גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"צריך להוציא בירור התלונות על הטרדה מינית מידי המעסיק"

עו"ד מיה צחור, העוסקת בדיני עבודה, לא שותפה להתלהבות מתפקיד האחראית על מניעת הטרדות מיניות בעבודה: "מדובר בעובדת שבמקרה הטוב עברה קורס עם הסבר על החוק"

בעקבות כתבה שפורסמה לאחרונה ב"גלובס" ועסקה בחשיבות תפקידה של האחראית למניעת הטרדה מינית בעבודה, פנתה אלינו עו"ד מיה צחור, עורכת דין ותיקה העוסקת בדיני עבודה, וביקשה להאיר את הצדדים הבעייתיים בתפקיד ובעצם מתן הסמכות למעסיק לערוך בירור של תלונות על הטרדה מינית נגד עובדיו.

עו"ד צחור מסכימה כמובן שמעסיק צריך לדאוג לסביבת עבודה נקייה מהטרדות מיניות ולפעול למניעתן, אבל לדבריה, את מלאכת בירור התלונות יש להוציא מידי המעסיק ולהעביר לגורם חיצוני אובייקטיבי, מאחר שהמצב הנוכחי מביא לנזקים רבים.

"אני רואה וחווה בעבודתי חוסר צדק משווע בהליכי בירור הטרדה מינית במקומות עבודה", אומרת צחור. "כל יום נוספת עוד דוגמה לחוסר האחריות או לתמימותו של המחוקק כאשר הפקיד בידי מעסיק, כל המעסיקים כולם, מקטן ועד גדול, את מלאכת השיפוט וההכרעה, האם עובד או עובדת הטרידו מינית".

העובד נותר ללא הגנה

לדברי צחור, הליך של בירור הטרדה מינית במקומות עבודה עומד בסתירה מוחלטת לגישה הזהירה של בתי הדין לעבודה בקשר להדבקת תווית על מי שמתלוננים נגדו. "יש בהליך הבירור פוטנציאל לפגיעה בלתי הפיכה בכבודם ובפרטיותם של עובדים הקשורים בתלונה על הטרדה מינית. הפגיעה יכולה להיות גם במתלוננת וגם במי שנגדם הוגשה התלונה".

צחור מביאה כדוגמה מקרה מהתקופה האחרונה שבו ייצגה עובד שהוגשה נגדו תלונה על הטרדה מינית, והוא מכחיש אותה בכל תוקף. "המעסיק נוהג כלפי אותו עובד כפי שמצוות עליו התקנות למניעת הטרדה מינית", היא אומרת. "לרשותו של המעסיק עומד במקרה הזה גם ייעוץ משפטי מהמעלה הראשונה, והאחראית מטעמו הזמינה את העובד לבירור. שאלה אותו כך וכך, האם הצעת הצעות מיניות, האם כתבת מסרון אישי, האם התנכלת לעובדת על רקע יחס אישי".

מנגד, לעובד שנגדו התלוננו אין הזדמנות להתגונן כיאות מפני התלונה והליך הבירור שלה - זאת בניגוד להליך שימוע שבו בהתאם לדין ניתנת לעובד הזדמנות למסור את גרסתו באופן מקיף, להתכונן אליו ואף להיות מיוצג בידי עורך דין.

"בשימוע יש כללי טקס ברורים - המעסיק מחויב לתת לעובד מכתב, לפרט את הטענות נגדו, ואז יש לעובד הזדמנות להתכונן לשימוע, להתייעץ, אפילו לבוא עם עורך דין. אבל בבירור הטרדה מינית כל זה לא קיים. העובד מגיע לא מוכן ולא מיוצג, וזאת למרות שתוצאותיו של בירור כזה יכולות להיות הרות-גורל לעובד או עובדת יותר מכל החלטה על פיטורים".

כדי להדגים את עוצמת פוטנציאל הפגיעה בהליך בירור של הטרדה מינית, מוסיפה ואומרת צחור כי בירור תלונה על הטרדה מינית בעבודה מתחיל לפעמים בכך שהאחראית מטעמו של המעסיק מטיחה בעובד את הטענה שהוא הטריד מינית ללא הכנה מוקדמת.

"העובד במקרים כאלה הוא נסער, נבוך, לעתים הוא כלל לא יודע במה מדובר, אבל מיד מרגיש שאולי עשה משהו רע. הוא לא יודע מה אומר החוק, הוא לא התייעץ עם אף אחד איך להתמודד עם הסיטואציה. אבל כל מה שיאמר בפגישה הזאת יירשם בפרוטוקול, ואולי, רק אם האחראית תרצה, היא תזמן אותו לעוד פגישה כדי להשמיע את עמדתו".

גם המשך הליך הבירור הוא בעייתי, לדברי צחור. "אחרי הבירור הראשוני העובד חוזר הביתה ומחכה במתח להחלטה שתחרוץ את גורלו, האם הוא עבריין מין או לא. אין לעובד מושג מה העידו אחרים בעניין, מי העיד, האם מי שמסר עדות לאחראית הוא עובד שעמו יש לו חשבון. הוא לא יודע זאת, משום שלפי התקנות אסור לאחראית או למעסיק לגלות לעובד פרטים על הליך הבירור, והמעסיק מחויב בפרטיותם של העדים. עובדים שנקראים לבירור כזה, בהפתעה, חווים סערת רגשות ובדיעבד מגלים שאולי נכשלו בדבריהם".

"למעסיק אין כלים"

עו"ד צחור נותנת דוגמה נוספת לבעייתיות של הליך הבירור. "תחשוב על מנהל שנקרא לזימון על הטרדה מינית משום שיש שמועה שהוא מקיים קשר סודי עם מזכירתו", היא אומרת. "השניים נמצאים ברומן לכל דבר ועניין, הם יוצאים לבילויים משותפים, אולי אפילו חושבים על הקמת בית משותף. הטעות היחידה שנעשתה היא שאותו מנהל לא דיווח למקום העבודה על הרומן. זה בהחלט לא בסדר, אבל זה לא אומר שהוא הטריד, והוא עדיין עלול להיחשב כמטריד לאור קיומם של יחסי המרות".

- האחראית או הממונה על בירור הטרדה מינית במקום העבודה היא על-פי רוב עובדת שעברה הכשרה לתפקיד.

"מדובר בעובדת שבמקרה הטוב עברה קורס ובו הסבר על החוק והנחיות איך לנהל את ההליך לפי התקנות, ופעמים רבות לאחראית קשה לבצע את תפקידה בשל מעורבותה במקום העבודה. לעתים היא נתונה למרותו של אותו מנהל שעליו מתלוננים, בפעמים אחרות המנהל שעליו מתלוננים נחוץ לארגון, והארגון אינו מפרגן לאחראית. יש מקרים שבהם לאחראית יש דעה מוקדמת על מי שמתלוננים נגדו, או להפך - מדובר בחבר שלה. יש גם מקרים שבהם לאחראית יש דעה רעה על המתלוננת שהיא עובדת לצדה, או להפך - היא חברה קרובה שלה".

בכלל, לדברי עו"ד צחור, "כשבאים אליי עובדים לייעוץ בנוגע לסיכוייהם המשפטיים בתביעה על הטרדה מינית או בהתגוננות מפני טענות על הטרדה מינית, אני יכולה לומר להם מהו מצבם לפי החוק ופסיקת בתי הדין לעבודה. אבל כשיש בירור של הטרדה מינית במקומות עבודה, אין ביטוי למערכת הנורמטיבית החולשת על התחום, משום שכל מעסיק הישר בעיניו יעשה, והדברים נקבעים בשטח לפי שורה של נתונים משתנים וסובייקטיביים. למשל, מי האחראית, מי עורך הדין המייעץ למעסיק, עד כמה העובד נחוץ למערכת, עד כמה המעסיק פוחד מתביעות הטרדה מינית, מה מערכת היחסים בין מנהל מקום העבודה למי שמתלוננים נגדו או בין האחראית למי שמתלוננים נגדו, עד כמה האחראית באמת מכירה את החוק, מה דעתה הקודמת של האחראית על המתלוננת, האם המתלוננת עובדת שבדרך-כלל מאמינים לה בארגון, האם המעסיק מוכן לשלם כסף לייעוץ משפטי שינחה אותו איך לבצע את הדברים ועוד.

"המחוקק נתן למעסיקים תפקיד של בירור הטרדה מינית שאין להם הכלים הראויים לבצע אותו. אם מדובר היה בהליך בבית משפט, היו כתבי טענות, עדים, ראיות בקלפים פתוחים וגלויים, חקירה נגדית, סיכומים שבהם יש אפשרות לצדדים לשכנע, להשמיע טענותיהם, העובדתיות והמשפטיות. וגם הייתה ניתנת אפשרות לערער על פסק הדין. זכויות היסוד האלה או לפחות רובן לא קיימות לעובד בהליך בירור של תלונה נגדו. מה לכל אלה ולמעסיק? שלא לדבר על כך שהמעסיק צריך לבצע את כל הבירור בהליך-בזק של כמה ימים, שאם לא כן הוא חשוף לתביעה על הפרת התקנות".

לדברי עו"ד צחור, יש להוציא את מלאכת הבירור של תלונות על הטרדה מינית בעבודה מידי המעסיק. "על המחוקק להקים גוף לבירור תלונות על הטרדה מינית או להעביר סמכויות אלה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה", היא מסכמת.

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר