גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירים נוספים מספרים: כך יצאנו מעבדות לחירות

בכירים במשק משתפים ומספרים על היציאה שלהם מעבדות לחירות, מסבירים מה משמעות המונח עבורם וכיצד החוויה והסיפור האישי עיצבו ושינו את חייהם ■ כתבה שלישית בסדרה

עו"ד אורלי אבירם, שותפה ומנהלת משותפת במשרד נ. פינברג ושות'

"גיליתי שאפשר להתגעגע לעבדות"

כמו הרבה אמהות חשבתי שהיציאה שלי מעבדות לחירות תהיה כששלוש הבנות שלי יגדלו ויעזבו את הבית. תקופת הילדות שלהן הייתה עמוסה ומרגשת, ובזכות סבתא מדהימה, בעל מפרגן ומבין ובוס שידע להעצים, אך בו בזמן גם להתחשב, הצלחתי לג'נגל בין כל המשימות, כמובן עם הלשון בחוץ.

הגיע הרגע, הבנות התפזרו, ופתאום אין צורך למהר הביתה, איש לא מחכה, אפשר להישאר שעות על גבי שעות בעבודה, אף אחד לא יושב לך על המצפון. כיף גדול. אז זהו, שלא ממש. הצביטה הזו כשנכנסים הביתה והוא ריק, השקט הזה שפעם כל כך חיכיתי לו נשמע פתאום עצוב, והזמן שהיה כל כך יקר תמיד נשאב לעבודה ובעצם ממשיך ובורח.

מה קורה כאן? געגועים לעבדות? לסדר היום שאין רגע פנאי לעצמך? כנראה שקצת.

כמובן שאחרי תקופה, מסתגלים למצב החדש, בונים הרגלים חדשים, עבודה בטירוף, אבל גם ספורט בבוקר (איזו אמא צעירה יכולה להרשות לעצמה את זה?) לימודים בערב, פילוסופיה וטרילותרפיה, סאפ בים - החיים יפים.

לקושיה האם אפשר להתגעגע לעבדות - אני עדיין משיבה שלפעמים כן. ובאשר ליציאה מעבדות לחירות - החירות היא משהו שצריך ללמוד לקחת בכל עת, ובמיוחד אמהות. המכשולים הם בדרך כלל המחשבות והפחדים שלנו, ולכך שתי תשובות: ראשונה, מי שנותן אנרגיה לאחרים צריך כמובן להתמלא ממשהו בעצמו; השנייה, מי שתיקח חירות לעצמה, תלמד גם את ילדיה לקחת את החופש להיות נאמנים לעצמם וליהנות בחיים. חג הפסח הוא הזדמנות מצוינת לעשות סדר בחיים, לחשוב מהי חירות עבורי ולהשקיע מחשבה ומעשה בהשגתה.

עו"ד אורלי אבירם / צילום: שחף הבר

ענאן שמשום, מנכ"ל ובעלי קבוצת משקאות האנרגיה BLU

"בזכות אשתי למדתי שיש כזה דבר חיים מאוזנים, והוא אפילו מהנה"

האדם שאני יכול להצביע עליו בוודאות כמי שגרם לי תחושה של חופש וחירות, זו אשתי טלי. הכרתי אותה לפני כמה שנים כאשר הייתי בלב העשייה העסקית והחיים שלי היו מאושרים, כביכול. הייתי עסוק מאוד וחשבתי שהכל טוב ובכל זאת הרגשתי לא מסופק. הרגשתי מאוד לחוץ, הרגשתי חוסר איזון בחיי ולא יכולתי להצביע בבירור על הנקודה.

כשהכרתי את טלי, נוכחתי לדעת שיש כזה דבר חיים מאוזנים, והוא אפילו מהנה. נישאנו בקפריסין בחתונה קסומה, שנטלו בה חלק חברים ומשפחה קרובה.

בזכותה הבנתי שהעשייה המקצועית חשובה, אבל כשחוזרים לבית הרמוני וטוב וכשקיימת חברות ושותפות אמיתית, היא תורמת לעשייה המקצועית. אנחנו מייעצים בתחומים העסקיים ויש תרומה הדדית שמפרה מאוד. דרכה התחלתי לערוך טיולים תיירותיים מקסימים. איתה לא מסמנים יעדים כפי שתיירתי בעבר, אלא מבקרים במקום, לומדים אותו, "מתעשרים" ממנו וחוזרים עם חוויות אמיתיות.

עוד נושא שהיה רחוק ממני וטלי קירבה אותי אליו הוא כל נושא התזונה, כמה היא משפיעה על אורח החיים שלנו ואנו לא מייחסים לה חשיבות. לטלי יש שתי בנות ולי שלושה בנים, ועכשיו אני מרגיש שהגעתי למקום השלם שקוראים לו משפחה. טלי עצמאית - יש לה שלוש חנויות אופנה שאותן היא מנהלת בנצרת והיא הבן אדם שאני הכי מרגיש נוח במחיצתו. היא שותפה לדרך ולחיים, ואיתה אני מרגיש הכי חופשי. 

ענאן שמשום / צילום: צחי דהאן

עו"ד אופיר אלקלעי, מנכ"ל הסתדרות המעו"ף

"אני מרגיש שאני מחיה מחדש את המורשת"

אני בן להורים ניצולי שואה, אבא מבולגריה ואמא מאלג'יר. הורי ברי מזל, שרדו את המלחמה ועלו לארץ. אם הייתם שואלים אותם, כנראה היו אומרים שאני הייתי עבורם התשובה לחירות. החירות לחיות כיהודי, ישראלי וציוני, והחירות שגרמה לקיבוץ גלויות וחיברה בין תרבות יהודי אלג'יר לתרבות יהודי בולגריה.

העיסוק הנוסף שלי הוא מורה דרך - מה שדרש ממני ללמוד ולחקור את ההיסטוריה של ארץ ישראל והמקומות המופלאים שבה. בדרך זו אני מרגיש שאני מחיה מחדש את המורשת של העם היהודי בעזרת הסיפורים, השרידים והנופים. אם לזקק זאת, החירות המשמעותית ביותר היא היכולת שלי כיום להעביר את המורשת של העם היהודי הלאה, אם זה לעובדים שאני אמון עליהם, למטיילים אחרים ולהסתובב כיום בארצי במדינה ריבונית יהודית ועצמאית ולראות את הפלא הזה, שקם לפני 69 שנים, פורח ומתפתח - לדעת שאנחנו באמת עם חופשי בארצנו זו החירות האמיתית מבחינתי. 

עו"ד אופיר אלקלעי / צילום: קובי קואנקס

דוד זידגון, מנכ"ל חממת רד ביומד

"באדמת גרמניה, הבנתי את משמעותה של חירות"

היציאה שלי מעבדות לחירות התרחשה, מכל המקומות, בבית הכנסת המרכזי במינכן.

לפני כמה שנים נפלה בחלקי הזכות ללוות את בני יובל במסעו לפולין. מי שהיה שם יודע, שמסע לפולין הוא חוויה מטלטלת, ולעשות זאת עם תלמידי תיכון - מעצים אותה שבעתיים.

יצא כך שממש שבוע לאחר המסע, טסתי לכנס במינכן, שם פגשתי במקרה קרדיולוג יהודי מקנדה. תוך כדי השיחה הוא הציע לי להצטרף אליו לביקור בבית הכנסת המרכזי, מקום שהיה לו חשוב לבקר בו היות שזוהי הפעם הראשונה שבה הוא הגיע לעיר. אני, שביקרתי במינכן פעמים רבות, אבל מעולם לא עלה בדעתי ללכת לבית הכנסת המרכזי, הרגשתי מעט נבוך והסכמתי להתלוות אליו. בבית הכנסת פגשנו את רב הקהילה, ששמח על האורחים, שוחח איתנו וקצת לפני תפילת ערבית פנה אלי והציע לי להצטרף לתפילה. על אף היותי יהודי חופשי (חילוני בלשון העם), סידור התפילה לא זר לי. אזרתי אומץ ונעניתי לאתגר.

ואז, כשעמדתי לפני התיבה, אחוז התרגשות על אדמת גרמניה, כשזיכרונות המסע לפולין עדיין טריים בראשי, הבנתי לראשונה באופן העמוק ביותר מהי המשמעות של להיות בן חורין ולא רק במובן הפיזי והכלכלי. באותם רגעים הייתי בהודיה על החירות המחשבתית שקיומה של מדינת ישראל מאפשר לנו - החירות לחלום בגדול, ליצור ולבנות.

על רקע התמונות מפולין והשהייה על אדמת גרמניה, הבנתי את משמעותה האמיתית של חירות, והערכתי מחדש את מה שכולנו לעתים מתייחסים אליו בטבעיות וכמובן מאליו. 

דוד זידגון / צילום: ארז חרודי

קובי פלר, מייסד ומנהל ההשקעות ב-Feller Wealth Advisory Services

"המפקד לא ציפה שאחד החניכים יקום - וזה בדיוק מה שעשיתי"

הסיפור שלי מחזיר אותי לימי הצבא. בעת שירותי בחיל השיריון, יצאתי לקורס מפקדי טנקים ובזימון ישיר גם לקורס קציני שיריון. כל העת הרגשתי שאני יכול לתרום הרבה יותר בתפקיד אחר במסגרת החיל. לאחר ההכנה לקורס קצינים שכללה שבועות של ניווטים בדרום, כינסו את כל המועמדים לבה"ד 1 לשיחה עם מפקד בית הספר לשיריון דאז, אמי פלנט. פלנט, שהיה ידוע בחיבתו העזה לחיל, הטיף בנו ציונות טנקיסטית וקינח במשפט: "אני מקווה שכל מי שנמצא כאן רוצה להיות קצין שיריון, ואם לא - שיקום עכשיו".

הוא כמובן לא ציפה שאחד החניכים יקום, וזה בדיוק מה שעשיתי. את השקט באולם ניתן היה לחתוך בסכין. לאחר כמה ימים נקראתי אל אמי יחד עם מי שהיה אז קצין שיריון ראשי, יוסי בן חנן. הם ניסו לשכנע אותי להיות קצין שיריון בלא הצלחה. עמדתי על שלי והוספתי כי אוכל להוסיף הרבה יותר לצבא בתור קצין מודיעין. השניים הבינו מי החייל שעומד מולם ועומד כל דעתו. הייתי אחד הבודדים שהגיע להיות קצין מודיעין בשיריון, והיה יכול לסיים קורס קציני שיריון.

מאז אותו אירוע אני משתדל להימצא במקום שבו אני יכול להוסיף את הערך המוסף הרב ביותר, ויותר מכל לעמוד על דעתי האישית והמקצועית, גם אם זו מנוגדת לדעת הרוב. 

קובי פלר / צילום: רפי דלויה

רמי דר, מנכ"ל הזרע סידס

"מדיטציה והתבוננות פנימית עזרו לי להשתחרר מדימויים ומשיעבוד"

בתחילת הקריירה שלי עבדתי בחברה נחשבת בישראל. כשעובדים בחברה כזאת משתעבדים ליוקרה ולמספרים הגדולים. העבודה עצמה הייתה מרתקת ומאתגרת, למדתי הרבה והתפתחתי כמנהל, היה נראה לי שמחוץ לחברה הזאת נמצא עולם משעמם ופשוט.

לאחר 15 שנות עבודה מצאתי את עצמי עם תובנה שמיציתי את הדרך בחברה הנוצצת, אבל כל אפשרות עבודה שהוצגה לפניי נדחתה, כי השתעבדתי ליוקרה ולמספרים הגדולים. באותה תקופה השתתפתי בקורס מדיטציה והתבוננות פנימית (ויפאסנה) שעזר לי להשתחרר מדימויים ומשיעבוד לתפל, ונתן לי את היכולת להתחבר לדברים החשובים. הקורס עזר לי להבין שאני צריך לחפש את העניין והאתגר שאני כן יכול להתחבר אליו, ללא קשר לכמות האפסים שבמחזור המכירות או למספר האזכורים של החברה במדורים הכלכליים. במרחק של 15 שנים מההחלטה שקיבלתי אז לעזוב, אני יכול להגיד בביטחון שזאת הייתה ההחלטה הנכונה. 

רמי דר / צילום: אשבי לוי

עוד כתבות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה