גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הבנקים חייבים להשתנות, אין להם ברירה, כולם מבינים את זה"

בפאנל "פיננסים הדור הבא" במסגרת ועידת שוק ההון של "גלובס", ניסו המשתתפים לשרטט את עתידם של מערכות הבנקאות והביטוח ■ "אין מצב שהבנקים לא יהיו בעולם הזה, זה יכול להביא לשירות טוב יותר"

משתתפי המושב / צילום: שלומי יוסף
משתתפי המושב / צילום: שלומי יוסף

עולם הפינטק, ובעיקר סטארט-אפים הפועלים בתחום הפיננסים, משנה במהירות את תחום הבנקאות, ולאחרונה גם את תחום הביטוח. בעתיד הלא רחוק נוכל כך נראה לבצע הרבה מאוד פעולות בקצב מהיר הרבה יותר מהיום, כולן כמעט מהטלפון הנייד שלנו.

לאן הולך ענף הפינטק ומה ההתפתחויות הצפויות בו בעתיד הקרוב והרחוק יותר, בארץ ובעולם? אילו מגמות מובילות את התחום, ומה עתידה של מערכת הבנקאות? על שאלות אלה ואחרות ביקשו לענות המשתתפים בפאנל "פיננסים הדור הבא" שנערך בוועידת שוק ההון של "גלובס" שהתקיימה בשבוע שעבר.

בפאנל השתתפו עידן בן נאים, סמנכ"ל מנהל חדשנות בפסגות; ד"ר גיתית גור גרשגורן, הכלכלנית הראשית ברשות לניירות ערך; מיכל קיסוס הרצוג, ראש אגף חדשנות ודיגיטל בבנק לאומי; רון שפרינצק, סמנכ"ל חטיבת אנטרפרייז במיקרוסופט ישראל; ורו"ח איתן ים, שותף פינטק ב-BDO זיו האפט. הנחתה את הפאנל עירית אבישר, כתבת הבנקאות ב"גלובס".

מנהל חטיבת פינאקל בחברת אינפוסיס, המפתחת תוכנות למערכת הבנקאית, סאנאט ראו (Sanat Rao), פתח את הפאנל במצגת וציין כי "הבנקים חייבים להשתנות, פשוט אין להם ברירה. מי שלא יתקדם ויאמץ טכנולוגיות חדשות, יישאר מאחור. החדשות הטובות הן שכולם מבינים את זה ופועלים בכיוון.

"הדבר הקל ביותר זה לדחות ולעכב השקעות, אבל אין להם ברירה ועדיף לפעול מוקדם יותר. בעבר הבנקים חשבו שהתחרות מגיעה מהבנקים האחרים, אבל כיום זה כבר לא כך. היום, ויותר מכך בעתיד, התחרות תגיע מהרבה מקומות אחרים", הוסיף ראו.

- מה מצב הפינטק בישראל?

איתן ים: "בישראל יש היום כ-500 חברות בתחום הפינטק, והפעילות ענפה מאוד. גם כאן, ישראל, בדומה לתחומים אחרים בהיי-טק, שומרת על מובילות".

- איך מתייחסים לתחום ברשות ני"ע?

גור גרשגורן: "יש כאן אתגר ללא ספק, כי זה תחום דינמי ומתפתח במהירות. צריך לייצר תשתית שתאפשר את הקידמה, אבל צריך גם לדאוג למזעור הסיכונים".

- מהם הטרנדים כיום בתחום?

רון שפרינצק: "אנחנו במיקרוסופט רואים מספר מגמות - הראשונה היא שיותר ויותר ארגונים בתחום הפיננסים משקיעים בדיגיטל. מגמה נוספת היא שהיום מבינים בבנקים הגדולים שהתחרות כבר לא מגיעה רק מבנקים אחרים אלא גם מגופים חוץ בנקאיים. המגמה השלישית נוגעת למידע, וכאן יש כמה אלמנטים: רגולציה, התפוצצות המידע והיכולת להסיק מסקנות על הלקוח, עולמות הביג דאטה".

"הבנקאות תשרוד, הרובוטים ייעצו"

- יש כאלה שאומרים שהבנקים ייעלמו בתוך 10-20 שנה. אתם חוששים מתרחיש כזה?

מיכל קיסוס הרצוג מלאומי: "אנחנו בהחלט מבינים שהעולם משתנה ולא רק בתחום הפינטק. אם הבנקאות המסורתית לא תשתנה, לא נהיה רלוונטיים. מעניין את האנשים חוויית משתמש, ערך מוסף, מהירות ועוד... האחריות שלנו היא לענות על הצרכים של הלקוחות. אז כל עוד ניתן ללקוח הצעת ערך טובה מהמקום שלו, הבנקאות תשרוד".

עידן בן נאים מפסגות נשאל כיצד הם פועלים בתחום, והשיב כי "יש לנו בעיות דומות לאלו של הבנקים, כשאצלנו הפוקוס קצת שונה. לא מדובר בדרך כלל על פעולות יומיומיות, אלא מפגשים של פעמיים בשנה למשל. אנחנו כמובן פתוחים לכל הצעה של חברת פינטק, שיכולה להציע לנו שיפור או שכלול בחוויית לקוח".

- אתה רואה מצב שרובוטים יחליפו מנהלי השקעות?

בן נאים: "ברור שאיפה שהחלטת ההשקעה מבוססת הרבה מאוד דאטה, הרובוט יעשה את זה בצורה מאוד יעילה. אבל כיום אנחנו עדיין במצב שהרובוטים הם תומכי החלטה בלבד, וקשה לי לראות את זה משתנה בקרוב. עם זאת, אני רואה את המגמה הזאת מתחזקת, והרובוטים ימשיכו למלא תפקיד מרכזי יותר ויותר בייעוץ ההשקעות".

- יש בנקים שכבר פועלים בתחום?

קיסוס הרצוג: "אנחנו בודקים את התחום. זה כבר כאן וקורה בעוד הרבה תחומים, לא רק בהשקעות. אין מצב שהבנקים לא יהיו בעולם הזה, זה יכול לגרום לשירות טוב יותר. כנראה שבסופו של דבר ייווצר מודל היברידי. הסניף והאדם לא ייעלמו, אבל הם ישתלבו במתן השירותים ללקוחות ביחד עם הרובוטים".

שפרינצק: "כבר היום מיקרוסופט מספקת סייעת אישית רובוטית. התחום הזה מתפתח חזק ומהר מאוד".

ים: "כל הרגולטורים מכוונים לטכנולוגיה, אבל היא רצה קדימה והם לא תמיד יכולים להיערך לשינויים במהירות. כמובן שצריך להאיץ תהליכים כי זמן שווה כסף, ולפעמים בתוך כמה חודשים אתה לא רלוונטי".

לאזן בין פרטיות לשימוש במידע

שפרינצק נשאל: איך אתם רואים את ישראל לעומת העולם בתחום הרגולציה? ולדבריו, "מנקודת הראות שלנו במיקרוסופט, האיחוד האירופי מגדיר את הכללים. יש התקדמות בארץ אבל אנחנו לא לגמרי שם - באירופה ובארה"ב הרגולציה מתקדמת יותר, ומאפשרת דברים שכאן עדיין לא מתאפשרים".

- יש חסמים לבתי השקעות?

בן נאים: "צריך להבין שהרגולטורים שלנו, של בתי ההשקעות, שונים מאלה של הבנקים. משרד האוצר פרסם לפני מספר חודשים את החזון הדיגיטלי, אבל זה עדיין רק חזון. יש עוד דרך ארוכה לעבור. הבשלות קיימת ללא ספק".

ים: "הבנקים בעצם התחילו ומובילים את מהפכת הדיגיטל, כי זה צורך יומיומי וגם חוסך להם בהוצאות בטווח הארוך. הממשקים של הבנקים מול הלקוח הם הרבה יותר אינטנסיביים לעומת חברות ביטוח למשל, שם נוצר מגע עם הלקוח בדרך כלל פעם בכמה חודשים או אף פעם בשנה".

- ים נשאל מה אומרת למעשה חדשנות דיגיטלית בביטוח, והשיב כי: "חברות הביטוח הולכות בעקבות הבנקים ומאמצות את תחום הפינטק, כמו למשל שימוש בביג דאטה כדי לתפור חליפת ביטוח אישית ומתאימה לנהג מסוים. הרי הסיכון היום הוא בעיקר בנהג ולא ברכב. זה תהליך שנמצא בראשיתו. בגלל המורכבות של המוצרים, יכול להיות שצריך מנגנון משולב, כלומר שילוב של היכולות של היזמים עם הצרכים של חברות הביטוח".

קיסוס הרצוג: "אנחנו רואים שלקוחות דיגיטליים נאמנים יותר, מרוצים יותר והרבה יותר פעילים. וזה חוצה מגזרים וגילאים. בניגוד לדעה הרווחת, גם מבוגרים, אפילו בגילאי 70 פלוס, פעילים ושמחים לעבור לדיגיטל".

שפרינצק: "היום כבר ידוע שהסגמנטציה צריכה להיות הרבה יותר מדויקת. פילוח חדש על בסיס ביג דאטה".

- באירופה ייכנסו בשנה הבאה תקנות חדשות שצפויות להגביל מאוד את תחום הביג דאטה. זה לא יעכב את ההתפתחות?

שפרינצק: "לדעתי לא. יש כאן ניסיון לעשות איזון בין שמירה על פרטיות לבין שימוש בנתונים שיש לנו על הלקוח".

וגתית גור גרשגורן סיכמה כי "כולנו נמצאים על איזשהו עקום למידה, ומנסים לאזן בין השמירה על הלקוחות והצרכים שלהם לבין מתן חבל לחברות הפיננסים, הקטנות והגדולות, להתקדם ולהציע שירותים חדשים".

פאנל

"פיננסים הדור הבא"

משתתפים: עידן בן נאים, סמנכ"ל מנהל חדשנות בפסגות

ד"ר גיתית גור גרשגורן, כלכלנית ראשית ברשות ניירות ערך

מיכל קיסוס הרצוג, ראש אגף חדשנות ודיגיטל בבנק לאומי

רון שפרינצק, סמנכ"ל חטיבת אנטרפרייז במיקרוסופט ישראל

רו"ח איתן ים, שותף פינטק, BDO זיו האפט

מנחה: עירית אבישר, כתבת בנקאות ב"גלובס"

עוד כתבות

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים