גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן הון סיכון חדשה תשקיע רק בחברות מחממת futuRx

הקרן הוקמה על ידי בנק ההשקעות האמריקאי RMGloal וגייסה עד כה 30 מיליון דולר ■ חממת FutuRx היא חממת הביוטק של המדען הראשי, שבה משקיעים אורבימד, ג'ונסון אנד ג'ונסון וטקדה ■ הקרן החדשה תנסה לגייס עוד עשרות מיליוני דולרים

ירון ברסקי (מימין) ואסף קרת / צילום: גיל ארבל
ירון ברסקי (מימין) ואסף קרת / צילום: גיל ארבל

בנק ההשקעות הבינלאומי המבוסס בארה"ב RMGlobal מקים קרן הון סיכון חדשה שגייסה כבר 30 מיליון דולר. כך נודע ל"גלובס". הקרן תשקיע אך ורק בחברות הפועלות בחממת FutuRx ברחובות. הקרן גייסה כסף ממשקיעים פיננסיים ואסטרטגיים והיא מקווה לגייס עוד עשרות מיליוני דולרים.

חממת FutuRx הוקמה לפני כשלוש שנים על ידי קרן ההון הסיכון אורבימד ישראל, חברת התרופות והמכשור הרפואי ג'ונסון אנד ג'ונסון וחברת התרופות טקדה, לאחר שזכתה במכרז של משרד המדען הראשי (היום רשות החדשנות) להקמה של חממת ביוטק ייעודית. בחממה פועלות היום תשע חברות, כאשר החזון שלה הוא להשקיע בשלבים מוקדמים מאוד במדע פורץ דרך, כולל ייזום של חברות מאפס על בסיס טכנולוגיות מהאקדמיה. מנהלת החממה היא עינת זיסמן והיו"ר הוא ארז חיימוביץ', שותף באורבימד ישראל.

בנק ההשקעות RMGlobal הוא בנק ייעודי לתחום ההשקעות במדעי החיים. הבנק עוסק בליווי עסקאות גיוס, מסחור, מיזוגים ורכישות והן בייעוץ לחברות בתחומים כמו בחירת אינדיקציות נכונות לטכנולוגיה של החברה ותעדוף בין טכנולוגיות. הסניף הישראלי של החברה הוקם לפני כחמש שנים על ידי ירון ברסקי, שהיה שותף ב-RMGlobal בארה"ב ואסף קרת, שגויס על ידי ברסקי ממשרד רו"ח סוארי.

ברסקי וקרת יזמו, יחד עם חיימוביץ', את מודל ההשקעה הייחודי של הקרן. בארץ ובעולם קיימות חממות טכנולוגיות וקרנות בבעלות משותפת, כאשר החממה מזינה את הקרן בפרויקטים טובים. בנוסף קיימות חממות תאגידיות של חברות תרופות או מכשור רפואי. המודל של קרן שהוקמה כדי להשקיע בחממה נפרדת - הוא חדש.

ברסקי: "מבחינת המשקיעים שלנו, הקרן מהווה אמצעי להשקעה במדע פורץ דרך, תוך ניצול מערכת קיימת שכבר עושה עבורנו את בדיקת הנאותות ובוחרת עבורנו את הפורטפוליו הכי משובח. ללא הקרן, המשקיעים שלנו לא היו יכולים להיחשף באופן מוצלח לחברות בשלב מוקדם כל כך: אין להם את המנגנון המאפשר לבחון ולבחור את החברות, וכל אחד מהם לבדו גם אינו מהווה משקיע תחרותי מספיק (מבחינת הון, ניסיון או קשרים) כדי שיועדף בהשקעה בחברות הכי פורצות דרך.

"המשקיעים יודעים שמי שלא מעורב בחברות פורצות דרך כבר בהתחלה, לא תהיה לו דריסת רגל במהפכה המדעית הבאה. בשלב שבו הטובות מבין החברות הללו תיפתחנה להשקעות חיצוניות, הן יהיו כבר יקרות מדי. לכן המשקיעים בקרן שלנו מעוניינים במודל הזה. המשקיעים יודעים שהמדע הבסיסי בתחום מדעי החיים בישראל, הוא ברמה גבוהה ביותר, ושבשילוב עם התמיכה הממשלתית, צומחות כאן חברות צעירות יוצאות דופן.

"כמו כן, חלק מן המשקיעים בקרן הן חברות תרופות גדולות, אך עדיין לא גדולות כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון וטקדה, והקרן מהווה עבורן דרך לשבת באותו שולחן עם החברות הללו ולחזק את הקשרים איתן".

"מימון במהירות"

מה מרוויחים מכך השותפים הקיימים בקרן - אורבימד, טקדה וג'ונסון אנד ג'ונסון? אלה גופים שיש להם הון כדי לבצע בעצמן השקעות המשך בחברות.

ברסקי: "כדי שחברות החממה ירוצו קדימה באופן תחרותי, הן זקוקות כבר בתקופת החממה, למימון נוסף מעבר למימון החממה (שעומד על כמה מאות אלפי דולרים בשנה - ג.ו). לפעמים הן זקוקות למימון הזה במהירות, ובמקרה כזה גם אם אורבימד, ג'ונסון וטקדה רוצות להשקיע את הסכומים הללו, תהליכי קבלת ההחלטות שלהם בהשקעה הם לא מספיק מהירים, ויהיה להם קשה לגייס מתוך הבית הון משמעותי נוסף לחברות חממה בעודן בחממה".

- בחממות אחרות, הזכיינים עצמם הקימו קרן נלווית לחממה, לצורך הזה.

קרת: "זכייני FutuRx החליטו להקצות סכום מסוים להשקעה בחממה וסכומים נוספים להשקעה בחברות הללו אחרי שהן בוגרות מן החממה. היכולת שלהם להשקיע דווקא במיזמי ארלי סטייג' בישראל היא לא בלתי מוגבלת.

"כמו כן, זכייני ומנהלי החממה רוצים לאפשר מצב שבו מקבלים לחממה גם חברות שלא כל אחד מן הזכיינים רואה את עצמו משקיע בהן בעתיד, חברות שאולי מתאימות יותר רק לאחד או שניים מן הזכיינים.

"עוד מניע הוא הרצון של הזכיינים בחממה, להביא אל החברות גופים נוספים , אשר מהווים מכפיל כוח מבחינת יצירת קשרים והזדמנויות לטובתן של אותן חברות. המשקיעים שלנו בקרן הם משקיעים שלא הייתה להם עד כה פעילות בישראל".

- מהו מבנה הקרן?

קרת: "מדובר בקרן הון סיכון קלאסית תחומה בזמן. בנק RMGlobal הוא גוף הניהול של הקרן והוא מתוגמל, כמו כל קרן הון סיכון, בדמי ניהול ואחוזים מההצלחה. ירון ואני מנהלים את הקרן יחד עם ברוס רוברטסון, השותף הבכיר ב-RMGlobal, ובכיר נוסף בבנק, טד מון.

"אנחנו משקיעים בחברות מחממת פיוצ'ראקס בלבד, אך לא מחויבים להשקיע בכל החברות. ההשקעה הראשונה תבוצע לרוב כבר בתקופת החממה, ואחר כך נוכל להשתתף כמשקיע מועדף בשלבים מאוחרים יותר. כל אחד מהמשקיעים שלנו בקרן יוכל להשקיע באופן עצמאי בחברות מתוך הקרן שיעניינו אותם במיוחד, בתנאים מועדפים".

- נהוג לומר שהשקעה בשלבים מוקדמים פחות מתאימה לקרן הון סיכון קלאסית עם מגבלת זמן אלא אם יש ברשותה סכומי כסף גדולים מאוד. המשקיעים הראשונים מדוללים אם אין להם יכולת להשתתף בהשקעות המשך והזמן עד האקזיט עשוי להיות ארוך.

קרת: "דברים משתנים בתחום הרפואי בשנים האחרונות. המשלם האמריקאי - חברת ביטוח או בית חולים - פחות מוכן כל לשלם על חידושים קטנים והוא משלם רק על חידושים פורצי דרך. בעקבות זאת גם חברות התרופות הגדולות קונות נכסים שנמצאים בשלבים מוקדמים יותר. כל המשחק זז לשלבים המוקדמים יותר. זו הייתה גם הגישה של חיימוביץ' כשהחל לבנות את החממה. בנוסף לכך, בנינו את המנגנונים שנותנים לקרן ולמשקיעים בה יתרונות בהשקעה בסבבים עתידיים.

ברסקי: "אנחנו מאמינים שהשקעה בחברות של פיוצ'ראקס מצמצמת את הסיכון כי מדובר בחברות שכבר נבחרו על ידי הזכיינים, שהם גורמים שמבינים כל אחד בתחומו. כשמשקיעים שמים אצלנו את הכסף הם עושים זאת כבר מול פורטפוליו קיים של חברות שמהן אנחנו יכולים לבחור, ולא אל מול הלא-נודע. גישה כזו מתאימה לקאדר מסוים של משקיעים, אבל מי שזה מתאים לו, זה מאוד מתאים לו".

"יש התקדמות"

הקמת קרן ייעודית להשקעה בחברות של פיוצ'ראקס בוודאי משמחת את רשות החדשנות (המדען הראשי). קרן ההון סיכון אורבימד החלה לפעול בישראל ב-2012 בעקבות זכיה במכרז של המדען הראשי להקמת קרן בתמיכה ממשלתית להשקעה בתחום מדעי החיים. בעקבות הקרן הראשונה הקימה אורבימד קרן שניה בישראל, הפעם כבר ללא תמיכה, וכן את חממת הביוטק, יחד עם שני שותפים חדשים, ג'ונסון אנד ג'ונסון שהייתה פעילה באותה תקופה באופן ספורדי בארץ (ומאז שוב הגבירה פעילותה) וטקדה שזו הייתה השקעתה הראשונה בארץ. הפעילות הזו מניבה עוד עשרות מיליוני דולרים של השקעות בחברות ביומד בשלב המוקדם ביותר, ללא צורך בתמיכה ממשלתית כלשהי, ממשקיעים שרובם לא פעלו עד כה בישראל.

- מה הרקע של RMGlobal בישראל עד היום?

ברסקי: "הפעילות בארץ התחילה ב-2010, כשהצטרפתי לבנק כשותף מנהל לאחר שעשינו עסקה בה היתה מעורבת חברה ישראלית. אני ביולוג במקור, בוגר MBA מוורטון ועבדתי בתפקידים שונים בנוברטיס וכן בחברת הדיאגנוסטיקה הישראלית רוזטה ג'נומיקס. כשהוחלט להקים את המשרד ביבנה, גייסתי כשותף את אסף, שהוא רו"ח שעבד בעיקר במשרד סוארי".

קרת: "אני מביא את הידע בתחום הפיננסי. למדתי בהדרגה את תחומי הביומד וההשקעה בנכסים מוקדמים. הקשר היחיד שלי לפיתוח הוא שבצבא הייתי ממונה על פיתוח של מערכות מוטסות למטוס אפאצ'י. משם למדתי שכל פרוייקטי הפיתוח תמיד דורשים פי 3 כסף, זמן ומשאבי ניהול ממה שתוכנן".

ברסקי: "בארץ אנחנו בנק בוטיק שיש לו בכל רגע 2-5 לקוחות, עם עדיפות למספר הנמוך יותר. לא כל מה שעשינו גלוי, אך אפשר לתת כדוגמא את העבודה שלנו עם ביוליין, שנעזרו בנו בתחילת הדרך לייעוץ ואחר כך ליווינו אותם בעסקת ההשקעה ושיתוף הפעולה עם נוברטיס.

"דוגמא נוספת היא חברת Kahr Medical, לשם הגענו כבנקאים וגייסנו 15 מיליון דולר ממשקיעים מוסדיים חזקים, שפחות מוכרים בשוק הישראלי. אחר כך עשינו עבורם ייעוץ הן במיקוד של מוצר הדגל בהתוויות מסוימות והן סביב פלטפורמה טכנולוגית שהיה צריך להחליט אילו מוצרים רוצים להפיק ממנה. בשלב הזה הבורד החליט לקחת אותנו כיועצים אסטרטגיים לטווח ארוך, למימון כל העסקאות הבאות של החברה באופן בלעדי. אנחנו אוהבים לעבוד בשיטה הזו, כי זו הבעת אמון וגם כי כיף להכיר חברה לעומק במשך שנים".

במקביל לפעילותם העסקית, ברסקי וקרת פעילים בוועדה של IATI, ארגון תעשיות ההיי-טק, שתפקידה לעודד מעורבות בישראל של תאגידים בינלאומיים מתחום מדעי החיים. "יש התקדמות", אומר ברסקי, "אנחנו רואים עלייה במספר התאגידים שמעורבים בחממות הטכנולוגיות".

החברות בפורטפוליו של FuturX

Ice Therapeutics: תרופה לטיפול בכאבים עצביים ודלקות בדרכי השתן הנובעים מתנאי קור יוצאי דופן

MabTrix: נוגדן לטיפול במחלות מעי דלקתי

HepaRx:תרופה לסרטן שפותחה תוך שימוש במערכות חישוביות ייחודיות לפיתוח תרופות

ביומקס: מיקרוביום לתקיפה של חיידקים

מיטוכוניקס: טיפול בפרקינסון והנטינגטון

Protekt: הגנה מפני התדרדרות בזיכרון

XL Therapeutics: טיפול במחלות הנדירות Wiskott-Aldrich syndrome (WAS) ו-X-linked thrombocytopenia (XLT)המאופיינות בכשל חיסוני

XoNovo: טיפול במחלות ניווניות של המוח

עוד כתבות

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט