גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בפתח תקווה נזכרו במרכז העיר; "החצר האחורית של ת"א"

מרכז העיר מיושן ומוזנח, והעירייה הזמינה את האדריכלים עודד קוטוק ואיריס קשמן להציע תוכנית לשיקומו ■ הם הציעו להוסיף מקומות ישיבה ומצלמות ולקיים אירועים עונתיים ■ "יש בעיית חניה, וזה מוכיח שתמיד יש כאן אנשים. אבל צריך גם אוכלוסיות אחרות"

כיכר המייסדים / צילום: עודד קוטוק ואיריס קשמן
כיכר המייסדים / צילום: עודד קוטוק ואיריס קשמן

השבוע מלאו 139 שנים להקמת פתח תקווה, וכשמשוטטים ביום קיצי במרכז העיר התחושה היא של חזרה לעידן אחר. הבניינים נמוכים, קצת מוזנחים, ולמרות שיש לא מעט מבנים היסטוריים ונאים, אפילו קצת מבני באוהאוס, לא נראה שמישהו שמע כאן על שימור, בסגנון המפחלץ, התל אביבי. אין חנויות רשת עם מותגים או בתי קפה מעוצבים, אלא בעיקר חנויות קטנות עם חלונות ראווה מיושנים, ושמות כמו גלנטריה, חנות סידקית, גרעינריה וטקסטיל זול על המדרכה. במרחב הציבורי כמעט ולא רואים אנשים צעירים. גם אין הרבה ילדים.

שרון מרדכי וגבריאל ברוימן הם זוג צעיר המתגורר בשכונת רמת ורבר, בקצה המרכז של פ"ת. שניהם עובדים בת"א. הם מעידים שהם אוהבים את מרכז העיר, אך מתלוננים על כך שבשעות הערב אין מה לחפש שם, כי "העיר מתהפכת" והופכת שוממה וגם מפחידה. שרון, שהיא בת לאחת ממשפחות מייסדי העיר, אומרת שבדור של ההורים שלה המרכז היה עדיין מקום נחשק, אך לא עוד: "מי שחי שם זה אנשים שאין להם ברירה, מי שיש לו יותר אמצעים עבר לשכונות החדשות. בלילה זה טריטוריה מפחידה. אין שם שום דבר שפונה לאנשים כמוני".

עו"ד רמי גרינברג, חבר סיעת הליכוד במועצת העיר פתח תקווה ואופוזיציונר, קצת יותר תוקפני: "האזור הפך לחצר האחורית של ת"א ולמוקד משיכה למסתננים שמקימים כאן אלפי עסקים לא חוקיים, פאבים ואפילו כנסיות. האוכלוסיה הוותיקה ברחה ובאים מסתננים שגרים בדירות מחולקות. רק הבוקר היתה פה דקירה של מסתנן, וזה לא המקרה הראשון. היו פה עשרות מקרי רצח ודקירות. פחד להסתובב ברחובות והעסקים קורסים".

יותר מצלמות, אירועים ותאורה

בימים אלה מנסים בעיריית פתח תקווה להוציא לפועל תוכנית פעולה רב שכבתית להחייאת לב העיר.

האדריכלים עודד קוטוק ואיריס קשמן נקראו ע"י מהנדסת העיר, האדריכלית חוה ארליך, להציע תוכנית פעולה שתטפל במרכז ותעצים אותו. לדבריהם, לאף אחד לא היה לגמרי ברור מה טווח הפעולה, כלומר מהו "המרכז", ולאן לקחת את הדברים. צוות הפעולה כלל גם את השמאי אריה קמיל. קוטוק מסביר שבשלב מוקדם הבינו שלא מדובר רק בהתערבות תכנונית, אלא ב"מאמץ רב מערכתי".

לדברי קוטוק, היה להם ברור שמרכז פתח תקווה הוא מקום עם פוטנציאל: "הבדיקה שערך השמאי העלתה שיש מעט מאוד חנויות ריקות. במקומות מסוימים מחירי השכירות של המסחר דומים לדרום ת"א. מצד שני, רוב הסחורה זולה. הבנו גם שיש בעיית חניה, זה מוכיח שתמיד יש כאן אנשים".

קוטוק סבור שהנתונים האלה מלמדים על כך שהמקום תוסס. עם זאת, ברור לשני האדריכלים שהמרכז מנותק מהשכונות, והם מכנים אותו "עיר בתוך עיר": "כדי שעיר תהיה בריאה ושהמרכז שלה יהיה יותר חי, בר קיימא, צריך גם אוכלוסיות אחרות, לא במקום ולא על חשבון".

קוטוק וקשמן בדקו ומצאו שניתן לאתר מסלול בצורת הספרה 8, המהווה את ציר השיטוט המרכזי של האזור, ולאורכו פזורים כעשרים אתרים. הם החליטו להתמקד בהצעות המתייחסות לאתרים האלה. השניים בחרו שלא להציע תוכנית אחת פיזית, אלא סדרה של פעולות. כך למשל, בכיכר המייסדים, שכיום מתפקדת רק חלקית ויש לה דימוי ירוד, הם מציעים לייצר אזורי שהייה, להוסיף מקומות ישיבה ולייצר תמהיל אירועים עונתיים, אבל גם להוסיף מצלמות להגברת תחושת הביטחון. במדרחוב ההגנה הם מציעים לארגן ירידי אוכל שבועיים ולהוסיף גרלנדות (שרשראות תאורה).

את רחוב חובבי ציון הם מגדירים כ"רחוב ההיסטורי ביותר של העיר", שבו מספר גדול יחסית של מבנים שהוגדרו כמבנים לשימור. השניים מציעים להאיר ולסמן את המבנים החשובים, לצמצם חניות, להרחיב את המדרכות ולטעת עצים.

החידוש הגדול ביותר של מתווה הפעילות ששני האדריכלים מציעים הוא ההימנעות מאקט אדריכלי רדיקלי ובחירה להציע סדרה של שינויים נקודתיים, מינוריים לכאורה, ולפעמים אפילו בני חלוף, שניתן ליישם בהדרגתיות. קוטוק: "אנחנו הבנו שאדריכלות, סטטוטוריקה ותכנון ערים הם כלים מוגבלים ולכן, להשתמש בהם זה יהיה פספוס. עד שהם מגיעים לידי מימוש לוקח יותר מדי זמן". קשמן: "זאת גישה שהולכת ונהיית מקובלת באדריכלות - שחיי היום יום הם חלק מהשיח, ולא רק עמודות בפרוגרמה".

"צריך מרחב שיטוט"

למהנדסת העיר, חוה ארליך, חורה דימוי האפרוריות והמסכנות של העיר. היא מספרת שלרגל תפקידה היא עברה לפני שלוש שנים מחיפה, והיא חשה מאוהבת. "יש לפתח תקווה פוטנציאל שלא מצליח לעשות את הפריצה", היא אומרת, ומבהירה שתוכנית הפעולה היא יוזמה שלה.

- במבט מהצד זה עלול להיראות כמו סדרה של רעיונות חביבים שארוזים בצורה סקסית. זה מה שיציל את מרכז העיר?

"יש שתי קבוצות של בעיות: המרכז התדרדר מבחינה פיזית, נכנסו אוכלוסיות חלשות, המסחר התדרדר. קבוצה שנייה של בעיות נוגעת לזה שהמרכז לא רלוונטי לאוכלוסיות החדשות של הערים.

"הבנו שצריך מרחב שיטוט וזה נראה לנו אפשרי, כי יש לנו בסיס. השתדלנו לא להיות ועדת קישוט. חשבנו שצריך תכנון מולטי-דיסציפלינרי. לא רק החלפת ריצוף או קישוט של הרחובות, אלא גם מערכת של פעולות. מדובר בפרויקט ארוך טווח אך בביצוע מהיר".

- ומה בנוגע להתחדשות עירונית של המבנים, בסגנון תמ"א 38?

"במרכז ההיסטורי יש פחות התחדשות עירונית בגלל מבנים לשימור שאנחנו מקווים שיעברו תהליכי שימור, והיעדר מוסדות חינוך".

ברור לה גם שיש כאן מילכוד: "מה מניע גלגלים של פינוי בינוי? מחיר מכירה של דירה חדשה. המחיר למ"ר הוא כרגע נמוך ביותר. אנחנו צריכים לפעול כדי שזה יהיה כדאי".

לארליך חשוב להבהיר שהעירייה עושה מאמצי תכנון "רחבי היקף", הכוללים, "תוכנית מתאר כוללנית, שהגדירה רצועה להעצמת בנייה ואינטנסיביות שימושים, הכוללת את מרכז העיר". לדבריה, התוכנית מוכנה לדיון במוסדות התכנון.

עם זאת, מהנדסת העיר מודה שלא התקיים תהליך התייעצות עם הציבור, אבל "האדריכלים דיברו עם כל בעלי החנויות".

"ניסו מכל דבר והתוצאה היא דיסהרמוניה"

אורי מכנס הוא נכדו של אהרון לייב מכנס, איש העלייה הראשונה וממקימי פתח תקווה.

אורי מכנס היה חקלאי והתפרנס משדות כותנה, תפוחי אדמה, ובעיקר פרדסים, שהיו באזור שבו ממוקמת היום שכונת אם המושבות. רעייתו, מלכה מכנס, היתה יו"ר איל"ן בפ"ת. למרות גילם המבוגר, שניהם צלולים ואין בהם סנטימנטליות יתרה. ממרומי הפנטהאוז שלהם במגדל ישן במרכז העיר, הם כבר לא מריחים את ניחוח פריחת ההדרים, ובכל זאת, הם גאים ב"קפיצה" שעברה על פתח תקווה, ממושבה לעיר.

על שכונת אם המושבות הם אומרים, בשביעות רצון, שזו "עיר בפני עצמה".

יש להם, בעיקר למלכה, ביקורת על האסתטיקה של מרכז העיר: "ברח' חיים עוזר ומוהליבר יש מדרחוב עלוב שבעלובים. לא היה מזיק לעשות שם רוויזיה רצינית. המרכז נתקע. אנחנו מצפים שהמרכז יהיה מואר, מכובד". מפריע לה מאוד שאין גישה אחידה: "בכיכר המייסדים, למשל, איפה שפעם היתה מנגנת התזמורת של מכבי פ"ת, ניסו מכל דבר והתוצאה היא דיסהרמוניה. מצד שני, יש שיפור לגבי הגננות, יש ערוגות פרחים ויש אפילו שיחים גזומים בצורת חיות - זה קצת מוסיף".

עוד כתבות

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווחים: לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית בדרום לבנון

כלי תקשורת לבנוניים מדווחים על לפחות 3 הרוגים בתקיפה ישראלית באל-ג'בין • ראש הלשכה המדינית של חמאס נפגש עם נשיא טורקיה ארדואן • נמשך המבצע בנור א-שמס, עשרה מחבלים חוסלו •הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • כל העדכונים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

אסמעיל הנייה, ראש הלשכה המדינית של חמאס / צילום: Reuters

דיווח בארה״ב: הנהגת חמאס שוקלת לעזוב את קטאר לטובת המדינה הזו

על פי הוול סטריט ג׳ורנל ברקע המו״מ השברירי לעסקת חטופים והלחץ שמופעל עליהם, בכירים בהנהגה המדינית של חמאס פנו לשתי מדינות באזור ובהן עומאן

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

 

אחרי שבוע על המדף: בכמה נמכרה וילת יוקרה בהוד השרון?

בשכונת הדר בהוד השרון נמכרה וילת יוקרה בשטח בנוי של 280 מ"ר לאחר שעמדה כשבוע בלבד על המדף, תמורת 11 מיליון שקל ● "שוק היוקרה במצב קשה כרגע - הקונים מאוד בררנים כי יש להם היצע גדול" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"