גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אסור להפוך את מרכז הארץ מתחם סגור לעשירים בלבד"

בפאנל בוועידת הנדל"ן של "גלובס" דנו באפשרויות להרחיב את היצע הדיור להשכרה ■ מנכ"ל דירה להשכיר: "יזמים ניגשים לכל מכרז (...) אף אחד לא עומד עם אקדח לרקה"

משתתפי הפאנל. "תמריצים להמרת פרויקטים ממכירה להשכרה" / צילום: שלומי יוסף
משתתפי הפאנל. "תמריצים להמרת פרויקטים ממכירה להשכרה" / צילום: שלומי יוסף

ברחבי העולם רווחת בניית מתחמים של דיור בר-השגה, או הקצאת חלקים נרחבים מפרויקטים מבנייה לטובת השכרה ארוכת-טווח. בישראל הנושא עדיין בחיתוליו וכיום נמצאות בתהליכי תכנון ובנייה כ-5,000 דירות להשכרה ארוכת-טווח.

בפסגת הנדל"ן של "גלובס" נערך דיון בנושא דיור להשכרה ארוכת-טווח, שהובילו רו"ח מוטי דטלקרמר, שותף ב-BDO זיו האפט, ורוית שאו-נוריאל, מנג'רית ב-BDO זיו האפט.

הדיון נפתח על ידי רו"ח דטלקרמר שציין כי "ישנם יתרונות לא מעטים עבור הדיירים, והיתרון המרכזי הוא היציבות. עם זאת, האתגר הגדול של הפרויקטים להשכרה הינו התשואות - היות ובישראל התשואות בדירות להשכרה נמוכות יחסית, אזי על מנת שפרויקטים יצליחו יש צורך בקרקעות במחיר נמוך יחסית או לחילופין יצירת מנגנונים אחרים ליצירת כדאיות למשקיעים ולחברות היזמיות".

עוזי לוי, מנכ"ל דירה להשכיר, ענה: "אנחנו רואים יזמים שניגשים לכל מכרז שדירה להשכיר הוציאה. אם זה לא היה כדאי לאשטרום היא לא היתה ניגשת למכרז. וגם לא אזורים. אף אחד לא עומד עם אקדח לרקה".

מבחינת המשקיעים ציין לוי כי עבור משקיע מוסדי "אם הוא מממן פרויקט של 4% בניו יורק או 5% בדרום תל-אביב, הסיכון בתל-אביב הרבה יותר נמוך ביחס לפרויקטים שנעשים בעולם, כי ההיכרות עם השוק ועם החברות הבונות הוא הרבה יותר אישי וקרוב. כמו כן, לא קיימים סיכוני מטבע.

"על מנת לאפשר יצירת מסה קריטית של דיור להשכרה צריך להקצות כמות הרבה יותר גדולה של קרקעות באזורי הביקוש לטובת דיור להשכרה. כיום במסגרת חוק הותמ"ל מוקצות כ-45 אלף יח"ד לדיור להשכרה אך יקח זמן לממש אותן".

ח"כ רועי פולקמן, יו"ר סיעת כולנו, התייחס לאפשרות שדירה להשכיר תחליף את חלום רכישת הדירה הישראלי וציין כי "אין אופציה אחרת. באזורי הביקוש לא משנה כמה אנרגיה וכמה נוותר על עלויות קרקע - הקרקעות יקרות. בכל הערים המצליחות בעולם מי שנשאר לגור בערים הם החלשים ביותר שמקבלים דיור ציבורי והעשירים".

לדעת פולקמן, הדבר היחידי שידחוף קדימה את נושא ההשכרה ארוכת-הטווח הוא קידום הפרויקטים באמצעות הקרקעות הפרטיות. "אני לא מאמין רק בפרויקטים גדולים. צריך מעמד ביניים שמצליח להתגורר באזור המרכז".

ערן ענבים, סמנכ"ל כספים בחברת אזורים, ציין כי "אזורים מאמינה בשוק המגורים להשכרה, זהו שוק גדול, יציב לאורך שנים, שיש בו ביקוש גבוה. בכל מדינות ה-OECD קיים שוק קונצרני של מגורים להשכרה בשיעור משמעותי מסך השוק להשכרה וגם ישראל הולכת לשם. בישראל נאמד שוק המגורים להשכרה ב-30% מסך השוק, רובו ככולו של בעלי דירות יחידים שמשכירים למשקי-בית פרטיים - יש הרבה מקום להרחבת הפעילות בתחום".

לשאלה איך ניתן להרחיב את השוק ענה ענבים: "הרגולטור חייב לדאוג להרחבת המלאי בתחום וליצירת פורמטים פשוטים להמרת פרויקטים למגורים מייעוד למכירה לייעוד להשכרה. לדוגמה, אפשר לקבוע תקנה שיזם שירצה להמיר פרויקט לייעוד להשכרה יקבל אוטומטית הגדלת זכויות משמעותית, יצירת תמריץ ליזמים להמיר קרקעות תקועות (למלונות, לתעסוקה) לייעוד להשכרה ארוכת-טווח, הוספת מתחמי השכרה במכרזי מחיר למשתכן על קרקעות גדולות (כמו גליל ים), הוספת זכויות בפרויקטים של פינוי בינוי ובלבד שהזכויות ייועדו להשכרה ארוכת-טווח".

ד"ר אפרת טולקובסקי, מנהלת כללית מכון גזית-גלוב לחקר הנדל"ן במרכז הבינתחומי הרצליה, ציינה שהערים הן שצריכות להוביל מהלכים לדיור בר-השגה ולא הממשל המרכזי: "בתל-אביב כל דירה שנייה היא מושכרת. בכל העולם הדיור להשכרה הובל על ידי העיר ולא על ידי ממשל. צריך להסתכל על המיקום של הביקוש להשכרה ובהתאם לזה לעשות את המהלכים, וצריך ללכת על קרקע פרטית. אחד הכלים שחסר לנו הוא אזורים שלמים של דיור להשכרה".

עו"ד אמיר הלר, משנה למנכ"ל ומנהל אגף יזמות ובנייה בהתאחדות בוני הארץ, ציין כי "חבל שהמדינה נלחמת במשקיעים, אשר סיפקו עד כה מענה לציבור בדיור להשכרה. שיווקי קרקעות של החברה הממשלתית 'דירה להשכיר' לבדם, לא יביאו לפתרונות הנדרשים לכלל הציבור".

לדברי הלר, צריך לשנות את חוק עידוד להשקעות הון כך שמפעל מאושר להשכרה, על כלל הטבות המיסוי, יהיה כזה שרק 25% מכלל הבניין ייועד להשכרה (במקום 50% במצב הקיים). שינוי זה יוביל לגידול טבעי של פרויקטים מסוג זה וממילא להגדלת היצע הדירות להשכרה.

"הטבות מס הועילו יותר מסובסידיה"

הדיון נחתם בדבריה של אליזבת רוזנבאום, נשיאת Urban Initiatives, שהביאה לשולחן הדיונים כ-30 שנות ניסיון במימון של פרויקטים להשכרה ארוכת-טווח. לדברי רוזנבאום, "הדרך היחידה לפתח את שוק ההשכרה ארוכת-הטווח בישראל היא ליצור תמריץ ליזמים באמצעות תעודות מס סחירות. אני מאמינה שישראל יכולה לפתח תוך עשור למעלה מ-50 אלף דירות חדשות להשכרה ארוכת-טווח, בדיור בהישג יד, במחירים טובים ובאיכות בנייה גבוהה. יש לכך עלות, אם דרך מערכת המס, דרך הטבות בקרקע או שילוב של שניהם".

לדברי רוזנבאום, "המודל של תוכנית תעודות המס גבר על כל תוכנית דיור אחרת שנוסתה בארה"ב, כולל מודלים של סובסידיה ישירה שאותם מנסים כרגע בישראל.

"מודל תעודות המס הוכיח את עצמו כמודל האפקטיבי ביותר, בפער גדול, ביחס ליכולת לתמרץ בנייה איכותית בהישג יד, ולשכירות ארוכת-טווח, תוך שותפות בין הממשלה למגזר הפרטי, שמביא את המומחיות והמימון. התוכנית הוכיחה את עצמה במשך 30 שנה בארה"ב והובילה לבנייה של מיליוני דירות שגם הדורות הבאים ייהנו מהן, חלקן בלב אזורי ביקוש, כמו בניו יורק. אסור להפוך את מרכז הארץ למתחם סגור לעשירים בלבד".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"