גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ייקוב הדין את ההר" נוסח ברזיל

מערכה כה מסיבית נגד שחיתות לא נראתה כמעט בשום ארץ דמוקרטית

נשיא ברזיל לשעבר לולה דה סילבה / צילום: רויטרס
נשיא ברזיל לשעבר לולה דה סילבה / צילום: רויטרס

בנובמבר 2014 התוודעה ברזיל אל שוטרת תנועה צעירה, לוסיאנה טמבוריני. בית משפט בריו דה ז'ניירו הרשיע אותה בהעלבת עובד ציבור, והטיל עליה קנס הגדול במידה ניכרת משכרה החודשי.

טמבוריני הפכה עד מהרה לגיבורת המדיה החברתית (המפותחת מאוד) של ברזיל. הסיבה: עובד הציבור היה שופט, שהיא עצרה במחסום, וגילתה שהוא נוהג ללא רשיון וללא ביטוח. "האם את יודעת מי אני?" הוא שאל. אלה מלים שברזיליאנים חזרו ושמעו במרוצת השנים מפי בעלי סמכות, כל אימת שהם נדרשו לכבד את החוק.

"אתה שופט", אמרה לו טמבוריני, "לא אלוהים". השופט התפקע מכעס. הוא דרש שטמבוריני תיכבל מיד באזיקים, ותובל למעצר. שוטרי התנועה שאיתה סירבו לציית. השופט השתמש בקשריו, היא הועמדה למשפט, ונמצאה אשמה - אבל לא בעיני דעת הקהל. המעשה בשוטרת מריו מילא תפקיד בתנועת המחאה שהתעוררה בימים ההם בברזיל, והניבה את אחת המערכות המסיביות ביותר נגד שחיתות בארץ כלשהי עלי אדמות.

השמאלן שאפילו הקפיטליסטים אהבו

פקע תוקפה של תרבות החסינות מפני מיצוי הדין. נשיאת הרפובליקה, דילמה רוסף, הודחה במשפט הסנאט בשנה שעברה. חקירה תמנונית של פרשת שוחד עצומת ממדים הגיעה לכל פינה של הפוליטיקה הברזיליאנית. יורשה של הנשיאה המודחת, מישל טמר, נמצא עכשיו בעיצומם של הליכים פליליים בחשד שיזם מתן שוחד.

בסוף השבוע שעבר נגזרו תשע שנים וחצי של מאסר על הנשיא לשעבר אינאסיו לולה דא סילבה, הפוליטיקאי הפופולרי ביותר בתולדות ברזיל, מקור השראה והתפעלות למיליונים, בברזיל ומחוצה לה. לולה, כפי שהברזיליאנים קוראים לו, לא סיים אפילו בית ספר יסודי, עבד שנים כפועל כפיים, ארגן איגודים מקצועיים, נרדף בידי משטר צבאי (בשנות ה-60 של המאה שעברה), עמד בראש מפלגת פועלים רדיקלית, ניסה שלוש פעמים את כוחו בהתמודדות על הנשיאות - עד שנבחר לבסוף ב-2002.

8 שנות נשיאותו של לולה עמדו בסימן גאות כלכלית חסרת תקדים, שאפשרה לו להקצות משאבים עצומים כדי להיטיב את מצב העניים. אף כי השיפור בחיי ברזיל לא היה תוצאה של שינויים מבניים - את הגאות היא חבתה בעיקר לתנודות מחירים של חומרי גלם - מיליונים חולצו מעוני וקיבלו חינוך וטיפול רפואי.

מפלגת הפועלים הפגינה אחריות למופת, ואפילו הקפיטליסטים אהבו אותה. העניים שמרו לה אמונים, והעניקו לה ארבעה ניצחונות רצופים בבחירות לנשיאות. לולה, שהחוקה הגבילה לשתי כהונות רצופות, משח את יורשתו רוסף, שניצחה פעמיים, לפני שהודחה.

לולה חרק שיניים

לולה לא עשה כל ניסיון לשנות את החוקה, כדי להאריך את כהונתו שלו. הוא נבדל בזה מנשיאים שמאליים רדיקליים בוונצואלה, בבוליביה ובאקוודור השכנות. הוא היה דמוקרטי וסובלני מהם, והוא גם היה תלוי בקואליציות מסובכות מפני שמפלגתו לא התקרבה כלל לרוב בקונגרס (פרלמנט). סקרי דעת הקהל הראו כי לעת פרישתו הפופולריות שלו נסקה אל 80% ויותר. אנשי מקצוע אמרו, שלא נראה כדבר הזה באיזושהי דמוקרטיה. הוא העניק את הרושם שלעת זקנה, הוא יסתפק במעמד של זקן המדינאים.

לולה חרק שיניים, כאשר הקונגרס של ברזיל קשר קשר נגד בחירת לבו, הנשיאה רוסף, הדיח אותה על "סילופים" בהכנת התקציב, והושיב תחתיה את סגנה טמר. זה האחרון היה שותף קואליציוני של מפלגת הפועלים, ובגד בה. לולה גמר אומר להשיב מלחמה שערה. הוא הודיע, כי יחזור ויתמודד על הנשיאות בבחירות של 2019. הסקרים הראו, שהוא ינצח.

אבל זוהרו של לולה הועם במידה ניכרת. פרשת השחיתות שהקיפה כמעט את כל המערכת הפוליטית (היא התחילה במתקן של רחיצת מכוניות, ולפיכך דבק בה הכינוי "רחיצת המכונית") לא פסחה על מפלגתו של לולה. היא נועדה להיות שונה מן המפלגות האחרות, פטורה משחיתותן, אידיאליסטית ללא דופי. למעשה התברר עד מהרה, שהיא הייתה משתתפת פעילה ולהוטה בחלוקת השלל. מיליארדים זרמו לקופותיה ולקופות מנהיגיה מחברת הנפט הלאומית ומבעלי ברית במגזר הפרטי, בייחוד קונצרן הבנייה הענקי "אודברשט" ("אודברכט", אילו דיברו גרמנית בברזיל) וענק הבשר JBS.

החשדות הגיעו עד לולה עצמו. כתב האישום הראשון נגדו היה שקיבל במתנה דירה על שפת הים, ואחר כך נהנה משיפוצים על חשבון מיטיביו. בזמנים קודמים, טובות הנאה קטנות ממדים כאלה לא היו מופיעות על המכ"ם. אבל הזמנים השתנו בברזיל. תרבות החסינות מפני מיצוי הדין פינתה את מקומה לתרבות חדשה: תובעים צעירים ונמרצים רדפו צדק, והכריזו כי ייקוב הדין את ההר.

הטלטלה בברזיל מזכירה עכשיו את זו שסיימה את "הרפובליקה הראשונה" באיטליה, בשנים האחרונות של המאה ה-20. שיטה משפטית, המאחדת סמכויות של תובע ושל שופט, הטביעה דור שלם של פוליטיקאים וחיסלה מפלגות פוליטיות היסטוריות. שיטה דומה מיררה את חייהם של פוליטיקאים גם בצרפת ובספרד. עכשיו היא עושה כן גם בארגנטינה.

להוסיף ולטלטל

כמעט 10 שנות המאסר שנגזרו על לולה בברזיל אולי לא ייצאו אל הפועל. הוא מערער, ובזמן האחרון היו סימנים שגאות התביעות וההרשעות מתחילה להתמתן. הרשעתם של שני מנהיגים בכירים, בהם יושב ראש בית הנבחרים, בוטלה. ביקורת נמתחת על עודף שאפתנותם של התובעים. אפשר שהקונגרס יחוקק חוק להענשת תובעים שהרחיקו לכת.

אבל נראה בעליל שהברזיליאנים רוצים להוסיף ולטלטל. הפוליטיקאים נמאסו עליהם. הרשעת לולה בשבוע שעבר אמנם נהנתה מתשומת לב קטנטנה בעיתוני צפון אמריקה ואירופה, אבל הדיה נשמעו בכל אמריקה הלטינית. הנשיאות אינה שקולה עוד כנגד קרנות המזבח. האוחזים בה אינם פטורים עוד מתוצאות שחיתותם, או לפחות מבירור מלא ומכאיב של החשדות נגדם.

ישראלים דווקא היו יכולים להתעניין. הם לימדו את העולם החיצון כמה שיעורים מאלפים בטכניקות של ייקוב הדין את ההר. תובעיהם ושופטיהם השליכו נשיא וראש ממשלה לכלא; והם מסירים את הכפפות בטיפולם בראש ממשלה נוסף. בישראל, תרבות החסינות ממיצוי הדין התחילה להיסדק עוד באמצע שנות ה-70 של המאה שעברה. אחת התוצאות הדרמטיות ביותר שלה הייתה התמוטטות המונופול של מפלגת השלטון, ואחר כך התמוטטות של המגזר הציבורי בכלכלה.

מתי לרדת מן הבמה

הערכת המאורעות בברזיל מתחלקת בין אלה החוששים מפני האיום הכלכלי הכרוך בחוסר יציבות (המשק התחיל רק באחרונה להיחלץ ממשבר ארוך) - ובין אלה הסבורים שההתקפה החזיתית על הממסד הפוליטי והעסקי דווקא מועילה לבריאותם של המוסדות הדמוקרטיים.

מועילה או לא מועילה, השפלתו של לולה דא סילבה מכאיבה לדור שלם של ברזיליאנים ושל לטינו-אמריקאים. עלייתו והצלחתו עוררו שיעורים בלתי רגילים של התפעמות ושל תקווה. איש לא יתענג על מאסרו ועל ייסוריו. אבל אם ערעורו יתקבל, והוא יעמוד על דעתו לחזור ולהתמודד על הנשיאות, הוא יהפוך את עצמו מסמל של אחדות לסמל של פילוג ושל קיטוב. פוליטיקאים צריכים לדעת מתי לרדת מן הבמה, גם אם נדמה להם שברית כרותה להם עם הנצח.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה