להחייאת בני אדם ניאנדרטליים. תוכנית להחייאת ממותות דווקא יש.

צ'רץ' עומד היום בראש התוכנית הזו, שמובילה אוניברסיטת הרווארד. החייאת הממותות היא רק אחד המיזמים בפרויקט Revive and Restore להצלת חיות שכבר נכחדו. פרויקט הממותה כשמו כן הוא - תוכנית להחזיר לחיים (באופן חלקי) את הממותה שנכחדה לפני כעשרת אלפים שנה. "הרעיון אינו לבנות העתק מושלם שלה", אומר צ'רץ', "אלא לשלב חלק מהגנום של הממותה בפילים של היום".

השבה חלקית של תכונות הממותה אינה למטרות בידור בלבד. המיזם הזה נועד לפתור בעיה שיצר שינוי האקלים באזור הטונדרה האסיאתית. האזור הזה ננטש על ידי הזנים רועי העשב, כמו ממותות, פילים, אנטלופות, איילים ועוד, ובעקבותיהם נעלם גם העשב ובמקומו צמחו עצים. בהיעדר עשב מבודד, נמס הקרח על האדמה ומשחרר לאוויר גזי חממה. אם יחזרו מינים רועים לאזור, ישוב איתם גם העשב - כך לפחות על פי התיאוריה.

המטרה של פרויקט הממותה, אומר צ'רץ', היא ליצור מין חיה שיכולה לעמוד באקלים הקר הזה: פילים אסיאתיים שישולבו בהם גנים של ממותות יהפכו לפילים עמידים יותר בפני קור. ברגע שהפילים הללו יחלו לרעות בטונדרה, הם יאכלו את העצים הצעירים לפני צמיחתם ויפזרו חומרים מזינים שונים שיעודדו צמיחה מחודשת של העשב ויאפשרו את חזרתם של מינים נוספים לאזור.

מעבר לכך, בתוך הגנום של הממותה אגור מידע רב, למשל לגבי ההמוגלובין שלה, שיכול להועיל בטיפול במחלות של בני אדם. "לא ניתן יהיה לחקור את השפעת הגנים הייחודיים הללו בלי לייחס את פעולת הגן לתופעה שהוא גורם לה ביצור חי", הוא מסביר. לשם כך דרוש יצור חי המבטא את התכונות הללו, כלומר ממותה, או לפחות פיל משודרג.

נשמע מוזר? ובכן, חברי המיזם כבר החלו לערוך גנטית תאים של פילים כדי להוציא לפועל את התוכנית, אך העבודה היא עדיין ברמת התאים הבודדים. צ'רץ' מזהיר שהמאמרים המדעיים טרם פורסמו והעבודה עוד רבה. בעבר אמר כי בעוד כשנתיים תתקבל החלטה אם לנסות לעבור לשלב הניסויים בבעלי חיים, כלומר אם לנסות לגדל תאי עובר של פיל מהונדס הכולל גנים של ממותה. בכלי תקשורת מסוימים הבינו מכך שהפיל-מותה יהיה כאן בתוך שנתיים, אך לוחות הזמנים בפועל הם כנראה ארוכים יותר.

המשימה: לדחות את הזיקנה

מי שיכול להחזיר לחיים ממותות, סביר שיהגה באפשרות למנוע את הכחדתו שלו, ואכן צ'רץ' עוסק גם במניעת ההזדקנות. "הזדקנות אינה נחשבת מחלה ואריכות חיים אינה מטרה שה-FDA, רשות התרופות והמזון האמריקאית, מוכנה לאשר תרופות עבורה. אנחנו גם לא מעוניינים לכבול את עצמנו למחקר ארוך הטווח שדרוש כדי להראות הארכת חיים במבוגרים. לכן אנחנו מתמקדים בתחום של השבת תחושת הנעורים", הוא מסביר.

"זיהינו 100 גנים המעורבים בהזדקנות באמצעות השוואה בין זבובים שחיים זמן רב לזבובים שחיים פחות, או השוואת החולד לעכברוש, שכן הם דומים אך תוחלת החיים של החולד ארוכה הרבה יותר, וכן הלאה. אנחנו משווים גנים גם בני אדם שחיו עד גיל מאה לבני אדם שנפטרו בגיל צעיר יותר. בהמשך, הכוונה היא לבצע תרפיה גנטית, תחילה בבעלי חיים ואחר כך בבני אדם, ולהשתיל למשל את הגנים הייחודיים של החולד בעכברוש ולראות אם הטיפול מאריך את חייו. אם ניתן יהיה להסב את הטכנולוגיה הזאת לבני אדם, המטרה תהיה תחילה למנוע מחלות המזוהות עם הזדקנות, ואחר כך לדחות את ההזדקנות כולה. בינתיים, זיהינו ש-100 הגנים המניעים הזדקנות, קשורים לתשעה מנגנונים ביולוגיים שונים. אולי נוכל להגדיר כל מנגנון כזה כ'מחלת הזדקנות' לצורכי ה-FDA, אולם המטרה בסופו של דבר היא לשנות את כולן יחד".

- לכתוב ספר בדנ"א: בשורה לארכיונים?

"משנת 1997 אני עובד על הנושא של קריאה וכתיבה של דנ"א", מספר פרופ' ג'ורג' צ'רץ'. "קידדתי ספר שלי בדנ"א ואחר כך קידדנו תמונה וכמה סרטים באיכות גבוהה". צ'רץ' לא רק קידד את הספר, הוא העתיק אותו 70 מיליון פעם, וכל העותקים יחד תופסים מקום קטן יותר מאצבע.

- מה היתרון בקידוד דנ"א?

"הוא הרבה יותר קומפקטי מכל שיטת אגירת מידע אחרת, הרבה יותר זול לשכפול ומחזיק 700 אלף שנה בתנאי חום וקור קיצוניים. אין צורך בחוות שרתים ממוזגת".

- איך קוראים את הטקסט?

"מדפיסים אותו במדפסת מיוחדת וקוראים אותו עם תג פלואורסנטי. שתי חברות כבר עובדות על מסחור של זה. זאת שיטה מעולה לשמור מידע בארכיונים, כי בארכיון חשוב שהמידע יישמר לאורך זמן ובזול, יותר מאשר קלות הנגישות והקריאה. כך גם לגבי תחום מצלמות האבטחה - עלינו לשמור המון מידע באופן זול וקומפקטי, ולהגיע לקריאה רק של חלק קטן ממנו. יעיל מאוד לעשות זאת באמצעות דנ"א, כל עוד אתה יכול לחפש מידע בקלות".

- יש גם חיסרון לשיטה הזאת, והוא שהכתיבה והקריאה איטיות יחסית לעומת אגירה אלקטרונית.

פרויקט אחר של צ'רץ' הוא מיפוי הקורטקס החזותי האנושי (החלק במוח האחראי על עיבוד תמונות וגירויים חזותיים) והדמיה שלו, במטרה לשפר את יכולות זיהוי התמונה. "אנחנו גם רוצים להבין את המבנה של הקורטקס החזותי וגם את הקישוריות בין העצבים השונים. המצאנו טכנולוגיה שמאפשרת לנו לדעת מה קורה בתוך כל תא ותא, כך שיש לנו מעין 'ברקוד' של כל מולקולה בכל חתיכה של כל רקמה של המוח, ואנחנו עוקבים אחרי כל מולקולה בכל תא ותא.

"אחרי שנלמד את המוח ברמה כזאת, ננסה לבנות מודל שלו. לא נמדל את כולו, כי זה לא מאוד יעיל, אלא נבצע הפשטה שלו, במטרה להפיק מכונה בעלת יכולות זיהוי תמונה טובות מאשר היום".

- מהם ההבדלים העיקריים בין מכונה לזיהוי תמונה לבין המוח?

"אנחנו לא יודעים. מה שכן ידוע לנו זה שילד יכול למצוא את אמא שלו בהמון בקלות כמעט בכל גיל ואילו מכונות מתוחכמות אינן יודעות לעשות זאת".

בטכנולוגיה של מידול תאי המוח השתמשו במעבדתו של צ'רץ' גם למחקר בתחום הסרטן. "בתוך וסביב הגידול הסרטני יש תאים שעושים דברים שונים", הוא מסביר, "יש תאי דלקת ויש תאים היוצרים את המבנה התלת-ממדי של הסרטן. אנחנו מסוגלים היום לתת את המידע על כל מה שהתא עושה, והיכולת הזאת מבוססת על התקדמות טכנולוגית בקריאה ובכתיבה של דנ"א. זה הבסיס של מה שאנחנו עושים במעבדה".

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה