גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

10 דברים שכדאי לכל יזם פינוי בינוי ליישם בפרויקט

פינוי ובינוי הוא אחד התחומים המורכבים ביותר בעולם הנדל"ן ■ הוא מצריך ידע משפטי, מיסויי ובירוקרטי בנוסף להיכרות עם עולם ההתחדשות העירונית ■ איך בכל זאת ניתן לצלוח פרויקטים שכאלה ולהגיע למימוש המיוחל?

 

 

10 דברים שכדאי לכל יזם פינוי בינוי ליישם בפרויקט/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
10 דברים שכדאי לכל יזם פינוי בינוי ליישם בפרויקט/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

*** הכתבה בשיתוף משרד עו"ד צבי שוב

עולמו של יזם התחדשות העירונית בכלל, ופינוי בינוי בפרט אינו פשוט בלשון המעטה ויש אף הטוענים כי מדובר בתחום הסבוך ביותר בעולם הנדל"ן למגורים. על היזם להתמודד עם נושאים מורכבים מעבר לסוגיות הנדל"ן המסורתיות ועל כן יש להתאזר לא רק ביכולות מקצועיות מרשימות, אלא גם בסבלנות לתקופת זמן ארוכת טווח ולהיות מוכן להתקלות דינמיות על בסיס יומיומי.

איך בכל זאת ניתן לצלוח פרויקטים של פינוי בינוי ולהגיע למימוש המיוחל? עורכת הדין דניאל גלעדי, ממשרד עורכי הדין צבי שוב, המתמחה בתחומי התכנון, הבנייה והנדל"ן ובכלל זה, בליווי משפטי של יזמי פרויקטים של התחדשות עירונית - מציגה את עשרת הדיברות ליזם בתחום הפינוי בינוי המקומי:

איש קשר - מאחר ומדובר בפרויקט ארוך טווח על היזם למצוא נציג, בן ברית מטעמו, המשוייך למתחם הנכס ועימו לברר את מידת הבשלות להקמת פרויקט. בין היתר, יש לבדוק האם באזור פועל כבר מארגן קיים, או לחילופין חברה יזמית אחרת מנסה לקדם פרויקט כזה ולהימנע מעימותים עתידיים. כך במספר מקרים בעבר, יזמים ניגשו למכרזים לביצוע פרויקט ורק לאחר זכייתם גילו כי בשטח כבר פועלת חברה אחרת.

בדיקת זכויות בעלי הנכסים במתחם - בדיקה באשר לבעלי הזכויות בנכס המדובר, האם בעלי הזכויות הינם בעלי זכות בעלות או חוכרים את הנכס מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י)? במקרה זה יש לבדוק האם זכויותיהם מהוונת, לכמה זמן ומה עמדתה של רמ"י לגבי זכויות אלה - האם היא רואה בבעלי הזכויות כמעין בעלים של הנכס או כחוכרים. עוד יש לבדוק בהקשר זה האם ישנן דירות בבעלות חברות משכנות כגון עמידר וחלמיש, האם מבין הזכאים נמצאים מוסדות ציבור שונים, והאם ישנם פולשים בלתי חוקיים בשטח, ומהם למעשה הדרישות של כל אחד ממרכיבי הפאזל הנ"ל.

הרשות המוניציפאלית - במקביל לבדיקת הקרקע ובעלי הנכסים, יש להבין מהי עמדתה של הרשות המוניציפאלית באשר לקידום פרויקטים של התחדשות עירונית בריבונותה בכלל ובמתחם המיועד בפרט. בין היתר, חובה לברר מהן הזכויות העתידיות שניתן יהיה לבקש, מיהו הגוף המוסמך מטעמה לאשר ולקדם פרויקט שכזה, מהן הדרישות הנוספות מהיזם בעת פיתוח המתחם ועוד.

שטחים פתוחים - על מנת לייעל ולזרז את מלאכת הביצוע, יש לבחון אפשרות לבינוי פינוי וזאת על ידי שטחים פתוחים בגבולות המתחם שיאפשרו בנייה בטרם הריסה. כתוצאה מכך, יפושט ההליך התכנוני, הקטנת ההתנגדויות העתידיות של דיירי המתחם וכמובן חסכון קריטי בעלויות הפרויקט, על כל המשתמע מכך.

היטלים ומיסים - אחד הנושאים ה"אפורים" והלא ברורים בעת בחינת פרויקט פינוי בינוי, הוא נושא המיסוי וההיטלים. על מנת להקטין את חוסר הוודאות בתחום זה יש להבין מהי מדיניות הרשות המקומית באשר להיטלי ההשבחה הצפויים, מהי מדיניות רשות המיסים במקרים שכאלו ובאילו דרכים ניתן יהיה להקטין את נטל המס, לעיתים בשיתוף פעולה מלא אל מול הרשויות.

הכרזה כמתחם פינוי בינוי - בחינת המתחם עצמו ועמידתו בתנאי ההכרזה כמתחם פינוי בינוי וזאת על מנת לזכות בהקלות מיסוייות. יש לבדוק מול הרשות המוניציפאלית ומוסדות קשורים האם ניתן לקדם את הפרויקט במסלול ה"רשויות" שכן מסלול זה מאפשר הכרזה על כלל המתחם מההתחלה ולא מחייב תנאי סף כמו חתימות של בעלי זכויות. כך למשל, בפרויקט פינוי בינוי בקרית אונו, אשר בעניינו קידמה העירייה ההכרזה במסלול רשויות, למרות שהפרויקט נערך בשלבים לא היה צורך להמתין בכל שלב על מנת לעמוד בתנאי הסף המינימאליים לשם הכרזה במסלול מיסוי. כך הדרך בפני החברות הייתה פתוחה לקידום הפרויקט בשלבים, כי המתחם בכללותו היה זכאי להטבות המיסוייות הנובעות מעצם ההכרזה.

כמות בעלי הזכויות לעומת פוטנציאל הבינוי - בטרם יתבצע תחשיב כלכלי, ועל מנת לתעדף בין פרויקטים אפשריים, יש לבחון את פוטנציאל הבינוי ביחס למספר בעלי הזכויות הקיימים. ככל שהיחס בפרויקט בין כמות הדירות החדשות לעומת דירות המקור גבוה יותר (לטובת הדירות החדשות), אז הפרויקט יהיה כדאי יותר לבחינה. 

תחשיב כלכלי - לאחר הכרת המתחם והבנת פוטנציאל הזכויות יש לבחון האם קיימת כדאיות כלכלית-עסקית במתחם והאם הצפיפות הניתנת וכלל העלויות מאפשרים הקמת פרויקט ריווחי. ככל שהדוח הכלכלי אינו מציג רווחיות מספקת יש לבחון אפשרויות להקצאת קרקע נוספת בפטור ממכרז רמ"י, או לחילופין סיפוח נכסים נוספים במתחם, על מנת להפוך את השורה התחתונה לריווחית מספיק.

חוק המארגנים - לאור חוק המארגנים החדש, שבא להסדיר את נושא מארגני הפרויקטים, על היזם לברר מהו מעמדו בפרויקט. האם פעילותו מקנה לו על פי החוק מעמד של יזם, או לחילופין גם מעמד של מארגן ומהן הפעולות שעליו לנקוט בהתאם להוראות חוק זה. בין היתר, יש להקפיד בהקפדה יתרה על לוחות הזמנים, שכן הם מהותיים בבחינת מעמדו של היזם.

צוות מקצועי - מאחר ומדובר בפרויקט מסובך, נמליץ ליזם לצרף לשורותיו כבר מתחילת הדרך נבחרת מקצועית של יועצים שיעזרו לו במטלותיו הרבות. לצד עו"ד מלווה המתמחה בעסקאות של התחדשות עירונית ותכנון ובנייה, מומלץ ליזם להתקשר עם שמאי מנוסה ויועצים נוספים, ככל שידרשו. זאת על מנת שיתרמו לו מהניסיון הנצבר ויחלצו אותו מפינות שקל מאוד להיכנס אליהן בפרויקטים סבוכים מעין אלו.

משרד עו"ד צבי שוב, מוביל בתחום ההתחדשות העירונית והתכנון והבנייה. לכניסה לאתר לחץ כאן

עוד כתבות

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל