גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ מאזין לגנרלים - ולומד

מדיניות חוץ הייתה מקלטם של מספר נשיאים אמריקאים - וגם של הנשיא הזה

ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס
ולדימיר פוטין ודונלד טראמפ / צילומים: רויטרס

הניסיון מלמד אותנו שמדיניות חוץ היא מקלטם של נשיאים אמריקאים, כאשר מבוקשם אינו ניתן להם בענייני פנים, או כשנשיאותם עולה על שרטון. זה מה שעשו ג'ורג' בוש האב והבן, ביל קלינטון וברק אובמה.

יש לנשיא הרבה יותר כלים בענייני חוץ. הוא אינו זקוק לתמיכת הקונגרס, אלא כדי להכריז מלחמה. ב-67 השנים האחרונות התמעט אפילו הצורך הזה, ונשיאים אמריקאים יצאו למלחמות מבלי שהן הוכרזו.

לא פעם, קשה מאוד לעמוד בפיתוי להמיר משא ומתן מתסכל ומייגע עם מאות חברי קונגרס סרבנים בתמורות התקשורתיות המיידיות של דיפלומטיה בינלאומית.

ריצ'רד ניקסון התעופף למזרח התיכון באמצע יוני 1994 ונשא נאום דרמטי בארוחת ערב בכנסת בירושלים, כאשר עמד על-פי קברו הפוליטי. לא יצאו אפילו חודשיים מביקורו המרשים, והוא התפטר תחת ענן ווטרגייט. ענייני חוץ היו מקלטו האחרון.

מה שעושים 59 טילים

הרבה יותר מדי מוקדם לייחס את בקשת המקלט הזו לדונלד טראמפ. למפלגתו יש רוב מוצק בקונגרס, והוא נמצא רק בתחילת כהונתו. אבל חודשי נשיאותו הראשונים היו רצופים תקלות ומעידות, מהן חמורות. סגל הבית הלבן שרוי במלחמות פנימיות, שפרטיהן המפולפלים חוזרים ודולפים לתקשורת.

בקצרה, על פניה יש לו סיבה לחתור החוצה, כדי להתאוורר, כדי להתאושש, וכדי לצבור נקודות.

אלק בולדווין, החקיין הלא-מושלם של טראמפ בתוכנית הסאטירה השבועית של רשת אן.בי.סי, "סאטרדיי נייט לייב", הכריז במוצאי שבת, "העיתונות חדלה לכתוב על רוסיה, זה מה שעושים 59 טילי טומאהוק". זה כמובן הפירוש הציני הבלתי נמנע: הנשיא לוחץ על ההדק כדי לשרת את צרכיו הפוליטיים.

את הרושם הזה מחזקת המהירות שבה התרחש הכוונון. בתוך שבוע אחד ממשל טראמפ התקרב לשנות מצב צבירה. לא זו בלבד שהוא תקף שדה תעופה בצפון סוריה, אלא שהוא נטל עמדת מנהיגות פתאומית במערכה המערבית נגד רוסיה. בו בזמן הוא שיגר כוח משימה ימי אל קרבת חופיה של צפון קוריאה והכריז שרודנה הצעיר "מחפש צרות".

"קיסרות הרשע" חוזרת?

מזכיר המדינה נמוך הפרופיל, רקס טילרסון, הגביר פתאום את קולו כמעט עד צעקה. הוא נסע אל פגישת שבע המעצמות התעשייתיות של המערב באיטליה, כדי להציע עיצומים כלכליים חדשים נגד רוסיה.

הבית הלבן כעס במידה כזאת על ההכחשות הרוסיות עד שהסיר את ההגבלות הביטחוניות על פרסום של ממצאי ביון, המאשרים כי משטר אסד הוא שהשתמש בגז הסארין במחוז אידליב. הוא הוסיף והחמיר: לא זו בלבד שרוסיה אשמה בעצם השימוש, אלא שהיא גם אשמה בניסיון לחפות על השימוש.

חילופי דברים כאלה לא נשמעו בין וושינגטון למוסקבה מאז רגעי השיא של המלחמה הקרה. השוואה אחת העולה על הדעת היא עם נסיבות הפלתו של מטוס נוסעים דרום קוריאני, אשר סטה אל תחום האוויר של ברית-המועצות בספטמבר 1983. זו הייתה השנה הקשה ביותר בשלב האחרון של המלחמה הקרה. חודשים אחדים קודם, הנשיא רונלד רייגן כינה את ברית-המועצות "קיסרות הרשע" (evil empire).

שיעורי האיבה והחשד בין ארה"ב לרוסיה עמדו בסימן עלייה מאז 2012. בחירת טראמפ עוררה את הציפיות - את החששות ואת התקוות - שארה"ב תחתור אל עיסקה מקיפה עם רוסיה.

הבה נסחר בארצות

בשבוע שעבר שמע דונלד טראמפ עצה ממלך ירדן עבדאללה: ותר-נא לרוסיה בחצי האי קרים - ודרוש ממנה ויתורים בסוריה. כה בטוח היה המלך בהגיון הצעתו השערורייתית עד שהוא חזר עליה בראיון מקיף שהתפרסם ביום א' השבוע ב"וושינגטון פוסט". הבה נסחר בארצות ובאוכלוסיות, הציע הוד מלכותו, בסגנון שהיה מקובל בהחלט על טראמפ עד השבוע שעבר. סוף סוף, טראמפ הוא שחזר והזכיר את ניסיונו הענף במשא ומתן בעולם העסקים. מה הוא משא ומתן אם לא עמידה על המקח.

אבל מה שהיה תקף במחצית הראשונה של השבוע שעבר חדל להיות תקף במחצית השנייה. ביום ביקורו של עבדאללה אצל הנשיא נודעו פרטי ההתקפה על העיר ח'אן שייח'ון.

הם רוצים לדבר איתה

הימים הבאים עמדו בסימן שינויים בעלי פונטציאל מפליג בדיפלומטיה האמריקאית. הנשיא שפקפק בצורך בנאט"ו הקל ראש באחדות המעשה והמטרה של המערב, והאיר פנים לפוטין, ניסה השבוע ללכד את המערב נגד רוסיה. הסימנים מעידים שהוא מטה עכשיו אוזן לשר ההגנה שלו וליועץ לביטחון לאומי, שניהם גנרלים בכירים (הראשון בדימוס, השני בשירות פעיל), שניהם נצים הן בענייני המזרח התיכון והן ביחס כלפי רוסיה ותומכים מושבעים בנאט"ו.

אבל ללמדכם מה הפסידה ארה"ב בעיני בעלות בריתה, קבוצת ה-7-G, בפגישתה באיטליה, לא נענתה לקריאה להעניש את רוסיה על התנהגותה בסוריה. האירופאים - איטליה וגרמניה, ובמידה מסוימת אפילו צרפת - חושבים שאין טעם לדחוק את רוסיה אל הפינה. צריך לדבר איתה, לא להעניש אותה.

התמורה שחלה לכאורה בטראמפ לא מצאה לפי שעה הדים באירופה. זה עניין חשוב, מעניין ואולי גם מדאיג. כנראה אין זה מקרה ששלושה מארבעת הטוענים העיקריים לנשיאות צרפת הם פרו-רוסים; ובשמאל הגרמני מתחזקים הקולות לטובת התקרבות אל רוסיה חמישה חודשים לפני הבחירות הכלליות. לפחות במידת מה, ולדימיר פוטין השיג את מבוקשו: פילוג השורות בנאט"ו. אבל עוד חזון למועד.

מה אומר לכם הקול הבא

בינואר 1980, הנשיא ג'ימי קרטר, אשר יצא מגדרו לנסות ולשפר את היחסים עם ברית-המועצות, נאלץ לעשות שינוי של 180 מעלות. הסובייטים עתה זה פלשו לאפגניסטן, כדי להפוך אותה לגרורה סובייטית מלאה ולהשליט עליה את עושי דברם. זו הייתה מהלומה כבדה במיוחד, גם בגלל פתאומיותה, גם מפני שאפגניסטן היא שכנתה של איראן, שיחסיה עם ארה"ב התמוטטו חודשיים קודם.

קרטר גילה באיחור את פרצופה האמיתי של ברית-המועצות, והציע להעניש אותה בחומרה, בעיצומים כלכליים ובבידוד מדיני. הוא גם הורה לסי.איי.אי לסייע למורדים באפגניסטן, שמחלציהם ייצאו יום אחד הטליבאן ובמידה מסוימת גם אל-קאעידה. מרוץ חימוש אמריקאי-סובייטי התחיל, והמלחמה הקרה נכנסה אל מה שהתברר אחר-כך כשלב המכריע שלה.

התוצאות היו עצומות ממדים לכל הנוגעים בדבר. קרטר עצמו שילם את מחיר חולשתו, והובס בבחירות לנשיאות 11 חודשים אחר-כך. ברית-המועצות הסתבכה ללא תקנה באפגניסטן. הסתבכותה, ומרוץ החימוש היקר, מילאו תפקיד חשוב במשבר המערכתי שמוטט אותה 11 שנה אחר-כך.

ההיסטוריה אינה חוזרת, והשוואות הן במקרה הטוב בעלות תוקף מוגבל. רוסיה גם אינה חזקה ורבת השפעה כפי שהייתה ברית-המועצות. אבל יש לה בהחלט היכולת להחמיר משברים ולהחריף מתחים - ונראה שיש לה גם הצורך התקופתי לעשות כן. אין זה מן הנמנע שאנחנו נכנסים אל תחום של אי-ודאויות שלא נראו דוגמתן מאז שנות ה-70 וה-80 של המאה שעברה, במזרח התיכון, באירופה ובמזרח אסיה.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי