גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרוחות הרעות

הברקזיט: פרק הירואי בתולדות המערב עומד להסתיים

תרזה מיי / צילום: רויטרס
תרזה מיי / צילום: רויטרס

ב-2:30 אחה"צ (שעון ישראל) התחילה לתקתק פצצת "ברקזיט". שגריר בריטניה לאיחוד האירופי בבריסל מסר מכתב רשמי מראשת הממשלה תרזה מיי, המודיע על פתיחת הליך הגירושים, על יסוד "סעיף 50" באמנת האיחוד. במארס 2019 לכל המאוחר, הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה ושל צפון אירלנד תחדל להיות חברה באיחוד. אין זה מן הנמנע שהיא גם תחדל להיות גדולה, או מאוחדת.

האביב עתה זה התחיל, והנה תחזית מוסמכת ובלתי שנויה במחלוקת: הוא עומד להיות חם מאוד. בבוא הסתיו נדע מה יהיה על אירופה, מה יהיה על בריטניה, מה יהיה על צרפת ומה יהיה על גרמניה. במידה רבה - אולי במידה שלא הייתה דוגמתה זה שמונים שנה - נדע מה יהיה על המערב.

"ברקזיט" עלולה לפתוח את שערי השאול. קודם כול, גבוהה למדי היא הסבירות, שייכשל המשא ומתן המסובך להפליא על פרידה מסודרת מאירופה עם נוסחה ליחסים לבביים. הצוות האירופי למשא ומתן עומד לדרוש, שלפני טריקת הדלת הבריטים יואילו לפרוע את חובותיהם לאיחוד, 60 מיליארד אירו בסך הכול. הדרישה הזו, היא כשלעצמה, עלולה לשכנע את הבריטים להקדים את טריקת הדלת. זה התרחיש של "נחיתה קשה", בלי הסכמים ובלי הסכמות.

שותפי סחר, אירופיים ולא-אירופיים, של בריטניה חוששים מאוד מתוצאה כזאת. תהיה כרוכה בה הרבה יותר אי ודאות ממה שהשוק מוכן לסבול. התאחדות של תעשיינים יפניים, שמפעליהם מעסיקים כ-140,000 בריטים, הזהירה אתמול את הממשלה בלונדון: "אנא שאו ותנו אגב תשומת לב מעמיקה לכלכלה".

הרושם הוא שעל ממשלת בריטניה השתלט הלוך רוח רדיקלי, עם מרכיבים פטאליסטיים; שהעיקר שם עכשיו הוא לצאת מאירופה, יהיה המחיר אשר יהיה.

הם רוצים להצביע

המחיר לא יהיה כלכלי בלבד. בסקוטלנד, הפרלמנט המקומי ייפה אתמול את כוחה של הממשלה לדרוש משאל עם חוזר על עצמאות לפני שיושלם תהליך הברקזיט. משאל העם הקודם נערך רק לפני שנתיים וחצי. רוב סולידי, 55%, הצביעו לטובת הישארות בבריטניה. אז, שוחרי העצמאות התחייבו שלא לבקש משאל נוסף ב-20 השנה הבאות. אבל אז לא עמדה על הפרק יציאה מאירופה.

הלאומנים הסקוטיים רוצים עכשיו משאל חוזר על יסוד החלטת האנגלים לפרוש מן האיחוד, במשאל העם בקיץ שעבר. רוב גדול של הסקוטים התנגדו. מיד לאחר המשאל, סקוטלנד דרשה שהיא תורשה להישאר באיחוד.

זו הייתה דרישה משונה. אמנם יש חברה אחת באיחוד האירופי, דנמרק, המניחה לשניים ממחוזותיה להישאר מחוץ לאיחוד (גרינלנד ואיי פארו), אבל הם קטני אוכלוסים והים הצפוני מפריד ביניהם לדנמרק. שום ים אינו מפריד בין סקוטלנד לאנגליה. גבול יבשתי יצטרך להימתח ביניהן - והוא יהיה שקול כנגד פרידה.

הממשלה בלונדון דחתה את הדרישה למשאל עם, כאשר בקעה בשבוע שעבר מפי ראשת ממשלת סקוטלנד. אבל האומנם לונדון תוכל למנוע משאל כזה לאחר שהפרלמנט הסקוטי הצביע לטובתו? ומה יקרה אם ממשלת סקוטלנד תערוך משאל על אפה ועל חמתה של לונדון?

המרד הסקוטי?

זה יהיה אקט של מרד. המרד הסקוטי האחרון, באמצע המאה ה-18, הניב מלחמת דמים, טבח גדול ממדים, הגירה מסיבית של סקוטים לצפון אמריקה והרבה מרירות. לא הרי המאה ה-21 כהרי המאה ה-18. צבא אנגלי לא יחזור ויתקוף את יושבי הרמות הסקוטיות. אבל סנקציות משפטיות וכלכליות קשות יצפו לסקוטלנד.

בסוף 2014 קרה משהו מעין זה בספרד. ממשלת קטלוניה, האזור האוטונומי שברצלונה היא בירתו, ערכה משאל עם על עצמאות נגד רצונה של הממשלה המרכזית ועל אף איסור מפורש של בית המשפט החוקתי העליון. המשאל אמנם לא היה מחייב, אבל עצם עריכתו הניבה תהליך משפטי. החודש פסק בית משפט בברצלונה, כי האיש שעמד אז בראש הממשלה המקומית לא יוכל למלא כל תפקיד פוליטי בשנתיים הבאות.

ההבדל הוא שבניגוד לממשלה במדריד, זו בלונדון לא חשבה את עצם המשאל ללא חוקי. אדרבא, ב-2014 היא הביעה נכונות לכבד את תוצאות ההצבעה, יהיו אשר יהיו. הממשלה במדריד, לעומת זאת, דוחה את עצם זכותה של קטלוניה, או של כל אוטונומיה ספרדית אחרת, להצביע על פרישה.

דינמיקות מוזרות

בריטניה מתקרבת אולי אל קיצה. קולות מבשרי רעות בוקעים לא רק מסקוטלנד. ראש הממשלה האוטונומית בוויילס הזהיר השבוע את לונדון מפני התוצאות של אדישותה. איש אינו חושב ברצינות שהוולשים רוצים עצמאות, או מתכוונים לחתור אליה. אבל איש לא חשב לפני 20 שנה שיום אחד מונטנגרו תהיה מדינה עצמאית. דינמיקות מוזרות מתפתחות בנסיבות כאלה, ורוחות רעות הפורצות מתיבת פנדורה אינן ממהרות לחזור אליה.

ללמדנו מה גדול הפוטנציאל למשבר חוקתי בבריטניה, ממשלת הקואליציה המנהלת את צפון אירלנד זה עשר שנים ביותר עומדת על סף התמוטטות. זו קואליציה מסובכת מאוד, כמעט מנוגדת להיסטוריה ולשכל הישר. יושבים בה פרוטסטנטים פרו-בריטיים ולאומנים איריים קתוליים, שנהגו להתבונן אלה באלה דרך קנה הרובה. הסדר שלום בצפון אירלנד הושג ב-1998, ויוצב תשע שנים אחר כך. הוא עבד מאז לא רע. אבל הוא התאפשר מפני שאירלנד התאחדה למעשה, בזכות פירוק הגבולות הפנימיים בתוך האיחוד האירופי.

בקיץ שעבר, הרוב בצפון אירלנד הצביעו לטובת הישארות באירופה. הלאומנים האיריים, שהתחזקו בבחירות האחרונות לפרלמנט המקומי, אינם מוכנים לחזור אל גבול בינלאומי שיחצה את אירלנד. לחלק מן הפרוטסטנטים דווקא לא אכפת.

הנה כי כן, ההשתחררות מעולה של הביורוקרטיה בבריסל עומדת לשחרר את אנגליה מ-300 שנות היסטוריה, ולהחזיר אותה אל גבולותיה בימי הנרי השמיני.

מדינת הצפון

במאמר המתפרסם היום ב"פייננשל טיימס", ראש הממשלה לשעבר גורדון בראון, בעצמו סקוטי, קורא לממשלה בלונדון להוציא מתוק מעז, ולהפוך את בריטניה הגדולה לפדרציה של מדינות בעלות אוטונומיה פנימית נרחבת. אנגליה לא תהיה אחת מהן, מפני שהיא גדולה מדי. היא עצמה תפורק לשורה של אוטונומיות.

בראון מתעניין במיוחד במדינה שתקום בצפון המקופח, לאורך הגבול עם סקוטלנד. יהיו בה 15 מיליון איש, והיא תוכל לטפל במה שהוא מתאר כ"אזורים שעוניים משתווה לזה של האזורים העניים ביותר במזרח גרמניה הקומוניסטית", לפני 1990.

לשון אחר, בריטניה שלעתיד לבוא, אם חפצת חיים היא, תצטרך להיות מדינה מבוזרת, עם ממשלה מרכזית חלשה ומעוטת סמכויות. רק הסכמה רופפת בין מרכיביה תקיים אותה, ואולי לא לאורך ימים.

הסתלקות בריטניה מן האיחוד האירופי היא כמובן מהלומה לרעיון של אחדות אירופה. אבל בריטניה מעולם לא ראתה באחדות הזו את משאת נפשה. השותפות עם אירופה הייתה עסקה משתלמת, עד שחדלה להשתלם. אבל אחדות אנגליה עם סקוטלנד היא עניין אחר. קריסתה האפשרית מאוד תסיים פרק הירואי בתולדות המערב מבלי לפתוח לפי שעה פרק חדש.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה