גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת החשמל מודל 2027: 7,000 עובדים לעומת 12 אלף היום

כך רואה יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל את משק החשמל של שנת 2027 ■ רון-טל גם צופה מהפכות טכנולוגיות בתחום ומתעקש על הרלוונטיות של החברה: "בידי חברת החשמל יישארו 30%-40% מהייצור"

יו``ר חברת חשמל יפתח רון-טל / צילום: דוברות חח``י
יו``ר חברת חשמל יפתח רון-טל / צילום: דוברות חח``י

משק החשמל בישראל מתנהל באווירת חוסר ודאות גדולה, המתורגמת לכמה קמפיינים מקבילים: זה של היצרנים הפרטיים, המבקשים להקים כמה שיותר תחנות כוח גדולות מונעות גז; זה של ועד עובדי חברת החשמל, המבקשים לשמור על מעמד החברה ובעיקר מעמדם; וזה של הממשלה, הנחושה להפריט לחלוטין את מקטע הייצור.

מדובר בכמה צירים מצטלבים שניתן לתאר בסדרת שאלות: מה יהיה עתיד חברת החשמל בעוד עשר ועשרים שנה? מהו כושר הייצור הנוסף שיש לתכנן ולהוציא לביצוע? מה יהיה תמהיל הייצור החדש, בעיקר בחלוקה בין טורבינות גז לאנרגיות מתחדשות, ובחלוקה בין תחנות כוח גדולות לייצור מקומי מבוזר?

הניסיון לבצע תחזיות מסובך מאוד על רקע ההתפתחויות הטכנולוגיות המואצות בתחום, בין אם מדובר במיקרו טורבינות, בשיפור והוזלת הפאנלים הסולאריים ואפשרויות אגירה בסוללות, ובין אם בטכנולוגיות לניהול חכם של החשמל באמצעות מונים חכמים ושליטה מרחוק בהיקף הצריכה.

לדברי יו"ר חברת החשמל יפתח רון-טל, במשק האנרגיה הישראלי מתחוללות שלוש מהפכות, שיתחברו בעוד מעט יותר מעשור למהפכה רביעית גלובאלית, שתשנה את כל מה שאנחנו יודעים על משק החשמל. המהפכה הראשונה היא המעבר לגז, שהעלימה כמעט לחלוטין את הסולר והמזוט המזהמים והיקרים ותהפוך בעתיד גם את הפחם לחלופת חירום בלבד. הוא צופה כי ב-2021 80% מהחשמל בישראל ייוצר באמצעות גז טבעי.

מהפכה שניה היא המעבר לייצור פרטי, לאחר שרק ב-2013 חברת החשמל עוד ייצרה 97% מהחשמל בישראל. רון-טל מעריך כי בתוך שלוש-ארבע שנים ישתלטו היצרנים הפרטיים על כ-50% מהשוק. המהפכה השלישית היא מהפכת האנרגיות המתחדשות ("כאן אנחנו צולעים, לא מתקדמים מספיק מהר").

המהפכה הרביעית היא מהפכת החשמל המבוזר, המתבססת על התקדמות טכנולוגית נוספת בייצור אנרגיות ממקורות מתחדשים ("השמש היא הדלק הכי זול, שקיים כמעט באופן בלתי מוגבל"), בהתקדמות טכנולוגיית האגירה ובהתבססות הרשת המבוזרת החכמה.

"בכל בית במדינת ישראל, בכל מפעל, בכל אזור - הייצור של החשמל יהיה מקומי", הוא אומר. "וכאשר לא ניתן יהיה לייצר את החשמל המקומי וימוצו הרזרבות המקומיות, יהיו מאגרים אזוריים ואסטרגיים של חשמל, שאותם ננהל באמצעות הרשת החכמה. אם אתה שואל אותי, בתקן של כל בית במדינת ישראל יהיה בשנות ה-30 של המאה גם ייצור ואגירת חשמל, כמו דודי שמש וכיבוי אש היום".

- בוא ננסה לתאר את העתיד הקרוב יותר, את שנת 2027. לכמה חשמל יזדקק המשק באותה שנה?

"אנחנו מדברים על 2.3% עלייה בשנה לפי התחזיות שלנו. בכמות אנחנו מדברים על 18 אלף מגה-ואט בשיא הביקוש. ביכולת מותקנת מדברים על סדר גודל של 20 אלף מגה-ואט".

- איך כושר הייצור החדש צריך להתחלק בין אנרגיות מתחדשות לתחנות כוח מונעות גז?

"לפי מיטב השיפוט שלי זה צריך להיות 50/50. לשם צריך לשאוף. אני אומר את זה בזהירות רבה, כי הכל מותנה ביכולת הפיתוח של האנרגיות המתחדשות. אני צופה שם תנופה גדולה".

המספרים של רון טל מביאים למסקנה שליצרנים הפרטיים צריכה להיות מכסה של 1,500 מגה-ואט בלבד לעשור הקרוב, רבע ממה שהם מבקשים להקים.

- חברת החשמל תהיה מעורבת בהקמת כושר הייצור החדש?

"העסק של חברת החשמל יהיה בנוי בראש ובראשונה על הרשת החכמה ועל האחסון. שני המרכיבים האלה יהיו בתוך חברת החשמל. אנחנו חושבים שהיא צריכה להיות מעורבות גם בתחום האנרגיות המתחדשות, כי היא הגוף שיכול לתת לזה את הדחיפה הכי חזקה. לזה אין עדיין הסכמה אבל אני מקווה שבשנים הקרובות תהיה. השאלה היא כמה ייצור יישאר לה בתחום הייצור הקונבנציונלי, הפוסילי. בתחום הזה, התחנות הפחמיות, שבתוך עשר שנים יופעלו בעקרון רק במצבי חירום, יישארו בחברת החשמל, ואני מעריך שסה"כ הייצור שיהיה בידי חברת החשמל יהיה בסדר גודל של בין 30%-40%".

- ייצור בפועל או כושר ייצור?

"ייצור בפועל".

- כמה עובדים יהיו אז בחברת החשמל?

"אנחנו מדברים על כ-7,000 עובדים קבועים".

- כיום יש 12 אלף עובדים בחברה. הפרשת אלפי עובדים זה עניין יקר מאוד, החברה לא תקרוס?

"החברה לא תקרוס, אם כבר היא התייצבה מאוד מבחינה פיננסית, אחרי שאלף עובדים פרשו בשנתיים האחרונות בתנאים בכלל לא רעים. החברה לא רק שלא סבלה מזה פיננסית, אלא בתוצאות שלה יש לראשונה מזה דור ירידה ריאלית בעלויות אחזקת כוח האדם, למרות כל התוספות הקבועות. אנחנו יודעים לעשות את זה, הניהול הפיננסי מאוד שמרני.

"העיקרון שעל פיו אני פועל הוא שעובד שעוזב את החברה שלא בגיל הפנסיה צריך להבטיח את עתידו, את הביטחון הכלכלי שלו. כששני הדברים האלה קורים, העובדים לא יחששו לעזוב. תנאים טובים לפרישה הם לא עול על החברה אלא צורך של החברה, כדי שניתן יהיה לייצר מהלך שמחזק אותה ולא מחליש אותה. הרי אנחנו לא רוצים שיעזבו אלה שרוצים לעזוב, אלא אלה שאנחנו חושבים שצריכים לעזוב.

"אגב, ההתעקשות והמאבקים על התחנות הגדולות זה מצב קלאסי שבו הגופים האלה נלחמים את מלחמות העבר ולא את מלחמות העתיד".

רון-טל, למרות האמון שהוא זוכה לו מהממשלה, המתבטא בכהונה שלישית בתפקיד, אינו מקבל את הדוגמה המוכתבת מלמעלה, כאילו הוצאת הייצור מחברת החשמל היא כורח. "ישנה טעות רווחת שאומרת שבכל העולם הפרידו בין הייצור להולכה ולחלוקה. עשינו בדיקה באמצעות חברת טאסק ולמעשה התוצאות הן מרשימות בהקשר הזה.

"בארה"ב, למשל, 16 מתוך 20 חברות החשמל הגדולות ביותר, 80% מהחברות, עוסקות בכל שלושת מקטעי החשמל. ב-22 ממדינות האיחוד האירופי, 85% מהמדינות, מרבית חברות החשמל פעילות במקטעי הייצור והרשת במקביל. באירלנד, 45% מהייצור נשאר בחברת ESB הגדולה (הממשלתית, נ"י), וגם 47% מהאספקה נשאר בחברה. המבנה הזה קיים בעולם, ואיפה שניסו לפרק את זה היו הרבה בעיות".

- אפשר להבין בין השורות שאתה תומך בפתיחת מקטע האספקה לתחרות?

"אני בעד לפתוח את האספקה לתחרות, ובלבד שחברת החשמל תהיה חלק מהתחרות הזאת. חברת החשמל ב-2027 תהיה חברה עסקית שתפעל ביעילות הרבה יותר גבוהה. היא בונה את עצמה כחברה בתחרות ולכן מבחינתי, איפה שניתן לפתוח לתחרות צריך לפתוח. ככה זה בייצור וככה זה באספקה. בהולכה זה לא המקרה, זה מונופול טבעי, ובתשתיות החלוקה גם לא, כי אי אפשר להפריד בישראל בין ההולכה לחלוקה".

- יש טענות קשות נגדכם על אי השקעה בתשתיות, שמונעות מהשוק הפרטי להתפתח.

"איכות החשמל נקבעת לפי ההולכה, ואיכות החשמל במדינת ישראל היא טובה מאוד בכל יחס שלא תבדוק. במדד דקות אי אספקה בעולם אנחנו מהנמוכים בעולם. קצת מעל 100 דקות בשנה ללקוח בממוצע.

"בשנים האחרונות, כשהתחילה המגמה של מעבר לחשמל מבוזר באמצעות אנרגיות ירוקות וקו-גנרציה במפעלים, זה חייב שינוי בהשקעה בהולכה, כי היא הופכת להרבה יותר מבוזרת, ולכן נדרשת השקעה גדולה יותר. זה לא שאין השקעה, יש השקעה והיא יציבה.

"מצד שני, תעריף ההולכה לא עודכן כ-15 שנה, מ-2002, ואנחנו נדרשים היום לפתח את משק ההולכה עם תעריף שלא מכסה את ההשקעות שלנו כבר למעלה ממעשר שנים, ואנחנו עדיין עושים את זה. נכון שאנחנו לא מגדילים ואנחנו גם לא נגדיל כדי לא לפגוע במצב הפיננסי שלנו. תואיל רשות החשמל לעדכן את תעדיף ההולכה ואנחנו נגביר את ההשקעות.

"דבר שלישי, עיקר המגבלה בפיתוח רשתות ההולכה במדינת ישראל היא הסטטורטוריקה, לא המזומנים. נורא קשה לפתח הולכה. הקשיים שיש לנו בפיתוח קו 400 הם כמעט בלתי עבירים (תוכנית לפרישת 164 ק"מ של קו מתח על-עליון, נ"י), אני מאוד מקווה שנצליח להתגבר על זה. עכשיו יש מגמה של המשרד להגנת הסביבה לקבוע עקרון של 4 מיליגאוס, קרי שלא ניתן לפתח רשת כשבניינים סמוכים לה נמצאים בקרינה אלקטרומגנטית של יותר מ-4 מיליגאוס. אין דבר כזה בכל העולם, המשמעות היא השקעה נוספת של עשרות רבות של מיליארדים. זה טירוף מערכות שאני מקווה שלא יאשרו אותו".

"השקעת חסר"

מרשות החשמל נמסר בתגובה: "רשות החשמל זיהתה זה מכבר השקעות חסר ברשת החשמל על ידי חברת החשמל. הרשות עוקבת אחר הפערים בין ההשקעות המתוכננות, על פי תכנית הפיתוח של החברה, לבין הביצוע בפועל.

"על מנת לוודא שרשת החשמל תפותח בצורה ראויה, הצוות המקצועי ברשות מגבש מנגנון תעריפי אשר יתמרץ את החברה להשקיע בהתאם לתוכנית הפיתוח.

מהמשרד לאיכות הסביבה נמסר: "לצערנו, המידע שנמסר ליו"ר חברת החשמל, שעל בסיסו ככל הנראה אמר את שאמר בראיון, שגוי. אצל רוב חברות החשמל יש מדיניות וולונטרית למנוע את חשיפת הציבור (הלקוחות) לרמות קרינה שמעל 4 מיליגאוס. יש לזכור עוד כי שדה המגנטי שנוצר סביב מתקני חשמל הוכרז ב-2002 על ידי ארגון הבריאות העולמי כמסרטן אפשרי.

"במדינות כמו הולנד, החברה העוסקת בהולכה אף הגיבה לקביעת הממשלה לסף של 4 מיליגאוס דרך פיתוח סוג חדש של עמודי חשמל שמאפשר הולכה בטוחה ללא הרחבת הפרוזדורים. יודגש, כי ארגון הבריאות העולמי מציין שמצב של חשיפה מעל 3 מיליגאוס הוא מצב נדיר".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט