גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידן הפוסט-ליברליזם

על רקע הטלטלות הגלובליות, נדרשת אלטרנטיבה כלכלית וחברתית חדשה

עמנואל מקרון / צילום: רויטרס
עמנואל מקרון / צילום: רויטרס

אנחת הרווחה שנשמעה בעקבות ניצחונו של עמנואל מקרון בבחירות בצרפת, אינה צריכה להטעות. הישגה האלקטורלי של מארין לה-פן - כמעט 11 מיליון קולות - ממשיך את השינוי הטקטוני, שהחל עם הברקזיט ובעיקר עם ניצחונו של דונלד טראמפ. מדובר בהסדר גיאו-פוליטי חדש שהתהווה במערב בעשורים האחרונים, בתגובת-נגד לגלובליזציה ששינתה ללא היכר את הכלכלה ואת הפוליטיקה העולמית.

העלייה בחשיבות השווקים, ניידותו המוחלטת של ההון, והצורך למשוך השקעות זרות צמצמו מאוד את מרחב התמרון של ממשלות בעיצוב מדיניותן הכלכלית.

מצב דברים זה, שהעמיק מאוד את אי-השוויון החברתי והותיר אזרחים רבים מאחור, הוביל גם לפגיעה אנושה באמון הציבור בדמוקרטיה: אם כל ממשלה שלא שתיבחר, מהימין או מהשמאל, תאמץ סט דומה של צעדים כלכליים, אז מדוע ללכת להצביע? ואכן, תופעות שונות - יחסי הון-שלטון, חוסר אמון גובר בפוליטיקאים, עלייתן של "מפלגות אנטי" כמו תנועת "חמשת הכוכבים" באיטליה וכן התחזקות הימין הקיצוני - ממחישות את עומק המשבר שבו מצויה כיום הדמוקרטיה-הליברלית. אובדן הביטחון הכלכלי מוביל רבים גם לחיפוש עוגנים אחרים של ביטחון ומשמעות - בדת, בקהילה ובלאומיות.

לכן, אין זה מפתיע שבארה"ב ("Make America Great Again"), בבריטניה ("Take Back Control") וכעת גם בצרפת ("Au Nom du Peuple" של לה-פן), מובלטים מחדש היבטים של ריבונות ולאומיות.

במקביל, גם הליברליזם התרבותי, המתפשט אף הוא בחסות הגלובליזציה, נתפס כחותר תחת רשת הביטחון ותחושות המשמעות שמספקות המסגרות המשפחתיות, הקהילתיות והדתיות, ובכך מנכר אוכלוסיות רבות ממפלגות השמאל.

בשנים האחרונות, בעיקר בעקבות המשבר הפיננסי של 2008, זוכה ספרו המונומנטלי של ההיסטוריון-הכלכלי היהודי-הונגרי קארל פולאני, שיצא לאור ב-1944,The Great Transformation לתחייה מחודשת. פולאני טען בספרו, כי האמונה הליברלית בכוחו ה"טבעי" של השוק להסדיר את עצמו ("השוק החופשי") מסוכנת, שכן היא מתעלמת מכך שהשוק משוקע בחברה ובתרבות. הוא הזהיר, כי החלת היגיון השוק על מכלול היחסים החברתיים תנתק את הכלכלה מהעולם הממשי, ותגרום לאסון חברתי, כלכלי וסביבתי.

אל מול האיום הזה על הקיום האנושי, תתעורר תמיד, באופן ספונטני, תנועת-נגד להגנה חברתית, שתפעל להגבלה פוליטית של השוק. ערעור הסדר החברתי שמחוללים תהליכי הגלובליזציה הכלכלית, לצד ההתקדמות הטכנולוגית המהירה המתלווה להם, פותחים את השער בפני עלייתם של כוחות לאומניים מסוכנים, כדוגמת לה-פן. מה שנדרש כיום הוא תנועת-נגד דמוקרטית - שהמחאות החברתיות ששטפו את העולם בשנים האחרונות הן הסנונית המבשרת אותה - תנועה שתוכל להציע אלטרנטיבה כלכלית וחברתית חדשה ומעוררת תקווה.

אלטרנטיבה כזו, שניתן לכנותה "פוסט-ליברליזם", מתחילה להתגבש מבחינה רעיונית בשנים האחרונות: לצד ביקורת נוקבת על הקונצנזוס הליברלי, הכלכלי אך גם התרבותי, השולט זה מספר עשורים בפוליטיקה המערבית (ושמקרון מייצגו היטב), זוהי תפיסה המבקשת לקדם פוליטיקה של "הטוב החברתי המשותף". זאת, בהסתמך על מספר הנחות:

■ כולם מדברים על צדק, איש לא מדבר על "טוב משותף": שיח הטוב המשותף מחייב מעבר משיח הזכויות הצרכני והאינדיבידואליסטי לשיח מוסרי של אחריות ושל סולידריות בין אזרחים-שותפים. זה מחייב בניית מוסדות ומנגנונים חברתיים שיתמרצו את הסטת המבט מהאינטרס הפרטי-האנוכי, כדי להכריע בשאלות הנוגעות ל"חיים הטובים" של החברה, החל מארגון הכלכלה, דרך ניהול המרחב הציבורי ועד לנכונות להקרבה.

■ הוויכוח על "הטוב" מצוי בלב הפוליטיקה: הדיון על "הטוב" וההבנה שקיימות תפיסות שונות ולגיטימיות שלו, עומדים בלב המחלוקות החברתיות ומחייבים פשרות הדדיות. אמפתיה כלפי עולמות המשמעות השונים והאנשים המחזיקים בהם, הכרחית לשם קיום חברתי משותף, בעיקר בחברות הטרוגניות.

■ חלוקת הכוח החברתית: הפוסט-ליברליזם מציע חלוקה נרחבת של הכוח, בעיקר בתחום הפוליטי והכלכלי, חלוקה שתמנע התרכזות (ושכפול) שלו (של הכוח) בידיים מועטות. זהו הבסיס ארוך הטווח לדמוקרטיזציה אמיתית של החברה.

■ כלכלה אתית: אל מול הראייה הליברלית את הפרט, כמונחה רק על-ידי שיקולים תועלתניים, מוצעת תפיסה המאמינה כי ניתן לתמרץ, כתוצר ישיר של מהלך העסקים הרגיל, עשייה המקדמת את "המידה הטובה" ולהשתחרר מהציווי להשאת הרווח בכל מצב. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהשקעה אחראית בעסקים חברתיים, באתיקה בתשלום מס, ובצמצום הפערים החברתיים האדירים.

■ שגשוג ולא רק צמיחה: המשבר הפיננסי של 2008 הציף את הבעייתיות בכלכלה מוטת-צמיחה, אבן-הראשה של הכלכלה הליברלית: רק מעטים נהנים מפירותיה, והיא מעמיקה את הפערים החברתיים; והיא אינה בת-קיימא בפלנטה שמשאביה סופיים ומוגבלים. הצבת השגשוג החברתי כתכלית הכלכלה, תאפשר לכל אדם הזדמנות אמיתית לממש את יכולותיו ולהשתתף באופן משמעותי בחיים החברתיים והקהילתיים.

יותר מכול, אנו זקוקים כיום לדרכי חשיבה חדשות להבנת המציאות, שיסייעו לקדם דרכי פעולה נועזות ויצירתיות לשינויה. הפוסט-ליברליזם מנסה לפלס נתיב כזה.

■ הכותב הוא עמית בכיר במכון שחרית לפוליטיקה של טוב משותף. 

עוד כתבות

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען