גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין נשים בצמרת: ייצוג חסר של נשים בדירקטוריונים בישראל

ישראל ממוקמת במקום ה-11 מתוך 64 באחוז הנשים בדירקטוריונים ואחוז הנשים המכהנות כיו"ר ■ השיעור גבוה ביחס לארה"ב - אך נמוך ביחס למדינות כמו נורבגיה וצרפת

ליאורה עופר, גליה מאור, עופרה שטראוס ודנה עזריאלי / צילומים: תמר מצפי, אמיר רוזנברג, איל יצהר
ליאורה עופר, גליה מאור, עופרה שטראוס ודנה עזריאלי / צילומים: תמר מצפי, אמיר רוזנברג, איל יצהר

ליאורה עופר, יו"רית מליסרון; גליה מאור, לשעבר מנכ"לית לאומי וכיום דירקטורית בטבע ובשטראוס; עפרה שטראוס, יו"רית קבוצת שטראוס; רו"ח איריס שטרק, דירקטורית בבנק מסד, קרן הפנסיה של הסוכנות היהודית וסמינר הקיבוצים, ולשעבר יו"רית דירקטוריון נמל אשדוד ודירקטורית בחברת חשמל; דנה עזריאלי, יו"רית קבוצת עזריאלי; נחמה רונן, יו"רית ממן; דפנה שוורץ, דירקטורית בבנק הפועלים ובשטראוס; תמי רווה, יו"ר דירקטוריון חדשות 2; ועו"ד דבורה חן וחנה מוריאל סטבון, דירקטוריות בתעשייה האווירית (תע"א).

בשנת 2017, הנשים החזקות האלה, ועוד נשים חזקות כמותן, עדיין מהוות את המיעוט הנשי הצורם בישיבות הדירקטוריונים עמוסות הטסטוסטרון - כך עולה מנתונים חדשים המתפרסמים בדוח של פירמת הייעוץ וראיית-החשבון Deloitte, שבחן מהו אחוז הנשים בדירקטוריון ואחוז הנשים המכהנות כיו"ר דירקטוריון (נכון לסוף שנת 2016), ב-64 מדינות שונות ברחבי העולם.

שיעור הנשים המכהנות כדירקטוריות של חברות ציבוריות עומד על 20.8% בלבד. רק 33 נשים "זכו" לכיסא בדירקטוריונים, ורק 29 (10%) מכהנות כיו"ר בדירקטוריונים בישראל. בנוסף, ב-7.1% מהחברות הציבוריות, מכהנת מנכ"לית אישה - שהן 14 מוכשרות בלבד.

לכאורה, נתונים אלה מעט מעודדים, בין היתר, לאור העובדה שהם משקפים עליה קלה באחוז הנשים בדירקטוריונים בתום שנת 2016, ביחס לשנה שקדמה לה. בישראל 2015, שיעור הנשים שכיהנו כדירקטוריות של חברות ציבוריות עמד על 16.2% בלבד, ורק 5.1% כיהנו כיו"ר בדירקטוריונים. גם מצבנו ביחס לעולם, לכאורה מעודד: הממוצע העולמי של ייצוג נשי בדירקטוריון עומד על 15% בלבד, ובישראל מתהדרים בחמישה אחוזים נוספים.

אולם, בפועל לא מדובר בבשורה. הנתונים מלמדים הלכה למעשה, כי נשים טרם הצליחו לפרוץ את תקרת הזכוכית. בפועל, מגמת "העלייה" ביחס לשנה שקדמה לא מספיק חדה - הנתונים משקפים עלייה של 4.6% ביחס לייצוג נשי בדירקטוריונים; וכ-5% ביחס ליושבות-הראש שלהם. האמנם זה נתון מעודד במדינה שבה הנושא מדובר חדשות לבקרים, והביקורת על מיעוט הנשים בדירקטוריונים מהדהדת מקיר לקיר.

ביחס לעולם, ישראל ממוקמת במקום ה-11 בקרב המדינות, ואולם מקום זה עדיין מדשדש הרחק מתחת למספר מדינות מערביות שהיינו רוצים להידמות להן.

המדינות המככבות בדוח הן אלה שבחרו לשים את הנושא במקום גבוה בסדר העדיפויות שלהן, קידמו חקיקה מתקנת בעניין, והובילו מהלכים שיובילו לשוויון אמתי (מתישהו): בהן נורבגיה - עם ייצוג מרשים של 42% נשים בדירקטוריונים בחברות הציבוריות (עלייה של 5.3% ביחס לשנה הקודמת); צרפת עם 40% (עלייה של 10%); שוודיה עם 31.7% (עליייה של 7.4%); ואיטליה שמתהדרת ב-28.1% (עליה של כ-6%).לצד ישראל, מבחינת נתוני הייצוג הנשי בדירקטוריונים, ניצבות אוסטרליה (20.4%), בריטניה (20.3%), דרום-אפריקה (19.5%) וגרמניה (19.5%).

בארה"ב מצב הנשים הרבה פחות טוב מאשר בארץ, כאשר במעצמת העל נרשם ייצוג של 14.2% נשים בלבד בדירקטוריונים. גם אוסטליה, לוקסמבורג, ספרד, שווייץ ואירלנד מדשדשות בביצת ה-15%-16%. בתחתית הטבלה העולמית מככבות לשלילה מדינות כמו מקסיקו (6% ייצוג נשי בדירקטוריונים), רוסיה (5.8%), מרוקו (4.3%) ויפן (4.1%). את הרשימה סוגרות קוריאה ואמירויות ערב עם כ-2.5% ייצוג נשי בלבד.

היי-טק ופיננסים

עוד לפי הדוח, התעשיות בישראל שבהן נשים "מככבות" (באופן יחסי) בדירקטוריונים של החברות הן: תחום ההיי-טק (20%) ובמוסדות הפיננסיים (20%), בהם בנקים, חברות ביטוח, חברות אשראי ועוד. בתחום זה, ניתן להזכיר את ענת לוין, שמכהנת, בין היתר, כיו"ר כלל ביטוח אשראי, כחלק מתפקידה המרכזי בקבוצת כלל כמשנה למנכ"ל; את החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי- בויאנג'ו, המכהנת כיו"ר של חברת ענבל הממשלתית, מתוקף תפקידה באוצר; את תמר יסעור, יו"רית לאומי קארד; את אירית איזקסון, יו"ר הבנק הבינלאומי; ואת אפרת פלד, דירקטורית בבנק הפועלים.

נתון מעניין נוסף העולה מהדוח, הוא שככל שהחברה מדורגת יותר גבוה במדדים, כך גם ייצוג הנשים בדירקטוריונים גבוה יותר. כך, לפי הדוח, במדד ת"א 25, (ב-2016 המדד היה עדיין 'ת"א 25', כיום המדד הוא 'ת"א 35') יש 25% נשים בדירקטוריונים ו-12% בתפקיד יו"ר - נתונים שהם מעל מהממוצע של כלל החברות בישראל.

נתון נוסף העולה מהדוח, הוא כי באותם ארגונים שבראשם עומדות נשים, ונשים מכהנות בתפקידי הנהלה בכירים - יש פי 2 יותר דירקטוריות מאשר בחברות שבראשן עומד גבר. מדובר בנתון מטריד, המעיד על כך שהגברים מעדיפים את בני מינם, במקום בחירה עניינית או אפילו בחירה מודעת שתשקף אפליה מתקנת לטובת נשים.

מעניקות יתרון תחרותי לחברה

נוכח הנתונים העגומים - לפיהם 80% מהדירקטוריונים מורכבים מגברים - מתבקשת השאלה - האם נשים פחות מוכשרות? התוצאות המקצועיות שמביאות נשים המייצגות את המיעוט הנשי בדירקטוריונים, מספקות תשובה שלילית נחרצת לשאלה הזאת. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות ברחבי העולם מוכיחים פעם אחר פעם, כי דירקטוריות טובות לחברות ומעניקות יתרון תחרותי לחברה על-פני חברות אחרות. על הרקע הזה אי השוויון בין המינים בדירקטוריונים זועק.הקשר הישיר שנמצא בין כהונת אישה כיו"ר, מנכ"לית ודירקטורית לבין שיפור ביצועי החברה, מצדיק עלייה יותר משמעותית בשילוב נשים בדירקטוריונים.

הנושא הזה לא יורד מהפרק ועמד על סדר היום של ועדות הכנסת השונות ימי עיון רבים ועתירות שונות לבג"ץ. חוק החברות בישראל עוסק בצורה מצומצמת בסוגיית ייצוג הולם לנשים בחברות ציבוריות. במארס 2011 נכנס לתוקף תיקון 16 לחוק החברות, שקבע נורמה של גיוון מגדרי בדירקטוריון, ולפיה "במינוי דירקטור בחברה ציבורית, יגוון הרכב הדירקטוריון בהתחשב במין של המועמד, נוסף על החובה לגוונו בהתחשב בידע ובניסיון של המועמד, בהתאם לצרכיה המיוחדים של החברה".

על-פי חוק, בחברה שבעת מינוי דירקטור חיצוני (דח"צ), כל חברי הדירקטוריון שלה הם בני מין אחד, יהיה הדירקטור החיצוני הממונה בן המין השני. עוד נקבע בחוק, כי אם האישה היחידה בדירקטוריון היא קרובת משפחה של בעל השליטה בחברה (בת, אחות, אם וכד'), ייתפס המצב ככזה שאין כלל אישה בדירקטוריון, והאסיפה הכלכלית של בעלי המניות תחויב למנות דח"צית שהיא אישה. בחברות ממשלתיות נעשה צעד משמעותי יותר לכיוון השוויוניות, כאשר בהחלטת ממשלה מ-2007, נקבע כי 50% מחברי הדירקטוריונים בחברות ממשלתיות חייבות להיות נשים.

גיוון מגדרי על השולחן

הגם שמצבנו רחוק מלשקף את האידיאל, רו"ח אירנה בן-יקר, שותפה, ומנהלת היחידה לשירות הדירקטוריון בפירמת הייעוץ וראיית-החשבון Deloitte, דווקא אופטימית. לדבריה, "באופן כללי אנחנו במקום יותר טוב מהממוצע העולמי, העומד על 15%, אבל צריך לקחת בחשבון שהממוצע מתייחס גם למדינות שאין בהן שילוב נשים בכלל.

המדינות המובילות בנושא הזה הן באופן לא מפתיע המדינות הסקנדינביות, ששם מעמדן של נשים בכלל, ובקשר לכל מיני חוקי עבודה, טוב יותר ביחס לעולם, ובהן נורבגיה דנמרק ושבדיה וגם צרפת. אז ביחס לאירופה אנחנו במקום פחות טוב. דווקא בצפון אמריקה, כולל את ארה"ב, המצב פחות טוב מישראל, שם פחות מ-15%מחברי הדירקטוריון הן נשים, ורק כ-4% מבעלי תפקיד היו"ר של הדירקטוריון הן נשים - שזה ממש נמוך".

- עדיין לא נפרצה תקרת הזכוכית. 20% זה לא נתון שאנחנו צריכים לחגוג אותו.

רו"ח בן יקר: "זה נכון. אבל כמו כל מהפכה, זה דבר שלוקח זמן, ואני שמחה שהמגמה היא מגמת עלייה. נושא הגיוון המגדרי נמצא בראש השיח הציבורי בעולם ואף קיימת פעילות רבה במדינות השונות מצד הרגולטור או מצד ארגונים המייצגים את דעת הקהל על-מנת להגיע לאיזון בנושא גיוון תעסוקה בכלל ובתפקידים בכירים, ודירקטורים בפרט.

"בארץ הנושא פחות בכותרות. בשנים האחרונות ניתן לא מעט דגש של הרגולטור להפחתה והקלה ברגולציה בכלל, ובדרישות הגילוי בפרט, אך לא ניתן דגש מספיק לנושא הגילוי לנושאי הממשל התאגידי, כגון אפקטיביות הדירקטוריון - וכחלק מכך - גילוי בנושא גיוון מגדרי. ברגע שחברה תצטרך להתייחס באופן ספציפי ומעמיק לנושא הגיוון המגדרי וכיצד הוא מטופל, ומידע זה יהיה מידע ציבורי, לא תהיה ברירה אלא לעסוק בנושא זה באופן פרטני.

"הייתי רוצה לחיות בעולם בו העיסוק בגיוון המגדרי כלל לא רלוונטי, שכן הסוגיה כלל אינה קיימת עוד, והגילוי הנדרש בנושאי ממשל תאגידי יעסוק בעצמאות הדירקטוריון, איכות הדיונים, איזון יכולות הדירקטורים, ניסיונם המקצועי והניהולי; אולם המציאות, לצערי, מחייבת התערבות רגולטורית, שכן בפועל אין מספיק מודעות לחשיבות הנושא, ולכן מטבע הדברים הוא נדחק אחורה. מצבה של ישראל אמנם טובה במקצת ביחס לעולם, אך רחוקה עוד הדרך לשילוב אופטימלי של נשים בתפקידי מפתח בכלל ובתפקידי דירקטוריות בפרט".

חוקי עבודה מטיבים

- איך ניתן להסביר את הפער העצום בין ישראל לבין מדינות סקנדינביה - שם יש פי 2 יותר נשים בדירקטוריונים?

רו"ח בן יקר: "כידוע במדינות סקנדינביות חוקי העבודה מיטיבים באופן מיוחד עם נשים עובדות בהיבטי האיזון בין עבודה לקריירה, כגון שעות עבודה לנשים ואורך חופשת הלידה המגיעה על-פי חוק. לדעתי, קיים קשר בין הדברים, שכן שילוב נשים בדירקטוריונים הינו נושא שהעיסוק בו בוחן את מידת שוויון ההזדמנויות לשני המינים בתפקידים בכירים. לפיכך, לא מפתיע שמדינות שחורטות על דגלן את נושא שוויון ההזדמנויות לשני המינים, מקדמות את שילובן של נשים בדירקטוריונים.

"בנוסף, בעת המינוי לתפקיד דירקטור על המועמד להציג ניסיון מקצועי וניהולי. מטבע הדברים, לאישה המפתחת את הקריירה שלה במקביל להרחבת המשפחה, קשה יותר לצבור ניסיון שכזה. חוקי מדינה בתחום עבודת הנשים המעודדים את הנשים לא לוותר על הקריירה - זאת על-ידי מתן אפשרות להיעדר ממקום העבודה עקב חופשת הלידה לזמן ארוך יותר או לחלקה עם בן-הזוג באופן אופטימלי - יוצרים בסיס טוב יותר לצבירת ניסיון מקצועי וניהולי עבור נשים".

- ודווקא ארה"ב רחוקה מאוד מלהיות שוויונית.

"ארה"ב נמצאת מתחת לממוצע העולמי בייצוג הנשים בדירקטוריונים, אך מובילה בעשייה רגולטורית על-מנת לשפר את המצב. בהתבסס על מחקרים שהראו קורלציה מובהקת בין עלייה בגיוון החברות (ייצוג מגדרי מגוון, ייצוג מיעוטים וייצוג אוכלוסיות מוחלשות) לבין עלייה בביצועי החברות, ארה"ב חרטה על דגלה לשנות את המצב הקיים ולהגיע ל30% ייצוג נשים בדירקטוריונים עד 2020.

ארה"ב הצטרפה לגוף בינלאומי שהוקם ב-2010 הנקרא "CLUB UK" ומטרתו לפעול להעלאת שיעור הנשים בדירקטוריונים ל-30% . כיום, רשות לני"ע האמריקאית דורשת גילוי אקטיבי לגבי הסוגיה - אם נושא הגיוון (diversity) נשקל על-ידי ועדת המינויים של הדירקטוריון בעת בחירת מועמדים וכיצד הוא נשקל".

גילוי על ממשל תאגידי

נתון נוסף העולה מן הדוח הוא חוסר התאמה בין אחוז הנשים בדירקטוריונים לאחוז יושבות- הראש? למשל, יוון מככבת בעניין יושבות-הראש, אבל לא בולטת במספר הנשים בדירקטוריונים, ואילו בנורבגיה המצב הפוך. איך ניתן להסביר זאת?

נתוני המחקר שלנו מראים כי קיים קשר ישיר בין כהונת אישה כמנכ"לית או כיו"ר הדירקטוריון לבין שיעור הנשים בדירקטוריון המפקח עליה. בחברות בהן מכהן מנכ"ל-גבר, שיעור הנשים בדירקטוריון עומד על 14.5%; ובאלה שמכהנת מנכ"לית - שעור הנשים עומד על 28.8%. בחברות בהן מכהן יו"ר-גבר - שיעור הנשים הינו 15.5%; ובחברות בהן מכהנת יו"ר-אישה - שיעור הנשים בדירקטוריון עומד על 28.5%. נכון שיש מדינות שבהן לא נמצא קשר כזה, אך הנתונים הסטטיסטיים הכלל-עולמיים בהחלט מראים על קשר מובהק בין הדברים".

- מה העצות שלך למחוקק הישראלי כדי שנצעד קדימה בעניין?

"כיום קיימת דרישה בחוק החברות למנות דירקטור אחד לפחות מהמין השני, כאשר לא קיים גיוון מגדרי בדירקטוריון. בפועל, דרישה זו מיועדת למעשה לשיפור שיעור הנשים בדירקטוריונים, שכן רוב הדירקטוריונים עדיין מאוישים ברובם על-ידי הגברים. לצערי, רוב החברות מתייחסות לזה עדיין כ'עוד רשומה בצ'קליסט הציות'.

"בממשל תאגידי ראוי לבחור דירקטורים על-פי מומחיותם ומקצועיותם ולא על-פי מגדר. עם זאת, הניסיון לתיקון האפליה הקיימת על-ידי חקיקה - משמח. הוא מצביע על כך שזה חשוב לרגולטור וחשוב לציבור. האם ניתן לעשות יותר? כן בהחלט.

"לדעתי, נושא ממשל התאגידי בכלל לא מקבל מספיק התייחסות בדיווחי החברות, כי הרגולטור לא דורש זאת במפורש. גילוי בנושאי ממשל תאגידי בכלל, ובנושא גיוון מגדרי (diversity) בפרט, הוא אחד הנושאים החמים ברגולציה בינלאומית ובדרישות הגילוי. בארץ מלבד הדרישה שהזכרתי, לא קיימת התייחסות לנושא הגיוון ולא נדרש גילוי מפורש לסוגיה זו בדיווחי החברות. אני סבורה שגילוי בנושא ממשל תאגידי הוא עניין קריטי להבנת איכות החברה, ויש לעשות מהפכה בתחום הגילוי בנושא זה".

איפה ממוקמת ישראל ביחס לשאר העולם


עוד כתבות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית