גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שויד: "הבנקים בישראל משקיעים בטכנולוגיות ישנות"

מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט דיבר בכנס של הפיקוח על הבנקים ■ מנהל המחקר בבנק ישראל: "אני לא יודע מה יקרה למחירי האשראי הצרכני בעקבות הרפורמות"

"כשזה מגיע למתקפת סייבר, הגבול הוא מעבר לדמיון. ניתן להגיע לפגיעה אנושה שקשה לדמיין אותה. בעולם הרגיל אנחנו יודעים מי האויב שלנו, אבל בעולם הטכנולוגי הסיכונים הרבה יותר רחבים - הסיכון יכול להגיע מכל מקום שהוא בעולם", כך אמר היום גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ'ק פוינט, בשיחה עם המפקחת על הבנקים ד"ר חדוה בר בנושא איומי הסייבר, שהתקיימה במסגרת כנס שערך הפיקוח על הבנקים.

שויד התריע כי האיום המרכזי כיום נמצא במכשיר הטלפון הנייד. "המובייל הוא העקב אכילס הכי גדול שלנו", הוא אמר. "זה מכשיר שרואה, שומע ומשדר כל מה שאנחנו עושים. הטלפון הנייד מחובר לכל מיני רשתות, וניתן להשתיל עליו מכשיר ריגול. כך למשל, בדקנו ומצאנו שחלק מאפליקציות הפנס שניתן להוריד, הן למעשה אפליקציות ריגול", הוא הוסיף.

עוד הוסיף שויד: "אנו חשופים יותר כי אנחנו גם משתמשים בגוגל ופייסבוק, שעוקבים אחרינו. ברגע שכל המידע מרוכז במקום אחד בעולם, זה סיכון. יש לחברות האלה אינפורמציה כמו התכתבויות שלנו, איפה גלשנו ואיפה היינו. מי שרוצה לבנות פרופיל של החיים שלנו יכול לעשות את זה".

בהקשר של הבנקים אמר שויד: "הסיכון של המובייל לא מסתכם רק באפליקציה של הבנק. גם אם לקוח מגיע לפקיד, מישהו יכול לשמוע את השיחה ולחזור על הפרטים, אלא שכמות הארגונים שמגינים על מכשירי המובייל של העובדים מאוד נמוכה". באשר למצבם של הבנקים בישראל בנושא הסייבר, אמר שויד: "רמת המוכנות לאיומים של הבנקים בישראל הרבה יותר גבוהה מהממוצע בעולם. יחד עם זאת יש מקומות עם הגנה מאוד נמוכה כמו המובייל".

יחד עם זאת, ביקר שויד את הנטייה של הבנקים להשקיע בטכנולוגיות ישנות יותר בתחום אבטחת המידע: "בנקים משקיעים סכומי עתק, אבל משקיעים בטכנולוגיות ישנות כי זה מה שנוח, והם רגילים אליהן. הגישה היום היא לחפש מתחת לפנס, ולהתגונן מאיומים שאנחנו מכירים. לא מספיק להגן על הרשתות בצורה מסורתית, אלא צריך לאמץ טכנולוגיות הגנה מתקדמות שיגנו על הענן, על המכשירים הניידים של העובדים, ושישאירו את המתקפות מחוץ לארגון".

שויד גם ציין שבתחום הסייבר חשוב לאתר את הסכנה לפני שהיא מתממשת: "בעולם הפיזי, אם מישהו גונב מאיתנו, אפשר גם לתפוס אותו אחרי כמה ימים ולטפל במצב. בעולם הטכנולוגי שעה זה המון זמן, שאפשר לעשות בו הרבה נזק. מירב המאמץ שלנו צריך להיות למנוע מהתוקף להיכנס למערכת מראש, ולא לחכות שייכנס ואז לנסות למזער את הנזק - כי התוקף מתקדם בקצב טכנולוגי מהיר, והחוקר מתקדם בקצב איטי של בני אדם".

במהלך הכנס התייחסה גם בר לנושא איום הסייבר במערכת הבנקאית, והודיעה כי באחרונה החל לפעול מרכז סייבר משותף למערכת הבנקאית: "אני שמחה לבשר על כך שלפני מספר שבועות החל לפעול מרכז הסייבר הבנקאי החדש, המהווה קפיצת מדרגה משמעותית.

"רתמנו את הבנקים לשיתוף פעולה עם רשות הסייבר והאוצר בהקמת המרכז, מתוך הבנה שהסיכונים הטכנולוגיים מתעצמים: בנקים וחברות כרטיסי אשראי גדולים ברחבי העולם התמודדו בשנה האחרונה עם אירועי סייבר גדולים, שהובילו בין היתר לזליגת מידע בהיקפים גדולים וניסיונות הונאה ופגיעה בלקוחות רבים, ועלינו להיערך לכך שאירועים כאלו עלולים לקרות גם בישראל", אמרה בר.

מרכז הסייבר אמור בין היתר להביא לשיתוף פעולה בהעברת מידע בין הבנקים בנושא האיומים, במטרה לזהות בהקדם איומים פוטנציאליים, ולהגיב במהרה, וכן בכדי לנהל בצורה יעילה אירוע סייבר משמעותי אם יתרחש.

תעלומת כיוון המחיר

נושא נוסף שעלה בכנס היה השינויים הצפויים בשוק האשראי הצרכני, בראשם בעקבות יישום רפורמת שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים. אלא שלמרות הציפייה כי הרפורמה תגדיל את התחרות, ותביא להורדת מחירים, בבנק ישראל מודים כי לא בטוח שרפורמת שטרום תביא להוזלת מחירי האשראי במשק.

"אנו מקווים שתהיה ירידה במרווחים, אבל אני חייב לומר בכנות שאני לא יודע מה יקרה למחיר", אומר פרופ' נתן זוסמן מנהל מחלקת המחקר בבנק ישראל, שהיה חבר בועדת שטרום שהמליצה להפריד את חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים. זוסמן אמר את הדברים בכנס שקיים היום הפיקוח על הבנקים בנושא השינויים בענף.

"ישנם כמה גורמים שקובעים את מחיר האשראי", הסביר זוסמן מדוע לא בטוח שהמחירים יירדו. "הראשון הוא פרמיית הסיכון. אנחנו רוצים להרחיב את מעגל האשראי, כך שמן הסתם יפנו ללקוחות ברמת סיכון גבוהה יותר, מה שמעלה את המחיר. גורם שני הוא מקורות הגיוס של חברות כרטיסי האשראי, שסביר שיהיו יותר גבוהים לאחר שינותקו מהבנקים.

"הגורם השלישי הוא עלות התפעול, כאשר לא ניתן לדעת האם החברות יהיו יעילות יותר או פחות לאחר ההפרדה, ובסוף קיים גם המרווח, כשאנחנו מקווים שהוא יירד בעקבות התחרות. אבל כשסוכמים את כל הגורמים הללו, בכנות אני לא יודע מה הולך לקרות למחיר", הסביר זוסמן.

עוד הוסיף זוסמן: "תהליך התגברות התחרות צפוי להימשך מספר שנים, ולכן מפאת מורכבות הרפורמות והשווקים הפיננסים יש לבחון את הצלחתן בעזרת תבחינים רבים ומגוונים לאורך זמן".

בכנס הופיעה גם דורית סלינגר, ראש רשות שוק ההון, שאמורה לפקח על אותם גופים חוץ בנקאיים. סלינגר ציינה כי היום רשות שוק ההון בונה את אותה הרגולציה, וסיפרה ישנה התלבטות איזה סוג רגולציה להחיל על הגופים: "אם נשים כללים מחמירים, אז נישאר בעיקר עם הגופים המסורתיים. ככל שנקל, נהפוך עוד גופים ללגיטימיים ובעלי רישוי, אבל אנחנו צריכים גם לטפל בנושאים כמו הגנה על הצרכן. נצטרך לתת את הדעת באיזה צד של המטוטלת נרצה להיות. התשובה לא חד חד ערכית, ונצטרך לבחון אותה", אמרה סלינגר.

סלינגר ציינה עד חודש יוני יוסדרו תנאי הרישוי. "אני מעריכה שהחל מחודש יוני נוכל להתחיל לתת רישיונות. השנה הזה היא שנת התארגנות בתחום הרישוי, ובשנה הבאה נתחיל לטפל בנושא התחרות עצמה", אמרה סלינגר.

סלינגר פנתה לקהל המשתתפים בכנס, שהורכב ברובו מבנקאים ואמרה להם: "אני פונה אל הבנקים, יש לכם תפקיד מרכזי בצמיחת המשק, שאתם ממלאים אותו. המחוקק הטיל עליכם מטרה נוספת, אתם צריכים להוביל את התחרות בענף הבנקאות, לטובת הצרכן והעסק, אבל גם לטובת הבנקים, שכן זה ישפר שירות וייעל את המערכת. הקמת מערכת חוץ בנקאית תלויה בכם - אם תרצו, היא תקום. חשוב שהיא תקום, כי התחרות טובה לכלל המשק וגם לכם".

מיזוגים ורכישות בתחום המדיה

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן