גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקוד האתי לאקדמיה של פרופ' אסא כשר - צנזורה מכובסת

דעה: יישום הנחות היסוד של "הקוד" עלול להוביל ליצירת חברה של מתחמים מקצועיים סגורים ■ כשר טועה טעות שמחירה עלול להיות גבוה

נפתלי בנט / צילום: תמר מצפי
נפתלי בנט / צילום: תמר מצפי

החודש התפרסם "הקוד האתי לאקדמיה" , ששר החינוך נפתלי בנט הזמין מפרופ' אסא כשר. כשר ממליץ לאסור על מרצים באקדמיה להביע בשיעוריהם דעה אישית בנושאים פוליטיים ובנושאים שבמחלוקת ציבורית. המלצות שמעוררות תמיהות ושאלות.

כפרופסור לפילוסופיה ותיק ומנוסה, אסא כשר ודאי מודע לעמדה שלפיה בהצגת השקפות ותיאוריות לא תיתכן הפרדה מוחלטת בין פוליטיקה לבין תיאוריות אקדמיות. כיצד ניתן ללמד את תורת השוק החופשי ולא להידרש להסבר מוחשי מחברת ימינו אנו, שידגים אפשרות לפתיחת השוק ללא בקרות עד כדי פראות וניצול בחסות השלטון?

האם ניתן לברר, ללא התייחסות לעולם החברתי שבו חיים התלמיד והמורה כאחד, את השאלה, כיצד ניתן לאבחן היעדר בקרה אחראי מתהליך שהוא בלתי-אחראי ואפילו פלילי? פילוסופיה של מדעי החברה, תיאוריה כלכלית, מדעי המדינה, פוליטיקה ונושאים נוספים הם מרחבים הכרחיים לדיון פורה בשאלות כגון אלה.

הקוד האתי המוצע מניח את ההיפך, ודורש הפרדה חדה בין דעות המרצה לבין תיאוריות אקדמיות. מכיוון שמדובר בדעותיו של הוגה-דעות חתן פרס ישראל, דעות שיכולות להשפיע על ההוראה והחינוך האקדמיים בישראל בתחומי החברה, הכלכלה והפוליטיקה, ראוי שנקדיש דיון בהנחות היסוד שלהן, במטרה להסביר אותן ולהציע להן חלופות ביקורתיות.

בשנים האחרונות, הציע כשר קודים אתיים נפרדים למקצועות ולעיסוקים שונים. לדעתנו, כשר אינו מעוניין בהכרח בכפיית קודים אתיים על-ידי רשויות השלטון. לדבריו, האתיקה צריכה להיות מיושמת על-ידי מוסדות כל מקצוע ומקצוע, באמצעות ועדות המורכבות מאנשי המוסד המקצועי עצמו. לדעתנו, כאשר כשר מפנה גישה זו לאקדמיה, הוא מנסה להתמודד באמצעות קוד אתי עם טענה שעולה לעיתים באקדמיה בתחום מדעי הרוח והחברה, והיא, שלא ניתן להפריד באופן חד בין תיאוריות ותפיסות מקצועיות לבין פוליטיקה.

הטענה הזו יוצרת בעיה: אם תפיסת המציאות המקצועית תישאר מושפעת מתפיסות פוליטיות, מה ערך המקצועיות של איש-המקצוע? כיצד נוכל לשמור על החברה מפני התפרקות, כשמחלוקות פוליטיות גורמות לכך שלא נוכל להסכים אפילו על המציאות החברתית, כלומר, על עובדות הדיון? בחלקים מסוימים באקדמיה, הקושי לספק מענה לשאלות אלה מתבטא בטענה ש"הכול פוליטיקה". במציאות כזו, התלמיד עלול להיוותר נתון בכף שרירות כוחנית בלבד, בבחינת "כל דאלים גבר". כשר מבקש לפתור את הבעיה באמצעות שימור המציאות המקצועית בנפרד מהפוליטית.

האסטרטגיה של כשר היא לתחום מסגרות של פעילות מקצועית. לכל מסגרת - מטרה: על הרופא לרפא, על איש הצבא להגן על המדינה, על איש האקדמיה לעסוק במחקר ובהעברת הידע לדור הבא. כל מסגרת מקצועית נושאת עימה גם מסורת ופרקטיקות ייחודיות לשם השגת המטרה.

על-פי כשר, אדם מחוץ לתחום המקצוע, זה שלא עבר את תהליכי ההתמקצעות, אינו יכול להבין, ולא כל שכן לבקר, את אנשי-המקצוע; לפיכך, אתיקה היא עניין פנימי למקצוע - "אתיקה מקצועית". כך מגן כשר על הפעילות המקצועית מהשפעה פוליטית חיצונית. עם זאת, האסטרטגיה עובדת לשני הכיוונים: כשם שאין להרשות לפוליטיקאים התערבות בתחומים מקצועיים, כך אין להרשות לאנשי-המקצוע לערב פוליטיקה בענייני המקצוע, פן נאבד את החומות שבנינו לשמירת הפרקטיקות והערכים הייחודיים של כל תחום ותחום.

יישום הנחות היסוד של כשר עלול להוביל ליצירת חברה של מתחמים מקצועיים סגורים, שבהם טכנוקרטים מבצעים את עבודתם המקצועית. האסטרטגיה של כשר מנסה להבטיח שהמבנה החברתי יישמר באמצעות היציבות והוודאות שמביא איתן מבנה חברתי-מקצועי סדור. ואכן, סעיף שלם בקוד האתי שכשר מציע לאקדמיה עוסק ב"שמירה על הדיסציפלינה היחידתית וגבולותיה".

אמנם אנשי-המקצוע מקבלים הגנה, אך זו עלולה לשעבד אותם לשומרי החומות המקצועיים. מכאן, שההתחברות, המתוארת לעיתים כנלהבת, של כשר לבעלי-כוח (צה"ל, שר החינוך) אינה בהכרח הסיבה להשקפותיו, אולי להיפך - היא תוצאה של השקפות אלה. בעלי-הכוח בכל תחום מקצועי הם "שומרי החומות", שיכולים לשמור על גבולות המקצוע בטוהרתו, ולפיכך גם להציל את החברה (והמקצוע) מסכנה של התפרקות כללית.

לדעתנו, כשר טועה טעות שמחירה עלול להיות גבוה. אם האסטרטגיה שלו תמומש היא תיצור עולם אקדמי-מקצועי מבודד ומלאכותי. בימינו, הגבולות המקצועיים הולכים ומשתלבים אלה באלה. המציאות המקצועית כוללת שיתופים בינתחומיים, פלורליזם תוך-תחומי ושת"פים מקצועיים בין-מוסדיים (תעשייה-אקדמיה, רפואה-תעשייה ועוד). למציאות כזו ראויה הזהרת קוהלת: "אין אדם שליט ברוח לכלוא את הרוח".

האסטרטגיה של תיחום וסגירות חוסמת את האפשרות להעמיד לביקורת פתוחה את ההנחות המקצועיות המקובלות. כך נחסמת ההזדמנות ללמוד באמצעות ביקורת ולתקן טעויות, גם כשהביקורת מגיעה מתחומים שלכאורה נראים חוץ-מקצועיים, כמו התחום החברתי-פוליטי. דיון חופשי ופנייה למציאות חוץ-מקצועית פותחים לנו הזדמנויות לבחון את תוצאות היישום של התיאוריות האקדמיות, וכך לבקר ולשפר את רעיונותינו. לדעתנו, המלצות כשר אינן ישימות לשיח האקדמי המתקדם בחברה מתוקנת המבקשת חיים, אלא במחיר החנקתם.

האם איננו צריכים לדאוג שפתיחות-יתר מקצועית תביא להרס המקצוע או המרקם החברתי-תרבותי? הסכנה קיימת, ואין זו טעות לפנות לתחום האתיקה בעת חיפוש פתרון לבעיה. אך בתחום האקדמי, די בדאגה ובאכפתיות מוסריות כלפי הזולת והחברה, מתוך סובלנות ופתיחות לביקורת. מידות אלה יכולות, בעת ובעונה אחת, הן להישען על מסורת המרקם החברתי והן לקדם אותו.

לאנשי האקדמיה תפקיד כמחנכים המחויבים לציבור תלמידיהם ולחברתם. על יסוד המידות האמורות, הם יכולים ונדרשים לאמץ מודל אישי של אחריות, מחויבות ומעורבות ברמות חברתיות שונות - מהקהילה האקדמית ועד הרמה הפוליטית. ואם יובעו דעותיהם, הן יוצגו במרחב המקצועי באופן המאפשר דיון מכבד. המלצות אלה הן תנאים מינימליים לעידוד אנשי האקדמיה להתפתחות כמחנכים מחויבים לערכים. ערכים, שאם יוצגו לתלמידיהם, יהיה זה כחלק מדיון רב-תחומי ביקורתי וכבסיס לפעולה אישית וחברתית.

נתנאל לאור הוא פסיכיאטר ופילוסוף; יהונתן אורן הוא חוקר ומרצה

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון