גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחר ההכרעה: הפקת אנרגיה סולארית בדרום תצא לדרך?

התוכנית צפויה לאפשר פיתוח שדות סולאריים לא לפני 2020 ■ רשות החשמל מתכוונת להוציא עוד השנה מכרזים להקמת שדות סולאריים

הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל), בראשות אביגדור יצחקי, תכריע מחר (ב') אם לאשר את התוכנית הגדולה הראשונה להפקת אנרגיה סולארית בטכנולוגיה פוטו-וולטאית על שטח של כ-6,000 דונם בסמוך לדימונה, משני צדי כביש ירוחם-דימונה. התוכנית, תת"ל 82, תאפשר להקים בשטח שדות סולאריים בהספק כולל של כ-500 מגה-ואט, באמצעות כמה מכרזים משולבים, של החשב הכללי באוצר, משרד התשתיות ורשות החשמל.

המהלך הוא חלק מתפיסה של משרד המשפטים לשלול מאגודות שיתופיות - מושבים וקיבוצים - את הבלעדיות להשאת רווחים ממשאב הקרקע שברשותן, בנימוק של צדק חלוקתי. כפועל יוצא של מדיניות זאת החליטה רמ"י ליזום הכשרת קרקעות לצורך שדות סולאריים.

לפי החלטת מועצת רמ"י מינואר השנה, מחיר קרקע חקלאית המוסבת לשדות סולאריים לרשת ההולכה יהיה 25 אלף שקל לדונם; מחיר קרקע לרשת החלוקה נקבע על 20 אלף שקל לדונם; ומחיר קרקע פרטית 15 אלף שקל לדונם. ההחלטה נבעה מהחלטת רשות החשמל לקיים מכרזים על מחיר החשמל עצמו במקום על מחיר הקרקע.

במכרזי רשות מקרקעי ישראל ואגף החשב הכללי בעשור האחרון הגיע מחיר הקרקע עד ל-200 אלף שקל לדונם, דבר שהעלה את מחיר החשמל. בהקשר זה נחשף בתחילת השנה ב"גלובס" כי מקורבו של ראש הממשלה, עו"ד דוד שמרון החשוד בפלילים, פעל בסוף השנה לתקן את שומת הקרקע לפרויקט הסולארי שמקדמת "כוח תרמו סולארי" בקיבוץ משאבי שדה - מכ-200 אלף שקל לדונם ל"עלות נורמטיבית" של 16 אלף שקל.

עוד 6 מכרזים בדרך

התוכנית החדשה צפויה לאפשר פיתוח שדות סולאריים לא לפני 2020 - שנת היעד הממשלתית לייצור לפחות 10% מהחשמל בישראל מאנרגיות מתחדשות. במסגרת היעד פועלת רשות החשמל להוציא השנה ובשנה הבאה 6 מכרזים להקמת שדות סולאריים, בהספק כולל של 1,000 מגה-ואט. 4 מהמכרזים הם להקמת שדות של עד 10 מגה-ואט לרשת החלוקה, ו-2 מכרזים הם לשדות סולאריים לרשת ההולכה, בהספקים שנעים בין 35 ל-70 מגה-ואט לכל שדה.

בחודש מארס התפרסם המכרז הראשון לרשת החלוקה, שהניב מחיר של 19.9 אגורות לקוט"ש סולארי - הנמוך ביותר בישראל. בתחילת ספטמבר צפוי להתפרסם המכרז הראשון לרשת ההולכה, לכמות שבין 100 ל-250 מגה-וואט.

נכון להיום יש ככל הידוע 9 פרויקטים בשלים, הכוללים, בין השאר, תב"ע מאושרת וסקרי היתכנות חיוביים לחיבור לרשת החשמל, שיתמודדו במכרז ההולכה. פרויקטים אלה כוללים הספק של כ-500 מגה-וואט והזוכים מביניהם יהיו מחויבים בהשלמת ההקמה והחיבור לרשת בתוך 3 שנים.

במקביל ממתין בימים אלה המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארץ קמיניץ, לסקירה על עתודות קרקע מתאימות להקמת שדות סולאריים, כדי להנחות את מועצת רשות מקרקעי ישראל אם לדבוק במגמה של הוצאת היישובים החקלאיים מהענף. החלטת מועצת הרשות מינואר הניחה יסודות להגבלת אגודות שיתופיות להקמת מתקנים על שטח מקסימלי של 250 דונם, שאינו מספיק לשדות גדולים.

אם יתברר שהעתודות שבידי רמ"י מספיקות לפיתוח העתידי של הענף, צפויים היישובים החקלאיים להסתפק בהקמת שדות לרשת החלוקה בלבד, מעבר לפרויקטים שפותחו לפי הרגולציה הקודמת ואפשרו הקמת פרויקטים משותפים לכמה יישובים.

לדברי איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, "אנחנו שמחים מאוד שהמינהל יוציא מכרזים לבד, הבעיה היא שבכל פעם שהמינהל מוציא מכרז זה לוקח עשר שנים. המכרזים האלה יאפשרו ליהנות מחשמל זול יותר, כי היזמים לא יצטרכו לשלם לאגודות השיתופיות על הקרקע, אבל הם טובים ליעד של 2025, לא לזה של 2020".

2,700 דונם במחלוקת: האם המיזמים הפועלים כיום בשטח יפונו?

נכון להיום פועלים בשטח התוכנית להקמת שדות סולאריים שני מיזמים חקלאיים. האחד הוא "אשלי אהרוניאן" של הרב שמעון אהרוניאן, איש ש"ס שקיבל קרקע ללא מכרז לצורך גידול עצי אשל, אבל נטע כ-1,500 דונם של עצי פרי בתוך פלישה לקרקעות ברוב השטח. הפרויקט השני הוא חוות הצברים הגדולה ביותר במדינה, "צברי אורלי" של היזם נועם בלום, המשתרע על שטח של כ-1,200 דונם.

כפי שנחשף בתחקיר "גלובס", משרד החקלאות, רשות מקרקעי ישראל ורשות המים אפשרו לאהרוניאן לפעול במצב של ניגוד עניינים חריף - להקים מטעים של עצי פרי בניגוד להקצאה של הקרקע, וכן להפוך לספק המים של מכון טיהור השפכים של דימונה המספק מים למטעים של אהרוניאן עצמו. לפני חודשיים הורשע אהרוניאן בקבלת 1.25 מיליון שקל במירמה מרשות המים.

ל"גלובס" נודע כי ראש עיריית דימונה, בני ביטון, ביקש בעבר לאפשר לאהרוניאן להשתמש בקרקע לצורך הקמת מתקן סולארי על הקרקע שהוא מחזיק, אולם רשות מקרקעי ישראל מתנגדת ואף הודיעה כי בכוונתה לדרוש מאהרוניאן להסתלק מהקרקע ולדרוש ממנו דמי שימוש של 2 מיליון שקל בגלל הפלישות לקרקע.

לגבי "צברי אורלי" ייתכן פתרון אחר. התעריף המקובל לפיצוי בגין קרקע חקלאית הוא כ-52 אלף שקל לדונם מטעים, לא כולל השקעות בקרקע, כלומר פינוי החווה החקלאית צפוי לעלות יותר מ-60 מיליון שקל ולהגדיל את עלות הקרקע ואת מחירי החשמל שייוצרו במקום. על רקע זה אמר גורם בכיר ברמ"י כי קיימת אפשרות להשאיר את חוות צברי אורלי כחווה חקלאית פעילה בתוך המתחם הסולארי.

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק