גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צריך להיזהר לא לקדש את ההליך במקום את המטרה"

האם מכרזים הם השיטה הכלכלית הטובה ביותר? האם שקיפות ושוויון באמת מושגים בשיטת המכרזים הנוכחית? בפאנל בנושא המכרזים בוועידת הנדל"ן של "גלובס" הסכימו הדוברים שהגיעה העת לשינוי בחוק המכרזים

אור יהודה. "בתי המשפט תומכים בהצעות הפסדיות. זו בעיה" / צילום: איל יצהר
אור יהודה. "בתי המשפט תומכים בהצעות הפסדיות. זו בעיה" / צילום: איל יצהר

האם המכרזים שמפרסמים גופים ציבוריים מצליחים לקיים את המטרות שלשמן קמו, דוגמת שוויון ויעילות כלכלית? זו היתה השאלה הפותחת במושב שהתקיים בוועידת הנדל"ן של "גלובס". את הפאנל הנחה רון שטיין, כתב "גלובס", בהשתתפות עו"ד עירן בן משה, מנכ"ל גלובס מכרזים.

עו"ד ליאת שוחט, ראש עיריית אור יהודה, אמרה כי "חלק מהמטרות כמו שקיפות וטוהר המידות מושגות בשביל להרגיע. תנאי סף בכניסה למכרז בכלל לא משיגים שוויוניות. הם פוגעים בשחקנים הקטנים, יוצרים חיבורים מלאכותיים בין קבלנים או אנשים שרוצים להציע מוצר בשביל להשתתף במכרז, החסרונות רבים מהיתרונות".

לדברי עו"ד שלום זינגר, שותף במשרד זינגר דנה ושות', "יש שלוש הגדרות למכרזים, והפסיקה היתה באופן חסר פרופרציות לכיוון השוויון, כאשר המטרה העיקרית של המכרז נדחקת למקום השני. לכן אומר - השוויון לא מושג. מי שמנצח במכרז הוא מי שביורוקרט טוב יותר".

עו"ד שלומי צרפתי, מנהל אגף הרכש בחברת החשמל, אמר כי שקיפות ושוויון הן מטרה, אבל התחרות עצמה היא שאמורה להביא את האיכות והמחיר המיטבי.

"חברת החשמל", ציין, "מפרסמת אלפי מכרזים בשנה ולמדנו לעשות זאת בשקיפות וביעילות. במכרז תקבל מוצר טוב או שירות טוב במחיר המיטבי, אם תעודד את השירות בצורה מיטבית".

- לא אחת נשמעות טענות שאנחנו רפובליקת בננות. אתם מזהים מדינת עולם שלישי במכרזים?

פיני יעקובי, יו"ר קבוצת YSB-י.ש. אחים יעקובי, השיב כי אינו סבור שמטרת מכרז היא שקיפות. "מטרה של מכרז היא המכרז", הוא אמר, "המטרה היא לעשות מכרז שבנוי נכון, והאנשים המתאימים שיתחרו עליו. הבעיה היא לפעמים שההליך המכרזי הפך להיות חשוב ביותר וזה לא מסייע לפרויקט. אפילו בחברת חשמל זכה מישהו שאחרי שנה זרקו אותו כי לא יכל לעמוד בזה. צריך להיזהר לא לקדש את ההליך במקום את המטרה של מכרז שוויוני".

שוחט: "בחרתי לא לכהן כיו"רית ועדת המכרזים בעיריית אור יהודה כדי למנוע את הלחצים. אנחנו לא רפובליקת בננות, יש ניקיון כפיים בתוך המכרזים עצמם".

צרפתי: "לפני חודשים אחדים שינו את התקנות ואנחנו חייבים לשלב עסקים קטנים ובינוניים. אני יושב בראש ועדת המכרזים, ואנחנו משנים את תנאי הסף מדי פעם כדי לאפשר לעסקים כאלה להשתלב. יועצים משפטיים לא קובעים תנאי סף מסחריים. יש ישיבה של כלכלנים שבוחנים מי בסופו של דבר יתנו לנו הצעה מיטבית".

"מקבלים הצעות נמוכות מהאומדן"

אביקם בלר, מנכ"ל החברה למשק וכלכלה של השלטון המקומי, הוסיף כי "עורך המכרז יכול לפסול אותו, ולצערנו בתי המשפט לא תמיד תומכים בזה. בנושאים של מכרזי כוח אדם, שבהם ספק לא יכול לשלם שכר או לתת תנאי עבודה על פי הקבוע בחוק - בתי משפט תומכים בהצעה ההפסדית. זו בעיה לא פשוטה. בצד הכלכלי אני לא בטוח שמכרז הוא הדרך להשיג את התוצאה הכלכלית הטובה ביותר", הוא טען.

צרפתי: "גם אנחנו מקבלים הצעות נמוכות מהאומדן. במקרה כזה אנחנו קוראים למציע, מזמינים אותו לשימוע, סוקרים לפניו את כל הפעילות שאנחנו דורשים ממנו לביצוע העבודה. עסקים שלא יודעים לאן הם נכנסים תופסים את הראש ומסירים את ההצעה. אם אין לו אפשרות לשפר, אנחנו עוברים הלאה למציע שכן מסוגל לבצע. מציע שמפסיד ובוחר לעבוד עם חברת חשמל בשביל הרזומה שלו, ויודע שלא ירוויח מספיק או בכלל במכרז הזה, אנחנו בוחרים לעשות שימוע הזה בשביל להימנע מהמצב".

שוחט: "אחרי השימוע אנשים מתחייבים. ואז אנחנו מקבלים חריגות, פרויקטים נתקעים, המכרזים מובילים להתארכות זמנים בביצע פרוייקטים, לסרבול ולא אחת אנחנו נפגשים בבתי משפט עם הזוכים או עם המפסידים".

בלר: "עורכים הרבה מאוד שימועים, אבל לא בהכרח מקבלים אחרי השימוע מה שרוצים. התוצאות של ההליכים האלה לא תמיד מתיישבות עם הרצון ומגיעים לבתי משפט, זה חלק מההליך המכרזי".

יעקבי: "אני לא אומר שגופים קטנים לא עובדים לפי החוק, אבל גופים גדולים לא יכולים להרשות לעצמם לחרוג בכל מה שקשור מסביב לבטיחות למשל. על כל ארבעה עובדי שטח יש שישה פקחים, והדברים האלה מסרבלים".

- משתמשים הרבה בפטורים ממכרז. אתה חושב שצריכים להיות יותר?

בלר: "זו שאלה מעניינת. אין לי תשובה חד משמעית לזה אבל בפירוש יש נושאים שבהם חייבים לעשות שימוש בפטור ממכרז, לא הכול 'מכרזי'. לא כל דבר אפשר למכרז או גם אם תעשה מכרז תגיע לתוצאה הטובה ביותר, יש דברים כמו נושאים שקשורים בתכנון שאני לא חושב שלמישהו כדאי לקחת עו"ד שייצג אותו, יוציא מכרז וינסה לקבל את ההצעה הכי נמוכה".

צרפתי: "הכי קל במקרים מסוימים לעשות שימוש בפטור ממכרז, כמו פטור מומחיות כזו או אחרת. למשל כשיש רק יצרן אחד לחלפים לטורבינות, אנחנו מוצאים פטור ממכרז. בסופו של דבר אנחנו יודעים לעשות אבחנה בין הליך תחרותי כפטור לבין הליך פומבי".

שוחט: "ספק יחיד הוא סוג של פטור שאנחנו משתמשים בו הרבה. בנושא של יועצים משפטיים, ביולי נכנס נוהל של יועצי אמון - נותני שירות שהם על בסיס אמון, מעקף כדי להשיג את האנשים שאנחנו רוצים לעבוד איתם".

- ההנחיות לגבי מכרזים נוגדות את הטבע האנושי? את רוצה להקיף את עצמך בעובדים שבאותו הראש איתך?

שוחט: "אני רוצה אנשים שאיתם אני יכולה להביא את המדיניות שלי בצורה הטובה ביותר. לא כל דבר הוא שוחד פוליטי, ואם אני רוצה סביבי את האנשים המקצועיים שעומדים בקריטריונים, הזכות הזו נלקחת ממני וגם מסרבלת את כל הנושא, זה מתגלגל לשירות ולטובת התושב. התושבים מצפים מאיתנו לנראות, מה שמעניין את התושב זה מראה העיניים - הכיכר והכביש שלו. המכרזים הם מריחה אחת גדולה, גזילת זמן. הביורוקרטיה השתלטה".

- אולי אנחנו שוק קטן מדי?

צרפתי: "אנחנו לא שוק קטן. אנחנו רואים שבמכרזים שלנו משתתפים שחקנים מכל העולם, מכל המדינות. אם בעבר זה היה בתחום האנרגיה מאירופה, היום אנחנו מוצאים סינים שהביאו להפחתה משמעותית במחיר. גם יצרנים מקומיים שייעלו את העבודה ויודעים להתמודד עם שחקנים גלובליים זוכים בלא מעט מכרזים שלנו. מפעל כבלים בדרום זכה אצלנו במכרז של יותר מ-200 מיליון שקל אחרי שהתמודד מול שחקנים מסין".

"צריך לשחרר יותר"

יעקבי: "אני חושב שצריך לתמוך בתעשייה המקומית, גם אם זה עולה יותר. מעבר למקומות עבודה וכיו"ב, ברגע שלא תהיה אפשרות לספק ייצור מקומי זה יעלה ביוקר. היתה לנו אפשרות להביא משהו מטורקיה והחלטנו לשלם יותר כי אנחנו חושבים שזה חשוב לספק עבודה לגורמים פה בארץ. גם מבחינת זמינות".

- איך נשפר את המצב בישראל?

שוחט: "נתחיל בזה שבאמת הרבה שנים מאז שיצא חוק חובת המכרזים אף אחד לא נתן את הדעת אם הוא משיג את המטרה שלו. מה שאני מציעה זה שיש תחומים שאפשר להוציא מחוק חובת המכרזים, בעיקר כשהמטרה שלנו זה השירות לתושב. לשחרר יותר".

זינגר: "אני חושב שצריך לתקן את תקנות המכרזים, להגמיש הרבה יותר. להתאים את המכרזים וכללי המכרזים לסוג ההתקשרות הספציפי, לתת אפשרות הרבה יותר בולטת לצורך להפריד בין תנאי סף לבין התחרות במחיר".

יעקבי: "צריך לשנות את הפוקוס בקשר למטרה של המכרז - לא הדרך היא המטרה, אלא המטרה היא לערוך מכרז שמי שייבחר לבצע אותו, יעשה אותו באיכות ובמחיר הכי טוב ללקוח. צריך להוריד הרבה ביורוקרטיה, זה עולה לתושב וצריך למצוא את המידתיות בלי לפספס את המטרה".

צרפתי: "אצלנו בשורה התחתונה מעודדים שקיפות, עושים מפגש עם החברה לעסקים קטנים ובינוניים, כל זאת על מנת להכניס יותר מציעים. פעם מכרזים היו נחשבים תפורים, והיום בכל מכרז מופיעים מספרי טלפון של האנשים הרלוונטיים, וכל פנייה נענית בזמן הקצר ביותר".

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר