גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שר הכלכלה אלי כהן: צריך לחוקק חוק שיעצור את המונופולים

כהן בכנס לשכת עוה"ד באילת: "יצרנים, יבואנים, קמעונאים - כולם משתפים פעולה כדי לגזור קופון על הצרכן הישראלי" ■ הצהיר כי יטפל בכשלי השוק בצורה ברורה, "כדי שהצרכן הישראלי יפסיק להיות פראייר"

"מדינת ישראל היא "מהמדינות הכי-הכי ריכוזיות בעולם" - כך אמר אתמול (ד') שר הכלכלה, אלי כהן, בפאנל שכותרתו "האם בית המשפט יכול להתערב בפירוק הריכוזיות במשק" בכנס לשכת עורכי הדין באילת.

כהן הסביר כי אמירתו הנחרצת מבוססת על נתונים שנאספו לאחרונה ויפורסמו בשבועיים-שלושה הקרובים. עוד אמר כי ניתן להגדיר את הריכוזיות כ"זיהום אוויר" שפוגע בכולם, והוסיף כי נתח השוק של שלושת השחקנים הכי גדולים הוא כל-כך גדול, שהצרכן הישראלי משלם 19% יותר מחברו האירופאי.

"בשוק הישראלי יש גופים שיוצרים יתרונות לגודל, אבל בשביל משהו אחר מתחרות - העלאת מחירים. הם הגיעו למסקנה שעדיף להם למכור פחות ולהרוויח יותר. יצרנים, יבואנים, קמעונאים - כולם משתפים פעולה כדי לגזור קופון על הצרכן הישראלי. מנצלים את זה שישראל היא בעצם אי מדיני נטולת יחסי מסחר עם שכנותיה", אמר כהן והצהיר כי יטפל בכשלי השוק, "בצורה ברורה, כדי שהצרכן הישראלי יפסיק להיות 'פראייר'".

לדבריו, המשימה לעצור את המונופולים הגדולים במשק, נתונה לפתחו של המחוקק. "הממשלה צריכה לחוקק את מה שנדרש כדי לעצור את המונופול, ואם צריך לשנות את ההגדרה ל'שליטה' - נשנה. ההגדרה צריכה להיות 'כוח משמעותי' ולא אחזקה של 50% - זו הגדרה אנכרוניסטית. גם שליטה ב-20%-30% מהשוק עדיין מאפשרת לגבות מחירים גבוהים".

בסוף דבריו הודיע שר הכלכלה על מינויו של דרור שטרום, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר, לתפקיד יו"ר הרשות להגנת הצרכן וסחר חדש, וכן סיפר על השאיפות לעתיד.

"טראמפ מדבר על הורדת מסים ל-15%, אבל אנחנו נמצאים בהפחתה הכי גדולה בעשור האחרון - מס היצואנים עומד על 16.5% ולא 23%. הפחתנו בבסיס התקציב. כל שבוע אנחנו פותחים מפעלים חדשים, ואנחנו רוצים שיהיה עיסוק בפתיחת חברות חדשות במקום בפירוקים", אמר כהן.

עוד הוסיף השר ואמר שכיום ישראל ממוקמת במקום 21 מבחינת תל"ג לנפש, כאשר השאיפה היא להיות במקום 15 בעולם תוך 5 שנים, וזה אפשרי במיוחד נוכח השפל ברמת האבטלה. "כל מפעל שנפתח מקצר את התור ל-MRI (כי מגדיל את מספר המכונות, מ' ר')", אמר.

"גם עורכי הדין ייפגעו"

בהמשך לדבריו של שר הכלכלה, מחה עו"ד רועי כהן מארגון לה"ב, נציג העסקים הקטנים בפאנל, כנגד הודעת הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, כי תקבע מדיניות חדשה בנוגע להכרזה על מונופולים, לפיה הרשות תחדול מלהכריז כך על חברות מסוימות. לדבריו, "43 אלף עסקים נסגרו ב-2016, כי אף אחד לא אמר 'תעצרו את הטירוף הזה (את המונופולים - מ' ר')'. בסוף גם עורכי הדין ייפגעו. רק 40 עורכי דין בארץ ייצגו את כולם".

בהמשך הפאנל התייחסה עו"ד חגית בולמש ממשרד עו"ד פרל-כהן, חברת ועדת ההגבלים העסקיים בלשכה, לביורוקרטיה ולרגולציה בישראל כגורם חוסם עסקים, ולמעשה חוסם תחרות. "אנחנו מקום 52 בקלות עשיית עסקים. מקום אחרון בממכר סחורות של OECD, והכול בגלל רגולציה", אמרה. "רשות ההגבלים העסקיים המליצה שלא להקים חברות פרטיות בתחום תחנות הדלק כי לוקח שנים שנים להוציא רישיון, אז עדיף לתת לחברה קיימת שיודעת להתמודד עם הרגולציה".

עוד טענה בולמש כי יש גופים שיודעים "להגיע לרגולטורים שיחסמו את התחרות".

טיפול רק בסימפטומים

בשעה שחלק מהדוברים סברו כי רק בית המשפט בהתערבות "אמיתית" יוכל להעניק סעד בנושא הריכוזיות, הצביע עו"ד מאיר לוין - המשנה ליועמ"ש לעניינים כלכליים, שרבים מהנושאים שנדונו מסורים לפתחו - על הרגולציה ככשל המרכזי: "חוק הריכוזיות מטפל רק בסימפטומים. הוועדה (למניעת ריכוזיות) איבחנה והניחה התשתית לחוק הריכוזיות - פרק הקצאת הנכסים, פרק הפירמידות וההפרדה בין הריאלי לפיננסי. אבל ממה נובעת המחלה? מתהליכים ארוכי שנים במשק הישראלי".

לדעתו, הרגולציה יכולה להביא לכך שזיכיון או רישיון יינתנו לעשרות שנים, וכן שהתנאים שבזיכיון או הרישיון יאפשרו כוח מיקוח גדול מדי מול הממשלה. "אנחנו הרגולטורים אפשרנו לחברת דלק לשלוט בזכויות הנפט הגז והמים. אפשרנו לחברה להחזיק רישיון בהתפלה לצד זיכיון בחיפוש נפט", אמר.

עוד לוין סיפר לנוכחים על יוזמות לפתרון הבעיה. לדבריו, "ישנם פתרונות מימון המונים - PPP - ולאחרונה קמה ועדה של שר האוצר ושרת המשפטים שמטרתה לבחון הקמת בורסה לעסקים קטנים. חלוף הזמן מחייב לבחון את מגבלות הרגולציה, מבלי לגרום לתנועת מטוטלת קיצונית מדי". 

עוד כתבות

מיצרי הורמז / צילום: ap, Kamran Jebreili

העולם יכול להתמודד עם הצעד הזה של משמרות המהפכה ל״שבוע, שבועיים״

האיראנים הודיעו אמש על סגירת מיצרי הורמוז, צעד שנחשב קיצוני ובעל השלכות כלכליות רבות ● המשמעות, ההשלכות וממה המומחים מוטרדים? גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

בורסת כווית / צילום: Reuters, Anadolu

איך תשפיע המלחמה על הורדות הריבית? התשובה של ליאו ליידרמן

בעוד שהבורסה המקומית והשקל מגיבים בזינוק לשינוי המאזן האסטרטגי מול איראן, שוקי העולם נצבעים אדום בצל קפיצת מחירי הנפט ● המשקיעים חוששים מחסימת מצרי הורמוז ומשיבוש שרשראות האספקה, לצד דאגה שהתייקרות האנרגיה תביא לעלייה באינפלציה

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

מייסדי חברת גלואט / צילום: gloat

הסטארט-אפ הישראלי שמפטר 20% מעובדיו

חברת ה־HR Tech הישראלית גלואט מבצעת קיצוצים בכוח אדם בחברה ובמקביל מתמקדת בפיתוח כיוון חדש, סביב הטמעת בינה מלאכותית בארגונים ● זאת בין היתר, לאחר שחלק מלקוחות מוצר הדגל לא חידשו חוזים

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

אילוסטרציה: shutterstock

ירידות חדות באירופה ובחוזים על וול סטריט; מחירי הנפט ממשיכים לטפס

בורסת פרנקפורט יורדת בכ-3.7%, הבורסות בלונדון ובפריז נופלות בקרוב ל-3% ● בורסת סיאול נפלה במעל 7% ● מחירי הנפט מזנקים במעל 6%, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 82 דולר לחבית ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב קופצות, בעוד המשקיעים מעריכים כי הורדת ריבית נוספת מתרחקת לטווח הזמן הקרוב ● הביטקוין מוחק את מרבית העליות שלו מאתמול ונסחר סביב 66 אלף דולר

פרסומים כוזבים / צילום: צילום מסך מרשת אקס, 02.23.26

האיראנים משקרים, והעולם מהדהד את זה

מאז תחילת מבצע "שאגת הארי", את הרשתות החברתיות שוטפים פרסומים כוזבים שמבקשים להאדיר את הישגי איראן ● אחד מהם אפילו הגיע אלינו ● המשרוקית של גלובס 

מטוס של וויזאייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

ענקית התעופה שמתגברת טיסות חילוץ לישראלים

ברקע השעיית הטיסות הישירות לישראל והגבלות המרחב האווירי, ויזאייר מוסיפה כמעט 30 טיסות שבועיות לשארם א-שייח' כנתיב חלופי דרך סיני ● גם בלו בירד, טוס וארקיע מתגברות פעילות במצרים, בעוד שאל על נמנעת בשל אזהרת המסע

התחדשות עירונית בירושלים / צילום: Shutterstock

"יקצר את לוחות הזמנים": מתי פגיעה בבניין יכולה דווקא לזרז פינוי־בינוי

המדינה מפצה על נזקי המלחמה, אך כשבניין שנפגע נמצא בעיצומו של תהליך התחדשות עירונית הסיפור מסתבך ● מי אחראי לשיקום המיידי של המבנה ואיזו הכרעה עשויה לשנות את לוחות הזמנים של הפרויקט?

מיצרי הורמוז / עיבוד: Shutterstock

"להורמוז אין חלופה": מה המשמעות של הצעד הדרמטי של איראן, ואיך תגיב ארה"ב

"להכרזה על סגירת מיצרי הורמוז יש יותר משמעות תודעתית מכל דבר אחר", כך אומר פרופ' יהושע קרסנה, מנהל הפורום לשת"פ אזורי במרכז דיין באוניברסיטת ת"א ● עוד מציין קרסנה, כי אם החסימה תימשך לאורך זמן, תהיה לה השפעה חמורה על השווקים "מחירי הנפט יזנקו, אולי אפילו ל-100 דולר"

רונן גינזבורג, מנכ''ל דניה / צילום: רני חכם

הדוחות שהרסו למניה הזו את החגיגה בבורסת ת"א

בעוד שמדד הנדל"ן זינק במעל 6% בתל אביב, מניית דניה סיבוס היא בין המניות הבודדות בסקטור שנסחרה היום בירידות, בעקבות דוחות כספיים מעורבים שפרסמה ● בעוד שהחברה דיווחה על שיא בצבר ההזמנות, בגובה 22 מיליארד שקל, הרווח הנקי של החברה רשם ירידה של 3%

ישראלים מוצאים מקלט בחניונים תת־קרקעיים / צילום: Reuters, Oren Ziv

מחקרים מגלים: על מה לא כדאי לדבר עם השכנים במקלט

כשהטילים משבשים את החיים ומפלס המתח והחרדה בעלייה, חזרנו למחקרים שיעזרו לנו לקבל החלטות תחת לחץ ועייפות, להתמודד עם החרדה של הילדים ולהתנהל ברוגע מול אנשים שחושבים אחרת מאיתנו במקלט או בממ"ד

עשן מיתמר מעל טהרן לאחר התקיפה הישראלית, אתמול / צילום: ap, Vahid Salemi

"עידן של זהב כלכלי": רוצים לדעת למה הבורסה קפצה? תקראו את הכתבה הזו

בעוד שקשה לחזות אם המלחמה באיראן תסמן פרק ביטחוני חדש, בשוק ההון כבר מנסים לשרטט את המפה הכלכלית של היום שאחרי ● לצד העמקת הגירעון והחשש מעיכוב בהורדת הריבית, בבתי ההשקעות מעריכים כי ישראל עשויה לצעוד לקראת "עידן זהב": עם ירידה משמעותית בפרמיית הסיכון, שער שקל־דולר שחותר לקידומת 2 והסתערות של משקיעים זרים ● גלובס צולל לתחזיות המומחים והשאלות הפתוחות

האם העליות בבורסה מוגזמות? / צילום: Shutterstock

האם העליות בבורסה מוגזמות? שאלנו את המומחים

פתיחת שבוע המסחר בעולם כשברקע המלחמה באיראן זעזעה את הבורסות ברחבי העולם, אך בתל אביב בניגוד למגמה נרשמו עליות חדות במיוחד ● מומחים מנתחים את הקפיצה הגבוהה היום בבורסה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; פלנטיר זינקה בכ-6%, אנבידיה בכ-3%

הנאסד"ק התאושש מירידה חדה ועולה בכ-0.3% ● משמרות המהפכה הודיעו כי מיצרי הורמוז סגורים וכי ספינות שינסו לחצות באזור יותקפו, מחירי הנפט זינקו ● הביטקוין התאושש גם הוא והתקרב לרף ה-70 אלף דולר ● תשואות האג"ח הממשלתיות האמריקאיות קפצו ● מדד הפחד בוול סטריט עלה לרמתו הגבוהה מאז נובמבר 2025 ● מחיר הזהב עלה, מחיר הכסף צנח ● הדולר התחזק בעולם