גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עגל זהב" נוסח 2017

לפיד עובר מסך בקלות ודומה מאוד לגורואים של עזרה עצמית בעידן הניו-אייג'

יאיר לפיד / צילום: אייל יצהר
יאיר לפיד / צילום: אייל יצהר

הסקרים האחרונים, המיטיבים עם ראש מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, גרמו כנראה קורת-רוח רבה במפלגה, וגרמו ליתר לחץ במפלגות הליכוד והעבודה. במיוחד בעבודה, שהמנדטים שלה מתנקזים אל לפיד, כמו הילדים מוכי הכישוף שנהו אחר החלילן מהמלין.

משפט אזהרה לאנשי "יש עתיד": טוב תעשו אם לא תתבשמו מהסקרים ותתייחסו אליהם בזהירות מופלגת. מצד אחד, ראינו לא פעם בשנים האחרונות, סקרים נוטים לבטא הלך-רוח נקודתי, אמינותם מוטלת בספק, והם אינם משקפים בהכרח את התוצאה הסופית של יום הבחירות.

מצד שני, נדרש לשאול - ומה אם הסקרים צודקים ויאיר לפיד אכן יהיה ראש-הממשלה הבא? מבחינה ציבורית, הסיכוי שיש לו לכבוש את השלטון, מחייב לנתח את האיש, דמותו, את מצעו ומפלגתו. בכל מקרה, אסור להתעלם מלפיד כתופעה חברתית, וצריך לבחון מה היא משקפת ומייצגת, ומה משמעותה לפוליטיקה הישראלית.

מבטא את מצוקות המעמד הבינוני

נוסף לעבודת השטח הנמרצת שלו ושל אנשיו, התמיכה הגדלה והולכת בלפיד היא גם תוצאה, ובעיקר, של הלך-רוח רחב בציבור הישראלי, תחושה של מיאוס וניכור מהפוליטיקה הישנה, וביטוי של אכזבה ותסכול מהפוליטיקאים. זו תופעה עולמית, שמבטאת את מצוקות המעמד הבינוני בעידן של גלובליזציה מהירה וחוסר ביטחון תעסוקתי. בכל מקום בעולם כמעט עולות מפלגות חדשות שזה מקרוב באו, ללא רקורד היסטורי ו/או אידיאולוגי מוצק, תוך מחאה בוטה נגד האליטות הישנות והממוסדות.

מארה"ב ועד הפיליפינים, דרך צרפת וספרד. באיטליה, למשל, הכוכב התורן הוא בפה גרילו, אנרכיסט פרוע, והמנצח הגדול של הבחירות האחרונות, שמבהיל את מנהיגי אירופה.

אבל לפיד הוא גם תופעה ישראלית מאוד. הנהייה אחרי "משיח עכשיו", שיבוא ויפתור באחת את תחלואי הפוליטיקה הישנה, המסואבת והמאובנת, היא תופעת קבע בפוליטיקה הישראלית, במיוחד מאז 1977.

במובן זה לפיד הוא יורשם של כל "מפלגות האווירה ומצב-הרוח", במרכז המפה - חלקן מוצבו קצת ימינה מהמרכז, חלקן קצת שמאלה ממנו - מפלגות שכוכבן דרך לשעה, והתפוגג כעבור זמן קצר, כמו רפ"י, ד"ש, מפלגת המרכז, צומת של רפול, שינוי של טומי לפיד, ומעל כולן - קדימה. כולן נעלמו בתהום הנשייה, והמדהים הוא, שהציבור לא למד את הלקח. פעם אחר פעם הוא מחפש את המושיע התורן, החמוש ב"מפלגת אינסטנט", חסרת עומק היסטורי ונעדרת מנגנונים ודמוקרטיה פנימית.

לפעמים זה אפילו פתטי. ניקח למשל את "מפלגת הגמלאים" ("גיל"), שצברה ב-2006 שמונה! מנדטים. מצביעיה, רובם היפסטרים תל-אביבים חסרי מודעות פוליטית, שלא גילו דאגה כנה לעתיד הקשישים דווקא, אלא ביטאו הצבעת מחאה קולנית וחורצת לשון כלפי הממסד.

גורל דומה היה ל"קדימה", בהבדל חשוב - היא הצליחה לכבוש את השלטון באופן חסר תקדים, והתפוגגה כאילו לא נוסדה מעולם. בכך היא הביאה לשיא את האבסורד שבבחירת מפלגות אווירה חלולות, שאין להן אמירה מנומקת, והן נעדרות בסיס אמיתי במציאות החברתית.

באותה מידה שבה לפיד מבטא את המיאוס מהפוליטיקה הישנה, הוא גם מבטאה הנאמן והמזוקק של הפוליטיקה החדשה, זו שבה מיטשטשים הגבולות בין תקשורת לפוליטיקה, זו שבה כוכבי תקשורת הופכים למנהיגים בן-לילה, זו שבה הפוליטיקה הולכת ונתפסת כגורם שלילי וכעיסוק בזוי, מושחת ומשחית.

את "תופעת לפיד" צריך להבין אפוא גם מתוך הכעס והתסכול על הנעשה בספרה הפוליטית, וכהמשך של המחאה החברתית מקיץ 2011, שביטאה שחיקה של אמון הציבור בשיטה הפוליטית, בממסד ובממלאי התפקידים בשירות הציבורי.

צריך לומר ביושר, לפיד האיש נעדר רקורד ציבורי אמיתי. כהונתו הקצרה במשרד האוצר לא הניבה הישגים מרשימים, ישיבתו בקבינט המדיני לא הותירה חותם משמעותי, וגם בדיון ובביקורת על תפקוד הקבינט ב"צוק איתן" לא נשמע קולו. הוא חסר אומץ-לב בהבעת דעות נוקבות, והבטחותיו הולמות היטב את מצב-רוחו הנרגן של המעמד הבינוני.

בעניין המדיני, לפיד משתדל להיות אמורפי ככל שהוא יכול, כדי לא להרגיז איש, תוך פזילה ימינה; ואילו במישור הכלכלי-חברתי הוא ניאו-ליברל חסר אמפתיה למצוקות החברתיות. "איש לכל עת", המתאים לקצב המהיר של החיים המודרניים, שההוויה המיידית שלהם משתקפת מעל מסך האייפון, ושאין בהם סבלנות לפוליטיקה אידיאולוגית וערכית. איש של סיפוקים מיידיים.

תוכנית "שבע הנקודות" שלו נעדרת עומק, סיסטמתית, ופופוליסטית, עד שאתה תוהה מה גורם לאנשים לשתות בצמא את דבריו במאות הכנסים שהוא מקיים בארץ. ב"גב האומה" ניתחו את התוכנית שלו בדרך ביקורתית, וחשפו את ערוותו כמי שלא אומר למעשה כלום. לדוגמה: לפיד טוען כי "לישראל אין מדיניות חוץ וביטחון, ואם היא רוצה שתהיה לה כזו, עליה לעבוד כבר עכשיו כדי שבעתיד תהיה לה מדיניות חוץ וביטחון". אמיתי. כך זה נאמר שם. אך שום מילה על מהות.

וכך הלאה בכל סעיף. הוא בעד חינוך טוב ומאבק בפשיעה (מי לא?). הוא נגד שחיתות ובעד פוליטיקה נקייה (כנ"ל). הכול נפלא ואי אפשר לחלוק עליו.

מה כן? הוא טלגני (פוטוגני בטלוויזיה) מאוד, עובר מסך בקלות, ודומה מאוד לגורואים של עזרה עצמית שמתרבים כפטריות אחר הגשם בעידן הניו-אייג' - "תעשה את זה ואת זה, ותהיה מאושר ומצליח". סיסמאות נדושות שקולעות לציבור רחב וצמא לפתרונות מהירים. הוא מחבק את כולם, מסתחבק עם כולם, ומשתדל לא להעליב איש. אפילו לא את החרדים שנגדם יצא בבוטות ובחוסר היגיון בבחירות 2013. אם תרצו "עגל זהב" במהדורה חדשה. סוגדים לו, כי למי יש כוח להמתין למשה שבושש לרדת מההר, ולמי יש כוח להתמודד עם אל לא מוחשי.

הגיע הזמן להתבגר ולהתפכח מאשליות. ככל הנראה, יאיר לפיד לא יביא את הישועה ול"יש עתיד" לא צפוי עתיד מזהיר. בדומה למרפאים אלטרנטיביים, אין ללפיד תרופות קסם, ואין לו פתרונות אמיתיים לחוליים האמיתיים של החברה הישראלית. הכול אוויר חם.

לכן, אין מנוס מהליכה בדרך הארוכה והקשה של תיקונים ושיפורים הדרגתיים בחיינו הפוליטיים, שייעשו על-ידי מפלגות גדולות, בעלות עומק ושורשים, בעלות מנגנונים פנימיים של סינון ומיון נבחרים, ועל-ידי פוליטיקאים מקצועיים.

■ הכותבת היא מנהלת שותפה בפירמת עורכי פטנטים, חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מ"מ ראש מועצת עומר ויו"רית עמותת "יחדיו"

עוד כתבות

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

מנכ''ל מקורות, עמית לנג / צילום: מקורות

מנכ"ל מקורות חושף איך סייעו להציף מנהרות בעזה ואיך נערכים לתרחיש של הסלמה

חברת המים הממשלתית "מקורות" התגייסה בחודשים הראשונים למלחמה למשימה דחופה וחשאית - הצפת מנהרות הטרור בעזה ● בראיון מספר המנכ"ל עמית לנג על הניסויים שנערכו בארץ, והציוד שהוטס בדחיפות ● וגם: עד מתי יהיה ניתן לדעתו למנוע את התייקרות המים?

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

מצרים מקררת יחסים עם ישראל? לפחות בתחום אחד אין לה בחירה

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

בנייני מגורים בירושלים. הארנונה צפויה להתייקר / צילום: איל יצהר

מאות שקלים בשנה למשק בית: הארנונה צפויה להתייקר ב־2025 ביותר מ־5%

עפ"י נוסחת העדכון השנתית, הארנונה תעלה בשיעור של 5.29% בשנה הבאה - זאת לאחר עלייה של 2.68% ב־2024 ועלייה מצטברת של כמעט 10% משנת 2020 ● מדובר בתוספת השנתית הגבוהה ביותר לארנונה מאז שנת 2000 לפחות

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה