גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תודעה של עבדים

קצת עגום שאחד מהמיתוסים המכוננים שלנו הוא כולו פסיביות, פחד ושמחה לאיד

תודעה של עבדים / איור: תמיר שפר
תודעה של עבדים / איור: תמיר שפר

א.בשביעי של פסח, לפי המסורת, התרחשה קריעת ים סוף, וזה נחמד מאוד, כי אני כותב את המילים האלה מהחוף של עקבה שעל שפת ים סוף תוך כדי שאני בוהה בו ומחכה בסבלנות שייקרע. אם וכאשר זה יקרה, מבטיח לעדכן בזמן אמת באתר האינטרנט של "גלובס" תחת הכותרת: "צפו! חייל מצרי מנסה לרדוף אחרי בני ישראל - לא תאמינו מה קרה אחר כך".

קראתי כמה מהמחקרים שנעשו במטרה להפריך או להוכיח את קריעת ים סוף. אני יודע שהסברה היא שאם דבר כזה קרה, הרי שהוא לא קרה פה, אלא בימה רדודה צפונית לדלתת הנילוס, ימת בלה שמה, שמזמן חרבה והפכה למדבר; שלידתו של המיתוס יכולה להיות תוצאה של רוחות מזרחיות, צונאמי או רעידת אדמה גדולה. ראיתי אפילו שחוקרים הצליחו לאשר, בתנאי מעבדה, את האפשרות שרוח הנושבת יום שלם במהירות של 100 קמ"ש תוכל לדחוף את המים כשני מטרים אחורנית - מה שיאפשר מעבר של עבד עברי גבוה ונאה - ואז, אם היא תפסיק באחת, יחזרו המים - מה שיכול להטביע בקלות סוס על רוכבו המצרי.

הוכחת מיתוסים והפרכתם הן שעשוע אינטלקטואלי ראוי, אבל לא הרבה יותר. עדיף המיתוס על פשרו.

ב.בעיניי, כל המיתוס של קריעת ים סוף נתפס הפוך לגמרי מהדרך שבה אמור היה להיתפס. אני תמיד משתומם כשאנשים אומרים על דברים קשים או מעצבנים שחייבים לעשות שהם "כקריעת ים סוף". פקק תנועה? קריעת ים סוף. פרנסה? קריעת ים סוף. אהבה? קריעת ים סוף. משא ומתן קואליציוני? קריעת ים סוף. רבי אלעזר בן עזריה - שהיה בחור על הכיפק בסך הכול - הלך הכי רחוק לטעמי ובמסכת פסחים השווה את קריעת ים סוף לעצירות, לא עלינו, ואת העצירות השווה ליום המוות. לא יודע מה נתנו להם לאכול שם בסנהדרין, אבל זה מסביר הרבה מאוד מהנטייה ההלכתית להחמיר.

לא מן הנמנע יהיה להסיק שדיאטה אחרת הייתה מולידה יהדות אחרת, כי האדם הוא אולי תבנית נוף מולדתו, אבל בסוף - ותסלחו לי על הצרפתית - מה שמייצר גוף האדם, מלבד בני אדם נוספים, זה לא הרבה יותר ממילים וקקי, קקי ומילים.

בכל מקרה, אני הקטן מבין את המיתוס של קריעת ים סוף באופן שונה לגמרי. בחייאת, מה היה כל-כך קשה בקריעת ים סוף? הרי בינינו, בני ישראל, לא עשיתם כלום. לקחו אתכם, הוציאו אתכם, הובילו אתכם וכשהעניינים התחילו להסתבך עם המצרים ואתם בכיתם למשה - הופ! קרה נס וקרעו לכם את הים, רק תעברו בתוכו בחרבה ואל תדאגו למצרים, זה בטיפול.

אז כשאת אומרת משהו כמו "אל תשאלו איזה פקקים היו לי בדרך לארוחת החג, ואז גם חיפשתי חניה 40 דקות - ממש קריעת ים סוף", את מעוותת לגמרי את המיתוס: קריעת ים סוף זה אם באורח פלא היה מתפנה לך נתיב משל עצמך, כולל גל ירוק, כולל כל השירים שאת אוהבת ברדיו, כולל חניה שמורה בסוף הדרך. אם עמדת בפקקים כל הדרך, ברדיו היו רק שירים מעצבנים ובסוף גם לא הייתה חניה - קרה לך בדיוק ההפך מקריעת ים סוף. לי זה נשמע יותר כאילו את חיילת מצרית בצבא פרעה מאשר עבד עברי היוצא לחירות.

אם כבר, ראוי היה להשתמש במכתם "קשה כקריעת ים סוף" כביטוי למשהו שקרה בלי שהיית צריך להתאמץ עבורו באמת: "בוא'נה, גבר, אתה לא מאמין: היום מצאתי מאתיים שקל על המדרכה - קריעת ים סוף, אחי!"; "אבא לא רצה לקנות לי, אבל עשיתי לו כזו סצנה של קריעת ים סוף באמצע החנות שלא הייתה לו ברירה". כך, ורק כך, צריך להשתמש בביטוי.

לא יודע מה איתכם, גם אני לא הייתי מתנגד שמישהו יקרע עבורי איזה ים פה ושם, אבל מאחר שזה לא יקרה - תנו לי לקרוע את הימים שלי בעצמי, זה הרבה יותר מספק.

ג.יש עוד דרך אחת להשתמש בביטוי "קריעת ים סוף", והיא אפילו יותר בעייתית: השמחה לאידם של המצרים הטבועים. לדאבוני, מדובר בדבר החוזר על עצמו בכל דור ודור ומה שקריעת ים סוף אחת עושה, לא יעשו גם אלף פסוקים כמו "בנפול אויבך אל תשמח".

אבל האמת חייבת להיאמר: לשמוח בנפול אויבך זה אנושי, גם אם מכוער (כמו אלה שעולצים למראה המתרחש בסוריה), ואם יש הוכחה אחת שאני מוכן לשקול ברצינות לקיומו של אלוהים היא תגובתו הכועסת למלאכים שרצו לעשות מסיבה אחרי שהכול נגמר: "מעשה ידיי טובעים בים ואתם אומרים שירה?!", גוער בהם אלוהים, וזו דרישה כל-כך לא אנושית, שרק אלוהים יכול לדרוש אותה.

זה קצת עגום שאחד מהמיתוסים הכי מכוננים שלנו הוא מיתוס שכולו פסיביות, פחד, חוסר אמונה עצמית ושמחה לאיד. תודעה של עבדים. להגנתם של אמותינו ואבותינו אפשר לומר שמדובר בתקופה מאוד משונה: רק לפני שבוע יצאו ממצרים, את התורה עוד לא קיבלו, הכול מאוד אינטנסיבי. אם יש חבורה שמגיע לה נס, זו החבורה הזו.

ד.ואפרופו זה, אומרים שבכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. אני מת על המשפט הזה, יש בו כל-כך הרבה חוכמה ויופי, במיוחד אם מורידים את שתי המילים האחרונות ואומרים: "בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא" - ושכל אחד ישלים את החסר.

במשפט הזה אני רואה את לידתה של האמפתיה ואת כל מה שעושה את האדם למה שהוא - יצור שמשווה דברים זה לזה, יצור שזוכר, יצור שמדמיין, יצור שיכול, חייב, לשים את עצמו במקום של אדם אחר, יצור שעובר מדור לדור, משאיר עקבות בתת המודע הקולקטיבי, כי כולנו רקמה אנושית אחת.

ודוק: "חייב אדם", לא "כדאי לאדם". זו לא רשות, חברות וחברים. כי אם לא תראה את עצמך מדי פעם כאילו אתה מישהו אחר - אתה פשוט לא בנאדם. להיות בנאדם שלם, אני חושב, זה לדעת לראות ולהבין ולאהוב את האדם בחולשתו, בשפלו, בצרתו, כמו גם בשיאו, בשמחתו, בעוצמתו. בלי אמפתיה אין כלום.

ה.ים סוף, אני מעדכן, טרם נקרע לשניים, וזאת אף שאני ממשיך לשבת מולו, לשתות בירה ולחכות שייבקע. אני יכול לחכות ככה עד הצ'ק אאוט, למרות שלאט-לאט אני מבין שבעצם אני עושה משהו אחר לגמרי: אני שומר על הים שלא ייקרע. אני זה שמחזיק את הים בחתיכה אחת. חשוב לשמור על העולם, שלא ישתנה. גל מלחך את החוף, ועוד אחד, ועוד אחד. כל המתרחצות והמתרחצים תלויים בי. המון אחריות.

בינתיים אני עושה את העבודה, אבל מתישהו בקרוב יגיע זמן הצ'ק אאוט ואצטרך למצוא מחליף שימלא את מקומי כשאחזור הביתה, מישהו שאני יכול לסמוך עליו שישמור על העולם וידאג שימשיך לנהוג כמנהגו, בלי שטויות על-טבעיות. אני לא דואג: לא צריכה להיות שום בעיה למצוא אחד כזה; כי אם אני יכול - כל אחד יכול.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון