גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך קורה ששנים של ריביות אפסיות ואין אינפלציה עולמית?

מתברר כי לצד בעיות מדידה שמטות את האינפלציה כלפי מטה, פועלות גם מהפכת המידע והטכנולוגיה המתקדמת, שהופכות את הצרכן למלך ומקשות מאוד על התפתחותה של עליית מחירים

קרנית פלוג / צילום: רויטרס
קרנית פלוג / צילום: רויטרס

אם לפני 20 שנה הייתי אומר לכם שהריבית בארה"ב, באירופה וביפן תהיה אפס, ואף שלילית, למשך יותר משמונה שנים, ושנוסף על כך נגידי הבנקים המרכזיים משתוללים בקניית אג"ח ממשלתיות וקונצרניות בשוק, הייתם בוודאי חושבים שהעולם נמצא במיתון הכלכלי הכבד ביותר שנראה עלי אדמות. התהייה השנייה שלכם הייתה בוודאי, איך הדבר אינו יוצר אחרי כל כך הרבה שנים של מדיניות קיצונית כזו אינפלציה עולמית דוהרת, בהתאם לתורת הכלכלה הקלאסית.

עוד מ-2012 אני זוכר כלכלנים שמזהירים כי מדיניות הריבית האפסית ותוכניות ה-QE (הרחבה כמותית) האגרסיביות של הבנק המרכזי האמריקאי יובילו להיפר-אינפלציה בלתי נשלטת, שתחריב את כלכלת ארה"ב. זה, כידוע, לא קרה, ונותן עד היום לגיטימציה לבנקים המרכזיים בעולם להמשיך במדיניות האולטרה-מרחיבה, ולשמור את הריביות נמוכות ככל האפשר.

אם אין אינפלציה, למה בכלל להעלות את הריבית? בואו נמשיך את החגיגה. יותר מזה, מסיבות היסטוריות, יש בנקים מרכזיים ששמירה על יציבות המחירים במשק היא משימתם היחידה, בהגדרה. דוגמה מובהקת לכך היא כמובן בנק ישראל. בחוק בנק ישראל מוגדר בפירוש כי מטרתו היחידה היא שמירה על יציבות המחירים במשק, והכלי העיקרי לביצוע משימה זו הוא קביעת גובה הריבית. ישראל אינה חריגה, וגם אצל הבנק המרכזי האירופי המצב דומה.

אז איך זה באמת שאין אינפלציה, למרות הריבית האפסית לאורך זמן? ראשית, יש להבין מהי אינפלציה, ואת הדרך שבה מודדים אותה. כשאנו אומרים אינפלציה, אנו מתכוונים למדד המחירים לצרכן. סעיפי המדד מתיימרים לייצג, במשקלים שונים, סל צריכה של אזרח ממוצע במדינה. למה מתיימרים? כי עדכון מדד המחירים לצרכן מפגר אחר הרגלי הצריכה גם בארץ וגם בעולם.

כיום אנו קונים יותר "שירותים" ופחות "מוצרים", והדבר לא מתבטא מספיק במשקולות של מדד המחירים לצרכן.

גם בתחום ה"מוצרים" הרגלי הצריכה משתנים מהר. אנחנו מוציאים הרבה יותר כסף על אייפונים וציוד ספורט, למשל, ובמקביל קונים פחות בסופר (כולנו רוצים להיות רזים בעלי גאדג'טים טכנולוגיים). כל זה לא מתעדכן במבנה מדד המחירים לצרכן, ובהחלט יש כאן בעיית מדידה.

לא מעט טוענים כי יש להכניס למדד גם מוצרי השקעה, אך אני לא דוגל בשיטה הזאת, שכן מדובר במדד המחירים ל"צרכן". התייקרות מחירי הדירות בישראל בשנים האחרונות כואבת לישראלי בכיס, רק כי מבחינה פסיכולוגית הוא מרגיש שהוא חייב להיות בעל דירה.

רכישת דירה היא פעולת השקעה, ולכן רק מחירי השכירות צריכים להיכלל במדד המחירים לצרכן, ואכן כך הוא המצב. אם להקצין את הדוגמה, גם מניית גוגל התייקרה בשנים האחרונות במאות אחוזים, אך גם זה לא ייכנס למדד המחירים לצרכן, למרות שגם אתם בטח קניתם גוגל. מה לא? חבל.

אז אכן יש פה בעיות מדידה מסוימות, אשר מטות את נתוני האינפלציה כלפי מטה, אבל זה בהחלט לא מסביר את שיעור האינפלציה הנמוך בעולם המערבי. אז מה כן?

מהפכת המידע - כל אחד מאיתנו מחזיק ביד מחשב חזק, שמאפשר בלחיצת כפתור לקבל תשובה על 99% מהשאלות שבן אנוש אי פעם שאל את עצמו. ובהקשר שלנו, המידע על המחירים נעשה נגיש בלחיצת כפתור. זהו מצב חסר תקדים, והמציאות הזאת איתנו פחות מעשר שנים.

במצב כזה קשה מאד להעלות מחירים (חוץ ממקרים של מונופולים) והצרכן רק צריך להזיז את האצבע וללחוץ על כמה מקשים, עם הקפה של הבוקר, כדי לרכוש מוצר או שירות במקום הזול ביותר.

לזאת צריך להוסיף, כמובן, את התפתחות הקנייה דרך האינטרנט, שעוד תלך ותתעצם - תופעה המורידה עלויות תפעול לחברות וגורמת ירידת מחיר של המוצר הסופי.

טכנולוגיה - זהו לדעתי המרכיב הדפלציוני המשמעותי ביותר בשני העשורים האחרונים. להתפתחות הטכנולוגית המהירה יש כוח דפלציוני עצום. יש לזכור כי הטכנולוגיה העילית חודרת לכל ענף בתעשייה ובשירותים. הטכנולוגיה מביאה איתה התייעלות והורדת עלויות דרמטית, ויוצרת מצב שבו כיום יש לדעתי עודף היצע, או לפחות עודף כושר ייצור, בכל מוצר או שירות כמעט.

במצב כזה, קשה מאוד לאינפלציה להתבסס. הצרכן הוא המלך והוא רק צריך להחליט איפה, מתי ובכמה לקנות. המקום היחיד שבו חברות יכולות להרשות לעצמן להעלות מחירים הוא במוצרי הטכנולוגיה המתקדמים.

על סמארטפון עם פונקציות מתקדמות יותר אני מוכן לשלם הרבה יותר, ויש גם כאלה שמוכנים לעמוד בתור כל הלילה בשלג עד שהחנות נפתחת, כשאפל מוציאה דגם חדש של אייפון.

אבל בכ-90% מהמוצרים שאני קונה אני מצפה שמחירם לא ישתנה, ואפילו מצפה לשלם פחות. "ציפייה" זו של הצרכן יוצרת גם אווירה של יציבות מחירים לעתיד, ומקשה על העלאת מחירי מוצרים או שירותים.

ירידת מחירי הקומודיטיס - אין ספק שלירידת מחירי הקומודיטיס בשנים האחרונות חלק נכבד ב"אין אינפלציה" שאנו חווים. בשלב כה מאוחר בסייקל הכלכלי העולמי, היינו מצפים שמחירי הקומודיטיס דווקא יעלו. כולנו מודעים לירידת מחירי הנפט מאזור 100 דולר לחבית לאזור 50 דולר כיום, אבל במקביל ירדו גם מחירי רוב הקומודיטיס האחרים בשיעורים משמעותיים - המתכות למיניהן וגם רוב הסחורות החקלאיות.

גם כאן יש לטכנולוגיה חלק נכבד בעניין. הטכנולוגיה גורמת להוזלה משמעותית בעלות ההפקה של נפט ומחצבים ומייעלת את הגידולים החקלאיים. בהקשר של הנפט, היום ניתן להפיק אותו ממקורות שלא הכרנו בעבר, כמו פצלי שמן, ולבצע קידוחים אופקיים, המייעלים מאוד הפקת נפט באזורים יבשתיים. רק לפני עשר שנים קראתי מאמר על כך, שעתודות הנפט העולמיות ייגמרו עד שנת 2040. היום קצת מצחיק להתייחס לזה.

אני בהחלט נזהר מלטעון שיש פה "כלכלה חדשה" ללא אינפלציה, אבל מהפכת המידע לא תיעלם והטכנולוגיה עוד תתקדם. לגבי כיוון מחירי הקומודיטיס, השאלה מורכבת יותר, אבל נראה כי הם יישארו ממותנים, מכיוון שקיים עודף היצע מובנה ברבים מהם, והצמיחה העולמית אינה מהירה כל כך.

ומה בישראל? גם אצלנו הריבית אפסית, ואין אינפלציה כבר מספר שנים, זאת למרות הגידול המרשים בנתוני הצריכה הפרטית בישראל. חזאי האינפלציה בארץ התעקשו עד לפני שנה לתת תחזית אינפלציה של מעל 1% ל-12 החודשים הקרובים, כאשר האינפלציה הייתה בכלל שלילית. שוק האג"ח התאים עצמו לא מעט לרמות אינפלציה צפויות נמוכות. אבל כשאמרתי בוועדת השקעות השבוע שהצפי שלי הוא לאינפלציה של 0% ב-12 החודשים הקרובים, הביטו בי שוב כאילו נפלתי מהירח, למרות שכבר שלוש שנים יש בישראל אינפלציה שלילית. גם רוב החזאים שוב צופים 0.5%-1% לשנה קדימה.

לאחר מספר מדדים חיוביים עונתיים, צפויים לדעתי 5-6 מדדים אפסיים או אף שליליים בארץ. אם להתייחס לעתיד הקרוב, מחירי הדלק יירדו, מחירי המים יירדו בכ-15%, השקל ממשיך להתחזק - דבר הגורם להשפעה דפלציונית חזקה כמה חודשים קדימה, עודפי הגבייה של הממשלה עצומים, ולא מן הנמנע כי נראה עוד הורדות מסים, ואולי גם הורדה של המע"מ.

אפילו שיעור העלייה במחירי הדיור שבמדד (השכירות), שהיה כה דומיננטי כלפי מעלה במדד בשנים האחרונות, כבר מתמתן. בגלל כל אלה, העיתוי כעת מתאים לדעתי שוב להקטנה של האפיק הצמוד בתיקים - לטובת השקלי.

■ הכותב הוא מנכ"ל קרנות נאמנות אפסילון. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. 

עוד כתבות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן