גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשפטנים הציפו גם את השירות הציבורי; מהי העלות?

מחקר של התנועה למשילות ודמוקרטיה: הגידול במספר המשפטנים בשירות המדינה ב-2009-2015 גבוה ב-50% מהגידול הכולל בשירות הציבורי - ללא כל פרופורציה לעליות שנרשמו במקצועות אחרים

טקס הסמכת עורכי דין/ צילום:תמר מצפי
טקס הסמכת עורכי דין/ צילום:תמר מצפי

רבות דובר לאורך השנים על תופעת ה"משפטיזציה" שעברה החברה הישראלית ועל נזקיה. פוליטיקאים וחוקרים רבים יוצאים נגד הכמות הגדולה מדי של משפטנים בשירות הציבורי ובכלל, ונגד המעורבות העצומה של משפטנים בתהליכי קבלת ההחלטות של רשויות השלטון. ביטוי לעמדה זו ניתן למצוא בדברי שרת המשפטים, איילת שקד, בראיון ל"גלובס". לדבריה, "המשפטיזציה שעברה המדינה מאוד מטרידה אותי, ופוגעת בכלכלה. יש לנו עודף גדול במשפטנים, וחוסר מדאיג במתכנתים ובמהנדסים". באותה הזדמנות סיפרה שקד כי בגיל 19 היא התלבטה בין לימודי משפטים להנדסה, ובחרה בהנדסה. "אני קוראת לצעירים: 'לכו ללמוד תכנות והנדסה'. חסרים לנו מהנדסים ומתכנתים, והבעיה הזו הולכת ומחמירה", אמרה השרה.

הטענות נגד המשפטיזציה אינן נפסקות, אבל ממחקר חדש שערכה לאחרונה התנועה למשילות ודמוקרטיה ושנחשף היום (ד') ב"גלובס", עולה כי המשפטיזציה בשירות הציבורי רק התעצמה בשנים האחרונות, וכי יש לכך השלכות בעיתיות. לפי המחקר שנערך על-ידי עוה"ד זאב לב ושמחה דן רוטמן, מספר המשפטנים בשירות הציבורי גדל בשבע השנים האחרונות ללא כל פרופורציה לגידול בשאר המשרות והתפקידים בשירות הציבורי.

ממצאי המחקר מראים כי בין השנים 2009-2015 גדל השירות הציבורי באופן כללי בכ-18.2%. באותן השנים שנבדקו, עלה מספר המשפטנים בשירות המדינה בשיעור של כ-27% - כ-50% יותר מהגידול הכללי בשירות הציבורי וללא כל פרופורציה לעלייה בכל דירוג עובדים משמעותי אחר בשירות הציבור. כך, למשל, נרשם פער עצום בשיעור של 35% בין הגידול במשפטנים בשירות הציבורי לבין הגידול ברופאים בשירות הציבורי - שרשמו את הגידול השני בגודלו בשנים אלו בשירות המדינה. כאשר משווים את הגידול במספר המשפטנים בשירות הציבורי בשנים האחרונות לגידול במספר האחיות בשירות הציבורי, מגלים כי מדובר בפער של כמעט פי 3.

משפטיזציית יתר ועודף רגולציה

המחקר ניתח גם את התוספת בעלויות ההעסקה השנתיות לאורך השנים של סוגי עובדים שונים במגזר הציבורי. לפי הדוח, "נראה כי הגידול העצום במספר המשפטנים אינו נובע כתוצאה מהגידול באוכלוסייה או בכלל מהשירות הציבורי, אלא כתוצאה מהגידול בתופעת ה'משפטיזציה' - החל מרגולציה גוברת המחייבת יותר ויותר משפטנים לתחזוקה, וכלה בהרחבת סמכויות היועצים המשפטיים, המחייבים שכירת יותר משפטנים ויועצים לצורך יישומם".

לדברי החוקרים, גם החמרת הגישה נגד עבירות של נבחרי ציבור, כגון ההחמרה בעבירות השוחד וניגוד העניינים, מחייבת את נבחרי הציבור - בין אם במשרדי הממשלה ובין אם ברשויות המקומיות - להעסיק יותר ויותר משפטנים לצורך עמידה בכללים המחמירים - ולא פעם מחמירים מדי.

לפי הדוח, "העסקת משפטנים רבים יוצרת 'גלגל קסמים', כאשר ריבוי המשפטנים במשרדי הממשלה מוביל לעודף משפטיזציה ובחינה דקדקנית יותר, לעתים באופן מוגזם ואף ללא סמכות בחוק, של פעולות הרשות, דבר שמוביל לרגולציה נוספת ולצורך בעוד משפטנים".

לדברי עוה"ד לב ורוטמן, ריבוי של משפטנים בשירות הציבורי מוביל לעודף רגולציה משני טעמים מרכזיים: האחד - נוצר מצב של "ריבוי של עיניים בוחנות" המאפשר ויוצר בחינה מעמיקה יותר של התחום בו התווספו המשפטנים, ובהתאם מגדיל את הרזולוציה ואת הירידה לפרטים בכל תחום והחלטה שמתקבלת; השני - ישנו צורך 'להצדיק' את קיומם של משפטנים כה רבים, ולצורך כך, וביחד עם היכולת שנוצרת, מורחבות הסמכויות הניתנות לייעוץ המשפטי על-פני הסמכויות שהיו עד כה בידי גורמים אחרים.

בנוסף, כותבים החוקרים כי כפי שאומר הפתגם - "אדם עם פטיש נוטה לטפל בכל מסמר" - הרי שבדומה, מוטים המשפטנים לראות בכל עניין המובא לטיפול המשרד הממשלתי בעיה משפטית, ובכך הם הופכים את העניין לבעיה משפטית. כדוגמה מביא המחקר את העובדה שמדינת ישראל מדורגת במקום נמוך בעולם בכל הנוגע לקבלת אישורי בנייה, רישום נכסים וכו', ומצבה אף הולך ומידרדר בשנים האחרונות. מעבר לריבוי הרגולציה ולעלויות העקיפות שיוצר ריבוי המשפטנים בשירות הציבורי, הרי שישנה העלות הישירה שמוטלת על קופת המדינה כתוצאה מעודף ההעסקה של משפטנים.

הדוח מתייחס גם לעלויות השכר של המשפטנים בשירות הציבורי. שכרו החודשי הממוצע (ברוטו) של עובד בדירוג "משפטנים" בשירות הציבורי לשנת 2014 היה 17,113 שקל. בין השנים 2009-2015 הצטרפו לשירות הציבורי 1,874 משפטנים. שכרו השנתי הממוצע של משפטן חדש עמד ב-2015 לבדה על כ-384,837 שקל - כ-32,070 שקל לחודש.

לפי המחקר, כאשר מחשבים את עודף ההעסקה של משפטנים ב-2015 - כלומר את ההפרש בין עלות הגידול במספר המשפטנים בשנים אלו לבין הגידול הכללי של עלות השכר בשירות הציבורי באותן שנים - הרי שמדובר על עלות שנתית ברוטו של כ-504 מיליון שקל - זוהי אך ורק העלות השנתית הישירה בשכר ברוטו של התוספת בכמות המשפטנים בשנת 2015, מעבר לגידול הכללי.

עוד עולה מהמחקר של התנועה למשילות כי סך ההפרש בעלויות הישירות בהעסקת משפטנים, לעומת העלויות שהיו נדרשות לו היה הגידול במספר משפטנים זהה לגידול הכללי במגזר הציבורי -עמד בשנים שנבדקו על כ-448 מיליון שקל. סכום זה מבטא רק את עלות שכרם ברוטו של המשפטנים הנוספים. לפי המחקר, אם מוסיפים גם כ-30% עלויות מעסיק ישירות, הרי שהסכום עולה משמעותית על חצי מיליארד שקל.

לדברי החוקרים, "אם מביאים בחשבון שרבים מהמשפטנים במגזר הציבורי מועסקים בחוזים אישיים הגבוהים משמעותית משכרם של המועסקים בשירות הציבורי תחת "דירוג משפטנים" ובחישוב עלויות המעסיק מחשבים גם עלויות עקיפות, כגון חלל עבודה נוסף, עובדי מינהלה נוספים הנדרשים לסייע למשפטנים הרבים וכו' - הרי שניתן בקלות להעריך את עלות התוספת העודפת בכמות המשפטנים בכמיליארד שקלים בשבע השנים האחרונות בלבד".

הפתרון: הקפאה

חקורי התנועה למשילות ודמוקרטיה לא מסתפקים בהצגת הבעיה ויש להם כמה המלצות לשינוי המצב הבעייתי של עודף משפטנים ועודף משפטיזציה. ההמלצה הראשונה היא כי הממשלה תקים ועדת שרים שתכלול את שרי המשפטים, האוצר והכלכלה יחד עם גורמי מקצוע, שתבחן לעומק את הצורך האמיתי במשפטנים כה רבים בשירות הציבורי ואת עלותם למשק. עד לקבלת מסקנות הוועדה, קובעים מחברי הדוח, כי נכון לשאוף להקפיא את מספר המשפטנים בשירות הציבורי, לפחות עד שמספרם יתאזן עם גרף הגידול הכללי בשירות הציבורי.

המלצה נוספת של מחברי הדוח היא שבכל מקרה, יש לבחון את עומס הרגולציה המשפטית במשרדי הממשלה השונים, ולפעול להפחיתה ככל הניתן.

הדוח של התנועה למשילות ודמוקרטיה מבוסס על נתונים שנאספו מנציבות שירות המדינה בבקשות חופש מידע וממקורות נוספים. נתוני השכר לקוחים מדוח רשמי של משרד האוצר.

שקד: "שיטת 'הכל שפיט' פגעה קשות במערך השירות הציבורי"

שרת המשפטים איילת שקד מסרה בתגובה לפרסום ממצאי המחקר ב"גלובס" בנוגע לגידול במספר המשפטנים בשירות הציבורי בשנים האחרונות, כי: "לצערי, שיטת 'הכל שפיט' פגעה קשות במערך השירות הציבורי, שכן כל החלטה מינהלית מגיעה היום לפתחו של בג"ץ וכל סוגייה מצריכה ייעוץ משפטי".

לדברי שרת המשפטים, "במקום לפשט תהליכים ולתת לממשלה להתנהל ולנהל את המדינה, אנחנו מתעסקים בהוספת תקנים נוספים למשפטנים, תקנים המבזבזים את כספי הציבור וגורמים לסרבול המערכת".

עובדי מגזר ציבורי מול משפטנים

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות