גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים בארה"ב? ככה תימנעו מתשלומי מס מיותרים

השקעה בקרנות סל (ETF) בארה"ב חושפת את המשקיע הישראלי למס אמריקאי, שבקלות ניתן לחסוך חלק ממנו באמצעות הסטת ההשקעה למוצרי מדד במקומות אחרים בעולם

אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס
אחרי רבעון קטסטרופלי: התאוששות בשוק ההנפקות הראשוניות בוול סטריט ברבעון השני / צילום: רויטרס

בנג'מין פרנקלין אמר פעם שיש רק שני דברים בלתי נמנעים בחיים: מוות ומסים. לגבי הראשון כנראה שאין לנו יותר מדי מה לעשות בנידון, אבל בכל הנוגע למסים, אנחנו כן יכולים לקבוע למי אנחנו משלמים אותם.

המאמר הפעם נולד כתוצאה מהנתון הבא: מתוך כ-72 מיליארד שקל מכספי המוסדיים וקרנות הנאמנות בישראל שמוחזקים בקרנות סל (ETF) בחו"ל, יותר ממחציתם (45 מיליארד) מושקע בארה"ב וחשוף למסים הנגבים שם ממשקיעים זרים אגב ההשקעה ב-ETF, אשר לרוב יהיו גבוהים מאלו שישולמו על-ידם בהשקעה דומה במקום אחר בעולם. גם המשקיעים הפרטיים בישראל מחזיקים סדר גודל של כמה עשרות מיליארדי שקלים ב-ETF בארה"ב.

לצורך חידוד ההבדלים בין סוגי המסים שחלים עלינו כמשקיעים ישראלים העוקבים אחרי מדדי מניות בחו"ל, נתחיל עם הדוגמה הפשוטה ביותר - משקיע ישראלי רוכש יחידות בקרן הסל SPY על מדד S&P 500 בארה"ב.

מאחר ומדובר במכשיר השקעה אמריקאי שמשקיע באופן פיזי במניות אמריקאיות, ה-ETF עצמו פטור מתשלום מסים על דיבידנדים שמשולמים לו על-ידי החברות במדד, באופן דומה לקרן נאמנות ישראלית הפטורה ממסים על תקבולים המתקבלים על-ידי השקעה בחברות מקומיות.

כמה נשלם על מדד אמריקאי באמריקה?

מתי נשלם לדוד סם? פעם ברבעון מחויבות קרנות הסל בארה"ב לחלק דיבידנד למשקיעיהם, כך שמשקיע זר ייאלץ לשלם בגין תקבול זה מס שעלול להגיע ל-30%. כשלוקחים בחשבון שיעור דיבידנד של 2%-3% במדד S&P 500, מדובר בעלות השקעה סמויה (מעבר לדמי ניהול ועלויות רגילות) של חצי אחוז ויותר בשנה!

העניין הוא שבעוד שמשקיעים רבים בארץ, בייחוד המוסדיים, מתקזזים או אף נהנים מפטור מלא על רווחי הון המושגים בשוק ההון בארה"ב, בנושא המס על דיבידנדים לרוב אין הרבה מה לעשות על מנת להקטין את החבות הזאת. מדובר בדרך המרכזית של מס ההכנסה האמריקאי לשים את ידיו על חלק מרווחי החברות בארה"ב.

אז איזו חלופה יעילה יותר עומדת בפנינו על-מנת לעקוב אחר הביצועים של מדד מניות בארה"ב? אפשר להשקיע בקרן סל זרה מחוץ לארה"ב. למשל, ETF שנסחרת בבורסה באירלנד ועוקבת אחר מדד מניות בארה"ב. דוגמאות בולטות לכך הן קרנות הסל Source S&P 500 (סימבול: SPXS LN) או iShares Core S&P 500 (סימבול: CSPX LN), הנסחרות בבורסה בלונדון.

במצב זה, הקרן עצמה תשלם על-פי רוב מס בשיעור של 15% על דיבידנדים שיתקבלו על-ידה מחברות אמריקאיות במדד דוגמת אקסון מובייל, אפל ואחרות, והמשקיע הזר בקרן ישלם מס למדינת המקור שלו על רווח ההון שישיג בה.

כאמור, במקרה של משקיע מוסדי ישראלי, הוא זכאי לפטור בגין מס על רווחי הון, כך שהמס שלו בגין ההשקעה בקרן הסל יסתכם ב-15%, במקום בשיעור מס גבוה יותר שהיה משלם על אותה השקעה בארה"ב.

ההפרש בין שני החלופות במונחי "דמי ניהול" הוא כרבע אחוז מידי שנה לטובת קרן הסל הזרה מחוץ לארה"ב. מנגד, חשוב לקחת בחשבון מרכיבי עלות נוספים להשקעה כדוגמת עלויות ופערי קניה ומכירה של ה-ETF ודמי הניהול הנגבים במוצר.

כמה נשלם על מדד גלובלי באמריקה?

מהשקעה במדד מניות בארה"ב נעבור לסוגיה מורכבת יותר: השקעה ב-ETF אמריקאי על מדד מניות גלובלי, למשל MSCI Emerging Markets. אם בדוגמה הקודמת, ההשקעה בקרן סל על מדד אמריקאי הייתה מחייבת אותנו במס על דיבידנדים רבעוניים שמחלק המוצר, הפעם נשלם בדרך לעוד כמה ממשלות.

כאן תהליך גביית המס מתחיל הפעם כבר בתוך ה-ETF האמריקאית, אשר בניגוד לדוגמה הקודמת אינה פטורה מתשלום מסים על דיבידנדים שמתקבלים אצלה מחברות מחוץ לארה"ב. מעבר למס שנגבה מה-ETF על-ידי הממשלות של החברות הנכללות במדד, יש כמובן את מס הדיבידנד שמוטל על משקיעים זרים ב-ETF, כך שעבור משקיעים מוסדיים מישראל מדובר בכפל מיסוי על השקעה במדד גלובלי דרך שוק ההון האמריקאי.

דרך אגב, על משקיעים פרטיים מישראל יוטל בנוסף לשני המסים הללו גם מס על רווחי ההון שישיגו בקרן הסל (שייגבה על-ידי מדינת ישראל), כך שבשבילם השקעה בארה"ב במדד של חברות לא-אמריקאיות, יוצר חבות מס משולשת!

גם במקרה זה, הדרך לנסות ולהפחית את המסים הישירים והעקיפים שנשלם כתוצאה מהשקעות המתבצעות בחו"ל, היא בחירה במכשיר השקעה שממזער את נטל המס למשקיעים הזרים. גם כאן הפתרון טמון במוצרי מדד הנסחרים מחוץ לארה"ב.

למשל, בקרן הסל Amundi ETF MSCI Emerging Markets, הנסחרת באירופה ומוצעת הן בדולר והן באירו, אין חלוקת דיבידנד תקופתית למשקיעים. באופן זה, הקרן כן תשלם מס בגין הדיבידנדים המתקבלים בה מהחברות הרשומות בשווקים המתעוררים השונים בהתאם לשיעורי המס הנהוגים במדינות אלה, אולם המשקיעים לא ישלמו מס דיבידנד על החזקתם בקרן כפי שהיה קורה אילו היו משקיעים במדד זה דרך קרן סל אמריקאית.

במקרה של מדדי מניות גלובליים, במיוחד של שווקים מחוץ למיינסטרים, לרוב תשואת הדיבידנד המגולמת במדדים שלהם תהיה גבוה יחסית למדדי המניות המרכזיים בעולם, כך שהחיסכון במס עשוי להגיע לשיעור משמעותי של כאחוז בשנה ביחס להחזקה של אותו מדד דרך ETF בארה"ב.תוצאה דומה לזו של קרנות הסל באירופה צפויה להתקבל גם בתעודות הסל בארץ, העוקבות אחרי מדדים גלובליים. לאור העובדה כי מנהלי התעודות עושים שימוש בחוזים על-מנת לעמוד בהתחייבויותיהם למשקיעים, במידה והמס המגולם בחוזה זהה לזה המשולם על-ידי ה-ETF האירופאית לממשלות של החברות הנכללות במדד, אז גם המשקיעים בתעודה ייהנו מתשלום מס מופחת ביחס להשקעה במדד זה דרך ETF בארה"ב.

דוקטור, אתה אוסף בולים?

נקודה אחרונה ששווה התייחסות בנוגע למיסוי המוטל על משקיעים זרים בקרנות סל, היא נושא מס הרכישה, או בשמו המצחיק "מס בולים".

מדובר במס שמוטל, בין היתר, על משקיעים בשווקים אירופאיים מובילים ובדומה למס רכישה על דירות בישראל או לשיעור הוספה בקרנות נאמנות, מדובר בתוספת לעלות הקניה של נייר ערך. בבריטניה למשל מדובר בשיעור מס של 0.5%, בצרפת 0.2% ובאיטליה 0.1%.

מס זה גורם לעתים לפרמיה במחיר הקניה של קרן סל המשקיעה בנכסים ממדינות אלה. גם מדדים אזורים מובילים כמו STOXX Europe 600 ו-MSCI Europe, מושפעים ממס זה שעלול לייקר את ההשקעה בהם ב-0.2%.

משקיע שמעוניין בחשיפה למדדים באירופה, עשוי להפחית את נטל המס הזה באמצעות שתי דרכים מרכזיות: בחירה בקרן או תעודת סל העושה שימוש בנגזרים במקום לרכוש את נכסי הבסיס עצמם, או ב-ETF המשקיעה פיזית בנכסי המדד אולם בשלב ההשקעה בה היא אינה רושמת יצירות בקרן (כלומר, אינה מגייסת כסף חדש), כך שמס הבולים לא יגולגל אליו בזמן רכישת היחידות בה.

*** הכותב הוא מייסד ומנכ"ל אינדקס מחקר ופיתוח מדדים בע"מ, המתמחה במחקר ופיתוח, חישוב ועריכת מדדי ניירות ערך למגוון צרכי השקעה. לכותב יש אינטרס אישי באמור לעיל וכן, יובהר כי חלק מהמוצרים המצוינים לעיל מנוהלים על ידי לקוחות החברה. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ני"ע או מוצר פיננסי כלשהו

הבדלים במס החל על משקיע זר

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?