גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד מתמחרים שכירות עתידית בפרויקט תמ"א 38?

בפרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה נדרשים הדיירים למצוא לעצמם דיור חלופי ■ במסגרת החוזה היזם משלם לדייר את דמי השכירות, אך צריך לקחת בחשבון עלייה במחירי השכירות כדי לא להיקלע לקשיים בביצוע הפרויקט כולו

הכתבה בשיתוף קבוצת רייק

בפרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה, בסמוך למועד הביצוע נדרשים הדיירים למצוא לעצמם אלטרנטיבת דיור חלופי עד להקמת הדירה החדשה. לרוב מועד האכלוס האלטרנטיבי חל כחודשיים טרם ההריסה בפועל, ונמשך עד כחודשיים מקבלת טופס 4 המיוחל. אם ניקח בחשבון זמן ביצוע ממוצע של שלוש שנים הרי שתקופת השכירות חלה למשך 40 חודשים, אשר, במסגרת ההסכם, היזם משלם לדייר שכ"ד כחלק אינטגרלי מהוצאות הפרויקט. מדובר בסעיף הוצאות נכבד, אשר צפוי לעלות משמעותית, לאור התהליכים החלים על שוק המגורים המקומי ובעקבות צעדים נוספים אשר יוזם שר האוצר, משה כחלון, ואמורים להטביע חותמם על השוק ממש בקרוב. יוסי רייק, בעליה של קבוצת רייק, המתמחה בייזום פרויקטים של התחדשות עירונית בעיקר בתל-אביב, טוען כי חלק מהיזמים המקומיים אינם לוקחים בחשבון את השלכות ההתייקרות העתידית, אשר צפויה להעיב ולהכביד באופן ניכר על התכנותם של הפרויקטים בשעת השין.

"כאשר ניגשים לתמחר את עלות השכירות בפרויקטים, אסור להתייחס למחירים כיום, שכן יש להתחשב בעתיד לקרות. לדעתי, ברור לכולם כי ממש בקרוב נטל השכירות צפוי לגדול משמעותית", אומר רייק ומרחיב: "מטרתו של כחלון היא להוציא את המשקיעים מהשוק, ודי אם נביט בהשלכות התייקרות מס הרכישה ובהשלכות העתידיות של מס דירה שלישית אשר יניעו משקיעים אל מחוץ לשוק. בפועל, לדעתי, חלק לא מבוטל מהמשקיעים ימכרו את הדירות לרוכשי קצה, כאלה שאין בכוונתם להמשיך ולהשכיר את הדירה כי אם לגור בה, כך שהיצע דירות להשכרה יילך ויפחת, וילחץ את מחירי השכירות כלפי מעלה".

"זאת ועוד", ממשיך רייק, "הבניינים הקיימים, בעצם הריסתם לטובת הפרויקט, יקטינו את היצע הדירות להשכרה, והדיירים של אותם בניינים הם למעשה לקוחות שבויים שרק יעלו את הביקוש ויחמירו את מצב עקומת הביקוש אל מול ההיצע, כך שייווצר אפקט כפול ואף משולש, שיזניק את המחירים כלפי מעלה".

לדברי רייק, "תנאי השוק והביקוש הרב לדירות להשכרה, במיוחד באזורים הקורצים של תל-אביב, רבעים 3 ו-4 עליהם תחול תוכנית הרבעים שצפויה לקבל תוקף סופי בחודשים הקרובים, יגלגלו את מלוא העלייה על צרכני הקצה, שהם שוכרי הדירות. מאחר והיזמים הם אלה אשר מממנים את תקופת השכירות, הרי שצפויה עלייה מהותית ודרמטית בסעיף הוצאות זה".

רייק ממחיש בדוגמה מספרית, "ניקח בניין בן 20 דירות קיימות ובו תמהיל קיים של 10 דירות 3 חדרים, לצד 10 דירות 4 חדרים. מחירי השוק כיום נעים בין 7,000 שקל ו-8,000 שקל לחודש (7,500 שקל שכירות ממוצעת לדירה לחודש), כך שעלות השכירות ל-20 דירות לתקופה ממוצעת של 40 חודשים עומדת על 6 מיליון שקל (7,500*20*40). די אם מחיר השכירות יעלה רק ב-1,000 שקל לדירה בתקופה שבין חתימת החוזה לבין תקופת ההריסה (תקופה שנכון להיום שקולה לשנתיים לפחות), הרי שעלות סעיף השכירות ליזם יעמוד על 6.8 מיליון שקל, קרי תוספת של 800 אלף שקל של הוצאה שלא באה לידי ביטוי בתוכנית העסקית.

כיצד מתמחרים שכירות עתידית בפרויקט תמ"א 38 / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב


"יזם שלא יתמחר נכון את השכירות העתידית עלול להפסיד את הפרויקט"

להערכתו של רייק, עלויות פרויקט הריסה ובנייה בסדר גודל שכזה יעמדו על כ-45 מיליון שקל ומאחר ותנאי השוק כיום נעים סביב שיעורי רווחיות של 20% על ההוצאות, הרי שהרווח היזמי צפוי לעמוד על כ-9 מיליון שקל. עליית מחירי השכירות, על פי הדוגמה, תכרסם ליזם כ-9% מהרווח הכולל, ותוריד את שיעור הרווח מ-20% לכ-17.5%. "שיעור רווחיות שכזה כבר יהפוך את הפרויקט לגבולי בעיני הבנק, אליו פונה היזם בבקשת מימון. די אם תחול עלייה בסעיף נוסף בהוצאות, למשל קפיצה בעלויות הביצוע, שלצערי עלולה להתרחש, על מנת שהפרויקט לא יעבור את הבנק - קרי לא יגיע לשיעורי הרווחיות המינימליים הנדרשים לצורך קבלת ליווי פיננסי ולא יתממש. וכמובן, אם תהיה עצירה ואף נסיגה במחירי הדירות, הרי שבפנינו סכנה נוספת לקטיעתו של הפרויקט עוד בטרם ייצא אל הפועל".

"כאשר אני בוחן פרויקט", מוסיף רייק. "בתור יזם שיודע לחוש את השוק, אני לוקח פרמיה של כ-15%-20% על מחירי השוק לתוך תחשיב העסקי שלי, שכן לצערי תרחישים אלה יהפכו למציאות, אם המגמות יימשכו". רייק מסכם ומדגיש כי טוב יעשו שאר השחקנים בשוק אם ינקטו אף הם במדיניות שמרנית זו, "שכן אותן תופעות מרמזות לכך שמי שלא יתמחר נכון את השכירות העתידית, עלול להגיע למועד המימוש ולהבין כי לא יוכל להקים את הפרויקט עליו עמל במשך זמן כה רב".

לאתר החברה

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו