גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהמתנה לאביב הישראלי

לאור חג הפסח הקרב, איך משתחררים מהשיטה שפשטה את הרגל?

המערכת הפוליטית הישראלית חולה. חולה מאוד. רשימת התחלואים היא רבה: יכולת משילות נמוכה, קדנציות קצרות, חילופים תכופים של שרים ומנכ"לים, סחטנות קואליציונית בוטה מצד מפלגות נישה, כניסה של כוחות קיצוניים המשפיעים על המערכת מעבר לכוחם הממשי בציבור, אי-חשיבה לטווח ארוך, היעדר יכולת של המפלגה המנצחת לשלוט.

עוד תחלואים של המערכת הם רדיפת פרסום ע"י שרים מונעי אגו, חלוקת שלל לא-הגיונית המנציחה את כוחם של הסקטורים, פוליטיזציה של השירות הציבורי, השחתת המידות, שיבוש מערכות, אובדן כוח של המערכת הפוליטית לטובת הביורוקרטיה, משפטיזציה של הפוליטיקה, היעדר דמוקרטיה במפלגות רבות ומרכזיות, תוך פרסונליזציה של החיים הפוליטיים.

לזה אפשר להוסיף את מות האידיאולוגיה, שיטת "בחירות יחסיות" המנמיכה את סף הכניסה לחיים הפוליטיים, ומאפשרת לשלל מפלגות שאינן נמנות עם השדרה הפוליטית המרכזית לבוא בשערי הפרלמנט; ולבסוף, היעדר אנשים איכותיים בצמרת ושליטת הבינוניות.

נדמה שכולם משחקים את המשחק - הפוליטיקאים, העסקנים והפקידים, על אף שחלק לא מבוטל מהם מבינים כי השיטה פגומה, ותוצאותיה לא משרתות את טובת הציבור. רובם ככולם של האנשים הנ"ל, מונעים מפחד ומשועבדים לדילים כוחניים המבטיחים את שרידותם האישית. לא ייאמן עד כמה אנרגיה וזמן מושקעים בתחזוקה פוליטית ובהישרדות אישית.

קשה גם להאמין, שאומה המייצרת הון אנושי ברמה כה גבוהה בתחומים כמו צבא, מדע, טכנולוגיה ורפואה, שמושכים אליהם את הטובים ביותר, הון אנושי שמאפשר למדינה לנסוק לגבהים כלכליים, שמעוררת קנאה ביכולת החדשנות הטכנולוגית - מייצרת מנגד מערכת פוליטית ברמה כה בינונית-עד-נמוכה, ומתקשה לייצר פוליטיקה המעוררת אמון ואפקטיבית.

אחרי כל אלה, עולה השאלה - איך מתקנים את השיטה הקלוקלת? ולאור חג הפסח הקרב, איך משתחררים מהשעבוד לשיטה שהרסה כל חלקה טובה, פשטה את הרגל, ויוצאים לחירות חדשה?

הציבור אינו אדיש - אך קצב השינוי איטי

קיימת טענה, שלפיה "הציבור הישראלי אדיש". איני סבורה כך. הציבור הישראלי אכפתי ומעורב מאוד, אבל קצב השינוי שהוא מחולל, איטי. כך למשל, נדרשו כמעט 30 שנות שלטון של תנועת העבודה במדינה (ו-44 שנה בתנועה הציונית בסך-הכול) עד שהחלופה בשלה; ואלמלא מלחמת יום-הכיפורים, יש להניח שחילופי השלטון היו מתמהמהים עוד יותר, אם כי לא היה מנוס מהם.

גם המחאה החברתית שהתרחשה לפני 6 שנים, בקיץ 2011, הגיעה אחרי שנים ארוכות שבהן נשחק המעמד הבינוני. מחאה שהביאה להישגים מרשימים למרות התחושה הציבורית שהיא כשלה. המחאה הביאה לשיח חדש שבו נושא יוקר המחיה חדר לתודעה הפוליטית, ומכתיב חקיקה חברתית; היא תרמה לחיסול חלק מהטייקונים, לחקיקת חוק המזון, לחוק חינוך חינם עד גילאי 3 ועוד.

זאת, תוך התחשבות בצורך לתת מענה למצוקות המעמד הבינוני, ויצירת פתיחות אצל המחוקקים לספק פתרונות לבעיות אלה. המסקנה היא, שלמחאה חברתית יש תוחלת, וטוב שהמנהיגים יידעו זאת. מכאן אני למדה, שבסופו של תהליך, הציבור הרחב יאמר את דברו ויצליח לשנות את השיטה. יותר נכון, לכפות את שינוי השיטה על הפוליטיקאים. החברה הישראלית היא חברה בריאה, שתדע לתקן את עצמה. רוב הציבור יודע מה טוב לו, ומה נכון לו, והשינוי בוא יבוא. סימנים ראשונים לכך כבר ניכרים בשטח - פעילי שטח נרשמים כחברים במפלגות הגדולות, ומנסים להשפיע מבפנים, לפריימריז מצטרפים אישים חדשים, ובבחירות האחרונות החל תהליך חזרה למתכונת דו-ראשית.

יכולה להישאל השאלה - אם השיטה כה קלוקלת, מדוע שהישועה תבוא מבפנים, ומדוע מתוך המפלגות הגדולות? התשובה היא, שישראל חייבת להתגבר על הפיצול הפוליטי, שהוא הרסני למשילות, ליציבות ולליכוד הפנימי, ולחזור למשטר דו-מפלגתי. למפלגות הגדולות יש רקע, שורשים, ניסיון היסטורי, וגם כוח להחיל שינויים הכרחיים. מובן שהן יידרשו לחולל שינוי פנימי, אבל רק הן מסוגלות לכך ולא מפלגות "אווירה" ו"נישה".

השיטה החדשה תיוסד על מצוינות

אפשר לקצר את התהליך. יתכבדו נא, בנימין נתניהו ויצחק הרצוג - שני מנהיגים רציניים, שוחרי טוב, דור שני למנהיגים אידיאולוגיים, הרוצים בטובת עמם, שכבר מצאו שפה משותפת בנושא המדיני - ויקימו קואליציה ייעודית, שמטרתה אחת: סיום השעבוד לשיטה הקלוקלת, ויציאה לחירות חדשה וכינונה של "הרפובליקה הישראלית השנייה".

ראוי שהרפובליקה החדשה תושתת על יסודות של איכות, מצוינות ומקצוענות של נבחרי הציבור ופקידי הרשות המבצעת, בבחינת "הטובים לפוליטיקה". רצוי שהיא תתבסס על משטר דו-מפלגתי, שבו שתי מפלגות גדולות, מרכזיות ורב-מגזריות מחליפות ביניהן את השלטון. רצוי שהיא תושתת על קדנציה מקובעת של כנסת בת 4 שנים, שבה אין מקדימים בחירות. וכן שתושתת על שיטת בחירות אזוריות, שבה לנבחרי העם יש קשר ישיר עם בוחריהם, והם מחויבים להם על יסוד של שקיפות מלאה, שיטה שפועלת נגד הסקטוריאליות בחברה, במקום להעצים אותה.

אם נתניהו והרצוג יעשו כן, הם יעשו שירות גדול לעמם, וגם לעצמם. לתוך המיאוס והניכור מהמערכת הפוליטית, מתגנב אט-אט ובשקט משיח חדש. יאיר לפיד ומפלגתו לא שונים משורה ארוכה של מפלגות מרכז, הנשלטות על-ידי אדם אחד, וחלולות מבחינה אידיאולוגית, תוך שהן מושכות קהלים מימין ומשמאל, בתקווה נואלת להשיג שינוי עכשיו.

אם נתניהו והרצוג לא יענו ל"צו ההיסטוריה" וימהרו לתקן את השיטה - ויש להם את הכוח הפוליטי לעשות זאת - בוקר אחד הם ימצאו את עצמם כשמישהו אחר שותה להם את המנדטים. על-פי תקדימים היסטוריים, מובן שהציבור יתפכח עד מהרה מחלום המשיח החדש, שלא יוכל לספק את הסחורה, אבל עד שזה יקרה, הנזק יתרחש; ובמקום חתירה למשטר דו-מפלגתי יציב, נקבל שוב פיצול מסוכן של המערכת הפוליטית.

טוב יעשו מנהיגי שתי המפלגות הגדולות - אם יקדימו למהפך הפוליטי מהפך חוקתי. זאת, בתוקף אחריותם הלאומית - הרצוג, כנצר למפא"י ההיסטורית, ונתניהו כנצר למפלגה הרוויזיוניסטית, שני המחנות העיקריים בתנועה הציונית.

לחג הפסח יש משמעות סמלית רבה. לא בכדי הוצמדו לו שמות רבים כ"חג החירות" ו"חג האביב". הוא מסמל התחלה חדשה והתחדשות, שראשיתה במרד במשעבד המצרי, הליכה סגפנית ארוכה במדבר, והגעה אל הארץ המובטחת. האם נוכל בפרוס חג הפסח תשע"ז, לומר כי יצאנו משעבוד השיטה הקלוקלת הקיימת, לעבר חירות של שיטת ממשל חדשה המיטיבה עם המדינה? ימים יגידו. על דבר אחד אני מוכנה להמר - "האביב הישראלי" בוא יבוא.

בין שהיוזמה תבוא מלמעלה ובין שהיא תבוא מלמטה - היא בוא תבוא.

 ■ הכותבת היא מנהלת שותפה בפירמת עורכי הפטנטים, מ"מ ראש מועצת עומר, חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ויו"רית עמותת "יחדיו". 

עוד כתבות

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסות באירופה; דויטשה בנק צולל

הניקיי ננעל בירידות של 0.4%, מדדי שנחאי ושנזן ננעלו בעליות של 1% ו-1.1% בהתאמה ● סימנס יורדת ב-1.6%, דויטשה בנק צולל ב-2.4% וענקית האנרגיה הגרמנית E.ON נופלת ב-4.6% נפט מסוג ברנט נסחר כעת בעליות

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

מצרים מקררת יחסים עם ישראל? לפחות בתחום אחד אין לה בחירה

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

נציג ישראל בהאג: לחזור על שקר לא הופך אותו לאמת

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח, המשלחת הישראלית משיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם"

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים