גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דן מרגלית דואג בעיקר לדן מרגלית

מלחמה על חופש הביטוי? המלצת קריאה לדן מרגלית ולחבריו בתקשורת

דן מרגלית / צילום: איל יצהר
דן מרגלית / צילום: איל יצהר

דן מרגלית / איור: גיל ג'יבלי

1. "פרנסתי נפלה על חופש הביטוי" - כך אמר העיתונאי הוותיק דן מרגלית אחרי פיטוריו מ"ישראל היום" - אמירה שהיא כנראה המתנשאת והמנותקת שנאמרה עד היום על-ידי עיתונאי.

אם נניח לרגע בצד את הישגיו ואת כישוריו, מגוחך שאחד העיתונאים העשירים ביותר בישראל, זה שמתגורר בשכונת צהלה היוקרתית במדינת תל-אביב, זה שקיבל בזמנו עשרות אלפי שקלים על תוכניתו בטלוויזיה החינוכית, זה שקיבל עשרות אלפי שקלים בחודש (יש כאלה המעריכים אף יותר) על כתיבת טור פעם בשבוע ב"ישראל היום" (ומדי פעם עוד כמה פרשנויות קצרות) ומקבל כסף על הרצאות כמו עיתונאים בכירים אחרים - משתמש במילה "פרנסה", כאילו הוא רעב ללחם, כאילו הוא עובד קשה-יום המרוויח שכר מינימום וזועק על נפילת פרנסתו בעקבות סגירת מפעל בפריפריה.

הניסיון של מרגלית לנכס לעצמו את חופש הביטוי ואת ההגנה עליו הוא סיפטום עגום של מצב שבו חבורה מאוד מצומצמת של עיתונאים, מאוד אליטסטית, מאוד שבעת-רצון מעצמה ומאוד שיכורת כוח ממעמדה, חושבת שהיא זו שצריכה למשול, ושהיא זו שממונה על ליברליות, על דמוקרטיה ועל חופש הביטוי.

ההפך הוא הנכון: דן מרגלית לא דואג לחופש הביטוי. הוא תמיד דאג אך ורק לדן מרגלית, לדימוי שלו ולשכרו המנופח (אחרת לא היה רץ ל"ישראל היום", אף שידע היטב לאן הוא נכנס). הליברליות, הדמוקרטיה וחופש הביטוי שנישאו בפיו ובפי חבריו הם בסך-הכול עטיפה נוצצת ומזויפת.

2. לפני זמן מה שלח לי אחד הקוראים המלצה חמה על מאמר באתר "פוליטיקו" האמריקאי, "מדוע הליברלים אינם סובלנים כמו שנדמה להם" (Why Liberals Aren't as Tolerant as They Think), מאת מתיו האטסון. קראתי את המאמר ומצאתי שהוא מחכים ואף מבריק. כדאי שהחבורה של מרגלית, זו שמחשיבה עצמה "ליברלית", שוחרת דמוקרטיה ושוחרת חופש ביטוי ורואה בכל האחרים שלא חושבים כמוה "בני חושך", תציץ בו. היא תגלה לא מעט דברים לא נעימים על עצמה ועל התנהלותה.

המאמר ציטט כמה מחקרים שניסו לבדוק אם השמרנים הם בעלי דעות קדומות יותר מאשר ליברלים, או להפך. לכאורה, התשובה מבחינת אנשים כמו דן מרגלית היא שבני אור כמותו הם יותר פתוחים לחוויות חדשות, כפי שנכתב במאמר, מה שנקרא "ראש פתוח", תכונות המזוהות עם פחות דעות קדומות.

המאמר ציטט מחקר פסיכולוגי עדכני שמנפץ את התזה הזאת: "הממצאים מראים ששמרנים, ליברלים, דתיים ולא דתיים - כולם מחזיקים בדעות קדומות על אלה שיש להם השקפות מנוגדות. הממצא המפתיע היה שבכל קבוצה היקף הדעות הקדומות בערך זהה. הליברלים אוהבים לחשוב על עצמם כעל בעלי ראש פתוח יותר, אבל הם אינם סובלניים יותר כלפי אנשים שונים מהם בהשוואה לשמרנים".

מחקר אחר שמצוטט במאמר אף מצא כי "לא זו בלבד שהשמרנים מתויגים שלא בצדק כבעלי דעות קדומות יותר מהליברלים, אלא שהדתיים מתוארים במידה מסוימת של צדק כבעלי דעות קדומות יותר מאתיאיסטים... הליברלים והלא-דתיים מגוננים לעתים על עצמם באומרם שאין להם סובלנות לאי-סובלנות, אבל אין להם מונופול על הטיעון הזה. במחקר התברר כי הנטייה בשני הקצוות נבעה מתפיסת הצד היריב כמגביל את החופש האישי שלו".

המאמר גם תוהה מדוע הראש הפתוח כביכול של הליברלים אינו מגן עליהם מדעות קדומות, ומנסה לענות על כך: "אחת התיאוריות היא שהסובלנות לכאורה של הליברלים מתבטלת על-ידי תכונה אנושית מאוד: כולנו אוהבים אנשים דומים לנו. יש מחקרים רבים על כך שאנחנו מעדיפים את הקבוצה שלנו, אפילו אם מה שמגדיר אותה הוא לבישת חולצה בצבע מסוים".

כותב המאמר תוהה אם אפשר לשנות את רמות הסובלנות, ומפנה את האצבע למערכת החינוך. אלא שכאן, מתברר, לפי מצגת שהוצגה בכנס השני של האגודה לאישיות ולפסיכולוגיה חברתית, מערכת החינוך האמריקאית נכשלה. "היא כן מלמדת אנשים איך להסתיר את דעותיהם... הדיכוי החינוכי של ביטויי חוסר סובלנות מאותת על תרבות של תקינות פוליטית שבה אנשים חשים לא בנוח לחשוף את רגשותיהם האמיתיים מפחד מתגובה - בדיוק חוסר הסובלנות שהשמרנים מתלוננים עליו".

דבריו של אחד החוקרים המצוטטים במאמר מזכירים מאוד את המצב בישראל: "כפי שהימין רואה את זה, השמאל ניצח במלחמת התרבות והוא זה ששולט במדיה, באוניברסיטאות, בהוליווד ובמערכת החינוך של הילדים של כולם. רבים חושבים שהם הקורבנות. הם נלחמים חזרה נגד כוחות מדכאים וחזקים, והעוינות שלהם קשורה להשקפת העולם הזאת".

אז מה הפתרון, אם ישנו כזה? כותב המאמר מציין כי פתרון הוא בר-סיכוי רק אם נניח בצד את הוויכוח בשאלה אצל מי הבעיה גדולה יותר. האמת, הוא כותב, שלכולנו יש בעיה. "ליברלים יכולים לחשוב שהשמרנים רצים אחרי הרכבת", הוא כותב. "השמרנים יחשבו שהליברלים רצים לפני הרכבת. יכול להיות שבלתי אפשרי להעלות את שניהם על הרכבת בו-זמנית, אבל אם יש חזון משותף, אפילו חלקי, יכול להיות שנוכל להישאר לכל הפחות על הפסים".

לטעמי, התפקיד של דן מרגלית וחבר מרעיו, כל אלה ששלטו ועדיין שולטים על ברזי התקשורת, על ברזי התיווך של המידע לציבור, שהפגינו בוז וחוסר סבלנות כלפי מי שלא חושב כמוהם, הוא להפסיק לחשוב שכל האחרים הם בעלי דעה קדומה, ומכוח האמונה הזאת להדיר אותם כמעט לחלוטין מהתקשורת.

בניגוד לכותב המאמר, אני חושב שכולם, למרבה הצער, איחרו את הרכבת. לאן, למשל, רץ דן מרגלית אחרי שפרנסתו המנופחת נגדעה? כמובן, לעיתון "הארץ", היכן שכולם חושבים בדיוק אותו דבר. המקום שבו הדעות הקדומות נגד כל מי שחושב אחרת מהם כה מושרש, כה משיחי, כה פנאטי, כה חסר סובלנות וסבלנות, עד שהוא אוטם את ראשם הפתוח כביכול מפני כל דעה אחרת.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם