גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אסטרטגיה בתנועה

מנהלים בארגון גדול צריכים לשאול את עצמם איך מגבשים אסטרטגיה בעולם של היום, שבו הכול גועש מסביב ותהליכים שהיו נהוגים בעבר לא בהכרח מייצרים את הנדרש להתמודדות בעתיד, אולי אפילו של ההווה. איך? בשיח על אסטרטגיה צמחו שתי גישות קוטביות: האחת היא שצריך להמשיך לתכנן אבל אחרת, לנצל את המידע האינסופי וללמוד לעבד אותו כדי לתכנן. הגישה השנייה היא שאין טעם לתכנן ובמקום זאת צריך להיות גמישים. בעולם המשתנה, טוענים הדוגלים בגישה הזאת, דווקא התכנון מסוכן כי הוא מספק תחושת ביטחון מוטעית.

מקורה של התוכנית האסטרטגית הוא בעולם הצבאי. שם היא הייתה כלי להגדיר מטרות. בזירת הלחימה ההיסטורית היו כמה הנחות קבועות: קודם כול, שהעבר מנבא היטב את העתיד. זה היה נכון בעולם שבו המשתנים הבסיסיים, כמו עוצמת כלי הלחימה, טווח הירי, הגדרת האויב, נשארו כשהיו על פני עשרות שנים. ההנחה הקבועה השנייה בעולם הזה הייתה שקשה להשיג מידע מהימן. זה היה נכון בעולם שבו איסוף מודיעין דרש אנשים בשטח וזמן. לאלה נוספו ערוצי התקשורת המורכבים, שדרשו מספר קטן ומאוד ברור של פקודות לביצוע. כתוצאה מכל אלה האסטרטגיה גובשה על בסיס בחינת העבר, בתהליך ששם דגש על הצגת נתונים והעברת מספר מצומצם של הנחיות מלמעלה, ששאר הארגון יכול להבין ולבצע. הגישה הזאת עבדה לאורך שנים רבות, עד שלהי המאה ה-20. אז התחלנו להבין שהעתיד כבר לא ניתן לחיזוי על סמך העבר, שממש קל וזול להשיג מידע מהימן וקווי התקשורת מהירים, רחבים ויציבים.

בספר Playing to Win טוענים המחברים א"ג לאפלי (מנכ"ל Procter & Gamble לשעבר) ופרופ' רוג'ר מרטין, מומחה לאסטרטגיה, שאי ודאות אינה סיבה שלא לתכנן. לדבריהם, לכל ארגון יש אסטרטגיה, בין שגובשה באופן מפורש ובין שלא; בכל ארגון נעשות בחירות על בסיס יומיומי, שמשפיעות על ההתנהלות בשטח. השאלה היא רק אם הבחירות נעשות בתוך סיפור מסגרת מסוים. התגובה הטבעית שלנו לחוסר ודאות היא להפוך את הבעיה למשהו שאפשר לפתור, רצוי בעזרת כלים שאנחנו מכירים, ולכן כשאנחנו חושבים על הצורך באסטרטגיה, אנחנו מיד חושבים על תוכנית אסטרטגית, כי תוכנית היא דבר שניתן לבצע. אבל המחברים טוענים שאנחנו עושים כמה טעויות בניסיון לנהל אסטרטגיה כתוכנית, ובהן הצורך להגדיר יעדים, פרויקטים, השלכות תקציביות ובעיקר בניית האסטרטגיה סביב מה שהארגון יכול לשלוט בו, בעוד שהדבר החשוב הוא לא שהאסטרטגיה תהיה נכונה אלא שהיא תעזור לנו ללמוד מה נכון יותר.

במילים אחרות, אסטרטגיה היום צריכה להיות תהליך מתמשך של התנסות, למידה ותיקון עצמי שכולל ציפייה, התכווננות, החלטה, פעולה ואז שוב ציפייה. המחברים מכנים זאת "מפל של בחירות", שבו כל בחירה משליכה על האחרת בכל הכיוונים. ה"מפל" הזה מתחיל בהגדרת ה"ניצחון" ואז עובר לשתי שאלות שהן "לב" האסטרטגיה: היכן בדיוק משחקים ואיך מנצחים. כלומר, לא מספיק להגדיר מה אנחנו רוצים להשיג, עלינו גם להגדיר היטב את המרחב שבו אנחנו פועלים ואת האופן שבו נפעל, הגדרת היתרון התחרותי שלנו שיביא לניצחון.

ראו לדוגמה את הניסיון של מיקרוסופט להיכנס לשוק הטלפונים הסלולריים עם הרכישה של נוקיה. החברה בחרה את היכן היא רוצה לשחק, אבל מאחר שלא היה ברור כיצד תנצח במגרש הזה, האסטרטגיה הזאת לא הובילה לדבר. דבר דומה קרה ל-Uber, שניסתה להיכנס לשוק הסיני ונכשלה. גם כאן הגדרת ההצלחה ומרחב האסטרטגיה היו ברורים, אבל לא היה מענה מספק לשאלה "איך" מנצחים במשחק.

לעומת זאת ראו את רשת וול-מארט, שחקן משמעותי בעולם הקמעונאות, שמיצבה את עצמה בעזרת עלויות תפעול נמוכות מאוד. גם Wholefood, רשת חנויות מזון ומוצרי בריאות, נותנת מענה ייחודי בכך שהיא מביאה ללקוחותיה מגוון ייחודי של מוצרים בתחום זה, רבים מהם ממקורות מקומיים באזור החנות. סטארבאקס, לדוגמה, הפכה לקפה הבית של רבים במדינות שבהן היא פועלת בעזרת יצירת סביבה ביתית, מקום שיש בו כל מה שאתה צריך כדי לשהות בו.

שתי המדרגות האחרונות ב"מפל הבחירות" מתייחסות ליכולות של הארגון ולתהליכים שצריך להוביל: האם יש לנו מה שצריך? האם אנחנו יכולים להשיג מה שצריך כדי לעשות מה שרצינו? אם התשובה היא "לא", הרי זו לא אסטרטגיה, כי אם פנטזיה.

התנסות במקום תוכנית

במכון מוניטור, שהוא חלק מחברת הייעוץ דלויט, פיתחו סביב הרעיון הזה מודל לגיבוש אסטרטגיה מסתגלת, שמציירת את הדרך שעלינו לעבור ועוזרת לנו לפתח את הכלים לנווט בה. במודל הזה ברור שיש מספר רב של אפשרויות להגיע אל היעד, וגם שהיעד עשוי להשתנות על סמך הדברים שנלמד בדרך.

זוכרים את מאפייני האסטרטגיה הצבאית? במודל של מוניטור חיזוי העתיד על סמך העבר מוחלף בהבנה שיש לעבור לעולם של התנסות באמצעות יצירת פיילוטים ויציאה אל השטח. איסוף המידע מוחלף בזיהוי מגמות שיעזרו לנו להבין איזה מידע הוא בעל ערך מבחינתנו. ומה לגבי ההנחיות מלמעלה? אנחנו כבר יודעים שהחוכמה היום לא נמצאת בצמרת והארגון אינו מכונה מבצעת. במקום מספר מצומצם של הנחיות, על ארגון לוודא שכולם מבינים מה מנסים לעשות ומדוע, לוודא שהמידע מגיע עד הקו הראשון, ולבזר אחריות כך שההחלטות יתבצעו על סמך הבנה בזמן אמת של מה שקורה על הקרקע. במקום "הכנת תוכנית" שיש לדבוק בה, הרעיון של מכון מוניטור הוא לקבוע כיוון ולבדוק אותו שוב ושוב, ומי שאחראי על הבדיקה הוא הארגון כולו.

אסטרטגיה אם כך היא תהליך של בחירות שאמור לאפשר לארגון לנצח בסביבה שלו. כדי להשיג זאת, יש ליצור שיח פתוח, כן, חשוף ומכוון על הבחירות האפשריות. כל בחירה בחלק העליון של המפל משליכה על הבחירות שבחלק התחתון אבל גם מושפעת מהבחירות בתחתית ולכן אין כאן תהליך לינארי. בניית אסטרטגיה היא תהליך איטרטיבי שבו כל חלקי הארגון משפיעים זה על זה וצריכים להיות חלק מהשיקולים. משמעות הדבר, לדוגמה, היא הבנה של יכולות הארגון והתייחסות אליהן בהחלטה היכן לשחק ואיך לנצח. ואם מגיעים למסקנה שהיכולות הקיימות אינן מספיקות, על הארגון להבין שכדי להשיג את המטרות צריך לפתח יכולות חדשות או לבחור מקומות אחרים לשחק בהם. וחשוב מכול, בניית אסטרטגיה כבר אינה נחלתה של קבוצה קטנה של מומחים בצמרת, כי השאלות צריכות להישאל בכל שכבות הארגון, ובסופו של דבר גם כולם צריכים להבין מה מנסים לעשות. אז כבר כל חלק יסלול את הדרכים שלו להשיג את המטרה.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

למה חיזבאללה הצטרפו למערכה, אבל החות'ים לא?

למרות המהלומות שספג בשנה האחרונה ומאמצי השיקום הרבים, חיזבאללה בחר להצטרף למערכה הנוכחית ● לפי פרשנים, ההחלטה לא נובעת משיקולים צבאיים אלא מעיקרון דתי שמחייב נאמנות מלאה למשטר האיראני ● ולמה החות'ים לא הצטרפו למערכה?

מיכלית גז נוזלי (LNG) בנמל קטאר / צילום: ap

מחיר הגז והנפט מזנק, אלו הישראליות שמרוויחות

מחירי הגז והנפט מזנקים בעקבות המתקפות האיראניות על נסיכויות המפרץ והחסימה החלקית של מיצרי הורמוז ● הזינוק במחירים הקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות, שחלקן נהנות גם מהחוזים ארוכי הטווח על הגז המקומי

קיר סטארמר, רה''מ בריטניה, ועמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA

אירופה פוחדת להיכנס למלחמה, ומתרכזת במסרים פייסניים ובחילוץ אזרחים

מדינות אירופה הבליגו על התקפות איראניות על כוחותיהם הפרושים במפרץ ובמזרח התיכון ● הן קראו ל"הרגעת הרוחות" על ידי "כל הצדדים" ואף שיגרו שורת מסרים מתונים המנסים להבהיר לאיראן כי לא יתערבו ● אם לא תשתנה, ההשלכות של מדיניות הפייסנות האירופית עשויות להיות רחבות

אייפון 17e החדש / צילום: אתר החברה

אפל חושפת דגם אייפון מוזל ומשדרגת את האייפד אייר

החברה חורגת מאירועי ההשקה המסורתיים שלה ומציגה אייפון 17e מוזל עם יכולות Apple Intelligence והבטחות לחיי סוללה ארוכים, ואייפד אייר עם תמיכה ב-Wi-Fi 7 ● השבבים במכשירים פותחו בין היתר גם במרכז הפיתוח הישראלי ● המחיר ההתחלתי: 599 דולר

יונית לוי-חדשות 12, מגי טביבי-חדשות 14, דוריה למפל-חדשות 13 / צילום: מתוך אתרי הערוצים

גם באמצע מלחמה: עם רייטינג מצרפי של מעל 50%, הקמפיינים נשארו על המסך

בניגוד לסבבים קודמים, במבצע "שאגת הארי" שיעור הרייטינג הגבוה של הערוצים המסחריים תורגם גם לנוכחות בהפסקת הפרסומות ● מי רשם את הזינוק הגדול ביותר בשיעור הצפייה, מי עלה ראשון בקמפיין מלחמה, ומה יקרה עם העונה החדשה של "האח הגדול" במוצ"ש

משרד האוצר בירושלים / צילום: Shutterstock

שר האוצר: מתווה פיצוי לעסקים יפורסם בימים הקרובים

בתום פגישה עם בכירי רשות המסים ונשיאות המגזר העסקי, הודיע שר האוצר בצלאל סמוטריץ' כי מתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו במבצע "שאגת הארי" יתבסס על המודל שיושם ב"עם כלביא" ● באוצר העריכו תחילה כי לא יהיה צורך בפיצוי אם הלחימה תהיה קצרה, אך במגזר העסקי דרשו ודאות

עליות בבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

אופוריה בת"א: הבורסה סיכמה את היום החזק ביותר שלה מזה שש שנים

מדד ת"א 35 זינק בכ-4.6% ● מדד הביטוח הוביל את העליות והתחזק במעל 8% ●  ● המשקיעים ברחו לנכסי חוף מבטחים - מחירי הנפט והזהב מזנקים ● הדולר התחזק בעולם, אך נחלש מול השקל ● מיטב: שוק האג"ח בעולם עבר לתפקד כמגן מפני עלייה בסיכון ● סיגמא-קלאריטי: יש מקום רב לאופטימיות ביום שאחרי ● מחר לא יתקיים מסחר בת"א

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

הנאום המפתיע של הקנצלר הגרמני: "לא הזמן לדבר על החוק הבינ"ל"

בניגוד לדברים הזהירים של ראש ממשלת בריטניה, הקנצלר הגרמני פרידריך מרץ התייצב באופן גורף לצידה של ישראל: "זה לא הזמן להרצות לשותפינו ולבעלי הברית שלנו" ● הוא אף שיבח את ישראל וארה"ב על "שהחליטו לפעול באופן עצמאי למרות הסיכונים" ● עם זאת, שר החוץ הגרמני הבהיר: "לא תהיה כל מעורבות צבאית גרמנית במלחמה"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות העליות: חלק מהמשקיעים היו מעדיפים לשכוח את היום הזה

הבורסה בת"א זינקו ביותר מ-4%, שיא עליות ליום בודד מאז הקורונה ● הפער מול המשקיעים ב-S&P 500 מגיע היום ל-6.5%, בגלל הזינוק בשקל והירידות בוול סטריט ובאירופה ● מדובר על יותר מ-250 מיליארד שקל שלא יזכו ליהנות מהתשואה הזו

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

חלון הראווה של חנות iBags שנופץ / צילום: אורון גנץ

המילואימניק גילה: העסק נפגע מהדף מטיל ואז נבזז

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ועדת הכספים בכנסת / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מבלי להתייחס להוצאות המלחמה באיראן: ועדת הכספים החלה לדון במסגרת התקציב

ועדת הכספים של הכנסת החלה לדון במסגרת התקציב לשנת 2026, אך לא התייחסה להוצאות המלחמה הנוכחית ● לדברי ראש אגף התקציבים באוצר, קיים קושי מהותי לבנות תקציב מאפס בשל אי הוודאות הביטחונית ● ולמרות הכל, תחזיות הצמיחה של בנק ישראל עדיין רלוונטיות

תקיפה משותפת לארה''ב וישראל בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

המרוץ נגד השעון: ארה"ב מנסה להכריע את איראן לפני שתיגמר התחמושת

בפנטגון חוששים שקצב השימוש בתחמושת גבוה מיכולת הייצור ● בעוד ארה"ב וישראל מנסות לשתק את מערכי הטילים של טהרן, המחסור במיירטי THAAD וחץ 3 מעמיד את המזה"ת בסיכון ● האם המלאים המיועדים להרתעת סין וצפון קוריאה ייפתחו לטובת המערכה באיראן?

ספינות במיצרי הורמוז (ארכיון) / צילום: ap, Jon Gambrell

פתוחים או סגורים? האירוע שמבלבל את פלטפורמת פולימרקט

הימורים של כ-5 מיליון דולר הצטברו בפלטפורמת הימורים, המבוססת על חוכמת ההמונים ולעיתים גם על מידע פנים, בשאלה מתי איראן תסגור את מיצרי הורמוז ● עם זאת, התברר שלשאלה יש יותר מתשובה אפשרית אחת, והרוחות בפולימרקט סוערות

פטריק דרהי / צילום: Reuters, Daniel Pier

רשות התחרות נגד פטריק דרהי: הצעד שמרחיק את רכישת רשת 13

לגלובס נודע כי ברשת 13 פנו לרשות התחרות בבקשה לקבל אישור להזרמת ביניים של מימון ע"י פטריק דרהי עד לקבלת האישורים הרגולטוריים הנדרשים, אך הרשות דחתה את הבקשה ● בתוך כך, גם הרשות השנייה מעמידה קשיים בפני העסקה, ובינתיים קבוצת ההיייטקיסטים בראשות אסף רפפורט משפרת את הצעתה

ההתרעה של פיקוד העורף

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התרעה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תרחיש יום הדין של הכלכלה: מיצרי הורמוז נסגרים, מחיר הנפט מזנק

איום של משמרות המהפכה על חופש השיט בעורק הימי המרכזי של מדינות המפרץ מזניק את מחירי הנפט: ברנט קופץ ב-9% לכ-80 דולר ● אנליסטים מזהירים מתרחיש שידחוף את המחיר מעל 100 דולר לחבית

בנקים בישראל

בלי מס רווחי יתר: האם משרד האוצר והבנקים בדרך להסכם פשרה

בזמן שוועדת הכספים ממשיכה לדון בתוכנית להטלת מס רוויח יתר קבוע על הבנקים, מאחורי הקלעים מתגבשת הצעת פשרה: היטל "חד פעמי" שיניב לקופת המדינה עד 1.4 מיליארד שקל ● ברקע, המערכה באיראן צפויה להגדיל את הגירעון ובאוצר צריכים מקורות למימון המבצע

סקטורים בבורסה שעשויים להרוויח מהלחימה ומה יקרה למניות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

המניות שעלו במאות אחוזים בחסות המלחמה, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

למרות שתמונת המערכה הצבאית טרם התבהרה, מנהלי ההשקעות מסמנים מרוויחים ומפסידים פוטנציאליים ● בצד החיובי: מניות התעשיות הביטחוניות, רשתות מזון וחברות אנרגיה ● עלולות להיפגע: רשתות מלונות, מרכזי מסחר ומניות התעופה ● ומה התחזית למניות הבנייה?