גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השוק הסיני נפתח לעולם: כמה מיליארדים צפויים לזרום לתוכו?

הכנסת המניות של החברות הגדולות בסין למדד השווקים המתעוררים של MSCI היא החלטה בעלת משמעות אדירה עבור הכלכלה הסינית ■ אם שוק המניות הסיני ייפתח באופן מלא למסחר העולמי בשנים הקרובות, צפויים לזרום לתוכו קרוב ל-500 מיליארד דולר

חדר מסחר בשנחאי/ צילום: בלומברג
חדר מסחר בשנחאי/ צילום: בלומברג

חודש שעבר החליטה ענקית המדדים העולמית MSCI להכניס לראשונה מניות סיניות מסוג A למדד השווקים המתעוררים ולמדד נוסף שאותו היא עורכת. מניות A Shares הן מניות הנסחרות בבורסות בסין, כמו בורסות שנחאי ושנזן, וזאת להבדיל ממניות H Shares, הנסחרות בבורסת הונג-קונג.

קדמו למהלך כמה דחיות של כניסת המניות הסיניות למדדים. בין המניות שייכנסו למדדים השונים נכללות 222 מניות Large Cap דואליות, שנסחרות גם בבורסה בהונג-קונג.

ההחלטה הגיעה לאחר שהרשויות בסין נקטו כמה צעדים, כמו חיבור בין הבורסות בסין לבורסה בהונג-קונג ושינוי מנגנון הפסקות המסחר שהיה נהוג בסין. צריך לזכור כי עדיין יש הגבלות מהותיות על משקיעים זרים הרוצים להשקיע במניות בסין, וזאת לעומת הבורסה בהונג-קונג, שפתוחה בפני המשקיעים הזרים.

כדי להבין את גודל ההחלטה וחשיבותה עבור הממשל בסין, צריך לחזור כמה שנים אחורה, לתקופה שבה הכלכלה צמחה בקצב אדיר של 10% ואף יותר, וזאת בעיקר הודות להשקעות מאסיביות של הממשל, נוסף על גידול מתמיד ביצוא. לפני כמה שנים הבין הממשל בבייג'ין כי אופן הצמיחה של הכלכלה אינו יכול להיות עקבי ולהימשך לנצח, ולכן הוחלט לשנות את אופי הכלכלה לכלכלה מודרנית ומערבית, המתבססת בעיקר על צריכה פרטית ושירותים.

קיפאון במגזר היצרני בסין

תהליך השינוי שהתחיל צפוי להיות ארוך ואטי, ולכלול מספר רב של רפורמות כלכליות. בין הרפורמות ניתן למצוא גם מספר רב של צעדים בתחום שוק ההון ופתיחתו למשקיעים זרים, וכמו כן, הממשל התחיל להשקיע כספים אדירים בתחום הטכנולוגיה והבריאות, על חשבון ההשקעה המסורתית בתשתיות.

האפקט של הרפורמות הכלכליות צפוי להיות דרמטי ולמתן באופן משמעותי את נתוני הצמיחה, כשבשנים האחרונות הכלכלה בסין צומחת בקצב נמוך יחסית. ב-2016 צמחה הכלכלה בפחות מ-7% - קצב הצמיחה הנמוך ביותר שחוותה סין ביותר משני עשורים. אפילו בשיא המשבר הכלכלי העולמי ב-2008, קצב הצמיחה בסין היה מעל 7%.

למרות הצמיחה הנמוכה יחסית, בשנים האחרונות יש שוני דרמטי בין הענפים השונים בסין, כשהסקטור היצרני, הקשור לחומרי גלם והשקעות, נמצא במצב של סטגנציה. מדד מנהלי הרכש לסקטור היצרני של קייצ'ין עמד על 49.6 נקודות במאי האחרון (כל נתון הנמוך מ-50 נקודות מעיד על התכווצות כלכלית, ונתון מעל ל-50 מעיד על התרחבות), ובשלוש השנים האחרונות הנתון הוא סביב 50 - מה שמצביע על חולשת המגזר. מצד שני, מגזר השירותים רושם צמיחה עקבית: במאי האחרון ניצב על 52.8 נקודות, ובשלוש השנים האחרונות הנתון מצביע על התרחבות הסקטור בצורה חזקה.

נתונים אלה משתקפים גם בבחינת המיקרו, כשהחברות המסורתיות בסין, העוסקות בחומרי גלם ותעשייה, רושמות צמיחה אפסית ואף שלילית בשנים האחרונות. גם הירידה במחירי הסחורות, נוסף על הירידה בביקושים המקומיים, מביאות את החברות לרשום ירידה בהכנסות וברווחיות.

מצד שני, חברות הטכנולוגיה, וכאלה הקשורות בצריכה מקומית, רושמות צמיחה חזקה מאוד בשנים האחרונות. לדוגמה, חברת האינטרנט הגדולה בסין, Tencent, רושמת צמיחה דו-ספרתית גבוהה, ואת 2016 סיימה עם צמיחה של 48%. גם ענקית המסחר המקוון Alibaba רושמת צמיחה חזקה מאוד, כשבאחרונה העלתה החברה את צפי ההכנסות לשנה הקלנדרית הקרובה לשיעור צמיחה המתקרב ל-50%.

גם בתחום הפיננסים ניתן לראות את השוני הגדול, כשמניות הבנקים עמוסי החובות מציגות תשואות חסר, לעומת מניות חברות הביטוח הסיניות, הרושמות תשואות יתר, וזאת הודות למספר רב של רפורמות בתחום הביטוח במדינה.

כניסת סין למדדי MSCI צפויה להביא לכניסה של 17 מיליארד דולר לשוק המניות בסין - סכום סמלי יחסית לגודלו של שוק זה. פעימה שנייה צפויה במחצית השנייה של 2018, והצפי הוא כי פתיחה מלאה של שוק המניות הסיני, אם תתרחש, תביא לכניסה של 400-500 מיליארד דולר.

בטווח הקצר, שוק המניות בסין צפוי ליהנות מהמהלך האחרון - אבל בהסתכלות ארוכה יותר, צפויות המניות הנסחרות בהונג-קונג לסגור את פערי התמחור מול המניות הנסחרות בסין.

נכון להיום, המניות של החברות המקומיות הגדולות הנסחרות בסין נהנות מפרמיה של מעל 25% ביחס לאותן מניות הנסחרות בהונג-קונג (ראו תרשים). הפער מוסבר בקושי של משקיעים זרים להשקיע בסין, ושל משקיעים סינים להשקיע בהונג-קונג - כך שאין אפשרות לארביטראז'.

הכנסת המניות הסיניות למדדי MSCI צפויה לתמוך בשוקי המניות בסין. הפוטנציאל הגדול נמצא במניות הסיניות הנסחרות בבורסה בהונג-קונג, שלמשקיעים הזרים יש גישה חופשית אליהן. תשואות היתר המשמעותיות שהשיגו בשנים האחרונות חברות הצמיחה, בדגש על חברות הטכנולוגיה, צפויות להימשך, ולכן ההמלצה היא להיחשף לאותן מניות, ולא בהכרח למדד המניות בסין, שבו המשקל הגדול הוא לבנקים ולחברות הפעילות בתחומי הכלכלה המסורתיים.

מניות סיניות

■ הכותב הוא מנהל השקעות קרנות חו"ל ומנהל קרן סין במגדל שוקי הון. 

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים