גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ועדת ברביבאי" הגישה מסקנות פינוי הדיירים מהדיור הציבורי

יו"רית הוועדה, האלופה (מיל') אורנה ברביבאי: "הקשחת קריטריונים ושכר דירה לא ריאליים מחייבים טיפול והתאמה של החוק ושל מדיניות משרד הבינוי והשיכון"

"ועדת ברביבאי" הגישה היום (ה') את מסקנותיה לשר הבינוי והשיכון יואב גלנט. מדובר בוועדה שבראשה עומדת האלופה (מיל') אורנה ברביבאי שמונתה לפני מספר חודשים, ועסקה בנושא הדיור הציבורי ובשאלת פינוי זכאי הדיור הציבורי מהדירות שהמדינה הקצתה להם. שר הבינוי והשיכון הודיע היום כי החליט לקבל את המלצות הוועדה והנחה את מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הנכנס, חגי רזניק, לפעול למימוש ההמלצות.

חשוב לציין בנקודה זו כי מדובר בהמלצות הוועדה שהוגשו רק היום, והשינויים עליהם המליצה הוועדה עוד צריכים לעבור אישור ובחלק מהמקרים אף לעבור חקיקה, כך שאין מדובר בשינוי מיידי במצב הקיים.

על פי המלצות הדוח, לא יינקטו הליכי פינוי בגין חובות, ובכלל זה התראות ואיומים על פינוי. כמו כן, תבוצע הפרדה בין החברות המשכנות כגורם אחיד לאכלוס ואחזקת הדיור הציבורי לבין הגורם המטפל בגביית חובות. עוד המליצה הוועדה, כי ככל שהוכר הדייר כדייר ממשיך יותאמו תעריפי שכר הדירה ברצף לתקופת מגוריו כך שלא יחולו עליו תשלומים עודפים הנובעים מהליכי טיפול ביורוקרטיים מתמשכים שאינם תלויים בו.

באשר לסוגיית פינוי פולשים, מציעה הוועדה כי פלישות חדשות (עד 30 יום) יטופלו ויפונו באופן מיידי, וזאת לאור העובדה כי עבור הדירה אליה פלשו ממתינה משפחה אחרת, שלעיתים ממתינה שנים ארוכות. עם זאת, לגבי פולשים המתגוררים בדירה למעלה מ-7 שנים, ההמלצה היא כי תגובש מדיניות המאפשרת הכרה בהם וקביעת שכר דירה בהתאם ליכולתם בפועל. במקביל, תמנע מהם היכולת לרכוש את הדירה.

הוועדה המליצה בנוסף גם לשנות את הגדרת "חסר דיור", כך שהגדרה זו תכלול מעכשיו את מי שאין ולא הייתה בבעלותו דירה ב-5 השנים האחרונות. זאת לעומת המצב הנוכחי שקובע שההגדרה מתייחסת לתקופה של 10 שנים. עוד המלצה של הועדה מציעה להוריד את הנטל הביורוקרטי לבדיקת זכאות אחת ל-5 שנים ולא אחת לשנתיים.

נציין כי בעוד ההמלצות שמופיעות בדוח חשובות לדיור הציבורי, ומאמצות בין היתר את עמדת ארגוני הסיוע השונים לזכאי הדיור הציבורי כמו עמותת ידיד למשל שהופיעה בפני הוועדה, יש לקוות שהן יקודמו ויאושרו בחודשים הבאים ולא יישארו רק במסגרת הדוח. עוד נקודה שחשוב להגיד היא שחלק מההמלצות, כמון למשל ההמלצה לשנות את ההגדרה לזכאות לדיור ציבורי, עשויה להגדיל את מספר הזכאים לדיור ציבורי שעומד נכון להיום על כ-2,300 משפחות.

יו"רית הוועדה, האלופה (מיל') אורנה ברביבאי, אמרה היום: "תמונת המצב בנושא הדיור הציבורי היא תוצאה של מדיניות ארוכת שנים אשר הגדילה את הפער בין הצורך למלאי הדיור הציבורי. הקשחת קריטריונים ושכר דירה לא ריאליים מחייבים טיפול והתאמה של החוק ושל מדיניות משרד הבינוי והשיכון. ההתעקשות על פינויים ככלי לגיטימי במצב זה אינה נכונה ויש לבטלה ולהשאירה ככלי חריג ביותר".

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט אמר היום: "בשעה שאנחנו עדים לכך שמשפחה נזרקת לרחוב, מוטלת עלינו החובה כמדינה, לשאול את עצמינו, האם אנחנו מוכנים לחיות בחברה שאינה ערבה לאזרחיה? המדינה צריכה לעסוק בביטחון, בכלכלה ובצמצום הפערים בין השכבות החלשות לבין החזקים במשק. בדיור הציבורי אנחנו במציאות בלתי נסבלת של מצוקה שנוצרה במשך דור. הזכות לקורת גג היא זכות בסיסית של כל אדם והמדינה מחויבת לדאוג לכך. המלצות ועדת ברביבאי עושות צדק עם החלשים ביותר בחברה שלעתים נופלים "בין הכסאות". אני מודה לוועדה על עבודתה המסורה".

סגן שר הבינוי והשיכון, ח"כ ז'קי לוי: "המציאות הבלתי נסבלת בה אנו חיים מחייבת אותנו לגלות רגישות מקסימלית לאוכלוסייה קשת היום בה אנו מטפלים ולפעול מתוך הבנה כי אסור להקל ראש בגורלה של אף משפחה".

בעמותת "ידיד" שהופיעה בפני חברי ועדת ברביבאי מברכים על אימוץ המסקנות. "מדובר בבשורה של ממש לדיירי וזכאי הדיור הציבורי", אמר היום רן מלמד, סמנכ"ל העמותה, "אנו מודים ליו"ר הועדה, אלופה במיל', אורנה ברביבאי, שבזכותה אומצו חלק נכבד מההמלצות שהצגנו בפני חברי הועדה וכן על ההחלטה החשובה לשנות את הגדרת "חסר דירה" ולהעמידה על 5 שנים במקום 10 שנים כיום, נושא אשר עמותת "ידיד" פועלת לשנותו כבר זמן רב באשר הוא מפלה לרעה את זכאי הדיור הציבורי לעומת הזכאים לדיור במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

"יחד עם זאת אנו קוראים להגדיל את התקציבים לרכישת דירות חדשות לזכאי הדיור הציבורי ולא להסתמך רק על ההכנסות, הלא מספקות, ממכירת הדירות לדיירים המתגוררים בהם כיום. אם לא יוגדר תקציב ממשלתי קבוע של מליארד שקל לפחות לרכישת דירות ציבוריות כל שנה נמצא את עצמנו בעוד תקופה לא ארוכה עומדים חסרי אונים מול מצוקה אדירה של חוסר במענים ראויים לממתינים לדיור ציבורי".

ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה, אמר היום: "זו בשורה גדולה שמסירה את חרב הפינוי מעל הצוואר של הקבוצה החלשה ביותר בחברה הישראלית שנקלעה ברוב המקרים שלא בטובתם לחובות כספיים. ועדת הכלכלה התנגדה לאורך כל הדרך לפינוי דיירים בשל חובות  כספיים ואני שמח שהשר והנהלת המשרד אימצו מדיניות שמקיימת הלכה למעשה את השמירה על הזכות הבסיסית לקורת גג תוך טיפול אנושי יותר."

ח"כ אורלי לוי אבקסיס אמרה היום כי: "מאות דיירי דיור ציבורי נושמים היום לרווחה הודות להמלצות ועדת הפינויים בראשות האלופה אורנה ברביבאי, לפיהן לא יהיה ניתן לפנותם בשל חובות. אחרי שנים שאני ופורום הדיור הציבורי נאבקים על תקציבי הדיור הציבורי שמשמשים כקופה קטנה עבור הממשלה ונגזלים מדייריה, שר השיכון מתקן עוול חריף כלפי האוכלוסייה המוחלשת ביותר בישראל. לפני כחודשיים נפגשתי יחד עם חלק משדולת הדיור שאני בראשותה עם אנשי הוועדה והתרשמתי מהרגישות בה הם ניגשו לנושא וההבנה שלהם למצוקות דיירי הדיור הציבורי. אני שמחה לראות שהדברים שעלו בפגישתנו בעיקרם נכנסו להמלצות הוועדה.

"ישנם שני נושאים שדורשים עוד את התייחסות שר השיכון: הראשון והדחוף במעלה הוא הפולשים הציבוריים - מאות דירות לזכאים המאוכלסות על ידי ארגונים, עמותות וגופים נוספים שאינם זכאים לדיור ציבורי, והיה על השר לפנותם כבר בכניסתו לתפקיד כדי לשכן את מאות הממתינים; השני הוא הרחבת הזכאות לדיירים ממשיכים, ובהיעדר יוזמה כזו מצד המשרד, אקדם זאת בחקיקה".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה