גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נזק של 731 מ' ש' בשנה: כמה "שווה" ההזנחה של הים?

לפי דוח שהוזמן במסגרת הכנת חוק הגנת הים, המשך ההתנהלות הנוכחית של ניהול המים הטריטוריאליים של ישראל תביא לנזק של 731 מיליון שקל בשנה ■ אדם טבע ודין: "זו הצעת החוק המשמעותית והמקיפה ביותר בתחום הסביבתי מאז חוק אוויר נקי מ-2010"

חוף פלמחים / צילום: איל יצהר
חוף פלמחים / צילום: איל יצהר

עבודה שהכינה חברת המחקר והייעוץ עדליא לארגון אדם טבע ודין, קובעת כי הנזק הכספי שעלול להיגרם מהמשך מצב של עסקים כרגיל בניהול המים הטריטוריאליים והכלכליים של ישראל, עומד על לפחות 731 מיליון שקל בשנה. הדו"ח הוזמן במסגרת הכנת הצעת חוק הגנת הים, הנמצא בימים אלה לקראת העברה ללשכה המשפטית של הכנסת. עלות הצעת החוק כוללת הקמת רשות ים בכ-10.5 מיליון שקל בשנה, מהם 5 מיליון שקל מוקצים כבר כיום לביצוע פעולות שיועברו לרשות.

את הצעת החוק, שאליה מתייחסים באדם טבע ודין כאל "המשמעותית והמקיפה ביותר שנכתבה בתחום הסביבתי מאז חוק אוויר נקי" מ-2010, מובילים ראשי הוועדות הרלוונטיות. ההצעה זוכה לתמיכה של שר האוצר משה כחלון.

לדברי עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל הארגון, "מדובר בהתגייסות נדירה של קואליציה ואופוזיציה למען הגנה על המשאב הטבע החשוב ביותר של מדינת ישראל - הים התיכון. העובדה כי לאורך שנות קיומה הפקירה המדינה את הניהול של בסיס האנרגיה, המסחר, התקשורת והתיירות היא בלתי נתפשת".

לדברי ח"כ גפני, ההצעה היא המשך לחקיקה לשמירת החופים: "אנו ממשיכים בחקיקה לדאוג למשאבי הטבע ולמערכות האקולוגיות השייכות לכלל האזרחים, ולהמשיך להסדיר את המצב כפי שצריך להיות".

בניתוח הכלכלי שעשתה עדליא, תחשיב הנזקים באירוע של דליפה כולל שלושה מרכיבים: כמות הגז שתדלוף, הסתברות לאירוע דליפה, על בסיס מחקרי הסתברות לתקלות במתקני אנרגיה ימיים, וחישוב עלויות הנזק הציבורי מדליפה. השורה התחתונה היא שהעלות השנתית שיש לחשב כתוצאה מאירוע דליפה עומדת על 645.7 מיליון שקל.

חוסר יציבות, כאוס

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי "ניהול משאבי הטבע הימיים של ישראל סובל מהעדר יציבות ומהעדרו של תכנון מחייב ארוך טווח* חוסר היציבות, לצד ריבוי הרגולטורים ובעלי העניין הפועלים בסביבה זו, מביא לכאוס שפוגע במערכת האקולוגית, בגורמים ממשלתיים ובגורמים פרטיים הפועלים בסביבה זו, כמו גם בציבור הישראלי בכללו".

החוק מדבר על הקמת רשות חדשה ועצמאית לניהול המרחב הימי, שתנהל את מגוון השימושים בסביבה הימית, ותרכז בידיה את הסמכויות המפוזרות בין גופים שונים, שלעתים הינם בעלי אינטרסים נוגדים. ברשות יהיו 5 תקנים לעובדים, בעלות שנתית של 1.37 מיליון שקל מתוך תקציב כולל של 10.5 מיליון שקל. 5.9 מיליון שקל יופנו מדי שנה לניטור הים.

על פי ההצעה, הרשות תהיה אחראית לבצע הערכת מצב כוללת של הסביבה הימית, שתעודכן מדי חמש שנים. במקביל תכין תוכנית ימית לאומית, שתכלול מטרות כלליות בשימור הסביבה, שיקולים סביבתיים, חברתיים וכלכליים, אינטרסים שונים והשפעותיהם הפוטנציאליות על הסביבה ומדדים לבחינת עמידת התוכנית במטרותיה.

הרשות תהיה זאת שמוסמכת לתת היתרים ורישיונות בהתאם לתוכנית הימית הלאומית, ולהנחות את הרשויות הציבוריות השונות באשר לתנאים הסביבתיים שעליהן לכלול במסגרת התהליך. הרשות תגדיר אזורים ימיים מוגנים ותקדם הרחבה של חקיקה סביבתית גם למים הכלכליים.

פעילויות נוספת של הרשות: הקמה ותקצוב של תוכנית ניטור לאומית, לצורך איסוף ארוך טווח של מידע מדעי שייתן תמונת מצב עדכנית ומקיפה של הסביבה הימית; הקמת מרכז מידע ימי לאומי שיאגד את כלל המידע - שיהיה נגיש לציבור הרחב - ויערוך בקרת איכות של המידע; והקמת מנהלת אכיפה ימית שתהיה אחראית לתעדוף ותיאום בין כל הגופים הרלוונטיים לאכיפה במים.

לדברי עו"ד תמי גנות רוזנשטרייך, מנהלת היחידה הימית באדם טבע ודין, השמירה על המערכת האקולוגית אינה רק "במובן הקלאסי של מגוון מינים וטבע החשובים כשלעצמם, אלא גם ביכולת שלנו לעשות שימוש במערכת האקולוגית. למשל, שימוש במים להתפלה, כשמים שעברו זיהום משמן או נפט לא יכולים לשמש להתפלה, ו-70% ממי השתייה היום הם מהתפלה. זה אומר שאי אפשר להשתמש בים לדיג, זה פוגע בתיירות, וחייבים להתייחס גם לפגיעה האדירה מנזק שיכול לקרות מחיפושים וקידוחים של גז ונפט".

"הניתוח הכלכלי לא כולל מה קורה אם מתקני ההתפלה נסגרים פתאום לכמה ימים, ומה הנזק למשק", אומרת גנות רוזנשטרייך. "זה לא כלול בחוות הדעת, כי אין מידע כזה על ההסתברות שתהיה תקלה ומתקני ההתפלה ייסגרו".

השבתה כזאת התרחשה במארס שעבר במתקן ההתפלה בשורק, בעקבות זיהום הים באזור פלמחים במי קולחין, וגם בפברואר האחרון היה אירוע של זיהום חמור, שהוביל לסגירת חוף פלמחים למתרחצים ולהמלצה לא לטייל בגן הלאומי שורק. "משרד הבריאות ורשות המים נותנים את האישור להזרים, ואז כשיש ערכי ביוב גבוהים בים אומרים למתקני ההתפלה להפסיק לעבוד. אחרי זה רשות המים קונסת את מתקני ההתפלה על כך שלא סיפקו מים בכמויות המחויבים להן. זה לא יד ימין שלא יודעת מה עושה יד שמאל, אלא יד ימין נגד יד שמאל".

מרשות המים נמסר בתגובה כי "הפתרונות לסילוק תקין של הקולחים המיוצרים באזור גוש דן הם מורכבים. רשות המים עובדת על תכנית למציאת פתרונות לטווח ארוך לסוגיה, אך מטבע הדברים מדובר בפתרונות מורכבים ויקרים, שיישומם יארך עוד זמן".

נזק אפשרי מאירוע דליפת גז ונפט בים

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה