גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פייסבוק ואפל מובילות בבקשות לרישום פטנטים בישראל

ב-2016 הוגשו 6,425 בקשות לרישום פטנטים בישראל, רובם ע"י מבקשים זרים (לא ישראלים) ■ גם אשתקד המשיכה פייסבוק להוביל את הטבלה

פטנט/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
פטנט/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשנת 2016 הוגשו 6,425 בקשות לרישום פטנטים, רובם על-ידי מבקשים זרים (לא ישראלים). בדומה לשנת 2015, גם בשנת 2016 המשיכה פייסבוק להוביל את טבלת מבקשי הפטנטים בישראל עם 87 בקשות פטנט - כך עולה מנתוני הדוח השנתי של רשות הפטנטים לשנת 2016 המתפרסם היום (א') ומשקף את מצבו של שוק הקניין הרוחני בישראל, ביחס לרישום פטנטים בישראל, בקשות בינלאומיות לרישום פטנטים (PCT), סימני מסחר ומדגמים (עיצובים).

הגם שישראל מוערכת בעולם כ"אומת סטארט-אפ", והמוח הישראלי נחשב ליצירתי במיוחד וככזה שאחראי על לא מעט המצאות פורצות דרך בהיסטוריה הבינלאומית, רובם הגורף של מבקשי הפטנטים בישראל הם, כאמור, זרים. לפי הדוח, נמשכה השנה מגמת העלייה בשיעור המבקשים הזרים המעוניינים להגן על זכויותיהם באמצעות רישום פטנט בישראל.

אחרי פייסבוק מככבים ברשימת מבקשי הפטנטים הזרים גם חברת הטכנולוגיה החקלאית דאו אגרו סיינס (עם 86 בקשות), יצרנית הסיגריות פיליפ מוריס (69 בקשות) ויצרנית הציוד הצבאי רית'ון קומפני (57 בקשות). בעשירייה הפותחת ניתן למצוא גם את חברת פייזר, ממציאת הויאגרה.

עם זאת, על-פי הדוח, בשנת 2016 חל גידול קל גם במספר המבקשים הישראלים שהגישו בקשות לרישום פטנט. ברשות הפטנטים מייחסים עלייה זו לאפשרות להגשה אלקטרונית שניתנה לציבור בדצמבר 2015, המהווה הקלה משמעותית על הליכי הגשת בקשות וביצוע פניות על-ידי ציבור המבקשים.

זוהי הפעם הראשונה בה מציגה רשות הפטנטים כסוכנות ביצוע את כל נתוניה הכספיים הכוללים מידע מפורט אודות הוצאותיה והכנסותיה בשנה החולפת. זאת, במטרה לעורר דיון ציבורי מבוסס נתונים. כמו כן מוצגים לראשונה נתוני מגוון התעסוקה שברשות, הכולל פילוחים רבים אודות ההון האנושי שעומד מאחורי הנתונים המוצגים בדוח.

מקום 13 בעולם

הודות להצטרפות ישראל לאמנה לשיתוף-פעולה בענייני פטנטים PCT (Patent Cooperation Treaty) ב-1996, יכול מבקש ישראלי להגיש בקשת פטנט בינלאומית, שמשמעותה בקשת פטנט בכל אחת מ-152 המדינות החברות באמנה (ניתן לבחור כמה מדינות שרוצים מתוך הרשימה). האמנה מאפשרת לבקש הגנת פטנט על המצאה, במקביל, בכל אחת ממספר רב של מדינות על-ידי הגשת בקשה "בינלאומית" אחת לפטנט, במקום הגשת מספר בקשות פטנט לאומיות או אזוריות נפרדות.

עם הגשת הבקשה הבינלאומית ניתנים למבקש 30 חודשים עד שהוא נדרש להגיש בקשה לאומית (רישום פטנט הוא טריטוריאלי) בכל אחת מהמדינות בהן הוא רוצה לרשום את המצאתו. הענקת הפטנטים נשארת תחת השליטה של משרדי הפטנטים הלאומיים או האזוריים במה שמכונה "השלב הלאומי", בו הבקשה נבחנת בהתאם לחוקי כל מדינה.

במהלך השנה החולפת הוגשו 1,429 בקשות בינלאומיות למחלקה על-ידי מבקשים בישראל. מדובר בעלייה של כ-7% בהשוואה לשנה שעברה. נתון זה ממקם את ישראל בשנת 2015 במקום ה-13 ברשימת 15 המשרדים המובילים בעולם בהגשות בקשות בינלאומיות, וזאת מתוך 152 המדינות החברות באמנה לשיתוף-פעולה בענייני פטנטים (PCT).

הנתונים מלמדים כי ישראל היא יעד משמעותי ומרכזי לרישום סימני מסחר בזירה הגלובלית. כ-75% מקרב המבקשים בישראל הם זרים, דבר המלמד על פעילותה הכלכלית הבינלאומית של ישראל.

תחום נוסף בו מככבים הזרים, הוא תחום סימני המסחר (אותיות, ספרות, מילים, דמויות, צלילים או צירופים של אלה, המשמשים את היצרנים או מספקי השירותים כדי לסמן את סחורותיהם או שירותיהם, כך שיזוהו על-ידי הצרכן). בשנת 2016 הוגשו 9,308 בקשות לרישום סימן מסחר, וניתנו 7,643 סימנים.

על-פי הדוח, החברות המובילות בהגשת סימני מסחר בישראל הן אפל, ג'ונסון אנד ג'ונסון, פיליפ מוריס, אברקרומבי אנד פיצ', ויונדאי-איי.

זינוק בבקשות לרישום מדגמים

בתחום המדגמים (זכות קניינית, במסגרתה מוענקת הגנה על עיצוב מוצר תעשייתי חדש או מקורי) נרשמה העלייה הגבוה ביותר בבקשות הרישום: בשנת 2016 הוגשו 1,866 בקשות למדגם - עלייה של כ-20% לעומת 2015, ונרשמו 1,388 מדגמים. מדובר במספר הבקשות הגדול ביותר לרישום מדגמים (עיצובים) מזה 10 שנים.

ברשות הפטנטים חוזים כי עם קידומו של חוק העיצובים החדש, שצפוי להתקבל בכנסת ב-2017, תירשם עלייה משמעותית נוספת בכמות הבקשות לרישום מדגם, ויותר מבקשים פרטיים יפעלו להגנה על זכויות הקניין הרוחני שלהם. 

בדירוג המבקשים הישראלים המובילים בהגשת בקשות למדגם מככבת במקום הראשון, זו השנה השנייה ברציפות, קליל תעשיות עם 117 בקשות. אחריה, בפער ניכר, נמצאת חברת נעלי נאות עם 43 בקשות.

על-פי הדוח, רשות הפטנטים ממשיכה במגמת התייעלות, וב-2016, בהמשך למגמה משנים קודמות, משך זמן הבחינה לרישום פטנט ירד באופן משמעותי, והוא עומד כיום על ממוצע של 3.5 חודשים.

רשות הפטנטים הישראלית און-ליין

בדוח השנתי של רשות הפטנטים נסקר גם מהלך חקיקתי שהושלם בדצמבר 2016 (תיקון תקנות המדגמים), בעקבותיו הפכה הרשות למקוונת לגמרי: כיום ניתן לבצע באופן מקוון את כל שלבי הגשת הבקשה לרשות וההתכתבות איתה במהלך בחינת הבקשה. בהיבט זה, עולה מהדוח, רשות הפטנטים הישראלית היא בין היחידות בעולם.

מי עומד מאחורי המקלדת בהתכתבות הזו? הדוח חושף כי בתום שנת 2016 מועסקים ברשות הפטנטים כ-200 עובדים, עיקרם הוא ציבור הבוחנים המקצועיים שבוחנים את הבקשות המוגשות. מרביתם מועסקים במסגרת מסלול קידום בוחנים ברשות הפטנטים (מיועד לאקדמאים בשירות המדינה). בקרב עובדי הרשות יש 59% נשים, כ-9% מהעובדים הם כיום בני מיעוטים שונים, וישנן מספר משרות המיועדות לאנשים בעלי מוגבלויות.

כיאה לדימוי (שאינו תמיד נכון) של הפרופיל האישיותי הנדרש ממי שבוחן פיתוחים שלרוב עומדים בחזית הטכנולוגיה - גיל העובדים ברשות צעיר יחסית, ועם הגידול בהון האנושי, הגיל הזה ירד: כיום 38% מעובדי הרשות הם בני 31-40; ו-30% הם בני 41-50. 

מי דן בהתנגדויות שמוגשות? המחלקה המשפטית ברשות הפטנטים כוללת את הרשם, את סגניתו ואת הפוסקת בקניין רוחני. להם יש שתי עוזרות משפטיות, מזכירות ושני מתמחים.

החלטות הרשם ניתנות לערעור בפני בית המשפט המחוזי, אך שיעור הערעורים על ההחלטות נמוך (14 ערעורים בשנת 2016; ו-12 ערעורים בכל אחת מהשנים 2014-2015), ואין מובהקות לגבי תוצאותיהם.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● סביבת גרטלר: "הוא נוקה מכל ההאשמות המופרכות על תשלום שוחד"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הבשורה של צוקרברג שהזכירה למשקיעים תקופות אחרות, ולמה לגוגל נוצרה סיבה לדאגה?

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים