גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבוצות הווטסאפ, מבט אנתרופולוגי

איך קמות הקבוצות, מהם שלבי החיים שלהן, מתי הן גוססות, ולמה חשוב כ"כ לחקור אותן?

ווטסאפ
ווטסאפ

אני קוראת בזאת למחלקות האנתרופולוגיה באוניברסיטת הרווארד, אוקספורד וסטנפורד לחקור כמה מקבוצות הווטסאפ שאני חברה בהן. העלמת המידע כמוה כחבלה בוטה במצבור הידע האנושי, החשוב לקיום חברה תקינה. כדי לפצות על לקות אקדמית חיונית, אנסה לשרטט בכמה מלים תובנות שאסור להחריש לגבי התופעה שרבות דובר ועוד ידובר בה -  קבוצות הווטסאפ.

אפשר לראות שורות אלה כחיבור בנושא 'מדיה'. או "פלטפורמה". אני רואה אותן כמסמך אנושי. 

נתחיל בכך שקבוצת ווטסאפ נוסדת תמיד, אבל תמיד, סביב תירוץ פרגמטי. אד הוק. אבל, נותרת שם כדי להישאר. תמיד מכובד ובוגר לכאורה להצטייר כמי שאינו זקוק לעוד חברים (כי יש לו מספיק משלו), אבל מקים את הקבוצה או מצטרף אליה כדי להשלים משימה טקטית קצרת טווח. מסיבה, טיול, טיול של הילדים, כנס מחזור, בחירת ועוד.

זה קצת כמו שיחת חיזור בין גבר לאשה, בשני רבדים: "אז כמה פעמים ביום את מוציאה את הכלב שלך?" או "מה דעתך על מה שקרה אתמול בהר הבית?" - כאשר בדמיונו הוא כבר הפשיט אותה והתנפל עליה, והיא, לחלופין, כבר מתלבטת אם אסוף או פזור בחופה.

כך גם קבוצת הווטסאפ.

פגישת המחזור היא רק תירוץ, כי תחת פני השטח מחרחרת הקבוצה תככים, סכסוכים ורכילויות, עוד בעודה באיבה. הקוד הגנטי טבוע ב-DNA עוד לפני שצורפת לקבוצה. גורלה נחרץ לפני שמנהל הקבוצה בירך אותך ב"ברוך הבא". ואגב, כמו אצל דגי זהב, מנהל קבוצת הווטסאפ הוא לרוב אשה. 

הצירוף לקבוצת הווטסאפ דומה, על פי חנוך דאום ("חנוך דאום עזב/ה את הקבוצה", "ידיעות אחרונות", 18.7.17) ללקיחה בשבי.

לא בוחרים להצטרף. אפשר לבחור לעזוב, אבל רב בכך הסיכון כי עזיבה הופכת את הנוטש למושא בוז ורכילות ושיימינג - ומעשיר בכך את משאבי הקבוצה. 

לאחר צירוף מרשים ומרובה של חברים, פותח מנהל הקבוצה, הלא הוא מנהלת, בדברי ברכה ובהצגת המשימה הראשונית שלה. זה מתחיל שפוי, טקטי וזמני לכאורה. כל מה שקורה לאחר מכן לא קשור, ומאבד שליטה.

שלב ההקמה

זהו שלב של התקבצות המונית לגיטימית, שעלולה הייתה להיחשד כאספסוף פורע, באצטלה של ענייניות גמורה. הצביון התמים של המעשיות מצדיק את ההקמה, שאינה שונה מהקמת חומה ומגדל באישון ליל.

שלב הצביעות

לאחר הצגת הנושא וביסוס הקבוצה כחגה סביבו, מתמלא לבם של חברי קבוצה קנאה בלתי מודעת ביוזמה. מדוע לא הייתי אני זה שחשב לפני כולם להקים את הקבוצה? קנאה יוצרת תחושה לא נעימה וכדי להימנע ממנה בורחים חברי הקבוצה לפנטזיה של "חיוביות". "כל הכבוד לשולה על היוזמה", או "כמה טוב להיות בחברת אנשים טובים, עוזרים, מתנדבים". שלב הצביעות עשוי לקחת זמן לא ארוך, שהרי "הגישה החיובית" לא באמת מבטחת אותנו משנאת חינם, ואו אז מתדפק השלב הבא על הדלת.

שלב המלחמה על המנהיגות

קבוצת הווטסאפ, כמו כל קבוצה, נזרקת בהרף עין למצב של מאבק על המנהיגות. רובו, אגב, מוכחש. Fight or flight בלבוש של דיון על שיטת קבלת החלטות, סדרי עדיפות וחשיבות של נושאים.

המאבק למעשה הוא עקוב מדם וממלא את משתתפיו בחדוות התקוטטות ותאווה לקרב: "בואו נשנה את המטרה"; "אולי כדאי לעשות הצבעה"; "אני מציעה ששולה שיזמה את הקבוצה תציע דרך; "שולה מה היה לך בראש לגבי קבלת החלטות כשייסדת אותנו"; "אני חושבת שצריך למנות מישהו שיחליט עבור כולנו" - וכן הלאה.

המאבק על המנהיגות מלווה את הקבוצה תמיד, גם כאשר נדמה לה שהיא עברה הלאה. שלב המאבק הערמומי הכרחי לקיומה של הקבוצה, כי עד שלא מקבלים החלטה, הקבוצה ממשיכה לפעול. עבור משתתפים רבים, קשה מאד לוותר על הנכס הזה שהתווסף ליומם וכדי לקיים אותו, חייבים להמשיך לריב. להחליט איך להחליט זה פרדוקס בלתי פתיר, שמבטיח לא רק אורך חיי קבוצה, אלא אינטנסיביות בלתי נלאית של מסרונים לאורך היום.

מהבחינה הזו, הקבוצה היא גולם שקם על יוצרו.

שבויים שקשה להם עם עומס וקצב הפיד - מפסידים מראש. הם רק מעצימים את אלה שעבורם קבוצת הווטסאפ היא כל עולמם, ובכל קבוצה רנדומלית תהא ידם על העליונה.

שלב החיוניות

ההכרה בקבוצה כצורך נפשי מעוררת את חבריה לחיים אקסטטיים. זהו שלב של תחרות על משתנים כגון שנינות, ספונטניות ומיומנויות חברתיות (או מה שמחנכים מכנים "כישורי חיים"). כישורי חיים פירושו התמצאות במארג, ונעיצת נוכחותנו בלי למעוד.

שלב החיוניות מזמין אותנו לנהל סמול-טוק, לבטא אמפתיה, לשלוח חיבוקי חמלה ולהיות מרושעים וחסרי רחמים; סימולטנית, בקואורדינציה שלא הייתה מביישת טייס קרב. למשל,  לסמן מסרון ולהגיב אליו בטקסט ואימוג'י, ולהקים תת קבוצה מתוך חברי הקבוצה - במטרה לרכל על הקבוצה הגדולה, ולייצר מחתרת במקביל.

שלב הדכדוך והייאוש

זהו שלב האכזבה. הבנו שלא קידמנו שום מטרה. זיהמנו את המרחב האנושי שלנו. אין מעשי פלא. אפליקציה שפוגשת אותנו בכל מקום וזמן אינה מתעלה על אספת המשק בקיבוץ, או ככר העיר ביוון העתיקה.

לא חשוב לשם מה הוקמה הקבוצה, היא תעבור לצילומים של תינוקות, בדיחות מצוירות, שירים נוגים ועמוקים של משוררים לאומיים, מתכון לעוגת בריאות דלת קלוריות ו"רשימות": איך להפסיק להיות מריר, איך להפוך חיובי, איך להאמין בעצמך ואיך לעזור לזולת.

שלב הרשימות והמתכונים יכול להימשך חודשים והוא נמהל מדי פעם ברגרסיה לשלב המאבק על המנהיגות. בשלב זה, ויכוחים סוערים על "האם כל התוכן הזה רלוונטי לנו" מתלקחים מדי פעם ומגיעים לטונים גבוהים ואף מעליבים. "מי קבע מי קובע מי ואיך קובעים?" "אף אחד לא מחזיק אותך פה בכוח". מיד אחרי זה, חוזרת הקבוצה לדשדש במי האפסיים של המתכונים וצילומי התבשיל, במיוחד לקראת החגים. במיוחד ללא גלוטן.

שלב הדעיכה

כמו כל אורגניזם חי, גם קבוצת הווטסאפ חייבת להיפרד מהעולם. העובדה שהיא ממשיכה לתפוס ספייס בחבילת האינטרנט לא סותרת את העובדה שהיא אינה בין החיים. את שלב הדעיכה מבשרות מודעות 'שבת שלום' חסודות, תמונות 'שבוע טוב' וכמובן 'חג שמח' אם האירוע צמוד לחג כלשהו.

קבוצות הווטסאפ נולדות שונות זו מזו, אבל לקראת מותן זהות כל מודעות השבת שלום והשבוע טוב. כשתראו נרות, לעתים באנימציה מהבהבת, חלה, שולחן ערוך ולעתים יונה או כיפה או פסוק מפרשת השבוע - דעו שזהו זה. מוות אלים במיוחד של קבוצת ווטסאפ עלול להתבטא במצגת שבת שלום רבת שקפים, מלווה בשיר חסידי או מזרחי דתי.

חשוב לי לסכם ולומר, כי הנאמר לעיל מבוסס על ניסיון אישי ומחקר גישוש ראשוני בקרב בני דורי ובני דורות צעירים יותר. ברור שהנאמר מחויב להתבסס במחקרי המשך מובנים וכמותיים. ברור שהשאלה מדוע, למרות שכולנו שונאים את קבוצות הווטסאפ בהן אנחנו חברים, אנו בוחרים להישאר בהן, היא שאלה שתזכה בפרס נובל את המפענח המאושר.

ברור שחלק מהמניע שלא לעזוב עכשיו וגם לא עכשיו את הקבוצה מוסבר על ידי החשש שאו עתה תבשר הקבוצה על בוא המשיח ורק אני, שסבלתי אותה במשך שנים, אחטיא את זה. אבל לא רק, והנה שוב אני קוראת למוסדות-העל האקדמיים להתעורר ולהפשיל שרווליהם, ולהגיע עד לפיתוח האפליקציה הירוקה, במטרה לעזור לאנושות להתמודד עם התופעה ואולי, ביום מן הימים, להיגמל ממנה ולחזור לחיים. אז יאללה ולל"ט. שמתי אתכם על שקט.

עוד כתבות

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

צילומים: AP (Eric Risberg, Jeff Chiu), עיצוב: טלי בוגדנובסקי

שתי ענקיות, מודל עסקי שעומד למבחן ויכולות דמיוניות: מרוץ ה-AI בנקודת רתיחה

השבוע האחרון היה אחד הדרמטיים מאז פרצה לחיינו מהפכת הבינה המלאכותית ● OpenAI השיקה את GPT 4o, מודל מהיר פי שניים מהקודם לו - ובחצי מהעלות ● גוגל מנסה להוכיח שהיא לא מדשדשת מאחור ומשדרגת את ג'מיני ● במקביל צצו דיווחים על הסכם לשילוב ChatGPT באייפון ● מהי מטרת-העל של החברות?

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

איור: גיל ג'יבלי

5 דברים שכדאי לדעת לפני שרוכשים דירה

רכישת דירה היא אחד היעדים הכלכליים המרכזיים של משק הבית הישראלי הממוצע, ומדובר ביעד יקר במיוחד ● אורי יוניסי מבנק לאומי מפרק 5 שאלות שכדאי לשאול את עצמכם לפני שאתם קונים דירה ● שאלת השבוע, מדור חדש

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

הפיתוחים שהפכו את טבע מחברה גנרית במשבר למניה לוהטת

מניית חברת התרופות הישראלית טבע כמעט הוכפלה תוך שנה, ובוול סטריט מתלהבים מצבר תרופות המקור שלה ● האם החברה שהתרגלה "להעתיק" תרופות, תדע להצמיח שוב את החדשנות?

לפי איזה שער מחזירים ביטקוין? / צילום: Shutterstock

לפי איזה שער מחזירים ביטקוין: לפי מועד החוב או פסק הדין?

בסוף 2019 דרשה התובעת מהנתבעים להשיב לה חוב ביטקוין בשווי 79 אלף שקל, וב-2021, כששווי החוב עמד 412 אלף שקל, הגישה תביעה ● עד מתן פסק הדין האמיר השווי לכחצי מיליון שקל

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

נועם גרייף, מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל אחרי הכסף

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"