גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תתמודדו עם קשיים ועיכובים בפרויקטי תמ"א 38?

הקשיים בהם נתקלים פרויקטים של התחדשות עירונית, כגון דחיות בשל רגולציה, או בעיות ביצוע, לא מוכרחים להיות "גזירות משמיים" הנוחתות על הדיירים ■ איך ניתן למזער אותם למינימום?

אלוף הניצחון 16-18/ צילום: בית וגג
אלוף הניצחון 16-18/ צילום: בית וגג

*** הכתבה בשיתוף בית וגג

המורכבות והקשיים הכרוכים בפרויקטי התחדשות עירונית סוקרו עד היום בהרחבה. ובכל זאת, נדמה כי בכל פעם שלוחות הזמנים קצת מתארכים או כשתכנון הבנייה מתעדכן והפרויקט משתנה, אפילו מעט, נוצר אצל בעלי הדירות תסכול, מתח והרבה אכזבה, בעיקר מהיזמים.

לדברי איתי הוז, סמנכ"ל רגולציה בקרן "בית וגג", העוסקת בהתחדשות עירונית למעלה מעשור חלף מאז הולדתה של תוכנית המתאר הארצית הידועה בשם "תמ"א 38" ואחרי ניסיון מצטבר במאות בניינים חדשים ומחודשים ובעוד אלפי בניינים הנמצאים בשלבי התחדשות, ניתן לומר בביטחון כי ישנם קשיים ומורכבויות, שהם למעשה סיכונים מובנים בתהליך. ואם כך, הרי שאין סיבה שאלה "ינחתו" על הדיירים כרעם ביום בהיר, או שהאחרונים יחוו אותם ככאלה. "לאור העובדה כי מדובר בנקודות חיכוך נפוצות יש להכיר בהן כמעט כחלק מסדר היום הרגיל של תהליך ההתחדשות העירונית", הוא אומר.

איתי הוז/ צילום: בית וגג

- לאילו חיכוכים נפוצים אתה מתכוון?

"פרויקט תמ"א 38 מצריך את מעורבותם של גורמים רבים: יזם, רשויות, דיירים, קבלן, יועצים ועוד. כדי שהתהליך יצליח, כולם צריכים להסתדר ולצעוד ביחד. המציאות מלמדת שזה לא פשוט, והרבה פעמים, זה לא מסתדר כמו שרוצים. קשיים אופייניים נובעים למשל מסוגיות רגולטוריות ושינויים תכנוניים, חיכוכים בין הדיירים לבין עצמם וגם מענייני ביצוע".

- מהן הבעיות הרגולטוריות השכיחות בהתחדשות עירונית?

"קודם כל, ברמת המאקרו, חשוב להבין, שהמדינה והרשויות המקומיות, שצריכות לעבוד במשותף לקידום פתרון לבעיית הדיור פועלות כווקטורים כמעט מנוגדים, וזה לא טוב. גם כשיוצאות הנחיות או תוכניות חיוביות ברמה הארצית לקידום ההתחדשות העירונית, בפועל, אין כמעט סנכרון עם הרשויות המקומיות והיישום מזדחל או לא קורה כלל. אני רואה כיצד זה משפיע על התארכות הזמנים בפרויקטים.

"ברמת הפרויקט, חשוב לזכור שתכנון שלו משלב המון פרמטרים שמוכתבים 'מלמעלה', מהרשות. למשל, חישוב זכויות בנייה, היטלים, תקנות תכנוניות ברמת העיר, השכונה והבניין עצמו - כל אלה משתנים ומתעדכנים תוך כדי התהליך והפרויקט צריך להתעדכן בהתאם. השינויים הללו מתרחשים לאורך תהליכי התכנון והוצאת ההיתר ואף תוך כדי ביצוע. מאחר שאנחנו מדברים על תקופה של כמה שנים - בתכנון הפרויקט בתחילת הדרך, לא ניתן היה לצפות כל שינוי ועדכון רגולטורי".

התנאים 12-18-4/ צילום: בית וגג

- תן דוגמה לשינויים כאלה?

"ברמה הארצית, שיטת חישוב זכויות הבנייה (תיקון 3 על עדכוניו - י.ג.) השתנתה כמה וכמה פעמים בשנים האחרונות. ברמה המקומית, תוכנית הרבעים של תל אביב שמתוכננת כבר כמה שנים עדיין לא אושרה, תוכנית רג/53 של רמת גן לא מאושרת וכל הזמן נעשים בה עוד ועוד שינויים. זה קורה כמעט בכל רשות. דוגמאות נוספות: יש הנחיות מרחביות שקובעות את עיצוב הבניינים ואופן העמדתם, או הנחיות כיבוי אש על רוחב הרחובות שמותר לבנות בהם - כל אלה יכולים להביא לשינויים בתכנון הפרויקטים, להאריך את התהליך ואף להביא לעצירתו".

- ומה לגבי הבעיות בביצוע שציינת?

"חשוב לזכור שאנחנו מדברים על פרויקטים קטנים, בלב העיר, שנבנים על ידי קבלנים קטנים יחסית, ללא גב כלכלי מספק, לכך יש להוסיף את העובדה שביצוע פרויקט תמ"א 38 הרבה יותר מורכב מפרויקט ייזום נדל"ן מסורתי. הוא חשוף ליותר לסיכונים, כמו למשל פשיטת רגל של קבלן. זה יכול לקרות בגלל מצוקה תזרימית ישירה של הקבלן, או בשל מצוקה עקיפה הנובעת מפשיטות רגל של קבלנים אחרים. אנחנו רואים גם מגמת עלייה מתמדת במחירי הביצוע, שלא משתקפת במדד תשומות הבנייה, ויוצרת בדיעבד תמחור בחסר של עלויות הפרויקט בשלב חתימת ההסכם".

לדברי הוז, שוק ההתחדשות העירונית בישראל רווי בשחקנים שאינם מקצועיים מספיק ומכיוון שפרויקטים של תמ"א 38 הם סוג חדש יחסית של בנייה, העדר מקצועיות וניסיון מספקים עלולים לפגוע בקידום פרויקט. "המשמעויות הן רבות", הוא מסביר, "הפרויקט יכול להתעכב, אפילו לתקופה ארוכה, העלויות שלו משתנות ותיתכן פגיעה באיכות העבודה או חלילה פגיעה בבטיחות".

- מה לגבי אי הסכמות בין בעלי דירות בבניין, עד כמה זה שכיח?

"לעומת פרויקט נדל"ן רגיל, בו יש קרקע ריקה והדיירים נכנסים לבניין רק לאחר השלמת הבנייה, פרויקט התחדשות עירונית מתחיל בבניין ותיק עם שכנים רבים שחיים יחד עשרות שנים. יש להם היסטוריה משותפת, ומה לעשות, גם סכסוכים ישנים, שכמעט תמיד עולים מעל פני השטח במהלך הפרויקט. לעיתים זה יוצר עיכובים ובמקרים קיצוניים, הפרויקט כלל לא יבשיל. מרבית המחלוקות קשורות לזכויות שיקבלו הדיירים והעדר הסכמה לכך ששכן אחד יקבל יותר מהשני".

- חוסר האמון והחשדנות התמידית הם בעיה רוחבית במדינת ישראל. זה לבטח גם מחריף את החיכוכים שתיארת.

"לצערי כן. התופעה הזאת באה לידי ביטוי ביתר שאת בתחום ההתחדשות העירונית, בגלל העדר חסמי כניסה, שיצרו שרלטנות ממנה "נכוו" דיירים רבים. מצב הדברים הזה מלווה בתחושה תמידית של בעלי הדירות ש'השכנים ממול מקבלים יותר, ואצלם זה קורה מהר יותר', כל זאת מבלי שהם מודעים למאפיינים הייחודים של כל בניין ובניין כמו גודל המגרש, סך הזכויות ומורכבות הביצוע, שמשפיעים על כל פרויקט".

הוז מסביר כי "את המורכבויות שתיארתי צריך לראות כמעין סיכונים מובנים, שקיימים לאורך כל שלבי הפרויקט. חשוב לזכור, שפרויקט תמ"א 38 הוא מסובך וממושך גם אם היה מתנהל בתנאים סטריליים ולכן כל שינוי נוסף מגביר חוסר סבלנות ואכזבה".

- עד כמה ממושך הפרויקט?

"אורכו של פרויקט תמ"א 38 ממוצע נע בין חמש לשמונה שנים. המספר הזה מורכב משנה-שנתיים של מו"מ בין היזם לדיירים ועד לחתימת רוב הדיירים על ההסכם; עוד שנתיים שלוש לתהליך הוצאת ההיתר ותקופה דומה נוספת לביצוע פרויקט תמ"א 38/2. כמובן, שיכולים להיות פרויקטים שיסתיימו לפני כן, אבל אי אפשר להתחייב לכך מראש".

- אז מה אתה מציע לדיירים כדי להתמודד עם הקשיים שהזכרת?

"ראשית, חשוב להבין שיזם בפרויקט הוא שותף לדרך למשך כמה שנים. לדיירים וליזם יש מטרה אחת והיא להגיע לקו הגמר, עם בניין חדש, יפה, יוקרתי, עם מינימום עיכובים וקשיים, הכי מהר שאפשר. זאת לא עסקה שבה חותמים ובאים רק לקחת מפתח. יש הרבה עבודה משותפת. אז כמו בכל שותפות, צריך לבחור היטב את השותף. היזם חייב להיות מנוסה, מקצועי, שמתמחה בהתחדשות עירונית, עם גב כלכלי, שחי את השוק, מכיר ומבין את הסיכונים המובנים הללו".

- נשמע שקשה להביא את הפרויקט לקו הגמר.

"היזם הנבחר צריך לראות את הנולד, לתכנן ולהיערך מראש לשינויים בדרך, ובכך לצמצם ככל האפשר את הסיכונים. כמובן, כשנתקלים בקשיים, על היזם לדעת כיצד לפעול כדי לצמצם את השינויים בפרויקט ולהשיב אותו למסלולו בהקדם האפשרי".

- איך אתם כחברה יזמית מתמודדים עם התהליך?

"קודם כל, למדנו שחשוב לתאם ציפיות עם הדיירים. להציף ולהסביר מראש ותוך כדי על המורכבויות והקשיים שעלולים לצוף בדרך. כמובן, כולם מעדיפים שהכל 'ילך חלק', אבל בעצם זה שהדברים נאמרים בתחילת הדרך, נחסכים הרבה תסכול, אכזבה וחוסר אמון בהמשך. בנוסף, אנו מעדכנים את הדיירים שלנו באבני הדרך בפרויקט, וגם בקשיים שצצים בתהליך ודרכי ההתמודדות. השיח הפתוח עם הדיירים עוזר בהחלט.

"לגבי הקשיים הרגולטורים, על היזם להכיר, להבין ולחיות את העיר, כדי לבנות תכנון ישים שיחזיק לאורך זמן. בית וגג מתעדכנת ולומדת באופן שוטף כל תב"ע, נוטלת חלק בדיוני הוועדות בכנסת ונמצאת בקשר ישיר ושוטף עם הרשויות. כל זאת על מנת להבין את המדיניות ולחזות ככל שאפשר את המגמות הצפויות. זה מאפשר לתכנן בניין שניתן לקדם ביתר קלות".

- ומה לגבי ההתמודדות עם עולם הביצוע?

"הניסיון וההתמחות הספציפית בהתחדשות עירונית הם פרמטרים מרכזיים שיסייעו ליזם להביא פרויקט לקו הגמר בהצלחה. הניסיון של בית וגג בהתחדשות עירונית, אחרי שכבר הוחתמו עשרות בניינים, אוכלסו חמש בניינים וכרגע נמצאים בבנייה 14 נוספים, מסייע לנו להתמודד באופן מיטבי עם קשיים בדרך. הניסיון הזה מלמד שכדי להוביל פרויקט, היזם זקוק למחלקות פנימיות מתמחות בהנדסה, שירות לקוחות, משפט ועוד

"אם לסכם", הוא חותם, "בבואם לבחור ביזם, הדיירים צריכים לבדוק האם הוא מגיע עם ארגז הכלים הדרוש כדי להביא את הפרויקט לקו הגמר, ובהצלחה. היזם חייב, כאמור, ניסיון ספציפי והתמחות בהתחדשות עירונית, היכרות טובה עם הרשויות המקומיות, גב כלכלי איתן, מערך פנימי מקצועי ונכונות לשיח פתוח עם הדיירים. מניסיוננו, יזם כזה יהיה בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להביא להשלמת הפרויקט בבטחה ובזמן הקצר ביותר".

אתר החברה

עוד כתבות

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

יום קרב בצפון: כטבמ"ים יורטו מעל נהריה ועכו, צה"ל תקף בדרום לבנון

דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "למען ביטחונכם - עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● מקור בחמאס: הארגון מחויב לתיווך הקטארי ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

מניה בשפל ושלל צרות: מה צפוי בדוחות הענקית "שנתקעה מאחור"

טסלה, שצפויה להציג את תוצאותיה הכספיות הערב, איבדה כ-40% ממחיר המניה שלה מתחילת השנה ● האנליסטים בוול סטריט חוזים כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי